Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Mroźnia i wydajność sprężarek.

26 Odpowiedzi, 25083 Wyświetleń
1 2 Dalej

Pajda

2013-07-14, 17:29:56
Nowy użytkownik
Witam mam pytanie do co bardziej doświadczonych Kolegów.
Mroźnia do zamrażania mięsa wieprzowego zapotrzebowanie mocy 32 KW
Zamrażanie mięsa od 10 stopni co parę dni może raz na tydzień bilans liczony na 16 godzin zamrażania.
Mój pomysł to zastosować dwie sprężarki o mocy 16 KW w tym jedna sprężarka sterowana falownikiem by móc obniżyć jej wydajność do 8~9 KW. Wydajność 8~9 kilowat jet mocą wystarczającą do przechowania mięsa. Czy ten pomysł ma sens i czy ktoś podejmował się próby regulacji mocy sprężarki tłokowej przy pomocy falownika.
Dzięki za wszelkie sugestie.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-07-14, 17:37:08
Top użytkownik
Odradzam taki sposób regulacji.Może inni mają inne zdanie?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-07-14, 18:57:24
Zaawansowany użytkownik
Lepiej zrób dwa układy nie symetryczne np. 8 i 24 kw
  • Odpowiedz

barbie

2013-07-14, 19:12:21
Top użytkownik
na wolnych obrotach nie uzyskasz odpowiednio niskiej temperatury odparowania .
  • Odpowiedz

wit

2013-07-14, 23:12:09
Top użytkownik
parowanie -niby dlaczego nie uzyska odpowiednio niskiego? chyba, ze obrotami zjedzie poniżej potrzebnej wydajności/mocy.

problem -leży gdzie indziej głównie -czy sprężarka wytrzyma takie traktowanie ...
-problemy ze smarowaniem
-problemy z chłodzeniem silnika
-możliwe przegrzewanie silnika nieprzystosowanego do zasilania quasi sinusoida/impulsowego
-możliwe zwiększone drgania -rezonanse itp-układ dopasowywany/wyważany jest na określone obroty

są sprężarki robione do sterowania falownikiem -ale..... cena.
  • Odpowiedz

Artic

2013-07-15, 06:21:07
Zaawansowany użytkownik
kolego po pierwsze jeśli chcesz zrobić w ten sposób zrobić to zastosuj regulację wydajności w postaci orginalnych falowników przeznaczonych pod daną sprężarkę ale to kosztuje.
Tańszą wersją jest regulacja wydajności poprzez odłaczane głowice. Na dwóch sprężarkach 4cylindrowych możesz uzyskać 4 stopnie regulacji 25%50%75%100%.

Do tego odpowiedni sterownik i aplikacja i po temacie Smile

Pozdr.
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

zarize

2013-07-15, 10:45:57
Użytkownik
Jeżeli zastosujesz Bitzera i nie zjedziesz poniżej 60 procent wydajnosci śmiało ten układ bedzie doskonałym rozwiązaniem, wiem bo mamy to przetestowane na zwykłych falownikach Danfossa i nie występują problemy opisane przez kolegę wit ( innych sprezarek nie testowalismy więc sie nie wypowiadam )
  • Odpowiedz

zarize

2013-07-15, 10:48:01
Użytkownik
A i ciekawe stwierdzenie wyważony na określone obroty Smile albo wyważony albo nie wyważony kolego Wink
  • Odpowiedz

wit

2013-07-15, 18:40:42
Top użytkownik
"wyważony na określone obroty" skrót myślowy -chodzi o możliwe rezonanse.
choć problem jest bardziej złożony.
nie ma czegoś takiego jak doskonałe wyważenie. zawsze są błędy wyważenia -których efekty mogą się przy określonych -innych od nominalnych obrotach potęgować.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-07-15, 19:10:42
Top użytkownik
Kolego zarize poczekajmy na skutki takiej regulacji wydajności.Odnośnie obrotów i wyważenia wału kolega wit ma rację.Jeszcze kwestja smarowania.Pogorszona o 40-ści procent smarowanie rozbryzgiem a nie pompą.Na dodatek nie sprawna indukcja pomiędzy stojanem a wirnikiem silnika.Wzrost przegrzania uzwojenia silnika.Wzrost indukcji pomiędzy stojanem i wirnikiem ma negatywny wpływ na łożyska wału owej sprężarki.Wciskanie kitu przez producentów idiotom nie jest niczym nowym aby konsumpcję zakupili.Dlatego odradzam taki sposób regulacji wydajności chłodniczej dla tego typu urządzeń.Pierwszym stopniem regulacji jest temperatura skraplania.Forma regulacji nie ingerująca w sprężarkę.Przewymiarowany skraplacz w układzie chłodniczym nie jest problemem odpowiednio zarządzany latem i zimą.Nie raz na tym forum czytałem wypowiedzi że czym skraplacz zimniejszy tym lepiej dla układu.A ja się zapytam.Kiedy układ jest bardziej wydajny?Moim zdaniem wtedy kiedy powietrze wydmuchane przez skraplacz będzie dla mojej ręki temperaturowo wyczuwalne czyli wyższe od otaczającego.Inni którzy stwierdzą inaczej mogą latem upuszczać czynnika z układu.
  • Odpowiedz

zarize

2013-07-16, 07:14:22
Użytkownik
Innych niż nominalne tak ale nie niższych w przypadku sprezarek bo tu mam nadzieje sie poruszamy a wyższych niż nominalne mogę sie zgodzić tylko to nie ma znaczenia,jeśli chodzi o skutki takiej regulacji pierwsze chodzą od ponad 3 lat ile jeszcze mam czekać aby kolega klimatolog uznal ze moze tak pracować i sam spróbował i pisał z doświadczenia a nie snol domysły co moze byc ?
  • Odpowiedz

jack63

2013-07-16, 11:18:21
Zaawansowany użytkownik
Klimaolog napisał:
Cytat:Pogorszona o 40-ści procent smarowanie rozbryzgiem a nie pompą.Na dodatek nie sprawna indukcja pomiędzy stojanem a wirnikiem silnika.Wzrost przegrzania uzwojenia silnika.Wzrost indukcji pomiędzy stojanem i wirnikiem ma negatywny wpływ na łożyska wału owej sprężarki.Wciskanie kitu przez producentów idiotom nie jest niczym nowym aby konsumpcję zakupili. ...
Zanim napiszesz coś na forum wytrzeźwiej.
Jaka "sprawna indukcja" ???
Jaki wpływ ma indukcja na łożyska???
A może ma wpływ na ocieplenie klimatu?
I jak można zakupić konsumpcję??
Co za brednie.

Popieram zarize. Dobrze dobrany i skonfigurowany falownik ze sterowaniem wektorowym - praktycznie wszystkie nowsze - oraz nie przesadzanie ze zjeżdżaniem w dół powinny zapewnić poprawną, choć pewnie nieoptymalną pracę instalacji. Oczywiście musi ona być zmontowana zgodnie ze sztuką!
Dobrym rozwiązaniem byłoby takie zaprogramowanie automatyki lub choćby użycie czasówki aby "pogonić" sprężarkę na fula przez chwilę co jakiś czas jak to się robi przy inverterach.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-07-16, 12:08:18 przez jack63.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-07-16, 17:04:01
Top użytkownik
jack63 napisałeś(Dobrym rozwiązaniem byłoby takie zaprogramowanie automatyki lub choćby użycie czasówki aby "pogonić" sprężarkę na fula przez chwilę co jakiś czas jak to się robi przy inverterach.) Trochę się pogubiłeś nie mając doświadczenia.Zapewne pisząc o inverterach miałeś na myśli układ klimatyzacji.Ale w tym przypadku rozważamy układ mrożni szokowej i bardzo niskich temperatur parowania a co za tym idzie utrudnioną dystrybucję oleju i smarowanie sprężarek.Zapewne masz rację że można było by pogonić olej puszczając układ na 100-procent jak to się robi jak napisałeś w inverterach.W których w tym momencie zawór rozprężny otwiera się elektrycznie aby olej wrócił na swoje miejsce.Ty proponując swoje rozwiązanie .nawet nie zapytałeś na jakim elemencie dławiącym działa ta mrożnia.Bo jak na TZR to twoje pogonienieukładu jest warte co twoje doświadczenie ludzi montujących mrożnie szokowe bez pomp oleju w sprężarkach.Jestem ciekaw jak by miał wrócić olej przez zawór rozprężny przy zalodzonej chłodnicy szokówki.
Na to nie będę się wypowiadał bo szkoda mojej klawiatury Zanim napiszesz coś na forum wytrzeźwiej.
Jaka "sprawna indukcja" ???
Jaki wpływ ma indukcja na łożyska???
A może ma wpływ na ocieplenie klimatu?
I jak można zakupić konsumpcję??odpisując laikowi
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-07-16, 17:12:35 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-07-16, 18:43:01
Top użytkownik
barbie napisał(a):na wolnych obrotach nie uzyskasz odpowiednio niskiej temperatury odparowania .
barbie na obniżonej wydajności ma podtrzymać temperaturę Kumaj o co chodzi barbie.
  • Odpowiedz

barbie

2013-07-16, 19:23:07
Top użytkownik
pewnie chodzi o tlen .
  • Odpowiedz

zarize

2013-07-17, 06:52:38
Użytkownik
Kolego klimatolog a pamięta pan o kwestii odtajania w jakiej pozyci zawor sie znajduje ? Dzwonią u pana tylko nie wiadomo w którym kościele Wink
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-07-17, 17:11:54
Top użytkownik
zarize napisał(a):Kolego klimatolog a pamięta pan o kwestii odtajania w jakiej pozyci zawor sie znajduje ? Dzwonią u pana tylko nie wiadomo w którym kościele Wink
Zawór TZR otwarty na tyle co funkcja MOP pozwala w szokówkach i nie do końca to jest prawdą jeżeli mamy do czynienia z nie skuteczym odmrażaniem.A mowa o pogonieniu układu z olejem dotyczyła invertera który posiada zawór który potrafi się otworzyć i zamknąć w pełnym zakresie w klimatyzacji i faktycznie przegoni ten olej w funkcji 100-procent pracy.A my rozważamy jak rozumiem mrożnię szokową.Pewnie niejednokrotnie odladzałeś zawór i rozdzielacz cieczy z powodu braku wydajności układu chłodniczego.Coś dzwoni faktycznie ale w Twoim przypadku.Najłatwiej się przyłączyć do większości i mieć rację?Elektrycznie sterowany zawór podczas funkcji powrotu oleju się otworzy.Natomiast TZR w zakresie na jaki został zaprojektowany kolego zarize.Dla ciekawości istnieją jeszcze zawory z lopem czyli najniższą temperaturą parowania.zarize dużo jeszcze przed Tobą a za mało prze demną.Najłatwiej być w większej bandzie?Problem jest wtedy jak masz pracować na własną rękę.
  • Odpowiedz

zarize

2013-07-17, 18:00:29
Użytkownik
Układ na falowniku pracuje nie jako szok a tylko jako przechowalnia odczytaj! Poza tym z każdym odszranianiem sprezarka chodzi na 100 procent i zawor otwiera sie na 100 a i wcale nie podany jest rodzaj zaworu a moze to właśnie elektroniczny zawor np Danfossa jak u mnie .Piszesz pan piszesz a nic z tego nie ma ja mówię odpowiednia konfiguracja, dobrze położona instalacja dobre sterowanie i lata latami udowodnij pan na przykładzie doświadczeniach prawdziwych teoriach ze tak nie jest Smile
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-07-17, 18:52:17
Top użytkownik
Masz rację bo zapewne rozważamy układ z odtajaniem gorącym gazem.Choć nie przypominam sobie aby zainteresowany zakładający ten wątek o tym wspominał.
  • Odpowiedz

zarize

2013-07-18, 04:55:25
Użytkownik
Kolego zakładający wątek pytał czy ktoś ma doświadczenie w regulacji wydajnosci sprezarki falownikiem jeśli nie posiadasz nic prócz domyslow ewentualnych skutków nie wiem po co wogole zabierasz głos
  • Odpowiedz

wit

2013-07-18, 06:11:40
Top użytkownik
powiedzmy krotko i wprost -są sprężarki fabrycznie dedykowane do pracy z falownikami -nawet fabrycznie zestawiane -i prosze bardzo -mozna montować -nawet doswiadczenie niepotrzebne -bo producent zadbał o poprawność współpracy.
ale -większość sprężarek nie lubi takiej pracy -jest projektowana na określone obroty. o możliwych problemach pisałem -nie znaczy że zawsze wystąpią -ale mogą. dodam, ze pod zmienną wydajność musi być projektowany/przystosowany cały układ chłodniczy.

sprężarki pod falownik -cechy
-większa niż standardowo pompa oleju -z zapasem wydatku -lub pompa oleju z niezależnym własnym silnikiem.
silniki elektryczne ze statorami i wirnikami wykonywanymi z cieńszych blaszek z lepszych magnetycznie materiałów (ograniczanie strat w metalu i grzania blach wskutek prądów wirowych)

zazwyczaj albo przystosowane duuuuże (bez liczenia się z kosztami bo w dużych naprawdę warto) sprężarki z oddzielnym silnikiem (dławicowe) albo -małe hermetyki -gdzie nie zwraca się już uwagi na trwałość.
praktycznie nie zestawia się semihermetyków o średniej wydajność z falownikami -ze względu na zwiekszoną awaryjność i mniejsze trwałości... -lub rzadko jest to robione... bo drogie rozwiązania a efekty nie rekompensują wzrostu ceny.
  • Odpowiedz

zarize

2013-07-18, 08:39:04
Użytkownik
Brawo i do takiej odpowiedzi sie podłączam z dodatkiem ze testowane na średniej wydajnosci polhermetykach Bitzera pracują latami bez zauwazalnej szkody dla sprezarki ( odpowiednia konfiguracja sterowanie rurociągi i nie wolno schodzić poniżej 60 % wydajnosci to z doświadczenia -bo o to pytał zakładający wątek ) dziękuje i powodzenia
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-07-18, 18:30:23
Top użytkownik
zarize co masz na myśli pisząc- ze testowane na średniej wydajnosci polhermetykach Bitzera pracują latami bez zauwazalnej szkody dla sprezarki -Napisałeś tak że -Układ na falowniku pracuje nie jako szok a tylko jako przechowalnia odczytaj! Poza tym z każdym odszranianiem sprezarka chodzi na 100 procent i zawor otwiera sie na 100 -Tak ale jako przechowalnia -mrożnicza.A poza tym sprężarka nie pracuje z każdym odszranianiem.I jak pisałem po odszranianiu zawór nie zawsze się otwiera na tyle co pozwala jego budowa. Pisałem o tym w tym temacie ale jednak antypatia w stosunku do mojej osoby bierze górą niż racjonalne Twoje myślenie.Otworzy się jak będzie odmrażanie nie skuteczne?To jeden z przypadków.I tu wynikają problemy z powrotem oleju.Może nadal jesteś nie świadomy ale omawiany przykład to układ nisko-temperaturowyA czy w takich układach z regulacją mocy i twoim doświadczeniem stosujesz dwa przekroje rurociągu na ssaniu w przypadku kiedy sprężarka jest powyżej chłodnicy aby zapewnić odpowiednią prędkość i możliwość powrotu oleju do sprężarki zarize?
  • Odpowiedz

Pajda

2013-07-18, 19:36:36
Nowy użytkownik
Witam. Widzę że mój post wywołał wiele zamieszania. Pytanie o falownik i sprężarkę było trochę czysto teoretyczne, aczkolwiek jeśli bym uzyskał same pozytywne opinie i jakieś konkretne uwagi, to bym się zdecydował. W tym wypadku wygrywa tradycja i system będzie zbudowany standardowo na sprężarkach z regulacją wydajności na głowicach oraz odpowiedni sterownik (nie wiem jaki ) który mi to obsłuży. Kiedyś Eliwell miał takie. Temat długi i trudny klient jeszcze konkretnie nie sprecyzował czy ma to być 5t czy 2t mięsa do zamrożenia Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

wit

2013-07-18, 21:22:56
Top użytkownik
regulacja wydajności na głowicach -też jest mniej trwała niż praca na 100%

-masz w sumie bardzo proste wymagania wydajności -albo zamrażanie i 100% wydajności -albo przechowywanie na około 25%
-w sumie jak dasz więcej też problemów nie będzie -po prostu układ będzie krócej chodził a dłużej stał.

najbardziej tradycyjny, prosty system -z dużym bezpieczeństwem dla towaru -to dwa NIEZALEŻNE układy chłodnicze -jeden na około 22kW drugi na około 11kW.
zamrażanie -pracuje oba -przechowywanie -pracuje słabszy.
-można dać pracę mocniejszego -gdy już towar podmrożony.
ciepły towar -start na obu układach -potem -po częściowym zmrożeniu odpada słabszy układ -a goni sam mocniejszy -po całkowitym zamrożeniu -przeskok na słabszy układ.

proste -wręcz prymitywne układy -z możliwością elastycznej pracy i duża trwałością -oraz bezpieczeństwo dla towaru.
łatwy -optymalny dobór reszty instalacji -dla stałej wydajności w obrębie układu...

można się pokusić o takie zestawienie chłodnic, zaworów i sprężarek -żeby wraz ze zmianą warunków -temperatury w komorze i zamrażaniem towaru -zmieniała się temp odparowania i wydajność -dać układ z możliwością samoadaptacji wydajności do potrzeb... ciepły towar -wyższa temp w komorze -wyższa temp odparowania - -większe delty -i wyższa wydajność.
zimny zamrożony towar -odwrotnie.
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa