Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Dobor klimatyzatora

16 Odpowiedzi, 14667 Wyświetleń

amk-87

2013-06-08, 11:57:46
Nowy użytkownik
Witam,

Mam w planach montaz klimatyzatora, niestety mam problem poniewaz odleglosc miedzi jednostkami bedzie wynosila ok. 25m dodatkowo roznica poziomow to ok. 18 m. czy mogłby mi ktos doradzic jakie urzadzenie sprwadzi sie najlepiej? W poniedzialek jestem umowiony z przedstawicielem firmy ktora ma sie zajac montarzem i chciałbym cos wiecej wiedziec na ten temat tz. na co musze zwrocic szczegolna uwage? Slyszale ze przy takich instalacjach montuje sie syfony? Prosze o rade. Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2013-06-08, 15:58:44
Zaawansowany użytkownik
Mitsubishi Electric PUHZ-RP35
Nie możesz powiesić gdzieś bliżej tej klimy? Co warunkuje taki montaż ?
Najważniejsze to zwróć uwagę, czy karta katalogowa uwzględnia takie odległości i różnice poziomów.
Często montuje się urządzenia, które tych warunków nie spełniają, ale wiąże się to ze spadkiem wydajności i wzrostem obciążenia dla sprężarki.
  • Odpowiedz

amk-87

2013-06-08, 19:14:48
Nowy użytkownik
Niestety nie ma mozliwosci aby agregat zamontowac na scianie zewnetrznej, jedyna opcja jest dach budynku jest to budynek 4 pietrowy wiec z parteru na dach bedzie jakies 15-18 m. A jakies inne modele wchodza w gre? Z tego co sie orientuje to mitsubishi jest dosc drogie. Z gory dziekuje za pomoc.
  • Odpowiedz

miezala5

2013-06-09, 07:32:32
Top użytkownik
Samsung
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-06-09, 14:55:58
Moderator
amk-87 napisał(a):(...) A jakies inne modele wchodza w gre? Z tego co sie orientuje to mitsubishi jest dosc drogie. Z gory dziekuje za pomoc.
Niestety, są wymagania - jest cena. Tanie urządzenia to do 15m w poziomie.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

miezala5

2013-06-09, 15:11:42
Top użytkownik
Nowa seria CAC Samsunga P+ ma 2,5kW i 3,5 15m róśnica poziomów i 20m instalacja
5kW ima 20m różnica poziom. i 30m instalacja a 7kW 30m róznica poziomów i 50m dl.instalacji.
Ceny przestepne za 5kW 5tys netto.
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2013-06-09, 15:51:40
Zaawansowany użytkownik
Właśnie problemem jest że przy małej mocy potrzeba mieć odpowiednie parametry. Jak założy 5 kW to klima będzie bardzo często się włączać i wyłączać, nawet inventer. Sam agregat 3,5kW mitsubishi kosztuje coś koło 8 tys złotych, ale chyba pod względem różnicy poziomów nie ma lepszego sprzętu.
Weź jeszcze pod uwagę, że jeżeli zastosujesz półśrodek i zatrze się sprężarka z braku powrotu oleju, to masz do płukania, wymiany całą instalację, co jest upierdliwe i $$$.
  • Odpowiedz

rooi

2013-06-12, 07:48:59
Nowy użytkownik
Gdybym miał takie założenia to innego sprzętu jak od Mitsubishi raczej bym nie zamontował .
Co do Samsunga to ciekawy jestem jaką wydajność osiągnie na wartościach tu podanych.
Co do cen to polemizować nie będę choć teraz Samsung jest za 5K po sezonie za 1K świadczy to tylko
o niskich kosztach produkcji lub jakości produktu co w tym przypadku mi by nie odpowiadało.
Kto na tym forum miał kłopoty z Mitsubishi których nie był sprawcą ? lub sprawy nie dało się załatwić mimo tego że jest APSem ?
  • Odpowiedz

miezala5

2013-06-12, 08:40:32
Top użytkownik
Napewno Mitsu jest super i polecam jak najbardziej!
jednak cena powala!Smile
  • Odpowiedz

karols

2013-09-11, 09:11:32
Nowy użytkownik
Podobno LG ma jakieś nowe klimatyzatory w swojej ofercie, więc może warto sprawdzić. Jeszcze nie czytałem szczegółowo, ale są wyposażone w nowe funkcjonalności.
  • Odpowiedz

DBKlima

2013-09-11, 09:53:35
Top użytkownik
miezala5 napisał(a):Napewno Mitsu jest super i polecam jak najbardziej!
jednak cena powala!Smile
ale jak porównasz sobie chinola w zestawieniu z serią HJ to już nie jest strasznie tylko przystępnie :lol:
karols napisał(a):Podobno LG ma jakieś nowe klimatyzatory w swojej ofercie, więc może warto sprawdzić. Jeszcze nie czytałem szczegółowo, ale są wyposażone w nowe funkcjonalności.

Ja no nie mogę.... jakie???? mają wbudowany toster grill i odkurzacz ?
Nikt od lat nie wymyślił nic super bardzo przełomowego co by dupę urywało .

Dopracowano wszystko co jest możliwe po czym stwierdzono że na ON/OFFach nie da się już zarobić teraz wszyscy na inwerterowe klimatyzacje stawiają. Największą zmianą i nie na plus było odejście od czynnika chłodniczego R22 oraz pożegnanie ON/OFFów.
... a LG czym takim zasłużyło się branżowo by twierdzić iż stoi wyżej od innych producentów "?"
Co sprawia by ich sprzęt polecać ?
Jedyne co się nasuwa to wygląd urządzeń (o gustach się nie dyskutuje)??
Mi się podobają tylko kasetonowe i nie LG
Dla mnie zaletą jest to że klimatyzacji nie widzę i jej nie słyszę podczas pracy, a mam temp. taką jaką sobie "Pan zażyczył" łaskawie pukając w klawiaturkę pilota .

Funkcjonalnością niczym jak dla mnie nie różni się od innego producenta który posiada te same parametry i jest z tej samej półki cenowej.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-09-11, 20:56:50
Moderator
DBKlima napisał(a):Dopracowano wszystko co jest możliwe (...).
A moim zdaniem nie. Można jeszcze sporo zmienić w konstrukcji jednostek wewnętrznych naściennych. Jeden konstruktor coś wymyślił, a inni ślepo walą to samo, zamiast starać się ulepszyć, np do serwisu, montażu. Czasami zdarzy się odważniejsze rozwiązanie u jakiegoś z producentów, które po sezonie (góra dwóch) jest wycofywane. Sad
Co do LG to raczej nie polecam, a RTV wręcz odradzam.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

DBKlima

2013-09-12, 09:34:19
Top użytkownik
Shitashii napisał(a):
DBKlima napisał(a):Dopracowano wszystko co jest możliwe (...).
A moim zdaniem nie. Można jeszcze sporo zmienić w konstrukcji jednostek wewnętrznych naściennych. Jeden konstruktor coś wymyślił, a inni ślepo walą to samo, zamiast starać się ulepszyć, np do serwisu, montażu. Czasami zdarzy się odważniejsze rozwiązanie u jakiegoś z producentów, które po sezonie (góra dwóch) jest wycofywane. Sad
Co do LG to raczej nie polecam, a RTV wręcz odradzam.
Dopracowano wszystko co możliwe ale wodotrysków nie ma i zgadzam się z twoją celną uwagą .
Ja mam jeszcze inne spostrzeżenie co rok inny model co rok producenci mają możliwość podniesienia ceny, a w środku co rok jest dokładnie to samo tylko w innej obudowie.
Cukierek lub tabletka która zmienia markę i opakowania.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-12, 17:57:02
Top użytkownik
Np. równoległe montowanie turbiny?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

miezala5

2013-09-12, 20:15:08
Top użytkownik
Ale trzeba przyznać że odkręcany dół w jednostce wewnetrznej i stopka do oparcia jednostki to super rozwiązania w LG dla ułatwienia montażu!
  • Odpowiedz

DBKlima

2013-09-18, 08:41:39
Top użytkownik
... ale czy odkręcany dół w jednostce wewnętrznej w Fujitsu nie był już w urządzeniach z 10 lat temu ?
Do podparcia zawsze mam pozostałość z opakowania - styropian Wink
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa