Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wymiana trudno dostepnego oringu (przy sprezarce)

7 Odpowiedzi, 8201 Wyświetleń

wally

2013-07-10, 13:24:14
Użytkownik
Drodzy forumowicze,

uprzejmie prosze o porade. Wiem, ze temat rozliczen jest jak tabu ale zastanawiam sie, na jakie koszta naprawy klimatyzacji mam sie szykowac. Od razu podpowiem, pojechalem do profecjonalnego zakladu a nie do wulkanizatora-nabijacza w butelke.

Pacjent:
honda civic 2005, 2.0L

Objawy:
rok temu wymieniony skraplacz (plamki czynnika UV po poprzednim napelnieniu). Przy templeraturze powyzej 25stC zauwazylem, ze z kratek po jednej stronie auta leci wzglednie zimne powietrze (ok 11-12stC) a z drugiej 18-20stC. Podjechalem do odpowiedniego zakladu i po odciagnieciu gazu kazalo sie, ze z poczatkowych 550gr. czynnika pozostalo niewiele ponad 250gr. Fachowcy podjeli wyzwanie i nabili uklad azotem. Po ponad 2h manometry nie pokazaly ubytku wiec tzw. "proba statyczna" niewiele pomogla. Ustalilismy, ze nabijamy czynnik wraz z kontrastem, place za usluge nabicia a kolejne nabicia i odciagniecia czynnika beda dokonywane w ramach tej samej naprawy wiec za czynnik juz niebede musial placic. Po 2.5tyg podjechalem na "lampe" i po kilku minutach cierpliwego poszukiwania, mechanik znalazl w swietle UV zielona plamke przy sprezarce, w okolicach wejscia przewodu wysokiego cisnienia.

Pytanie:
zakladajac, ze sprezarka jest dosc trudno dostepna (od gory miedzy kolektorem ssacym a chlodnicami nie ma miejsca na manewry), jak powinien ksztaltowac sie koszt wymiany/uszczelnienia wadliwego miejsca

Zalozenia:
zakladam, ze do wymiany jest tylko oring, gdyby byla dziurka w rurce aluminiowej, na pewno wykazalaby to proba azotowa. Zakladam tez, ze zaklad nie bedzie robil problemow z wczesniejsza deklaracja dot. gazu - raz zaplacone, wiecej juz nie bede za ten element placil.

Nie chce rozpoczynac niewygodnego tematu ale najzwyczajniej w swiecie chcialbym uniknac niepotrzebnego nabijania w butelke. Mam troche wiedzy teoretycznej na ten temat i nigdy bym nie zalozyl, ze wymiana kosztuje tylko co sam oring za 5-7pln.

Jesli nie chcecie publicznie zdradzac swoich cennikow, to podeslijcie na priwa jak u Was odbywa sie kalkulacja kosztorysu takich napraw.

Z gory dziekuje za pomoc,
Wally
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2013-07-10, 18:45:30
Top użytkownik
Przy wymianie oringu trzeba ściągnąc gaz, przeprowadzić osuszenie układu i napełnienie.W sumie procedura tak jak przy serwisie klimatyzacji plus koszt wymiany oringu w granicach 30 40 zł + oring.Czy warsztat weźmie od Ciebie za to to juz wasz problem.U mnie taka wymiana wiąze się z pełnymi kosztami chyba że przegapiłem wyciek podczas pierwszego napełnienia, wtedy tylko za wymiane oringu i za oring
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-07-10, 18:46:25 przez Tadeusz4321.)
  • Odpowiedz

wally

2013-07-10, 19:55:02
Użytkownik
zaplacilem 200pln za wymiane czyli od diagnozy, poprzez proby azotowe skonczywczy na wymianie oringu, ponownym napelnieniu i myciu skraplacza wyszko 400pln. Tanio nie jest ale przynajmniej mam klime sprawna. Na piewszym biegu przy +27stC na zewnatrz dostaje ok 7st. C.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-07-10, 20:23:54
Top użytkownik
Tadeusz4321 napisał(a):Przy wymianie oringu trzeba ściągnąc gaz, przeprowadzić osuszenie układu i napełnienie.W sumie procedura tak jak przy serwisie klimatyzacji plus koszt wymiany oringu w granicach 30 40 zł + oring.Czy warsztat weźmie od Ciebie za to to juz wasz problem.U mnie taka wymiana wiąze się z pełnymi kosztami chyba że przegapiłem wyciek podczas pierwszego napełnienia, wtedy tylko za wymiane oringu i za oring
Co robisz z czynnikiem odzyskanym w mniejszej ilości z układu?Napełniasz tym samym zawilgoconym czynnikiem ?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-07-10, 20:27:33 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2013-07-11, 07:11:32
Top użytkownik
Ważne że wszystko w porzadku.
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2013-07-11, 07:12:11
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):
Tadeusz4321 napisał(a):Przy wymianie oringu trzeba ściągnąc gaz, przeprowadzić osuszenie układu i napełnienie.W sumie procedura tak jak przy serwisie klimatyzacji plus koszt wymiany oringu w granicach 30 40 zł + oring.Czy warsztat weźmie od Ciebie za to to juz wasz problem.U mnie taka wymiana wiąze się z pełnymi kosztami chyba że przegapiłem wyciek podczas pierwszego napełnienia, wtedy tylko za wymiane oringu i za oring
Co robisz z czynnikiem odzyskanym w mniejszej ilości z układu?Napełniasz tym samym zawilgoconym czynnikiem ?
Wylewam do kanalizacji
  • Odpowiedz

wally

2013-07-11, 08:35:11
Użytkownik
Thx, temat uznaje za zamkniety.

Klimatolog - nabijasz sobie posty czy po prostu chcesz wygrac w rankingu spammer roku?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa