Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

mocowanie grzałek -namiar na "spręzynki" ???

7 Odpowiedzi, 5507 Wyświetleń

wit

2013-08-21, 07:39:20
Top użytkownik
Witam
podpowiedzcie jak mocować grzałki w chłodnicy -zabezpieczyć przed przesuwaniem... gdzie kupić "zawleczki" czy jak to zwał...

Zazwyczaj są jakieś sprężynki, lub sprężyste "podkładki" wciskane na grzałki -i to jest dostarczane razem z chłodnicą.
czy takie "zaciski" podkładki zabezpieczające" da się gdzieś kupić luzem?

właśnie trafiłem wymianę kilkunastu grzałek oddtajki -bo przewody się uszkodziły o obudowę -w chłodnicach brak zabezpieczeń przed przesuwaniem grzałek...

i nie mogę namierzyć samych zabezpieczeń przed przesuwaniem... grzałki mają 8,3mm średnicy.
  • Odpowiedz

radekklimat

2013-08-21, 19:40:36
Moderator
Ja stosuje obejmy slimakowe i tez zdaja egzamin.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-08-21, 19:49:11
Top użytkownik
Chłodnicę należy montować tak aby nie było rezonansu.Obejmy są dobrym rozwiązaniem podobnie jak kawałek kapilary skręcony?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

wit

2013-08-21, 20:38:21
Top użytkownik
też stosowałem obejmy ślimakowe ... ale grzałek do zabezpieczenia jest sporo a dostęp trudny -skręcanie prawie 100 obejm -w gęsto rurkowanych chłodnicach podsufitowych to sporo godzin pracy...

a i nie wszędzie się dojdzie... nie ma jak podejść ze śrubokrętem... sprężysta blokada -nawleka się przez przewód na grzałkę -dociska do bloku -i już.... w jedną stronę idzie -w drugą się blokuje... założenie takiej to moment.

a założenie obejm w niektórych miejscach to i kilkunastu minut na sztukę będzie mało...

chłodnice na obiekcie są jakie są.
i należy zabezpieczyć wszystkie grzałki oraz wymienić te wadliwe.
na chłodnicę -wpływu nie mam. po prostu jest. ale szukam możliwości szybszego i wygodniejszego zabezpieczenia.... jak mówią.... "czas to pieniądz"
  • Odpowiedz

radekklimat

2013-08-22, 05:57:41
Moderator
Zapytaj w Termoradzie z Radomia oni produkuja grzłki wiec moze i beda mieli te sprezynki
  • Odpowiedz

wit

2013-08-22, 07:20:46
Top użytkownik
nie mają. Właśnie zamawiam u nich grzałki -ale tych sprężynek nie mają ;(
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-08-24, 18:53:42
Top użytkownik
A może dobrze wypoziomowana chłodnica tego nie potrzebuje?Zazwyczaj grzałki wymieniane za pomocą pilota bo trudno z tym tarciem?Zazwyczaj jest łatwiej wymienić grzałkę w chłodnicy na warsztacie.Konia z rzędem temu kto przesunie dobrze wymienioną grzałkę.Jeśli wymieniasz bez problemu to znaczy że grzałka fi za mała podobnie jak przewodność cieplna?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa