Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wydruk z texa, a olej

13 Odpowiedzi, 17043 Wyświetleń

netherton

2013-06-24, 13:52:51
Nowy użytkownik
Witam,

potrzebuję Waszej pomocy. Oddałem klimatyzację tzn samochód, na przegląd klimy, na wydruku widnieje, ż e wypompowali 445 g czynnika i 8g oleju. W dalszej części wydruku widnieje, że wpompowali 465g czynnika, ale nic oleju.
Proszę powiedzcie mi czy tak powinno być?
Samochód to Honda Civic 2008 hatchback 1.8.

Z góry dziękuję
Adrian
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-06-24, 13:55:30 przez netherton.)
  • Odpowiedz

gajdek419

2013-06-24, 14:52:07
Zaawansowany użytkownik
Powinni dodać tyle oleju ile odzyskali
  • Odpowiedz

netherton

2013-06-24, 18:26:43
Nowy użytkownik
gajdek419 napisał(a):Powinni dodać tyle oleju ile odzyskali

Czy to oznacza, że zatrze mi się pompa klimy, jak nie dodali tych 8g oleju(tyle odzyskali). Oto wydruk:

-------------------------
RECYCLING
g. 440 ref.
g. 8 oil.
---------------------------
A/C SYSTEM VACUUM

min. 7
mB. 1
--------------------------
A/C FILLING
R134a
g 465 ref.
-------------------------
  • Odpowiedz

gajdek419

2013-06-24, 18:46:51
Zaawansowany użytkownik
Po pierwsze nie znam się na tych stacjach do obsługi klimy- wcale nie jest napisane, że oleju dodano 0 gram. Może ten wynalazek dodaje "od siebie" olej i nie ma tego na wydruku.

Po drugie, sprężarka Ci się nie zatrze przy takim braku oleju

Myślę, że miałbyś większy problem gdyby napełnili Ci więcej oleju np 30gramów. Znam takich fachmanów co tak robią przy każdym serwisie a potem dziwią się, że HP wysokie
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-06-24, 20:02:47
Top użytkownik
Dobry fachowiec używa intuicji a nie stacji?Stacje dedykowane są dla osób nie mających pojęcia o przemianach fazowych czynnika chłodniczego.Każdy doświadczony zrobi to samo mając w ręku butlę z próżnią- manometry-cylinder.Jak można posiadać taką broń jak stacja obsługi stwierdzając że układ jest sprawny ale należy dopuścić czynnika bo stwierdzono jego brak podczas odzysku ?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

netherton

2013-06-24, 20:59:32
Nowy użytkownik
gajdek419 napisał(a):Dobry fachowiec używa intuicji a nie stacji?Stacje dedykowane są dla osób nie mających pojęcia o przemianach fazowych czynnika chłodniczego.Każdy doświadczony zrobi to samo mając w ręku butlę z próżnią- manometry-cylinder.Jak można posiadać taką broń jak stacja obsługi stwierdzając że układ jest sprawny ale należy dopuścić czynnika bo stwierdzono jego brak podczas odzysku ?

Tam, gdzie mieszkam, to nawet doktor jak leki przepisuje, to nie korzysta z intuicji, tylko książkę otwiera i szuka nazw, nie żebym się wymądrzał, sprawdzone, na własnej skórze.

Możesz mi w prosty sposób powiedzieć:

*dać sobie spokój z tym olejem,
** Czy wrócic na stację i grzecznie im wytłumaczyć, że nie dali oleju?

Dzięki
  • Odpowiedz

jogus48

2013-07-18, 15:14:02
Nowy użytkownik
Witam, chciałbym wznowić temat.

mam wydruk z takiego urządzenia. tylko mam pytanie w sprawie ilości oleju. ilość odzyskanego oleju jest wyrażona w objętości. tylko w jakich jednostkach? jest podana ilość w taki sposób: 9lej.

oto wydruk:

[Obrazek: 13504182.jpg]

Czy można uznać, że to są mililitry?
  • Odpowiedz

Haurox91

2013-07-18, 15:28:00
Użytkownik
Te cale "maszynki do nabijania" sa fige warte i tylko kaleczą nasz zawód, a najbardziej klientów ciekawi mnie tez po co to UV ?? możę Zdzisiowi nie chciało sie szukac nieszczelnosci wbil UV i liczy na to, ze jak znowu przestanie Ci chłodzic to do niego przyjedziesz, a UV mu ladnie pokaże gdzie jest "dziurka" i potem bedzie sie Panu chwalił, ze nieszczelność znalazł i tak o to stanie sie bohaterem w swoim warsztacie ...
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-07-18, 18:44:17
Moderator
Prawda. Komu nie podepnę manometry, to zaraz ubrudzone w barwniku. Plus tego jest taki, że sam nie muszę go kupować.
Aha, i jeszcze jedno. Na wydruku jest: RAPORT NIE MA WARTOŚCI PRAWNEJ. To oznacza: Nawet jak spierdzielimy Ci klimę, to i tak możesz nam skoczyć.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-07-18, 18:50:57 przez Shitashii.)
  • Odpowiedz

jogus48

2013-07-18, 20:09:13
Nowy użytkownik
czyli się nie wypowiecie w temacie?

hah oczywiście w moim mieście nie ma za bardzo takiego "profi" warsztatu ogarniającego klimatyzację, nie znam też w pobliżu w innych miastach. do tego jeżdżę tylko dlatego, bo ma możliwość sprawdzenia azotem. w takim razie jeśli nie wiecie jak to jest z wydrukiem to pojadę tam gdzie mają boscha
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-07-18, 20:24:05
Moderator
Większość osób tu piszących nie ma texy, więc nie jesteśmy pewni co to tam znaczy 9lej. Masę osób czyta to forum, ale boją się podpowiedzieć. No niestety. Ale może jednak ktoś coś napisze.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

wojtekww

2013-07-22, 20:52:41
Nowy użytkownik
jogus48 napisał(a):Witam, chciałbym wznowić temat.

mam wydruk z takiego urządzenia. tylko mam pytanie w sprawie ilości oleju. ilość odzyskanego oleju jest wyrażona w objętości. tylko w jakich jednostkach? jest podana ilość w taki sposób: 9lej.

oto wydruk:

[Obrazek: 13504182.jpg]

Czy można uznać, że to są mililitry?

Na twoim miejscu bardziej bym się martwił mb 20 bo masz układ nie szczelny i to co ci nabili szybko wyleci :/
a tak na marginesie to czas próżni zdecydowanie za krótki ,nie wspomnę o 1g uv Rolleyes
  • Odpowiedz

obser

2014-08-11, 14:55:02
Top użytkownik
Sprawa prosta,zrobili serwis z "ręki",bo 7 min próżni,to w żadnym programie nie występuje i ominęli fazę olejową,która to zawsze praktycznie jest nastawiona na 10 g oleju i 5 g barwnika UV,ale masa barwnika odejmuje się przy nabijaniu od oleju.Powinien nabić w automacie masę oleju odzyskaną+5 oleju+5g UV.Ciekawe na ile ustawili i czy wogóle ustawili test szczelności po tych 7 min próżni.No ale pełen program trwa nieraz 45 min,tracą olej i barwnik,więc uwinęli się w 10 min i skasowali klienta.Nic Ci się bez tego oleju nie stanie,ale osuszyć mogli chociaż ze 20 min.Omijać takie "serwisy".
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa