Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Czy ekologia to BIZNES?Czy biznes to EKOLOGIA?

31 Odpowiedzi, 26821 Wyświetleń
1 2 Dalej

klimatolog

2013-05-23, 18:08:56
Top użytkownik
Czegoś nie rozumiem?
http://autokult.pl/2011/10/24/nowy-czynn...hy-zabojca
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

robert76

2013-05-24, 14:47:50
Nowy użytkownik
Dla niektórych ekologia to biznes i to bardzo dobry biznes. Ja prędzej zrezygnuję z klimy w aucie niż pozwolę na napełnienie układu HFO-1234(s)yf! W domu mam splita na R407c-ciekawe czy ten czynnik też wycofają???Jakby nie patrzeć ponad połowa R407c to R134a!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-05-24, 14:57:03 przez robert76.)
  • Odpowiedz

elektromechanik

2013-05-26, 06:40:34
Zaawansowany użytkownik
Dodam jeszcze taki > izobutan < czyli R 600. Mało stosowany ze względu na palność-wybuchowość.

Gdyby komuś zależało to napewno wymyslili by już dawno jakąś domieszkę aby to zmniejszyć i stosować w klimach i przynajmniej w niewielkich urządzeniach.

Ciśnienie skraplania niskie a więc i energetycznie oszczędne, ale zbyt tanie i wszędzie można by to wtedy produkować.

Wielkie koncerny mają ekologię głęboko w d---ie a nas karzą za papierek na ulicy ( co nie oznacza że jestem za śmieceniem ).
  • Odpowiedz

awax

2013-05-26, 19:26:56
Top użytkownik
Można narzekać,tylko po co?
Producenci dbają o swoje interesy,handlowcy o swoje i chyba nikogo to nie dziwi.
Instalatorzy potrafią jedynie narzekać między sobą ,a i to najlepiej anonimowo.
Wystarczyłoby,żebyśmy to my wskazywali co chcemy montować i serwisować,a zapewniam że odnosiłoby to skutek.
Czekajmy dalej i narzekajmy jak nas wszyscy mają w .....
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-05-26, 20:04:38
Top użytkownik
To może firmy mające uprawnienia do szkoleń ich zaprzestaną paraliżując głupie przepisy?Czasami szkoląc z nutą nie dowierzania bzdurnym przepisom.awax ty jesteś ziarnem.A ja instalatorem wychodowanym na przepisach.To ty się godzisz na plan szkolenia a nie ja.Ja mogę tylko się z nim zgadzać lub nie Nieformalnie.Ty natomiast i inne firmy mogą formalnie odmówić szkoleń.Jaki masz pomysł aby branża wskazywała co tak naprawdę jest ekologiczne?
  • Odpowiedz

awax

2013-05-27, 10:25:12
Top użytkownik
Najpierw pomyśl,a potem pisz.
Na żadnym szkoleniu nie popieramy zmiany czynnika na R1234.
Niezależnie od rodzaju czynnika szkolenia są potrzebne,chociażby po to żeby uniknąć tragedii przy serwisowaniu tego ,którego nie akceptujemy.
Bojkot jest oczywiście możliwy i sądzę ,że miałby szanse odnieść skutek,jednak nie ma to nic wspólnego ze szkoleniami i musi być popierany przez firmy.
Ostatni raz proszę,nie myl KCICHIK z Awax em ,to dwa różne podmioty.Centrum może zająć się protestem w kwestii narzucanego czynnika ,ale musi mieć poparcie na piśmie firm serwisowych.Proszę prześlijcie na piśmie takie oświadczenia i przekażemy je jako Stowarzyszenie dalej.
  • Odpowiedz

awax

2013-05-27, 10:40:43
Top użytkownik
Leszku,proponuję żebyś Ty osobiście zajął się zbieraniem poparcia od firm serwisowych.Z Twoim zaangażowaniem sukces jest zapewniony.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-05-27, 17:37:05
Top użytkownik
Odpowiadasz w poście jako awax.Dlatego w adresie jest awax.W poście nr-6 nie ma mowy o KCICHIK.
  • Odpowiedz

awax

2013-05-27, 17:50:50
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):Odpowiadasz w poście jako awax.Dlatego w adresie jest awax.W poście nr-6 nie ma mowy o KCICHIK.

Leszku w poście nr 8 jest konkretna propozycja,wykaż inicjatywę i trochę odwagi i zajmij się tym.
Jeżeli nie chcesz to daruj sobie biadolenie na forum,tu nie ma osób z Ministerstwa itp.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-05-27, 18:37:00
Top użytkownik
Raczej opuszczam to forum.Szkoda nerwów?pomógł ci ktoś w problemie?Choć jak kojarzę nigdy o taką nie prosiłeś.Ja raz.Bez pomocy.
  • Odpowiedz

awax

2013-05-27, 20:04:58
Top użytkownik
Cóż,niestety w sezonie forum zdominowane jest przez szukających pomocy ,którym nie chciało się zajrzeć do podstawowych podręczników.Dominują pytania typu "nabiłem klimatyzację i nie chodzi".
Na większość jest jedna odpowiedz:jedz do serwisu.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2013-09-09, 17:40:05
Zaawansowany użytkownik
Tylko wziąć > pałę i nap....ać < naukowców.. Ich mądrości zależne od tego kto ich wspiera .

http://niewiarygodne.pl/kat,1031979,titl...aid=611473
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-09, 18:52:00
Top użytkownik
Trzymając kilka królików w jednym akwarium łatwiej obniżyć w nim temperaturę jak ją podnieść.Wystarczy zabić kilka aby ją obniżyć.Niestety aby ją podwyższyć trzeba by w tym akwarium je ożywić.Egzorcyzm polityczny?Skoro coś działa przez dekadę to po co to psuć?Aby wyprodukować nowe aby działało 5-lat odbierając energie? I w parlamentach światowych ogłaszać fikcyjne wyniki badań że klimat a raczej jego temperatura się podnosi.Jakoś minionej zimy ludzie mieli dziwnie wysokie rachunki za ogrzewanie.Raczej powinno być odwrotnie.Mam nadzieję że natura jest mądrzejsza od polityki a raczej polityków którzy myślą że natura jest głupsza od nich napełnić konta bankowe.Np.w sposób taki aby MERCEDESOWI zrobić wodę z mózgu choć z tego co wiem się nie dają.awax fakt.Może niema może są.Tylko że ja nie szkolę tylko ty.
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-09-13, 03:35:37
Moderator
elektromechanik napisał(a):Tylko wziąć > pałę i nap....ać < naukowców.. Ich mądrości zależne od tego kto ich wspiera .

http://niewiarygodne.pl/kat,1031979,titl...aid=611473

Wczoraj rano w Trójce mówili, że lodowiec Arktyki wciąż się zmniejsza. I teraz nie mierzą tego powierzchnią, a objętością w km^3. A stronę internetową z niby-wiarygodnymi danymi to już pewnie w podstawówce potrafią zrobić. Niestety. Czy jest to przypadek, że "naukowcy" tak szybko odpowiadają na inne doniesienia?

No i teraz nie ważne czy mamy ocieplenie klimatu czy ochłodzenie. Sprawa jest taka, że z każdej strony jesteśmy ogłupiani sprzecznymi informacjami: a to Smoleńsk - zamach/ katastrofa; a to Syria, gdzie terrorystów nazywa się powstańcami, a rząd reżimem; a to mamy kryzys - nie mamy i jesteśmy zieloną wyspą. Próbują robić z nas baranów oraz celowo skłócają nas ze sobą. To jest większy spisek i niech każdy mówi co chce, ja to widzę.
Koniec jest bliski...
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2013-09-13, 06:02:02
Zaawansowany użytkownik
Zbyt długo żyję na tym świecie aby wierzyć wszystkim mądralom.
Przekonałem się że im bardziej przekonujące to bardziej fałszywe.

Ci pseudo-miłośnicy natury to inni???????

Np. jestem przekonany w 1000% że ci co tak zawzięcie bronili > doliny rozpudy < czy jak ją tam zwać - to gdyby tak ktoś przyszedł i dał każdemu po 10tys. zł. a ich guru-podpuszczeczowi 50 to by z tych drzew nie schodzili a zeskakiwali i sami łapali za siekiery i piły i rznęli te drzewa na których chwilę przed tym siedzieli szybciej niż zawodowi drwale??????
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-13, 19:28:18
Top użytkownik
Najlepszą metodą dla szaleństwa jest milczenie i cisza wobec szaleństwa.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-13, 20:48:09
Top użytkownik
mg czy znasz rewolucję w której rewolucjonista był górą?Wałęsa był rewolucjonistą.A jacy ludzie rządzą tym krajem?Tacy na których głosowałeś?Ponoć nie ma kryzysu w polsce?Tego Żyda powinno się wyeliminować.Jakiego? jest w polityce wielu.Ale wiadomo o jakiego chodzi piłkarza marnego.
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-11-07, 13:25:51
Moderator
" www .newseria .pl napisał(a):(...) Związek pracodawców AGD uważa, że proces organizowania, finansowania zbierania i recyklingu zużytego sprzętu elektrycznego, który muszą organizować producenci, trwa obecnie za wolno i należy go zintensyfikować. Dyrektywa UE nakazuje, że musimy zebrać 4kg na mieszkańca, czyli w Polsce rocznie musi być zbierane 150 tys. ton zużytego sprzętu. Jest to około 35% tego co się sprzedaje. Musieliśmy to zbierać już od 2008 roku, a 2012 rok to jest pierwszy rok, kiedy nam się udało osiągnąć wskaźnik europejski.

Jeśli powyższy cytat zawiera prawdę, to:
1. Za zużyty sprzęt należy uważać urządzenia używane, niekoniecznie popsute.
2. Jest to jawna wskazówka dla producentów, że urządzenia mają się psuć maksymalnie po 3 latach.
3. Podejrzewam, że jeśli nie zbierzemy wymaganej ilości "elektrośmieci" to dostaniemy karę za to że dbamy o własny sprzęt.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-11-07, 20:09:22
Top użytkownik
Marek dobrze prawisz.Dlaczego ustawa śmieciowa nie działa?Bo pomyślano zgodnie z ustawą o o( ochronie środowiska PSEUDO-USTAWA) na której najwięcej zależy na producentach urządzeń aby wyemitować szkodliwe związki do atmosfery produkując np. nowe sprężarki-czynniki chłodnicze-sztuczne oleje chłodnicze do sprężarek.Babcia dostanie karę za to że w jej lodówce śmiga nadal EDA-z PONIATOWA a nie np. producent sprężarek chłodniczych których żywotność wynosi okres gwarancji który nie ma nic wspólnego z ochroną środowiska.Może ustawodawcy powinni się rozliczyć nie tylko przed firmami chłodniczymi ale także przed zwykłymi obywatelami w jaki sposób i ile tego czynnika wycofanego zostało zneutralizowanego.Może by podali np.Ile wyprodukowano dwutlenku-węgla do budowy urządzeń do neutralizacji i tak już wyprodukowanego czynnika jak sądzę ekonomicznie sprawnego i do budowy nowych sprężarek dla układów wymagających ich wymiany pod względem prawa choć sprawnych.A ile do atmosfery poszło podczas wytopu mosiądzu do produkcji nowych zaworów rozprężnych.Ustawa o certyfikacji to nic innego jak kolejna degradacja środowiska naturalnego.Aby ktoś uzyskał certyfikat do wykonywania zawodu czasami musi przejechać kilkaset kilometrów co nie ma nic wspólnego z ochroną środowiska i ustawą z nią związaną.Aby taką ustawę podjąć w sejmie i opublikować wiele drzew w polsce zostało ściętych(co na to ochrona środowiska)Najlepszym certyfikującym jest zawsze ten zainteresowany.Albo zadowolony z z usługi lub nie.
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-11-07, 20:47:15
Moderator
klimatolog napisał(a):(...) Może ustawodawcy powinni się rozliczyć nie tylko przed firmami chłodniczymi ale także przed zwykłymi obywatelami (...).

Po aresztowaniu Julii Tymoszenko na Ukrainie, w Polsce zastanawiano się nad ustawą aby polityków nie można było rozliczać (np w sądzie) z ich decyzji politycznych, gdy skończą kadencję itp. Przecież to otwarte plucie w twarz obywatelom. I tak mają nas za nic.
Przynajmniej Młynarski śpiewał "Róbmy swoje" .........
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-11-07, 21:45:25
Top użytkownik
Ustawodawcy w ustawie śmieciowej zapomnieli o ludziach bezdomnych.Którym dzięki bogu w ustawie zapomniano i lepiej prosperują grając politykom na nosach.Po co mają segregować skoro za niego zrobił TŁUSSKI-PIŁKARZ?
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-12-03, 22:36:33
Moderator
Dziś na Onecie (fragment):
? Oczywiście, wiemy, że nasze pralki odmawiają posłuszeństwa po 6-7 latach użytkowania, a lodówka najpóźniej po 10. Oczywiście, wiemy też, że gdybyśmy zbudowali je inaczej i z innych elementów, działałyby dłużej i niekoniecznie musiałyby być droższe. I oczywiście, za nic w świecie nie powiem tego panu pod nazwiskiem ? śmieje się szef polskiego oddziału dużego producenta sprzętu AGD.
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-12-05, 22:20:37
Moderator
Ej, ale miało być o niby-ekologii, a nie o gejach i polityce.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-12-06, 20:12:38
Top użytkownik
Ej,a gdzie ten post?
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-12-07, 17:58:35
Moderator
Mówiłem, że mówiłem? :-)
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa