Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Ile czynnika do tego cuda mam dać ?

7 Odpowiedzi, 5954 Wyświetleń

Klim

2013-08-25, 08:05:31
Użytkownik
Witam serdecznie, dostałem takie urządzenie do uruchomienia ( brak czynnika)- zdjęcia. Maleństwo pracuje na r22 - najprawdopodobniej na dodatnim odparowaniu.Urządzenie ma służyć do schładzania pomieszczeń produkcyjnych.Posiada ona zbiornik na wodę/glikol jako wymiennik.Jak sądzicie jakie ustawić przegrzanie dla tego urządzenia ? Jaka temperatura wody w zbiorniku powinna być ? Posiadam wziernik na ssącej.
Proszę o porady.Stare ten agregat ale będzie miła satysfakcja jak zacznie działać.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-08-25, 18:50:47
Top użytkownik
Jeśli urządzenie szczelne to sugeruj się wziernikiem i pojemnością zbiornika.Popraw filtr na linii cieczy.Przegrzanie też 6-8k.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

stoo

2013-08-25, 19:29:40
Użytkownik
W jakim celu umieszcza sie wziernik na ssącej?
  • Odpowiedz

barbie

2013-08-25, 19:41:47
Top użytkownik
na fotce wziernik jest akurat na tłocznej .w systemach grzejąco-chłodzących przydatne są dwa wziierniki,na cieńkiej i grubej rurze .
  • Odpowiedz

Klim

2013-08-25, 20:01:11
Użytkownik
czyli w tym przypadku może lepiej zamontuje dodatkowy wziernik na ssącej. jak będę uzupełniał czynnikiem wziernik na tłocznej powinien być zalany całkowicie czynnikiem. Jak będę SH mierzył to przed sprężarką się z sonda wpiąć czy na wyjściu z zbiornika ?
Jaki zamiennik proponujecie za r22 bez wymiany oleju ?
  • Odpowiedz

barbie

2013-08-25, 20:09:44
Top użytkownik
lepiej wymień olej i daj R404 .jeśli nie masz zamiennika szkoda wywalać pieniądze na całą butle .
  • Odpowiedz

Klim

2013-08-26, 19:26:23
Użytkownik
posiadam zamiennik r22M, jutro będę się bawił tym cudem i napisze wam jakie parametry uzyskałem.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa