Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Chłodnia na spożywkę - problem

84 Odpowiedzi, 74681 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3 4 Dalej

mavic

2013-08-18, 06:42:58
Nowy użytkownik
barbie napisał(a):jeśli widać strumień cieczy to znaczy brak czynnika .
Było ostatnim razem jak widziałem ok 3,5 bar
  • Odpowiedz

barbie

2013-08-18, 06:46:47
Top użytkownik
jeśli jest w chłodni ciepło to za mało .
  • Odpowiedz

mavic

2013-08-18, 07:03:52
Nowy użytkownik
barbie napisał(a):jeśli jest w chłodni ciepło to za mało .
Raczej nie, było też dobijane powyżej 4 bar.
Muszę chyba znależć nowych fachowców bo ci z pomiarów wykonali tylko ciśnienia czynnika Sad
  • Odpowiedz

barbie

2013-08-18, 07:07:45
Top użytkownik
twoja historia usterki wskazuje na powolny wyciek czynnika .popatrz na miejsca lutowane i skręcane czy nie ma wycieku oleju .kup w castoramie na dziale gazowniczym piankę do sprawdzenia szczelności .
  • Odpowiedz

mavic

2013-08-18, 07:13:14
Nowy użytkownik
barbie napisał(a):twoja historia usterki wskazuje na powolny wyciek czynnika .popatrz na miejsca lutowane i skręcane czy nie ma wycieku oleju .kup w castoramie na dziale gazowniczym piankę do sprawdzenia szczelności .
To rsczej wykluczyliśmy. Czynnik od marca do lipca był na niezmienionym poziomie 3,8bar.
  • Odpowiedz

mavic

2013-08-18, 07:15:05
Nowy użytkownik
Pozatym w miejscach skręcanych i lutowanych czysto i sucho. Mam taką piankę z czasów instalacji LPG w samochodzie, sprawdzę.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2013-08-18, 07:35:12
Zaawansowany użytkownik
LUDZIE !!!!!!!!!

O czym my dyskutujemy???????
Część parownika szroni bo na tyle tylko wystarcza gazu. Co daje zmiana dyszy na większą jak niema co przez ną przepływać. Silny strumień gazu w oczku świadczy o dużym niedoborze a ciśnienie parowania 3,8 bara ( ciekawe jak mierzone - pi razy drzwi od garażu ) to -5*. po dodaniu gazu tak aby starczyło na cały parownik wydajność wzrośnie ale ciśnienie podskoczy powiedzmy do +5 i nadal > dupa w pokrzywach.

MAŁY AGREGAT I TO WSIO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-08-18, 08:06:12
Zaawansowany użytkownik
mavic napisał(a):Pozatym w miejscach skręcanych i lutowanych czysto i sucho. Mam taką piankę z czasów instalacji LPG w samochodzie, sprawdzę.
Uzupełnij czynnik tak aby wziernik został całkowicie zalany i wymień zawór rozprężny wraz z dyszą
  • Odpowiedz

mavic

2013-08-18, 08:15:17
Nowy użytkownik
Wrócę do domu to zrobię filmik z wziernikiem Wink miejsce jego montażu widać na fotkach, które wrzuciłem wczoraj
Wszystko jest na gwarancji więc muszę walczyć.
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-08-18, 08:19:04
Zaawansowany użytkownik
mavic napisał(a):Wrócę do domu to zrobię filmik z wziernikiem Wink miejsce jego montażu widać na fotkach, które wrzuciłem wczoraj
Wszystko jest na gwarancji więc muszę walczyć.
na fotkach nie widać czy jest zalany całkowicie ale jeżeli widzisz przelewający się czynnik to jest go zamało
  • Odpowiedz

mavic

2013-08-18, 09:27:44
Nowy użytkownik
Zgadza się miało być +5st C. i tak było praktycznie do lipca. Potem zrobiło się gorąco i zaczeły się problemy.
We wzierniku zawsze widziałem szybko przepływającą ciecz i myślałem, że to przez pionowy montaż. Nie mogę znaleźć fotki w googlach jak to powinno wyglądać. Jutro wracam to zrobię film. Muszę zebrać jak najwięcej argumentów dla fachowców.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2013-08-18, 10:26:24
Zaawansowany użytkownik
mavic napisał(a):Zgadza się miało być +5st C. i tak było praktycznie do lipca. Potem zrobiło się gorąco i zaczeły się problemy.
We wzierniku zawsze widziałem szybko przepływającą ciecz i myślałem, że to przez pionowy montaż. Nie mogę znaleźć fotki w googlach jak to powinno wyglądać. Jutro wracam to zrobię film. Muszę zebrać jak najwięcej argumentów dla fachowców.

Fotki nie znajdziesz.

Jeśli jest stan gazu to we wzierniku - bez względu na montaż nic nie będzie widać ( tak jakby nie było gazu ).
No może chwilę po włączeniu agregatu i od czasu do czasu jakieś tam bąbelki podczas pracy.

Zacznij od uzupełnienia stanu gazu i zmniejszenia dyszy tak aby parowanie wynosiło około - 5*. Jeśli to nie pomoże to niema zmiłuj się - wymiana agregatu. A jak wcześniej pisałem żeby było naprawdę wszystko OK to agregat do wymiany bo choć komora nieduża to agregat i tak zamały!!!!!

Ps.
>> Muszę zebrać jak najwięcej argumentów dla fachowców <<

Jak widać to z nich tacy fachowcy jak z kota samolot. ( chyba że naciągacze ).
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-08-18, 10:32:33 przez elektromechanik.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-08-18, 18:45:42
Top użytkownik
barbie napisał(a):ciekawe czy wszechwiedzący klimatolog sprawdza oczko na postoju ? .
A może doświadczeni sprawdzają jednak na postoju Może zawór liniowy przepuszcza?Zazwyczaj istotna rzecz w układach ze spompowaniem czynnika barbie?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-08-18, 19:04:52 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-08-18, 18:50:24
Top użytkownik
Oko to nie wszystko.Istnieje jeszcze temperatura wziernika?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-08-18, 18:55:00
Top użytkownik
elektromechanik napisał(a):LUDZIE !!!!!!!!!

O czym my dyskutujemy???????
Część parownika szroni bo na tyle tylko wystarcza gazu. Co daje zmiana dyszy na większą jak niema co przez ną przepływać. Silny strumień gazu w oczku świadczy o dużym niedoborze a ciśnienie parowania 3,8 bara ( ciekawe jak mierzone - pi razy drzwi od garażu ) to -5*. po dodaniu gazu tak aby starczyło na cały parownik wydajność wzrośnie ale ciśnienie podskoczy powiedzmy do +5 i nadal > dupa w pokrzywach.

MAŁY AGREGAT I TO WSIO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Może świadczyć o niewydajności skraplacza.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2013-08-18, 19:09:23
Zaawansowany użytkownik
klimatolog napisał(a):Może świadczyć o niewydajności skraplacza.

Twoje posty świadczą o niewydajności Twojego ------ :|
  • Odpowiedz

wit

2013-08-18, 19:12:57
Top użytkownik
"Silny strumień gazu w oczku świadczy o dużym niedoborze a ciśnienie parowania 3,8 bara ( ciekawe jak mierzone - pi razy drzwi od garażu ) to -5*. po dodaniu gazu tak aby starczyło na cały parownik wydajność wzrośnie ale ciśnienie podskoczy powiedzmy do +5 i nadal > dupa w pokrzywach."

niekoniecznie dupa w pokrzywach. ciśnienie odparowania nie zależy od ilości gazu w zakresie jego prawidłowej ilości.

dodanie gazu -wzrośnie wydajność -przy wyższej temp odparowania.
potem troszkę pomału obniży się temp w komorze -i temp parowania też się obniży... temp odparowania jest wypadkową wydajności sprężarki, wydajności chłodnicy i temperatury w komorze. w niewielkim stopniu też zaworu rozprężnego ale zawór tzr reguluje przegrzanie a nie temp odparowania.

opisane objawy wskazują na brak czynnika lub brudny filtr.

może też być widać strumień czynnika nie z powodu powyższych tylko jeśli wziernik jest cieplejszy od skraplacza... co może się zdarzyć jeśli w pomieszczeniu nie ma wentylacji a rurka cieczowa pod sufitem -wziernik też -może tworzyć się zastoisko ciepła... i skroplony czynnik paruje w ciepłym rurociągu -a do zaworu tzr dociera zbyt mało cieczy ściślej mieszanka parowo cieczowa zamiast cieczy. wg zdjęcia -jest to możliwe -zmierz czy w miejscu rurek nie jest cieplej niż przy skraplaczu. ale -to mało prawdopodobne. mało czynnika -lub brudny filtr.

co nie zmienia faktu, ze agregat jest bardzo mały -bez żadnego zapasu...

może da się z układu wydusić ze 20% wydajności więcej ale czy to wystarczy do osiągnięcia zadanej temperatury trudno zgadnąć. bo jest na granicy.
źle dobrane urządzenie w stosunku do potrzeb.
dodatkowo -w wyniku zakłóceń -złego napełnienia idzie poniżej i tak skromnych możliwości -a mamy upały.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-08-18, 19:24:15
Top użytkownik
elektromechanik Szkoda że nie widziałeś nie wydajnego skraplacza co czasami pokazuje wziernik cieczy.Jak myślisz ? co będzie pokazywał wziernik zamontowany na czy czwarte skraplacza?Jeżeli ciecz to skraplacz przewymiarowany.A co za tym idzie.Brak wydajności.Podobny do pracy wentylatorów skraplacza non-stop?
  • Odpowiedz

crocens

2013-08-18, 19:43:01
Top użytkownik
mavic napisał(a):niekoniecznie dupa w pokrzywach.  ciśnienie odparowania nie zależy od ilości gazu w zakresie jego prawidłowej ilości.
potem troszkę pomału obniży się temp w komorze -i temp parowania też się obniży...  temp odparowania jest wypadkową wydajności sprężarki, wydajności chłodnicy i temperatury w komorze. w niewielkim stopniu też zaworu rozprężnego ale zawór tzr  reguluje przegrzanie a nie temp odparowania.

I to jest najlepsza odpowiedź, popieram w 100%.

Dodam, że mam wrażenie, iż prawie nikt nie rozumie zasady działania TZR. Zawór rozprężny reguluje wtrysk czynnika POŚREDNIO poprzez "mierzenie" ciśnienia w parowniku i temperatury za nim (a tak bardziej dokładnie to przez pomiar dwóch ciśnień działających na membranę w środku A W ŻADNYM WYPADKU nie poprzez kręcenie "magiczną" śrubką. Jeżeli przegrzanie jest większe od wartości maksmalnego otwarcia (z reguły +10 do +12K) to zawór i tak jest otwarty na 100% i żadne kręcenie tego nie zmieni...

"Magiczna śrubkę" kręci się tyko jeżeli chcemy uzyskać konkretny efekt i robi się to kiedy system pracuje dobrze i stabilnie.
.
  • Odpowiedz

wit

2013-08-18, 19:48:56
Top użytkownik
wszystko fajnie i się zgadza....

ino cytowane nie napisał mavic...
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-08-18, 19:53:10
Top użytkownik
Ciśnienie parowania zależy od wielkości sprężarki chłodnicy?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-08-18, 19:55:29
Top użytkownik
Ciśnienie parowania zmniejszy się przy zastosowaniu mniejszej chłodnicy?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-08-18, 19:57:39
Top użytkownik
Idiotą bym był że jest zależne od zaworu i dyszy?
  • Odpowiedz

crocens

2013-08-18, 20:01:13
Top użytkownik
hehe, to jakiś błąd silnika forum wit Smile

#53 tak
#54 tak

ciśnienie parowania zależy od prawie wszystkiego czego sobie nie wymyślisz, w mniejszym lub większym stopniu
.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2013-08-18, 20:07:20
Zaawansowany użytkownik
>>>>>>niekoniecznie dupa w pokrzywach.  ciśnienie odparowania nie zależy od ilości gazu w zakresie jego prawidłowej ilości.
potem troszkę pomału obniży się temp w komorze -i temp parowania też się obniży...  temp odparowania jest wypadkową wydajności sprężarki, wydajności chłodnicy i temperatury w komorze. w niewielkim stopniu też zaworu rozprężnego ale zawór tzr  reguluje przegrzanie a nie temp odparowania.

I to jest najlepsza odpowiedź, popieram w 100%.

Dodam, że mam wrażenie, iż prawie nikt nie rozumie zasady działania TZR. Zawór rozprężny reguluje wtrysk czynnika POŚREDNIO poprzez "mierzenie" ciśnienia w parowniku i temperatury za nim (a tak bardziej dokładnie to przez pomiar dwóch ciśnień działających na membranę w środku A W ŻADNYM WYPADKU nie poprzez kręcenie "magiczną" śrubką. Jeżeli przegrzanie jest większe od wartości maksmalnego otwarcia (z reguły +10 do +12K) to zawór i tak jest otwarty na 100% i żadne kręcenie tego nie zmieni...<<<<<<

Bardzo mądrze panowie wszystkorozumiejący.

Wszystko się zgadza tylko zauważcie że w tym przypadku jest duuuuży brak czynnika. A panowie fachowcy kombinowali z dyszami i napuszczali tyle gazu aby ciśnienie parowania wynosiło 3,8 bara . ( przeczytajcie pierwsze posty autora tematu ).

Ps.
Zapewniam że znam zasadę działania -kapilary, AZR, TZR i TZR z wyrównaniem zewnętrznym ciśnienia też.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-08-18, 20:12:17 przez elektromechanik.)
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3 4 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa