Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

propan butan czy to dobry srodek do sprawdzania szczelności

15 Odpowiedzi, 15775 Wyświetleń

n.irek

2008-06-03, 18:18:14
Nowy użytkownik
witam mam problem ze znalezieniem nieszczelności ford galaxy 1996 r benzyna sprawdzałem azotem ciśnienie spada połączenia szczelne podpowiedzieli mi iż w sąsiedniej miejscowości fachowcy pompują propan butan i przyżądem czułym na ten gaż lokalizują wyciek
co otym sądzicie czy jest to możliwe czy nie uszkodzi to instalacji i czy jest to niebezpieczne
pozdrawiam
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-06-03, 18:38:50
Moderator
szkoda gadac
  • Odpowiedz

morek211

2008-06-03, 18:47:33
Nowy użytkownik
o kurcze ale ludzie teraz cuda wymyślają masakra nie wiem jak to wpłynie na układ klimy i podzespoły jej ja bym nie ryzykował nabij klime cznnikiem chłodniczym i daj dużo uv Duzo urzywać klimy w zależności jaki to wyciek i potem zacznij szukać ultrafioletem czy niema wycieków metoda jest bezpieczna i 100% napewno gdzieś musi wyjść gożej jak to na parowniku pod deską wtedy będzie gorzej ale można popatrzeć na odprowadzenie wody z parownika czy zielono nie jest .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-06-05, 10:43:19 przez morek211.)
  • Odpowiedz

n.irek

2008-06-03, 18:57:33
Nowy użytkownik
chciałem tak zrobić ale nie może zrobić próżni i maszyna mówi że za małę podciśnienie do wtrysku oleju i uv
  • Odpowiedz

dv24v

2008-06-03, 19:57:46
Użytkownik
czasami takie super kombajny za 30 tys. do niczego sie nie przydadza jak cos jest nie tak ... takze nie wiem czy jest sens ladowania tyle kasy w cos co mozna zrobic manualnie... sa tez czynniki z uv albo skorzystaj z dozownika ktory podlaczas pod przylacze serwisowe i recznie wprowadzasz ...
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-06-04, 21:03:07
Moderator
morek211 od kiedy to sie klime nabija azotem i kaze sie jezdzic z właczona
jak chcesz dawac uv to nabijasz normalnie r134a i dopiero obserwujesz czy nie ma wycieków a azot na właczonej klimie roz...doli ja adrazu
  • Odpowiedz

Artic

2008-06-04, 21:43:33
Zaawansowany użytkownik
he fajnie czasami tak na luzie poczytac takie teksty Smile
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

max

2008-06-04, 22:29:11
Użytkownik
do radekklimat
Hehe słuchaj - nie rozwali od razu. Miałem taki przypadek że auto przyjechało od X osoby i właściciel upierał się przy tym że ma nabity układ azotem, bo pan X z miasta obok tak mu kazał jeździć, bo jak przyjedzie to mu sprawdzi ciśnienie i będzie wiedział, czy ucieka, czy nie, ale że ma terminy to za tydzień może mu to dokończyć Smile

Nie wierzyłem i powiedziałem że to nie możliwe, klient obrażony odjechał, bo u partaczy się nie będzie naprawiał Smile
  • Odpowiedz

dv24v

2008-06-04, 22:30:49
Użytkownik
Jestem ciekaw ktora metoda sprawdzania szczelnosci jest najlepsza ?? wydaje mi sie ze czynnik z barwnikiem ...
  • Odpowiedz

Artic

2008-06-05, 16:15:25
Zaawansowany użytkownik
tak nabić można i jeżdzić samochodem ale bez właczonej klimy Smile
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

n.irek

2008-06-05, 17:52:42
Nowy użytkownik
witam azot nabijałem w celu wykrycia nieszczelnosci jestem początkującym ale wiem że azot nie jest czynnikiem chłodzącym
  • Odpowiedz

Artic

2008-06-05, 18:11:25
Zaawansowany użytkownik
ale jeszcze nie w tej technologi która jest dostępna dzisiaj.

Narazie mamy same <<R>> nie długo czeka nas przesiadka na CO2 a później....chyba tego nie dożyję Smile
  • Odpowiedz

dv24v

2008-06-05, 19:47:54
Użytkownik
ciekawe jak to bedzie wygladalo cenowo i czy cos sie zmeini przy obsludze co2 no i pewnie trzeba bedzie zakupic nowy sprzet ... Sad
  • Odpowiedz

tom17

2008-06-16, 20:25:16
Użytkownik
widziałem sprężarkę do co2. dużo "masywniejsza" od r134a (szczególnie wewnatrz) i mniejsza gabarytowo (np. tłok - średnica ok 10mm dla r134 od ok 25mm) - konstrukcyjnie podobna do obecnie stosowanych

co do propanu kiedys prowadzono badania nad wdrozniem do klimatyzacji samochodowych jako czynnik chlodniczy ale zrezygnowano wlasnie ze wzgledu na wybuchowosc
  • Odpowiedz

elektromechanik

2008-06-16, 21:00:55
Zaawansowany użytkownik
fachowcy pompują propan butan i przyżądem czułym na ten gaż lokalizują wyciek

W ten sposób lepiej sprawdzać na czynniku chłodniczym wykrywaczem elektronicznym do tego przystosowanym.

Zasada działania taka sama a jest na pewno bardziej czuły niż te do propanu.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa