Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

AIRCOOL ASH-71F 7.0 kW INSTRUKCJA !!!!

20 Odpowiedzi, 20756 Wyświetleń

adamdud

2011-11-01, 17:27:58
Użytkownik
Witam
Instalowałem w tygodniu klimatyzator jak w temacie. Potrzebuję instrukcji w języku polskim( bardzo wymagający użytkownik Big Grin ) Czy może ktoś posiada taką instrukcję lub może podać link do strony. Czy ten klimatyzator ma funkcję pomiaru temperatury w pomieszczeniu ????
Z góry dziękuję
  • Odpowiedz

mg

2011-11-01, 18:39:20
Top użytkownik
[Obrazek: tongue.gif] zańdzwońpan po serwis!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-11-01, 18:49:58 przez mg.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-11-01, 18:45:38
Moderator
To jak z tymi przepisami? Albo dystrybutor ma obowiązek dostarczać instrukcję po polsku albo nie!
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

mg

2011-11-01, 18:52:23
Top użytkownik
Nieopłacaimsje Smile
Dobry temat, ale forum już nie do uratowania...szkoda
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-11-01, 18:54:02 przez mg.)
  • Odpowiedz

kubabaku

2011-11-02, 06:16:19
Zaawansowany użytkownik
Shitashii napisał(a):To jak z tymi przepisami? Albo dystrybutor ma obowiązek dostarczać instrukcję po polsku albo nie!

ma obowiązek...ale w praktyce...wiadomo...wyślą ci w pdf-ieSmile
  • Odpowiedz

Robert81r

2011-11-02, 21:02:29
Zaawansowany użytkownik
na drugi raz - kupowac polskie urzadzenia Smile
  • Odpowiedz

wit

2011-11-02, 21:18:28
Top użytkownik
kubabaku napisał(a):
Shitashii napisał(a):To jak z tymi przepisami? Albo dystrybutor ma obowiązek dostarczać instrukcję po polsku albo nie!

ma obowiązek...ale w praktyce...wiadomo...wyślą ci w pdf-ieSmile
nie ma obowiązku.
prawny obowiązek dostarczania polskiej instrukcji ma SPRZEDAWCA DETALICZNY a nie dystrybutor.
obowiązek jest jedynie przy sprzedaży klientowi indywidualnemu.

Jeśli dystrybutor sprzedaje firmie... a firma instaluje i odsprzedaje klientom indywidualnym -to obowiązek dostarczenia polskiej instrukcji spoczywa... na montażyście -jako sprzedawcy.
przy sprzedaży firma -firmie nie ma obowiązku dostarczania polskiej instrukcji. nawet nie ma obowiązku żadnej instrukcji. to tylko kwestia umowy...
  • Odpowiedz

bxz

2011-11-02, 21:34:04
Zaawansowany użytkownik
Robert81r napisał(a):na drugi raz - kupowac polskie urzadzenia Smile

wymień jednego polskiego producenta i od jutra tylko go montuje Smile
NO
  • Odpowiedz

Robert81r

2011-11-02, 21:45:10
Zaawansowany użytkownik
jak widzisz - na koncu zdania jest Smile
Niestety decydujemy sie na zakup od danego producenta to i musimy gadac jak i on, a przynajmniej gadac tak jak on chce. Wolny wybor zawsze pozostaje ...
Znam jedna marke - nie zwiazana z chlodnictwem - dla ktorej Polska jako odbiorca moze istniec, ale nie musi, bo jak twierdza Ruscy i tak wezma wszystko jak leci. Dla Ruskich im sie oplaci tlumaczyc instrukcje Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-11-02, 21:45:43 przez Robert81r.)
  • Odpowiedz

adamdud

2011-11-02, 21:52:12
Użytkownik
Witam
Panowie napisałem do firmy od której kupiłem ową klimę i w 5 minut miałem na maila instrukcję w pdf.
Nie było tam instrukcji obsługi pilota - zadzwoniłem i za następne 5 minut miałem pdf z pilotem. Gdyby ktoś potrzebował niech pisze na maila
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

bxz

2011-11-02, 23:29:02
Zaawansowany użytkownik
Robert81r napisał(a):jak widzisz - na koncu zdania jest Smile... w moim też Big Grin

Ale robię porządki w złomie i żegnam się z "zawsze się może przydać" i szkoda mi było wyrzucić Tadirana... ale nie o tym... rozważałem przezbrojenie, ale odpuściłem, po próbie na mniejszej sprężarce, teraz już tylko drop in... ale też nie o tym... i szukając danych o sprężarce natknąłem się na DTR'kę i jakie moje zdziwienie... jest o niebo lepsza od tego co proponują znani mi dostawcy... sami zobaczcie jest wszystko, a najbardziej mnie urzekło że nie ma tysiąca znaczków, że nie wolno klimy polewać wodą i że ma w sobie prąd, a to że są wykresy ciśnień w zależności od trybu i temperatury zewnętrznej, że są wykresy wydajności, z których wynika że przy -15 z 22 000 btu robi się 7 000... klima ma czujnik temp zewnętrznej i proste sterowanie. A najbardziej mnie zdzwiło, że ten kto je montował, lub fabryka dodatkowo, czego już nie ma w DTR'ce, wspawała 6 i z schrederem i wyprowadziła ja przy serwisowych (oczywiście jest pomiar HP, nie tak jak w reszcie), podejrzewam że do pomiaru przechłodzenia, bo za kapilarą to niemożliwe... lub przed zaworem 4 drogowym żeby spradzić czy się nie zaciął... dziś mi brakło czasu jutro wszystko obadam, ale gdyby były w Polsce do kupienia i miały japońskie i bristola (nie wiem gdzie robią, pisze made in usa, ale wiadomo...) scrolle i takie dane, i nie zadne invertery to chętnie będę polecał i montował. Chyba że o czymś nie wiem.
NO
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-11-03, 18:31:58
Moderator
@bxz - to jest Technical manual, a więc wypadałoby żeby było dużo danych.

@wit - pisząc dystrybutor miałem na myśli ogólnie sprzedawcę. Ale taka uwaga: jeśli dystrybutor (ten faktyczny) nie da firmie montującej instr. w j.polskim, to skąd f.montująca ma ją wziąć? :-)
Ogólnie z przepisami (wszelakimi) jest tak, że one sobie istnieją, bo muszą, a życie toczy się własnym torem.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Bobek

2011-11-03, 19:21:15
Użytkownik
Kolego bxz TADIRANY to były jedne z lepszych urządzeń jakie kiedykolwiek montowałem... Większość modeli obsługuje do dnia dzisiejszego i maja już ponad 10 lat Smile i chodzą lepiej niż niejedne markowe klimy. Jak na tamte lata miały wyjątkowo dobrze rozbudowaną elektronikę, rozwiązania i jakoś wykończeń... Szkoda, ze TEOMA i AMPAR wycofali się ze sprzedaży... :/
Naprawdę szkoda... Sad
  • Odpowiedz

bxz

2011-11-03, 22:56:51
Zaawansowany użytkownik
Dziś dopiero zauważyłem, że silnik wentylatora przy jednostce zewnętrznej jest 3 biegowy, co przy klimie on-off to spora zaleta, te moje mają po 12 lat i jeden wciąż sprawny w drugim poszła elektronika, bo kable poprzecierane i sterowanie dostało 230V. Jestem pod sporym wrażeniem, j.w. da się bez problemu rozebrać na ścianie bo panel jest z kilku części, czego na pierwszy rzut oka nie widać i spokojnie można wszystko naprawić czy wyczyścić bez demontażu, co w pomieszczeniach technicznych spora zaleta... do tego ten technical manual... tylko nie mam zdania co do sprężarek rotacyjnych: z opowieści wiem, że mniejszy odrobinę cop niż scrolle, ale za to dłużej żyją... co wiadomo producentom nie jest na rękę, wszelkie sugestie odnośnie czemu teraz wszystko jest na scrollach nie na rotacyjnych, rozbierałem już kiedyś taką, ale i te rozbiorę dla przypomnienia.

Ma ktoś taki technical manual do klimy na polskim rynku? Bo może są tylko ja głąb nie mam. Od teraz będzie mięć to dla mnie priorytetowe znaczenie, bo mnie kilka klim w tym sezonie przeczołgało, a taki manual, daje pewność po odpaleniu, że bez poprawek będzie Wink
NO
  • Odpowiedz

Klim

2013-05-20, 16:32:04
Użytkownik
Witam, wiecie może jaki jest czynnik w układzie z 2005 klimatyzacja air cool ? niestety nie mam tabliczki znamionowej. Proszę o pomoc.
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2013-05-20, 17:55:19
Zaawansowany użytkownik
pewnie 407c
  • Odpowiedz

witekC

2013-05-20, 18:55:44
Nowy użytkownik
Jak zaworek serwisowy 1/4" SAE to R-407c, jak 1/2"- 20 UNF to R-410a.
  • Odpowiedz

byniom

2013-05-21, 05:27:30
Moderator
witekC napisał(a):Jak zaworek serwisowy 1/4" SAE to R-407c, jak 1/2"- 20 UNF to R-410a.

Nie jest to tak do końca pewne choć gdyby producenci z dalekiego kraju to robili prawidłowo to by pewnie tak było bo mnie zdazyło się już chyba ze 3 razy że na nowym sprzęcie było napisane że na 410 a zaworek był 1/4 . Wiem że to sporadyczne ale się zdaża.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

barbie

2013-05-21, 18:35:45
Top użytkownik
zobacz co pisze na sprężarce albo na jednostce wewnętrznej .
  • Odpowiedz

Klim

2013-05-21, 19:13:35
Użytkownik
Dziękuje bardzo za odpowiedzi. Jutro będę u klienta, myślę że będzie na sprężarce pisać.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa