Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Chiller

15 Odpowiedzi, 15589 Wyświetleń

daniel28

2008-05-28, 16:32:12
Użytkownik
Mam pytania
1. Jak wyczyścić obieg wody, jakie srodki zastosować i gdzie je wlewac.
2. Czytałem, ze jak się stosuje srodki chemiczne to trzeba układ wodny odłączyć od urządzenia, czy to prawda.
3. Jak sprwdzić, czy układ jest czysty.
  • Odpowiedz

byniom

2008-05-28, 16:39:08
Moderator
Są takie środki (inhibitory) które dajesz w instalację wody lodowej i one sobie tam krążą cały czas ale niepamiętam jak się dokładnie nazywały. Tu masz pierwsze zco mi dały google http://www.marcor.com.pl/uzdat_wody.htm
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

daniel28

2008-05-28, 17:07:10
Użytkownik
Dzieki. Tak sobie myśle, że inhibitory zastosowano na poczatku, ale pewnie troche zanieczyszczeń jest i tak w układzie, chodzi mi o to jak wyczyscic układ po dłuższej eksploatacji, przepłukać go wodą pod ciśnieniem, a poźniej wlać inhibitor, nie wiem czy dobrze myśle.
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-05-28, 18:42:30
Moderator
dobrze myslisz a najlepiej to zrobic roztwor glikolu i wody np 5%
  • Odpowiedz

wogotto

2008-05-28, 19:50:42
Użytkownik
Witam .Mam pytanie jaki tam masz wymiennik plytowy czy rurowy bo to tez jest wazne i instalacja to miedz,plastik,metal czy inny twor?Co to za instalacja i do czego jest uzywana?Troszke konkretow bo slowo chiller to troszke malo.
  • Odpowiedz

daniel28

2008-05-29, 16:44:46
Użytkownik
Jeszcze go nie widziałem, to nie wiem do czego służy, ale wymiennik jest rurowy.
Mam następne pytanie jak zrobić przegląd tego chillera, nie wiem jakie ciśnienie powinno być w takim chilerze, myśle ze na tabiczce znamionowej powinno być napisane,ale nie wiem jak go przejrzeć od strony wodnej, czy trzeba zmierzyć jakieś ciśnienia wody, podobno były jakieś stuki, ale przestały, czy te stuki to może przez zanieczyszczenia w układzie wodnym. Poradzcie. Jak sie za to wziasc.
  • Odpowiedz

daniel28

2008-05-29, 20:04:57
Użytkownik
Napisze mi ktoś jak zrobić dokładny przegląd chillera.
  • Odpowiedz

wogotto

2008-05-29, 20:37:26
Użytkownik
http://www. chlodnictwo.biz/index.php?id=ar2&id_a=171&page=&q=chillery&id_back=ar1 tu masz cos na dobry poczatek do czego moze byc to cudo zastosowane
  • Odpowiedz

daniel28

2008-05-30, 05:56:51
Użytkownik
O chillerach i ich zastosowaniu to pisałem prace inżynierska, potrzebuje wiedzy praktycznej, jak sie robi przeglad takiego urzadzenia, jak robi ktos takie przeglady to prosze o porade, moze kiedys ja sie jemu odwdziecze. Z gory wielkie dzieki. Mówiac szczerze to potrzebuje tego na dzisiejsze popołudnie, bo bede robil przeglad.
  • Odpowiedz

daniel28

2008-05-30, 17:06:47
Użytkownik
Panowie pomozecie. Jak sie robi taki przeglad?
  • Odpowiedz

Artic

2008-05-30, 21:47:03
Zaawansowany użytkownik
panie sprawdź czy ilość czynnika chłodniczego, ciśnienie płynu jest w porządku olej w sprężarce czy jest, czy wszystkie czujniki działają.
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

byniom

2008-05-31, 02:51:29
Moderator
Dokładnie jak koledzy pisali plus poprawność połączeń elektrycznych oraz zabezpieczenia i co najważniejsze czy urządzenie utrzymuje parametry technologiczne.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

wogotto

2008-06-01, 00:21:28
Użytkownik
chiller jak chiller zaczynasz od przegladu samego ukladu chlodniczego jak kazdego klimatyzatora jezeli dziala to ok jezeli nie to szukasz przyczyny sprawdzasz cisnienie wody na wejsciu i wyjsciu oraz temperature,podstawa to odpowiedni przeplyw wody czyli filter,pompa,czujnik przeplywu wody i obieg wody ,termometr podstawa,nie ma wiecej cudow niz w splicie procz tego ze przed wymiennikiem zamiast kapilary jest zawor rozprezny termometrem zmiez temperature czynnika i porownaj z cisnieniem czujniki mozesz zmierzyc omomierzem bo bywa ze czujnik przeciw zamrozeniowy szwankuje ,nie pisales jaka temperatura wody jest potrzebna na wyjsciu z tego co wiem to przy budynkach temperatura wody to w granicach 8 do 10 stopni na wyjsciu a zamrozeniowy ustawiony jest na 4 stopnie,cisnienie wody to okolo 2 bar na wejsciu i 1,5 na wyjsciu ale to wszystko zalezy od instalacji wodnej ,cisnienia sprezarki to podobnie jak kazda inna,uklad elektryczny to odrebna historia ale sprawdzenie polaczen -podstawa pomiar poboru pradu i porownanie z danymi
  • Odpowiedz

maro196

2008-06-01, 06:04:38
Użytkownik
bylem pomocnikiem przy wymianach wymiennika czyszczeniu koncserwacjach i innych sprawach zwiazanych z chillerem i wydaje mi sie ze nie mozna tego tak w jedno popoludnie ogarnac i to jeszcze samemu ale to tylko moje zdanie czytam opinie kolegow aby poszerzyc swoja wiedze, pozdrawiam
  • Odpowiedz

daniel28

2008-06-02, 20:50:26
Użytkownik
Panowie wielkie dzieki za wskazówki. Na pewo skorzystam.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa