Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

rozpoczecie dzialalnosci

9 Odpowiedzi, 5544 Wyświetleń

piotro98

2018-02-21, 20:14:35
Nowy użytkownik
cześć wszystkim mam do was kilka pytań związanych z tematem otwarcia firmy klimatyzacyjnej. Zanim zaleje mnie fala hejtu, że najpierw powinienem popracować dobre kilka lat w branży, to napisze ze kilka montaży wykonałem ze znajomym. Z tego co poczytałem to potrzebuje szkolenia f-gazowe dla instalatora ale też dla przedsiębiorcy. Czy ktoś może mi polecić gdzie warto zrobić takie szkolenie? Czy dla przedsiębiorcy do zrobienia jest tylko w UDT ? A co z uprawnieniami elektrycznymi, też je potrzebuje? A może warto iść na jakieś szkolenie praktyczne montażu klimatyzacji?pozdrawiam
  • Odpowiedz

DBKlima

2018-02-22, 09:24:16
Top użytkownik
1 Szkolenie FGazowe wykaz autoryzowanych znajdziesz na stronie UDT
2 Egzamin (zazwyczaj po szkoleniu masz egzamin) FGaz
3 SEP do 1kW
4 Zakładasz firmę
5 Zakup wymaganego wyposażenia wykaz na stronie UDT
6 UDT certyfikacja przedsiębiorstwa w twoim wypadku jednoosobowej działalności

To tak w wielki skrócie (bardzo dużym)
Praktyczne szkolenie z montażu to temat rzeka .
Proponuję byś kupił sobie klimatyzator i pompkę skroplin i zamontował sam sobie z 200 razy
aaaaaaaaale możesz to zrobić dopiero po uzyskaniu uprawnień .

Bądź bohaterem wydaj kasę na w/w będziesz potrzebował około 15K
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

Janusz46

2018-03-13, 11:01:52
Nowy użytkownik
Jeżeli jesteś ze śląska to możesz rzucić okiem na: [reklama], jeżeli nie to google nie boli, wystarczy wpisać szkolenia... i masz mase opcji do wyboru.
  • Odpowiedz

tipo

2018-03-13, 17:07:46
Nowy użytkownik
DBKlima napisał(a):1 Szkolenie FGazowe wykaz autoryzowanych znajdziesz na stronie UDT
2 Egzamin (zazwyczaj po szkoleniu masz egzamin) FGaz
3 SEP do 1kW
4 Zakładasz firmę
5 Zakup wymaganego wyposażenia wykaz na stronie UDT
6 UDT certyfikacja przedsiębiorstwa w twoim wypadku jednoosobowej działalności

Prawidłowa kolejność to:
4.
1.
2.
3.
4.
6.
Od dochodu odliczy sobie koszty kursu i egzaminu.
  • Odpowiedz

obser

2018-03-14, 14:09:13
Top użytkownik
Najpierw jednak wyrobienie certyfikatu personalnego, potem rozejrzenie się za jakąś robotą. To co, że odliczy kurs i egzamin od dochodu, jak od dnia zarejestrowania dostanie na kark ZUS, a pierwszą robotę zrobi po 3 miesiącach. Podejrzewam, że sam kurs może opłacić Proformą, potem dostanie FV, tak jak dogadać się z zakupem wymaganego wyposażenia. Bez problemu takie rzeczy załatwiałem 4 lata temu jak załatwiałem dotację na stworzenia stanowiska pracy. Towar opłaciłem, a FV jak podpisałem umowę z PUP.
  • Odpowiedz

MarioO

2018-03-14, 17:53:17
Zaawansowany użytkownik
Teraz przez pierwsze 6 miesięcy nie płacisz ZUS-u a następne 30 miesięcy ulga 45% od tego co teraz płacimy chyba.Miała być dla mikroprzedsiębiorstw tych które są już na dużym ZUS stawka w zależności od dochodów Max 5k płacisz 500zł ale zamietli pod dywan.Przy następnych wyborach się obudzą
  • Odpowiedz

DBKlima

2018-03-15, 08:28:12
Top użytkownik
tipo napisał(a):Prawidłowa kolejność to:

Od dochodu odliczy sobie koszty kursu i egzaminu.

Odliczył by z tytułu podatków max 500 bo kursy uprawnienia będą kosztowały SEP do 600/1000PLN kurs z certyfikatem personalnym do 2000PLN , a leciał by ze wszystkimi opłatami przez 1 , czy 3 miesiące.
Po za tym by odliczyć od dochodu musi dochód mieć .
Firma zacznie działać jak zacznie serwisować i wystawiać faktury to jest po certyfikacji przedsiębiorstwa.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

aminokwas

2018-03-15, 17:30:55
Zaawansowany użytkownik
Nie wiem jak jest teraz, bo nie zakładałem dawno działalności, ale kiedyś można było zaliczyć w koszty wydatki związane z rozpoczęciem działalności, czyli poniesione wydatki PRZED zarejestrowaniem działalności.
  • Odpowiedz

Adam_d79

2018-07-19, 07:58:30
Nowy użytkownik
Witam, żeby rozpocząć działalność faktycznie trzeba zdać egzamin UDT i dostać certyfikacje ja osobiście pracowałem w tym fachu jako pracownik nie przedsiębiorca i zdawałem egzamin w firmie OSZ Omega w Zabrzu, i jestem bardzo zadowolony z kursu, naprawde porządna firma i stawiają na naukę praktyczna wiec jakbyś był zainteresowany to polecam poniżej link do ich strony [reklama]
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa