Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Punto II HGT klimatyzacja nie działa na wolnych obrotach

8 Odpowiedzi, 9443 Wyświetleń

michal_hgt

2013-05-24, 07:32:45
Nowy użytkownik
Jest to mój pierwszy post na forum także witam wszystkich bardzo serdecznie.

Mam problem z klimatyzacją w swoim samochodzie, mianowicie na wolnych obrotach sprężarka wyłącza się i włącza co parę sekund, po dodaniu gazu do 1500 obrotów klima normalnie działa. Dodam, że podczas pracy klimatyzacji wentylatory pracują na obu prędkościach oraz klimatyzacja jest wydajna. Problem ten występuje tylko po rozgrzaniu silnika, gdy silnik jest jeszcze zimny sprężarka nie wyłącza się.

W przyszłym tygodniu jestem umówiony do serwisu na uzupełnienie czynnika. Przy okazji mają posprawdzać ciśnienia ale jako że to nie jest serwis zajmujący się wyłącznie klimatyzacją boje się że nie znajdą problemu.

Czy ktoś może ma jakiś pomysł co może być uszkodzone?
A może polecicie jakiś dobry serwis w okolicach Mińska Maz. lub Siedlec.
  • Odpowiedz

gajdek419

2013-05-24, 14:24:28
Zaawansowany użytkownik
Ilość czynnika a potem ciśnienia prawdę Ci powiedzą.
Co do adresu to:
http://dobrymechanik.net/mechanicy/siedl...ski-2.html
  • Odpowiedz

wojtekww

2013-05-24, 18:57:59
Nowy użytkownik
Dlaczego twierdzisz że ktoś kto nie robi tylko klimy nie da sobie rady z tą usterką ? Wnerwia mnie takie podejście do tematu ,jeszcze tam nie byłeś a już masz wątpliwości Rolleyes Nie jestem z tych okolic Smile Czuję coś że ty prędzej będziesz wiedział co jest uszkodzone i pojedziesz do warsztatu max przygotowany Cool
  • Odpowiedz

mg

2013-05-24, 19:44:24
Top użytkownik
Nie daj się zrobić w bambo! żądaj diagnozy usterki natychmiast i wyceny na piśmie. Zawsze tak robię. I jest OK
  • Odpowiedz

michal_hgt

2013-06-03, 06:40:45
Nowy użytkownik
Byłem na umówionej kontroli klimatyzacji. Tak jak myślałem nie wiedzą co jest przyczyną wyłączania klimy. Uzupełnili czynnik, sprawdzili ciśnienie i nic się nie zmieniło. Czy ktoś z forumowiczów ma jakiś pomysł gdzie szukać usterki?
  • Odpowiedz

zenek123

2013-06-14, 19:29:02
Użytkownik
Wniosek jest prosty. Zbyt wysoka temperatura silnika nie pozwala załączyć klimatyzacji. Zacząłbym od sprawdzenia ciśnień i oczywiście czyszczenie skraplacza i chłodnicy wodnej.
  • Odpowiedz

mg

2013-06-14, 21:22:42
Top użytkownik
zenek123 napisał(a):Wniosek jest prosty. Zbyt wysoka temperatura silnika nie pozwala załączyć klimatyzacji.
Poszedłbym tym tropem... walnięty czujnik temperatury silnika, itp
  • Odpowiedz

michal_hgt

2013-06-20, 20:36:22
Nowy użytkownik
dziś miałem trochę czasu i podpiąłem auto pod komputer. Temperatura silnika bez włączonej klimy dochodzi do 101 st.C i wtedy załącza się drugi bieg wentylatora, pierwszy załącza się przy 95 st.C. Jeśli klimatyzacja jest włączona, pracuje poprawnie (chłodzi, wentylator chodzi na pierwszym biegu) do temperatury 95 st C, po przekroczeniu tej temperatury klimatyzacja wyłącza się i włączam wentylator również się wyłącza... Może rzeczywiście winny jest czujni temperatury. Rozumiem, że klimatyzację wyłącza, żeby nie przegrzać silnika, tylko zastanawiam się czy robi to na podstawie temperatury odczytanej z silnika czy klimatyzacja ma swój czujnik?

A może uszkodzony jest presostat i nie załącza drugiego biegu wentylatora? Przy jakiej temperaturze powinien załączyć się wentylator?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-06-20, 20:46:52 przez michal_hgt.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa