Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

audi a4 2002

10 Odpowiedzi, 11279 Wyświetleń

korneliaga1

2008-05-30, 08:22:13
Nowy użytkownik
klima nie chłodzi jest napełniona w serwisie stwierdzili że padło sprzęgiełko czy można to naprawić ,czy cała sprężarka do wymiany (climatronik 2 strefowa)proszę o poradę
  • Odpowiedz

korneliaga1

2008-05-30, 08:44:44
Nowy użytkownik
zapomniałem dodać jest to silnik 1,9 tdi
  • Odpowiedz

gajdek419

2008-05-31, 16:24:52
Zaawansowany użytkownik
w tych sprężarkach występuje sprzęgło zrywalne tzn, że nie ma typowego sprzęgła z cewkę elektromagnetyczną i tarczą sprzegła.
W takim układzie spręzarka (ze sprawnym sprzęgłem zrywalnym) obraca się ciągle gdy tylko pracuje silnik. Niestety jeżeli sprzęgło uległo zerwaniu to w 95% wskutek przeciązenia czyli prawdopodobnie uszkodzeniu uległ mechanizm spręzarkiSad Pozostałe 5% to taka możliwość, że zerwanie nastąpiło wskutek zbyt wysokiego cisnienia na tłoczeniu.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-05-31, 20:55:18
Moderator
kompresor nowy 2200 zł brutto
  • Odpowiedz

gajdek419

2008-06-01, 17:44:25
Zaawansowany użytkownik
regenerowany conajmniej o połowę mniej Smile
  • Odpowiedz

morek211

2008-06-02, 20:48:48
Nowy użytkownik
Polecam regenerowane wiem ze kosztują ok 800zł dla klienta z 6 miesięczną gwarancją. Są naprawde dobrze odnowione czasem sie zdarz ale to sa przypadki jakiś 2 % że coś sie popsuje w nich bardzo szybko, dokładnie dzisiaj musiałem wyjąć ponownie sprężarke bo w regenerowanej elektromagnes padł . Ale to wszystko sie stało w vectra b to sie nie dziwie . A i klient jest dosyć upierdliwy lubiący patrzeć sie na ręce komuś. klient jest niesamowity prubował mi wmówić że nie potrawie sie obsługiwać neonówką lol dla tego typa jeżeli to czyta twierdził że jeżeli jeden koniec przyłoże do "+" a drugi do "-" to zrobie zwarcie zbrechtałęm typa .Mam proźbe do wszystkich tzw. wszystkowiedzących klientów jeżeli jesteście tacy mądrzy to naprawiajcie swoje samochody na podwórkach nie przyjeżdżajcie do mnie!!! Troszke odbiegłem od tematu sry he he
  • Odpowiedz

kempik

2008-06-03, 15:53:14
Nowy użytkownik
Miałem taki sam problem, dokładnie w tym modelu Audi.
W tamtym roku padło mi sprzegiełko, które w zakładzie wymianiono mi na nowe.
Niestety pochodziło tylko przez około 3 miesiące (na szczęście był to już koniec lata). W tym roku wybrałem się do tego samego zakładu, gdzie stwierdzili tą samą awarię, więc postanowiłem poszukać lepszego zakładu, który znalazłby przyczynę awarii, a nie wymienił sprzegielko, które padnie znowu po paru miesiącach.
W innym zakładzie chłopaki próbowali naprawiać tą sprężarkę, zrobili sprzegiełko, uszczelnili sprężarkę, wymianili elektromagnes, przepłukali układ, a ona nadal nie działała. Okazało się, że jakaś część pracująca się wyrobiła, która nie była dostępna jako część zamienna i trzeba było wymienić sprężarkę na regenerowaną.
Teraz wszystko pięknie chodzi i wydaje mi się, że nawet lepiej niż w tamty roku, przy wymianionym sprzegiełku.
To tak z mojego doświadczenia, ale nie jestem fachowcem w tej dziedzinie wiec cos moglam pokrecic, chociaż mam nadzieję, że choć trochę pomoglem.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

gajdek419

2008-06-03, 16:20:36
Zaawansowany użytkownik
No niestety sprężarki te są dość delikatnej konstrukcji a szczególnie wrażliwe na nawet najmniejsze ciała obce...
  • Odpowiedz

korneliaga1

2008-06-20, 07:27:53
Nowy użytkownik
dziękuję za porady faktycznie padło sprzęgiełko i w warsztacie wymienili na nowe klima działa przynajmniej ja padłem na dobrych fachowców i niedrogich gościu był zorientowany od razu
pozdrawiam
  • Odpowiedz

grzem

2008-06-20, 08:26:31
Nowy użytkownik
Skoro trafiłeś na dobrych fachowców, to podzieł się info dlaczego padło sprzęgiełko, że padło wiedziałeś w pierwszym wątku. Czytałeś post kempik?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa