Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

czy domowy klimatyzator można czyścić parą ?

17 Odpowiedzi, 14726 Wyświetleń

akagi66

2013-08-08, 12:33:08
Nowy użytkownik
jak w tytule - urządzenie do czyszczenia parą wytwarza parę o temp ok 57 C - czy to nie uszkodzi domowego klimatyzatora ?
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-08-08, 15:21:49
Moderator
A jak ta "para" Wink ma czyścić? Na jakiej zasadzie?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2013-08-08, 15:24:57
Top użytkownik
Witam

No moja parownica daje około 200*C.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

Klim

2013-08-08, 21:19:23
Użytkownik
Oczywiście że tak, tylko Ty masz za małą temp żeby wyeliminować to ustrojstwo które znajduje się na parowniku i na tacy kondensatu. Ostatnio próbowałem wlewać chemie do parownicy muszę powiedzieć że efekt zadowalający tylko przypuszczam że urządzenie szybko padnie.
  • Odpowiedz

akagi66

2013-08-09, 11:31:52
Nowy użytkownik
przepraszam - omyłkowo wpisałem nieproawidłową temperaturę - miało byc 87 C - pytanie brzmi czy da się takim urządzeniem ( np karchera - http://www.neo24.pl/?p=karcher_sc_2_500_..._id=101372 ) o ciśnieniu pary 3,2 Bar i temperaturze 87 C wyczyścić klimatyzator.
Poprosiłem o tę usługę firmę, któa instalowała klimatyzację u mnie, skasowali 400 zł i popsikali na parownik sprayem jak do kwiatków ... Trochę drogo jak na taką lipę. Wobec tego sam to porządnie popsikałem płynem myjąco - dezynfekującym - wyszło i na jeden split 1 litr płynu. Stąd pytanie - bo jednak widać, że płyn wszędzie nie dotarł ( acz piwniczny zapach znikł - czyli grzyby i reszta badziewia padły.
A jeśli nie da się tego wyczyścić takim urządzeniem to co polecacie ? Widziałem na youtube film, gdzie Amerykanin płukał urządzenie płynem dezynfekcyjnym pod ciśnieniem ( ciśnienie dawał butla ze sprężonym powietrzem ) z pistoletu z podłączonym jakimś płynem myjąco - dezynfekującym. Może wiecie gdzie dostać takie cudo ? I gdzie worki przyklejany na splita, do łapania wyciekającego płynu ? Jak ma mi ktoś odwalać taką lipę to wolę zrobić to sam. Tym bardziej, że w tym roku już leżałem w szpitalu z zapaleniem płuc...
  • Odpowiedz

DBKlima

2013-08-12, 14:12:20
Top użytkownik
Moim zdaniem parownicą możesz oczyścić tylko wstępnie i do tego celu wystarczy ci moim zdaniem tańsza opcja .
Dobre opryskiwacze robi Marolex wlewasz wodę i dodajesz odpowiednią ilość koncentratu (tabela stężeń).
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

akagi66

2013-08-12, 14:27:18
Nowy użytkownik
który z tych opryskiwaczy byś mi polecił ? Któryś z ciśnieniowych ? I gdzie kupić worki, w które łapie się brudny płyn wypływający z klimatyzatora ? I jeszcze - czym myć skarplacz ? Bo ten nie był czyszczony od trzech lat - firma nie wiedziała, że trzeba Cool
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-08-12, 14:28:17 przez akagi66.)
  • Odpowiedz

DBKlima

2013-08-13, 07:22:42
Top użytkownik
Skraplacz myjesz chemią (koncentrat) następnie spłukujesz wodą pod ciśnieniem najlepiej myjką ciśnieniową.
Często wystarcza sama myjka nie wiem w jakim stanie jest twój skraplacz i ile ma lat.
Co do koncentratu to powinien usuwać zanieczyszczenia pochodzenia organicznego. Powinien się nadawać do kontaktu z elementami wykonanymi ze stali nierdzewnej, metali kolorowych, aluminium, stali ocynkowanej.
Worki dostaniesz w każdym składzie budowlanym.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

akagi66

2013-08-13, 11:51:16
Nowy użytkownik
jeszcze trzy pytania :
1- z tych opryskiwaczy to jakiś konkretny model ? Np. z lancą ? Czy to obojętne ?
2- worki z składzie budowlanym to jakieś specjalne , do czyszczenia klimatyzacji czy po prostu worki na śmieci na przykład ?
3 jak duży musi być taki worek ?
  • Odpowiedz

barbie

2013-08-13, 18:22:02
Top użytkownik
2-długa doniczka do kwiatów-ok.10 złotych w Castoramie .parownica jest nieprzydatna do klimatyzatorów .1-opryskiwacze-ze
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-08-13, 19:47:39
Top użytkownik
akagi66 napisał(a):jak w tytule - urządzenie do czyszczenia parą wytwarza parę o temp ok 57 C - czy to nie uszkodzi domowego klimatyzatora ?
Moim zdaniem nie uszkodzi i na pewno nie wyczyści.Ale taka profesjonalna na pewno.Tylko trzeba pamiętać o zasadzie podczas czyszczenia.Czyścimy układ wyłączony chłodzenia.Czyścimy wewnętrzną wentylator zewnętrznej musi pracować.Jeśli czyścimy na zewnątrz wentylator pracuje wewnątrz.Po co?Aby obniżyć ciśnienie w układzie chłodniczym?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-08-13, 19:50:16
Top użytkownik
Shitashii napisał(a):A jak ta "para" Wink ma czyścić? Na jakiej zasadzie?
Opal KAKĘ?Metoda sprawdzona w kuchniach?Nie chemiczna i skuteczna?Para nie nasycona?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-08-13, 19:56:07 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

akagi66

2013-08-14, 09:10:40
Nowy użytkownik
barbie napisał(a):2-długa doniczka do kwiatów-ok.10 złotych w Castoramie .parownica jest nieprzydatna do klimatyzatorów .1-opryskiwacze-ze
barbie - chyba Ci zjadło część wypowiedzi ....
  • Odpowiedz

miezala5

2013-08-14, 13:01:24
Top użytkownik
Jak ta doniczke zaczepic zeby jej nie trzymac!
Opaska za gore jednostki?
  • Odpowiedz

barbie

2013-08-14, 15:24:55
Top użytkownik
zestaw opryskiwaczy minimum 5 .różnej wielkości .
  • Odpowiedz

akagi66

2013-08-29, 12:54:57
Nowy użytkownik
czemu aż tyle ? IMHO powinien starczyć jeden z dobrą dyszą. Pytanie brzmi KTÓRY ? :-)
i drugie pytanie - CZYM to czyścić - jakie płyny polecacie ?
  • Odpowiedz

barbie

2013-08-29, 15:16:01
Top użytkownik
1 skraplacz .2 parownik 3 dezynfekcja .4 woda .5 duża woda .zobacz Wigmors na stronie głównej Forum .
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa