Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Odzysk ciepła w instalacjach chłodniczych.

17 Odpowiedzi, 17102 Wyświetleń

maniu6666

2013-06-01, 11:30:45
Nowy użytkownik
Witam!
Mam do napisania prace pt. Odzysk ciepła w instalacjach chłodniczych.
W pierwszej kolejności oceniłem zachowanie się czynników w zależności od temperatur dolnego oraz górnego źródła ciepła i jak się to ma do pracy obiegu oraz możliwości odzysku ciepła (temp na tłoczeniu)
Analizę obecnie będę przeprowadzał na kilku pracujących obiegach chłodniczych:
-R404 0/45C
-R404 -10/45C
-R404 -30/45C
-R404 -42/45C
oraz
-amoniak dwustopniowe sprężanie z chłodnicą miedzy stopniową i oddzielaczem cieczy -42/-12/35 ( pytanie poniżej 8 dotyczące wydajności objętościowej w celu przeanalizowania i ocenianie wydajności chłodniczej)
Rózie moce chłodnicze oraz wydajności.
Wszystkie obiegi pracują przy skraplaczach powietrznych dodatkowo amoniakalny natryskowo wyparnym.

Pytania:
1. Możliwości odzysku ciepła?? (skupiłem się na odzysku ciepła skraplania i ciepła przegrzania) Czy warto odzyskiwać je od dzielnie czy przez jeden wymiennik? Jakie wymienniki płytowe czy JAD?
Otrzymane wartości w załączniku: (to-temp parowania, t2-temp tłoczenia, msp-strumienie masy podawany przez producenta sprężarki,m-strumień obliczony z obciążenia chłodniczego, qkp-jednostkowa wydajność przegrzania, qr-jednostkowa wydajność skraplania, Qkp-moc przegrzania, Qr-moc skraplania,w-praca sprężarki, E-COP)
Obliczone zostały wszystkie do 45C skraplania. Jedak jak wiadomo ta temp utrzymuje się tylko w skrajnych sytuacjach gdy temperatura zewnętrzna jest wysoka. W takiej sytuacji odzysk na pewno się opłaca.
2. Jak ocenić realny odzysk ciepła z takich instalacji?
3. Producenci agregatów sprężających podają wydajność objętościowa aby obliczyć masową należy pomnożyć przez gęstość czynnika tylko pytanie jaką gęstość? Z literatury wyczytałem że na ssaniu przy 0C W przypadku instalacji przy t0=0 Strumienie są zbliżone natomiast pozostałe dość rozbieżne? Gdzieś robię błąd czy też źle dobrane agregaty?
4. Inne sposoby odzysku ciepła w takich instalacjach.
5. Jak obliczyć aspekt ekonomiczny takich obiegów?
6. Jakiej pojemności dobrać zbiorniki buforowe przy średnim strumieni masy wody która odbiera odzyskiwane ciepło, 1,4kg/s lub (przeliczony na 5,5 m3/h strumień objętości)

7. Poszukuje także dokumentacji technicznych do innych pracujących obiegów chłodniczych
8.Poszukuje dokumentacji technicznych do agregatów sprężających typ:
SAB-85
SAB-87
SVA-57
SVB-57
SVB-73
SVA-73
Konkretnie chodzi o moce chłodnicze oraz strumienie objętości, oraz o parametry chłodnicy oleju (strumienie oleju, temperatury, powierzchnia wymiany ciepła)
Orientują się Państwo czy istnieje możliwość odzysku ciepła z chłodzonego oleju i jak to wygląda pod względem ekonomicznym oraz funkcjonowania agregatów?

Dzięki za każdą podpowiedz.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-06-01, 12:30:09 przez maniu6666.)
  • Odpowiedz

crocens

2013-06-01, 12:02:43
Top użytkownik
Smile Pierwszy post od wielu lat z konkretnym pytaniem, danymi Smile
Jak znajdę chwilę czasu to Ci odpiszę co nieco jeżeli chodzi o odzysk Smile
.
  • Odpowiedz

miezala5

2013-06-01, 12:11:22
Top użytkownik
crocens odpisz na forum chetnie przeczytam!
Pozdrawiam!

robert
  • Odpowiedz

maniu6666

2013-06-01, 12:54:27
Nowy użytkownik
Dodatkowo dorzucę wydajności objętościowe agregatów sprężających w m3/h.
W kolejności jak powyżej
168,6 ;
114 ;
84,5 razy 5 agregatów sprężających (lub 126 X5 gdyż są pewne nieścisłości w dokumentacji)
202,2
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-06-01, 12:55:12 przez maniu6666.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-06-01, 18:20:49
Top użytkownik
407-c?Użyj izobutanu,
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-06-01, 18:23:48 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

maniu6666

2013-06-02, 08:01:11
Nowy użytkownik
instalacja istnieje i pracuje na 404.Jak napisane w temacie. A dlaczego zmieniać czynnik chłodniczy?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-06-09, 16:37:01
Top użytkownik
Bardzo sprytnie zadałeś pytania.
Pyt nr 1.Napisałeś cytuję.. Możliwości odzysku ciepła?? (skupiłem się na odzysku ciepła skraplania i ciepła przegrzania) Czy warto odzyskiwać je od dzielnie czy przez jeden wymiennik?
Czy masz na myśli ciepło dochłodzenia czynnika?Ja jestem zwolennikiem aby jakiś tam skraplacz się znajdował.A wymiennik płytowy był 5 procent mniej wydajny od skraplacza w istniejącej instalacji.Zbytnie dochłodzenie obniża ciśnienie a tym samym wydajność układu chłodniczego.A co twoim zdaniem jest ciepło przegrzania?Chyba że zamierzasz dogrzewać środowisko z temperatury -30 do temperatury zerowej.Tak od siebie to te urządzenie chłodnicze pracuje na bardzo wysokich ciśnieniach reasumując tabelkę.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-06-09, 16:44:31 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

crocens

2013-06-09, 18:04:01
Top użytkownik
sprawdz prywatne wiadomości.
.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-06-10, 19:33:39
Top użytkownik
Chyba nie sprawdził.. Jak ocenić realny odzysk ciepła z takich instalacji?Odejmując od zysków rzeczywistych ciepła energię elektryczną odejmując od elektrycznej.Czyli bierna moc a nie rzeczywista silnika a raczej jej różnica jest odzyskiem ciepła z silnika elektrycznego.Dlaczego owija się kompresory aby silnik nie oddawał ciepła?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-06-10, 19:36:01 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

maniu6666

2013-06-11, 17:01:27
Nowy użytkownik
Sprawdził i zinterpretuje później.
Dzięki crocens.
Zacząłem wchodzi coraz głębiej w zagadnienie i widzę że nie jest to takie proste ocenić rzeczywistą instalacje tym bardziej jak ma się ograniczony dostęp do danych. Aby można było to zrobić to oprócz ogólnych danych instalacji przydała by się specyfika technologiczna zwłaszcza do dużej instalacji amoniakalnej. Nad realną oceną musiała by pracować spora grupa inż. ponieważ zakład ma kilkanaście chłodni o różnych przeznaczeniach oraz przede wszystkich nierównomiernym załadunku produktów chłodzonych co sprawia ogromne problemy aby to realne ocenić. Założenie że instalacje pracuje na np 70% wydajności projektowej mija się z celem bo tak naprawdę może być to zupełnie inna liczba oraz tylko chwilowa. Dodatkowo należało by to policzyć dla różnych temperatur zewnętrznych.
Zastanawia mnie czy jak by przyjął średnia roczną temperaturę zewnętrzna podawaną w normach czy da to jakaś uśrednioną wartość.
  • Odpowiedz

wit

2013-06-13, 05:39:55
Top użytkownik
generalnie może wyjdź od czasów pracy sprężarek -i średnich -nominalnych parametrów pracy.
znając ciśnienia -możesz określić wydajność sprężarki -oraz ciepło skraplania. jeśli masz liczniki motogodzin pracy -albo dzienniki ruchu -możesz określić czas pracy poszczególnych agregatów -ilość pracujących jednocześnie -i ilość energii oddawanej w skraplacz.
załóż sobie jakiś % odzysku -albo samo ciepło przegrzania -albo z częścią ciepła skraplania -i policz.

uwagi -
generalnie -zazwyczaj warto odzyskiwać to co jest -absolutnie nie ma sensu sztuczne podnoszenie temperatur skraplania -po to żeby mieć cieplejszą wodę z odzysku.
podnosząc ciśnienie/temperaturę skraplania -to co zyskujemy na odzysku ciepła -zazwyczaj traci się wielokrotnie więcej na ekonomi pracy układu chłodniczego.

dodatkowo -znaczne podniesienie skraplania -znacząco przeciąża i skraca życie sprężarek.
  • Odpowiedz

maniu6666

2013-06-13, 17:45:55
Nowy użytkownik
I tu już bliżej. Mam nadzieje ze uda się uzyskać jakieś dane o czasie pracy sprężarki.
A jeśli nie to raczej ciężko będzie coś wymleć?
Jeśli chodzi o agregaty sprężające mam następujący dylemat. Gdyż z teoretycznego obiegu wychodzą bardzo małe moce sprężarki (w załączniku teoretyczny obieg chłodniczy sprawność =1). Natomiast rzeczywiste agregaty posiadają łącznie 260kW niski stopień oraz wysoki 946kW. Wiec mam cholerny dylemat jak to dograć aby wszystko zgrywało. Natomiast jak wpisze moce sprężarek ich sprawność wynosi dla niskiego ok 46% natomiast wysokiego stopnia ok 70% co jest stanowczo za małe ponieważ tego typu urządzenia mają bardzo wysokie sprawności. Wniosek nasuwał by się jeden albo są bardzo przewymiarowane albo istnieje jeszcze jakiś myk. (agregaty ze sprężarkami śrubowymi).
Dodatkowym zagadnieniem jest iż na sprężarkach utrzymywana jest max temp 80 *C na tłoczeniu. Realizacja tego może być dwojaka poprzez regulacje ciśnienia skraplania lub odebrania ciepła od sprężarki. Co wydaje się średnio możliwe ze względów na dość dużą ilość ciepła odbieranego z agregatu.

Reasumując czy ktoś robił taką analizę? Do czego się tu przykleić do obiegu teoretycznego i czasu pracy sprężarek?

Załączniki poniżej.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-06-13, 17:47:41 przez maniu6666.)
  • Odpowiedz

maniu6666

2013-06-13, 17:48:54
Nowy użytkownik
Rzeczywisty
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-06-13, 18:10:31
Top użytkownik
Istnieją takie pojęcia jak licznik kilowato-godzin i kalometr.Oraz różnica?http://www.messeko.ru/ORashodomerah.html
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-06-13, 18:18:54 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

wit

2013-06-13, 21:13:31
Top użytkownik
maniu6666...

obieg teoretyczny -jest... teoretyczny.
obieg rzeczywisty jest... -teoretyczny w inny sposób.

oba polegają na opisie przemian termodynamicznych (gazowych) i nie uwzględniają takich drobiazgów jak budowa sprężarek, straty w łożyskach, dwa potężne koła niby zębate (śruby) trące o siebie -zużywające sporo mocy napędowej i zamieniające ją na ciepło, moc do napędu pompy oleju... -tarcie tłoków o cylindry, wentylatory itp... itd...

warunki praktyczne -znasz ciśnienia pracy -weź jakiś program doborowy -albo tabele doboru urządzeń -dla konkretnego typu sprężarki -i według danych producenta i konkretnie dla TWOJEJ sprężarki odczytaj moc napędową, wydajność na ssaniu, ciepło skraplania -i to uwzględniaj w obliczeniach. od wykresów obiegów różni się to dość mocno...
praktyka i teoria nie zawsze są takie same -zwłaszcza jeśli teoria dotyczy czego innego i nie obejmuje całości zjawisk praktycznych. teorię należy stosować ze zrozumieniem.

wykresy obiegów -najbardziej użyteczne są na egzaminach z PBU. ewentualnie egzaminach ze sprężarek.

w typowej pracy projektowej układów chłodniczych -ważniejsze są dane producentów -wykresy lub tabele wydajności -poboru mocy -i strumienia ciepła skraplania dla konkretnych sprężarek ... -też czasem naciągane...

obiegi - ładnie pokazują tendencje zjawisk -natomiast same wyniki -niekoniecznie są dokładne. bo obiegi -są zazwyczaj mocno uproszczone.

teorię należy stosować ze zrozumieniem -czasem lepiej polegać na gotowych danych producentów -bo oni liczą dokładniej -oprócz obiegów -uwzględniają i warunki pracy maszyn i ich budowę i osprzęt pomocniczy... straty w zaworach, przestrzeń szkodliwą itp.

nie komplikuj zjawisk niepotrzebnie, nie wyważaj otwartych drzwi.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-06-13, 21:47:46
Top użytkownik
Jestem ciekaw ile procent forumowiczów wie o co chodzi. przestrzeń szkodliwą itp.Uszczelka?
  • Odpowiedz

maniu6666

2013-06-15, 20:46:58
Nowy użytkownik
Klubowicz

Oczywiście masz racje pod względem teoria oraz praktyki, ale jeśli chodzi o projektowanie obiegów chłodniczych bez teoria nie ujedziesz. Teoria musi być połączona z praktyka. Jak nie zna się podstaw teoretycznych to na zapytanie skierowane do "fachowców" (proste pytanie) otrzymuje się odpowiedz " bo tak się robi"
Wracając do obiegów to różnica polega na tym iż urządzenia tylko w skrajnych przypadkach pracują na pełnych wydajnościach lecz projektant musi tak dobrać urządzenia aby w okresie letnim utrzymać projektowe temperatury w obiektach chłodzonych.
Jeśli miałbym wszystkie dane producenta to życie było by piękniejsze. A już nie wspomne o programie obliczeniowym. Chba że zna ktoś program uwzględniający te typy spreżarek??????? Było by miłio.
Na szczęście mam już małą koncepcje jak to przeskoczyć ale pozostało jeszcze ogram pracy.
Wink
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa