Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Agregat VRV Daikin błąd E3

6 Odpowiedzi, 7559 Wyświetleń

Megadeath

2013-05-15, 18:56:39
Nowy użytkownik
Witam. Jestem nowy na tym portalu. Mam problem z skraplaczem VRV'u DAIKIN model RXYQ10M8W1B.

Zaczęło się od wybijania różnicóki , przez co pokazywał się błąd U4. Wypięłem wtyczkę od sprężarki pojawił się błąd E3 czyli Aktywacja przełącznika wysokiego ciśnienia. Dział techniczny producenta w zasadzie nie powiedział nic konkretnego. Czy ktoś miał podobną historię z tym modelem?
Od razu zaznaczam że problem nie dotyczy niedrożnych lamel ani wentylatora. Proszę o poradę co z tym z robić. Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

Remik

2013-05-16, 18:30:09
Zaawansowany użytkownik
Chyba źle się do tego zabierasz. Poza tym mało napisałeś o problemie.
Rozumiem, że w ten sposób chciałeś sprawdzić, czy sprężarka jest powodem zadziałania RCD (różnicówki).
Weź elektryka niech sprawdzi instalację zasilającą w tym również parametry zadziałania RCD.
Jeżeli będzie OK to nich sprawdzi sprężarkę pod względem rezystancji izolacji (elektryk powinien wiedzieć jak to zrobić aby było to bezpieczne również dla urządzenia).
Nie próbuj odłączać jakichkolwiek elementów jeśli urządzenie jest pod napięciem (grozi uszkodzeniem elementu lub płyty z elektroniką)
  • Odpowiedz

tonieko

2013-05-18, 17:50:45
Nowy użytkownik
U4 to brak komunikacji a E3 to awaria a nie aktywacja systemu wysokiego ciśnienia
... i owoc żywota twojego jeZUS.
  • Odpowiedz

max75

2013-05-19, 17:26:42
Nowy użytkownik
Witam.
Masz prawdopodobnie uszkodzona sprezarke inwerterowa sprawdz tak jak radzi REMIK. Musisz sprawdzic plyte sterowania inverterem. Sprawdz wysokie cisnienie na goracych parach (ten model posiada zaworki serwisowe w wielu miejscach). Jesli cisnienie w normie to pozostaje presostat lub zwory na plycie na lini HP.
Jak sie z tym uporasz mozesz uruchomic urzadzenie w trybie awaryjnym blokujac sprezarke inverterowa, wtyczke pozostaw odlaczana.
Sprawdz czy cos nie powoduje wysokiego cisnienia, w tych modelach czesto padaja zawory trzydrogowe lub zawory goracych par.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Megadeath

2013-05-22, 16:06:48
Nowy użytkownik
Dzieki za radę. A ma ktoś może instrukcję serwisową do tych urządzeń bo w innych układach z tego samego buirowca inne błędy się pojawiają np L9. Wogole coś się sypie ta klima tam. przydałaby mi się jakaś profesjonalna instrukcja. wszelkie materiały dydaktyczne mile widziane. Bardzo byłbym wdzięczny. Pozdrawiam kolegów po fachu.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-05-22, 18:41:03
Top użytkownik
Myślę że jesteś użytkownikiem.Moi koledzy w fachu z takimi problemami sobie radzą.A może byś napisał Prawdę?.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa