Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zawór serwisowy - problem z podłączeniem pompy próżniowej

8 Odpowiedzi, 7095 Wyświetleń

JGX

2013-08-05, 21:42:13
Użytkownik
mam taki problem - zamontowałem jednostki, zanim puszcze czynnik musze zrobić próżnie, wujek (naprawia lodówki) ma pompę ale tylko z końcówką zaciskaną na króciec (rurkę). I pytanie - czy dobrze myślę że zawór serwisowy działa tylko tak jak wentyl samochodowy że musi być przez końcówkę wciśnięty i tylko wtedy można by zrobić próżnie, czyli jak podłączę pompę do zakielichowanego króczca przykręconego do zaworu to nie zrobię próżnie bo po prostu podciśnienie będzie dociskało zawór i się nie otworzy. Czyli musi być pompa ze specjalną końcówką która otworzy zawór tak? Czy jest jakiś sposób żebym jednak zrobił tą próżnie samemu?
  • Odpowiedz

Haurox91

2013-08-06, 09:44:45
Użytkownik
Nie łatwiej mieć odpowiedni wężyk? i z ciekawości zapytam bo z tego co czytam to chyba twój pierwszy montaż, czym robiłeś kielichy miałeś do tego kielichownice czy może robiłeś to po partyzancku jakims wkrętakiem lub cos w tym rodzaju bo i takie spotykałem?
  • Odpowiedz

JGX

2013-08-06, 11:34:36
Użytkownik
Haurox91 napisał(a):Nie łatwiej mieć odpowiedni wężyk? i z ciekawości zapytam bo z tego co czytam to chyba twój pierwszy montaż, czym robiłeś kielichy miałeś do tego kielichownice czy może robiłeś to po partyzancku jakims wkrętakiem lub cos w tym rodzaju bo i takie spotykałem?
jestem amatorem ale nie idiotą! Kielichy robiłem w sklepie (trochę zaprzyjaźnionym Smile podczas kupowania przewodów przeznaczonym do tego urządzeniem.
co do wężyka - na pewno lepiej ale czy taki kupie? W każdym razie moje rozumowanie co do zaworu jest właściwe tak?
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-08-06, 16:33:38
Moderator
JGX napisał(a):jestem amatorem ale nie idiotą!

Przeczytałem Twoje wszystkie posty i nie byłbym takim optymistą...

JGX napisał(a):co do wężyka - na pewno lepiej ale czy taki kupie?

Ciekawe... Tysiące instalatorów jakoś to robi... Tysiące patentów?
Poszukaj w trochę zaprzyjaźnionym sklepie.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

JGX

2013-08-06, 19:10:57
Użytkownik
Shitashii napisał(a):Przeczytałem Twoje wszystkie posty i nie byłbym takim optymistą...
wiesz że kawał z ciebie chama? Jak nie to już wiesz
Shitashii napisał(a):Ciekawe... Tysiące instalatorów jakoś to robi... Tysiące patentów?
Poszukaj w trochę zaprzyjaźnionym sklepie.
w zaprzyjaźnionym sklepie nie ma, jakby był to bym nie pytał, instalatorem nie jestem, nie musze się znać na wszystkim (ty pewnie się znasz) myślę że forum jest po to żeby pomagać również laikom - chyba że się mylę to proszę to napisać i zlikwidować moje konto
ciebie nie resztę userów pozdrawiam
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-08-06, 21:13:52
Moderator
"Zostań bohaterem w swoim domu"
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Haurox91

2013-08-07, 18:06:07
Użytkownik
Mysle, ze to forum jest dla monterow i serwisantów którzy mają jakieś powazniejsze i bardziej skomplikowane problemy niz takie podstawy jak zrobienie prożni? Niestety u nas w Polsce jest tak, ze kazdy sie zabiera za wszystko tylko nie za to co umie, dajmy sobie zarobic nawzajem... co do laikow to powinno im sie udzielac porad na tematy w których prosza o opinie np które urządzenie wybrać do mieszkania itp, a nie uczyc podstaw przez forum internetowe. No ale coż jak to Shitashii ujoł Kazdy chce byc bohaterem w swoim domu, ale czy tak naprawde wyjdzie na tym dobrze i taniej ?.
  • Odpowiedz

kondzio85

2013-08-11, 20:15:24
Użytkownik
Szukajka Google pomorze każdemu amatorowi Smile

Znalezione w sieci:
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=ja...0085,d.ZWU
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa