Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Chłodnia na spożywkę - problem

84 Odpowiedzi, 74602 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3 4 Dalej

crocens

2013-08-18, 20:20:04
Top użytkownik
elektrokolego, akurat uwaga nie była adresowana do Ciebie, to tylko takie moje spostrzeżenie. Nie bierz tego osobiście do siebie bo pisałem ogólnie. Cieszę się, że jesteś w tej nielicznej grupie która rozumie i zgadzam się w 100% z tym, iż fachowcy dali totalnie dupy, raz przy naprawie, dwa przy doborze. Ale dajmy temu układowi szanse, trzeba usunąć nieszczelność, dać odpowiednią dyszę, napełnić odpowiednią ilością czynnika i zobacyzć co się stanie... a dopiero później wymieniać agregat.
.
  • Odpowiedz

wit

2013-08-18, 21:45:19
Top użytkownik
podstawowym wręcz "karygodnym" błędem było napełnianie na manometry układu z tzr i ze zbiornikiem cieczy... oraz ot tak sobie wymiana dyszy na większą... znaczy się albo błąd przy doborze -albo błędna wymiana -jeśli to ci sami fuchowcy -to po prostu nie mieli pojęcia co i dlaczego robią...
zresztą dobór wydajności urządzeń też nie powala na kolana...

panowie "fuchowcy" chyba dotąd tylko klimki wieszali. ewentualnie "dobijali" (a potem przyjeżdżał ktoś i po dobiciu robił serwis i naprawę) -a o chłodnictwie słyszeli -tylko nie wiadomo co i nie wiadomo skąd....
  • Odpowiedz

mavic

2013-08-19, 15:13:32
Nowy użytkownik
Witam,
Wróciłem, zadzwoniłem do fachowców i jutro mają być. Nagrałem filmik z wziernika, agregat na początku włączony, potem stop i znowu start.
http://youtu.be/Q-IW6nC2mWs
  • Odpowiedz

radekklimat

2013-08-19, 18:34:29
Moderator
Mało gazu
  • Odpowiedz

barbie

2013-08-19, 18:44:44
Top użytkownik
odkryłeś Amerykę .
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-08-19, 18:52:10
Zaawansowany użytkownik
mavic napisał(a):Witam,
Wróciłem, zadzwoniłem do fachowców i jutro mają być. Nagrałem filmik z wziernika, agregat na początku włączony, potem stop i znowu start.
http://youtu.be/Q-IW6nC2mWs
Ewidetnie brak czynnika, i brak zaślepki na zaworze rozprężnym co może być przyczyną wycieku
  • Odpowiedz

mavic

2013-08-19, 19:14:28
Nowy użytkownik
OK, bardzo dzięki za pomoc. Jutro jak nie przyjadą to poszukam innej ekipy a z tymi rozprawię się finansowo.
Ktoś zna dobrych fachowców w Gdańsku ?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-08-19, 19:52:39
Top użytkownik
No fakt Może z mało a może za dużo Może za dużo bo wysokie z samorestartem.Objawy zbyt niskiego.Filmiku nie oglądałem.A Może układ na zasadzie spompowania?albo elektrozawór albo sprężarka do wymiany?A może termik?A może regulator temperatury?Agregat włączony apotem stop.Dlaczego stop i start.Co się dzieje z wentylatorem skraplacza.Panowie jakiego gazu zbyt mało?Radeklimat i barbie?Odnośnie ekspansji.Czy ta sama szafa chłodnicza wyposażona w AZR w Kołobrzegu będzie Działać z takim samym powodzeniem w Zakopanym jeśli Witek odkupi ją od Janka w Kołobrzegu a Witek ją podłączy w zakopanym?To są podstawy znajomości zaworów.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

barbie

2013-08-19, 20:04:54
Top użytkownik
zobacz Climatechnology z Banina .
  • Odpowiedz

crocens

2013-08-19, 20:11:14
Top użytkownik
A MOŻE to nie jest zwykła chłodnia tylko serce 30letniego próbnego reaktora jądrowego, A MOŻE kolega chłodzi w tym pomieszczeniu ciekły hel.

Ja zwykle piszesz same bzdury i domysły, natomiast nie piszesz nic konkretnego. Potrafisz zadawać tylko pytania retoryczne, za to odpowiedzi rzeczowych brak.
Nie wspominając że ponad połowa Twoich wypowiedzi jest po prostu nie zrozumiała...
.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-08-19, 20:23:31
Top użytkownik
A MOŻE to nie jest zwykła chłodnia tylko serce 30letniego próbnego reaktora jądrowego, A MOŻE kolega chłodzi w tym pomieszczeniu ciekły hel.
Ja zwykle piszesz same bzdury i domysły, natomiast nie piszesz nic konkretnego. Potrafisz zadawać tylko pytania retoryczne, za to odpowiedzi rzeczowych brak.
Nie wspominając że ponad połowa Twoich wypowiedzi jest po prostu nie zrozumiała...Czytasz czasami Siebie?Jak tak to wypowiedż się w temacie AZR?A póżniej młody człowieku wraz z ojcem swoim mnie oceniaj.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-08-19, 20:25:45 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-08-19, 20:39:35
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):A MOŻE to nie jest zwykła chłodnia tylko serce 30letniego próbnego reaktora jądrowego, A MOŻE kolega chłodzi w tym pomieszczeniu ciekły hel.
Nie wspominając że ponad połowa Twoich wypowiedzi jest po prostu nie zrozumiała...Czytasz czasami Siebie?Jak tak to wypowiedż się w temacie AZR?A póżniej młody człowieku wraz z ojcem swoim mnie oceniaj.
Dlaczego oceniasz innych że nie znają się na odparowaniu czynnika chłodniczego?
  • Odpowiedz

mavic

2013-08-19, 21:37:27
Nowy użytkownik
Znalazłem fotkę o której zapomniałem, zrobiona podczas ostatniej wizyty fachowców.
[Obrazek: zegar.JPG]
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-08-20, 17:54:05
Top użytkownik
Firma powinna sprawdzić czujnik odtajania i parametry tej funkcji na sterowniku.Powinni też sprawdzić czy czujka zaworu nie jest oblepiona lodem.Zapewne nie powinni wymieniać dyszy na inną wydajność skoro układ był sprawny zakładając że użytkowanie urządzenia jest takie samo jak przed niedomaganiem.Może iglica zaworu się przycina?Opcji może być wiele.A 3.8 bara to przy jakiej temperaturze w komorze zmierzone?W jakim punkcie instalacji?Czy słychać syczenie jak wejdziesz do komory podobne syczenie jak ucieka powietrze z koła samochodowego?
  • Odpowiedz

mavic

2013-08-20, 19:39:12
Nowy użytkownik
Uffff chyba jest ok. Przyjechali, wymienili zawór Danfoss TS2 na nowy duński i od nowa napełnili czynnikiem. Chłodnia pierwszy raz od dawna zeszła do +6 i czekam dalej !

Ps. we wzierniku jest pełno poza małymi bąbelkami !
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-08-20, 19:39:59 przez mavic.)
  • Odpowiedz

elektromechanik

2013-08-20, 19:57:49
Zaawansowany użytkownik
mavic napisał(a):Uffff chyba jest ok. Przyjechali, wymienili zawór Danfoss TS2 na nowy duński i od nowa napełnili czynnikiem. Chłodnia pierwszy raz od dawna zeszła do +6 i czekam dalej !

Ps. we wzierniku jest pełno poza małymi bąbelkami !

Ile godzin minęło od zakończenia ich wizyty??
  • Odpowiedz

mavic

2013-08-20, 21:01:27
Nowy użytkownik
Skończyli ok 20:30 ale potem musiałem wkładać towar do chłodni i co chwila wchodzić.
Ustawiłem na 5st. i zobaczymy co będzie rano.
  • Odpowiedz

wit

2013-08-21, 07:27:58
Top użytkownik
obserwuj wziernik, patrz czy gdzieś nie pojawia się tłustość od oleju.

objawy mogły być od uszkodzonego zaworu -ale wiele wskazuje, że było mało czynnika -mało bo albo za mało nabijali -wtedy masz ok -teraz prawidłowo i tak zostanie

-ale tez mogło być mało -bo uciekał -i wtedy z czasem będzie się pogarszać.
obserwuj. wyciek zazwyczaj objawia się tłustym zabrudzeniem rurki złączki itp.
  • Odpowiedz

mavic

2013-08-21, 07:40:47
Nowy użytkownik
Jest dobrze, mam upragnione +5st Smile
Co do wycieku to nie było żadnego bo sprawdziłem wszystkie spawy i skręcenia sprayem do wykrywania nieszczelności.

Wygląda na to, że zawór był walnięty a przy okazji nabili za mało czynnika bo we wzierniku nic się nie zmieniało od marca.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2013-08-21, 09:16:06
Zaawansowany użytkownik
mavic napisał(a):Jest dobrze, mam upragnione +5st Smile
Co do wycieku to nie było żadnego bo sprawdziłem wszystkie spawy i skręcenia sprayem do wykrywania nieszczelności.

Wygląda na to, że zawór był walnięty a przy okazji nabili za mało czynnika bo we wzierniku nic się nie zmieniało od marca.

Obserwuj jak długo pracuje agregat po załączeniu nim osiągnie temperaturę. - szczególnie gdy będzie gorąco. Moim zdaniem ten agregat to tak jak mówią > na styk <<.
  • Odpowiedz

mavic

2013-08-21, 10:24:57
Nowy użytkownik
OK bardzo dziękuję.
Planuję jeszcze reaktywować szafę z 2 komorami po 1m3 każda to najwyżej ten pójdzie do szafy a na chłodnię kupie nowy agregat.

Ciekawe czy na 1 agregacie zrobią mi 2 komory (dolna chłodnia +5 a górna mroźnia -18).
Mroźnia ma chodzić cały czas a chłodnia ma być awaryjna w przypadku problemów chłodnią główną.
  • Odpowiedz

wit

2013-08-21, 18:45:16
Top użytkownik
mavic napisał(a):Ciekawe czy na 1 agregacie zrobią mi 2 komory (dolna chłodnia +5 a górna mroźnia -18).
Mroźnia ma chodzić cały czas a chłodnia ma być awaryjna w przypadku problemów chłodnią główną.

jak fuchofcy to zrobią.

fachowcy raczej nie.

ściślej jeśli starczy wydajności -to da się zrobić -ale sensu za dużo w tym nie ma....

dość odległe temperatury w komorach -i co za tym idzie temperatury parowania...

coby mieć -18*C -potrzeba odparowania na poziomie -25*C.... takie odparowanie jest bez sensu w plusówce -wydajność i sprawność beznadziejna -a osuszka... towar będzie wysychał jak w dobrej suszarce do grzybów.
plusówka +5* -sensowne odparowanie zależnie od przechowywanego towaru.
będzie około -1* do -7*C
z kolei jakieś zawory do regulacji temp odparowania -to i kosztują -i jeszcze pogarszają wydajność i sprawność (efektywność)

dochodzi trudność w utrzymaniu temperatur - albo jedna komora się przechładza -albo druga jest za ciepła.... da się to ominąć -ale... znowu dodatkowa armatura i koszty a efekt w zależności od wykonania mniej lub bardziej wątpliwy...

ponadto -jeden agregat na całość -więc jak cokolwiek siądzie -także któryś z tych dodatkowych zaworków -to nie chłodzą Ci obydwie komory...

w dość małym urządzeniu -zdecydowanie prościej -lepiej i raczej nawet taniej dać dwa oddzielne agregaty...
  • Odpowiedz

elektromechanik

2013-08-21, 19:25:33
Zaawansowany użytkownik
JA kilka lat temu > zmajstrowałem < podobny wynalazek ale na zasadzie chłodziarko-zamrażarki > NO FROST <. Smile
Komora 5-2,5-2.3m podzielona mniej więcej na pół. Mrożnia -15 chłodnia + 5. Otwór w ścianie między komorami z wentylatorem zamknięty żaluzjami otwieranymi podmuchem powietrza wentylatora który złączany był termostatem na +5*C. Cool

Parownik oczywiście w mroźni a wentylator przedmuchiwał zimne powietrze do chłodni.

Chyba pracuje do dziś. :/

Jednak Jak napisał > WIT < w Twoim pomyśle to nie sprawdzi się bo to co może się praktycznie zepsuć to agregat a wtedy z żadnej nie będzie pożytku. Rolleyes
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-08-21, 19:38:06 przez elektromechanik.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-08-21, 19:37:53
Top użytkownik
Panowie fuchowcy piszecie totalne bzdury.Takie układy idzie zrobić.Kolega barbie podał nawet literaturę do podstaw a nie wymądrzania się.Istnieje takie coś jak odpowiednie zawory w odpowiednich miejscach.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2013-08-21, 19:44:46
Zaawansowany użytkownik
klimatolog napisał(a):Panowie fuchowcy piszecie totalne bzdury.Takie układy idzie zrobić.Kolega barbie podał nawet literaturę do podstaw a nie wymądrzania się.Istnieje takie coś jak odpowiednie zawory w odpowiednich miejscach.

Oczywiście że są i można zrobić. Tyle tylko że przymałej komorze to koszt zaworów i sterowania nimi oraz konstrukcja układu połączeń rurowych znacznie przekroczy koszt agregatu.
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3 4 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa