Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klima się wyłącza w różnych momentach (econ) + bulgocze płyn

6 Odpowiedzi, 5686 Wyświetleń

bor1904

2013-07-26, 20:28:35
Nowy użytkownik
Witam,
Od 2 tyg męczę się z wyłączającą się klimą w A6 C5 2002r 2.4 v6 170KM.
Najpierw byłem pewny że się wyłącza gdy jest bardzo gorąco lub auto się mocno zgrzeje (silnik etc.). Dziś jednak po godzinnym postoju na parkingu podziemnym też od razu się wyłączyła a było chłodno.

Zajechałem do człowieka który już ponad 30lat zajmuje się klimatyzacją i sprawdziłem szczelność układu oraz ilość czynnika. Szczelność ok ale było 0 czynnika smarującego (czy jakoś tak). Po uzupełnieniu wszystkiego okazało się że zupełnie nic się nie zmieniło.

Komputer nie pokazuje błędów.

-------------

Od tygodnia obserwuje bulgotanie płynu w zbiorniczku wyrównawczym i może to jest jakoś powiązane?

Płyn chłodniczy wymieniony na G12 koncentrat, pompa wody nowa, termostat nowy, temp silnika 90-92 st C, Temperatura płynu ok 70-80 st, brak nalotów na korkach, płyn chłodniczy wygląda jak po nalaniu (nie zmienił koloru).

UPG wstępnie odrzucam ponieważ wiele powyższych to raczej wyklucza + moc silnika nie spadła.

Dopowiem że regularnie wskakuje mi check engine z błędem o przegrzewającym się katalizatorze i od pewnego czasu drży mi silnik przede wszystkim na jałowym biegu lecz to może być niepowiązane.

Podsumowując problemy:
1. Wyłączająca się klima
2. Bulgoczący płyn
3. Drżący silnik

Ktoś widzi jakieś prawidłowości? Ktoś ma jakieś podejrzenia? od czego zacząć sprawdzanie?

dziekuję za każdą podpowiedz
  • Odpowiedz

barbie

2013-07-26, 21:00:58
Top użytkownik
uszczelka pod głowicą .
  • Odpowiedz

bor1904

2013-07-27, 08:08:30
Nowy użytkownik
Co ewidentnie na to wskazuje ?
  • Odpowiedz

barbie

2013-07-27, 09:55:35
Top użytkownik
bulgotanie .
  • Odpowiedz

lolek

2013-07-27, 13:16:43
Użytkownik
Jeśli bulgocze na zimnym to 100% uszczelka ... a jesli tylko na gorącym trzeba posprawdzac termostat , chlodnica czy oddaje ciepło , wentylator itd...
  • Odpowiedz

drixster

2013-08-04, 08:20:34
Nowy użytkownik
Mialem podobne objawy tyle ze w hondzie civic
Wymienilem UPG i nadal bylo to samo wyrzucanie plynu ze zbiorniczka. Po wymianie termostatu jest poprawa
Ale jeszcze bardzo duze obciazenie robila mi sprezarka od klimy, po obejrzeniu calego ukladu stwierdzilem ze wentylator od klimy mial duze szpary midzy wentylatorem a chlodnica i nie odprowadzal dobrze ciepla, wiec uszczelnilem i teraz klima dziala lepiej i jest mniejsze dobciazenie dla silnika.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa