Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Czy da się domowym sposobem określić poziom czynnika w kilmatyzacji?

44 Odpowiedzi, 57222 Wyświetleń
Wstecz 1 2

Shitashii

2013-09-02, 19:40:24
Moderator
klimatolog napisał(a):Czyli uważasz że układ przepełniony?Jestem ciekaw jak będzie działał gdy zapotrzebowanie mocy będzie na poziomie 100 procent i braku 10 procent czynnika?Współczynnik jednoczesności?W układach sterowania sie kłania barbie?Wszyscy chcą zupy a dla 10 procent jej nie ma.barbie mała awaria z zanikiem napięcia w regionie wyprowadzi Ciebie z tego 10 procentowego błędu.Bo jednocześnie musisz nakarmić wszystkich a zabraknie tobie 10 procent mocy.Wszyscy wołają papu a sterowniki zaprogramowane krzyczą jestem głodny?Niby te 10 procent?Może z doświadczenia dodam.Te najbardziej oddalone cierpią.

Układy VRV są przewymiarowane na np 140% i co? I wszyscy żyją.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Tomac

2013-09-02, 19:55:41
Nowy użytkownik
barbie napisał(a):czynnik R407C jest mieszaniną-nie należy go uzupełniać .stary trzeba oddać do utylizacji ,układ napełnić na wagę nowyn czynnikiem .domowy sposób to waga ,manometry ,amperomierz ,miernik częstotliwości i termometr .przy sposobie profesjonalnym dochodzi analizator gazów .
Słyszałem, że R407C nie należy uzupełniać, ale teraz już jest "po ptokach" - przyszli serwisanci, uzupełnili i nie bardzo chcę teraz dodatkowo płacić za wymianę, skoro już raz zapłaciłem za usługę.
Moje pytanie wzięło się po prostu stad, że miałem wrażenie, że już po tej ich wizycie środek znowu częściowo uciekł i chciałem się zorientować, jak domowym sposobem określić, czy jest go dosyć, czy za mało.

Jednak zainteresowała mnie ta odpowiedź. Co prawda według mnie nie jest to domowy sposób (np. mało kto ma dostęp do odpowiednich manometrów, do tego raczej trzeba wynająć specjalistyczną firmę), ale ciekawi mnie, o co chodzi z tym miernikiem częstotliwości? Waga - chyba chodzi o to, żeby określić, ile środka weszło. Termometr i manometr - pewnie po to, żeby sprawdzić przegrzanie (nie wiem dokładnie co to jest, ale słyszałem o takim pomiarze). Amperomierz - nie bardzo rozumiem cel jego stosowania. Może chodzi o pomiar obciążenia kompresora? Ale czy do tego nie byłby lepszy watomierz? Natomiast zupełnie nie rozumiem, po co do tego częstościomierz?
  • Odpowiedz

barbie

2013-09-02, 20:04:53
Top użytkownik
jeśli to jest sprężarka inwerterowa częstościomierzem sprawdzisz jej wydajność -z jaką mocą pracuje .ta funkcja jest dostępna w wielu miernikach uniwersalnych-zobacz Biall.pl .manometr pojedyńczy z wężem kupisz w granicach 100 złotych .A mperomierzem sprawdzisz czy układ nie jest przeładowany .
  • Odpowiedz

Tomac

2013-09-02, 20:13:14
Nowy użytkownik
barbie napisał(a):jeśli to jest sprężarka inwerterowa częstościomierzem sprawdzisz jej wydajność -z jaką mocą pracuje .ta funkcja jest dostępna w wielu miernikach uniwersalnych-zobacz Biall.pl .manometr pojedyńczy z wężem kupisz w granicach 100 złotych .A mperomierzem sprawdzisz czy układ nie jest przeładowany .
Nie, to nie jest inwerter, tylko zwykły załącz/wyłącz (pisałem już o tym w drugim poście w tym wątku).
A odnośnie pomiaru amperomierzem - na czym polega to sprawdzenie, czy układ nie jest przeładowany? I czy nie lepszy do tego będzie watomierz?
  • Odpowiedz

barbie

2013-09-02, 20:26:33
Top użytkownik
jeśli prąd pobierany jest większy od znamionowego-duża szansa na przeładowanie .dobrze sprawdzć też w trybie grzania .
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-03, 19:29:55
Top użytkownik
Shitashii napisał(a):
klimatolog napisał(a):Czyli uważasz że układ przepełniony?Jestem ciekaw jak będzie działał gdy zapotrzebowanie mocy będzie na poziomie 100 procent i braku 10 procent czynnika?Współczynnik jednoczesności?W układach sterowania sie kłania barbie?Wszyscy chcą zupy a dla 10 procent jej nie ma.barbie mała awaria z zanikiem napięcia w regionie wyprowadzi Ciebie z tego 10 procentowego błędu.Bo jednocześnie musisz nakarmić wszystkich a zabraknie tobie 10 procent mocy.Wszyscy wołają papu a sterowniki zaprogramowane krzyczą jestem głodny?Niby te 10 procent?Może z doświadczenia dodam.Te najbardziej oddalone cierpią.

Układy VRV są przewymiarowane na np 140% i co? I wszyscy żyją.
Shitashii.Co masz na myśli pisząc Układy VRV Układy VRV są przewymiarowane na np 140%Co jest przewymiarowane?Cały układ czy jego część?Czy możesz swoje stwierdzenie sprecyzować?Bo jak rozumiem może według Ciebie 140 procent większa sprężarka i reszta tak jak ilość czynnika w układzie.Moim zdaniem 40 procent może być większa chłodnica w przechowalniach.Twoja teoria nie sprawdzi się tam gdzie potrzebujemy minusowych osiągnięć temperaturowych,czasami przewymiarować można chłodnicę o40procent w takich układach aby przechowalnia warzyw ich nie osuszała,
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-09-03, 19:38:16 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

Maxikold

2013-09-05, 08:52:22
Nowy użytkownik
czesc
nie da sie okreslic ilosci czynnika domowymi sposobami czynnik trzeba poprostu wyciagnac i zwazyc,
i naprawde nie szukaj bo jak podlaczysz manometry nie zobaczysz roznicy bo to czy bedzie czynnik mial 5 czy 7 stopni to czy powie ci ze jest dobrze nie, co do sprawdzenia jednostki na grzaniu bedzie grzala z duzym niedoborem czynnika. Wiec przy kolejnym serwisie zadzwon zrobie ci wymiane w dobrej ceni i wszyscy beda zadowoleni.
pozdrawiam serdecznie
  • Odpowiedz

Maxikold

2013-09-05, 09:06:06
Nowy użytkownik
a wracajac do postu Klimatologa ciekawe gdzie ty takie uklady masz ze az o tony chodzi.
mam nadzieje ze juz przy takich pracowales i czynnik cysterna ci przywozili.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-06, 20:11:48
Top użytkownik
Nie przywożą bo tego się nie dotankowuje wbrew pozorom.Tylko szuka się wycieku kolego Maxikold napełniający lodóweczki.Takie układy istnieją i pracują.Zapewne słyszałeś o magazynach sieci sklepowych?
  • Odpowiedz

Maxikold

2013-09-06, 22:16:00
Nowy użytkownik
czesc
bardzo mnie rozsmieszyl twoj post, slyszałem o takich magazynach.
Ale wciaz uwazam ze nie istnieja.
A to co robie to juz moja sprawa chyba ze baardzo jestes ciekawy to przesle ci pare robot i zdjec ktore wykonywałem.
A i zapewniam cie ze sa to zamrazarki w hurtowni ale na tysiac palet.
Bardzo serdecznie cie pozdrawiam
P.S. napisz jak znajdziesz taki system przyjade i sprawdzimy ile tam czynnika sie znajduje mysle ze bedziesz zaskoczony jak wyciagniemy nie wiecej jak 40kg z jednego systemu
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-07, 18:00:17
Top użytkownik
Zdjęcia to może ty wykonałeś.Ale czy pracę zarejestrowaną aparatem to mam wątpliwości.Jak uważasz? jakiej największej mocy chłodniczej może być zespół sprężarek pracujący w jednym układzie?Albo inaczej jaki największy widziałeś.Z tego co piszesz wnioskuję że miałeś do czynienia z dwoma małymi BITZERKAMI.Taki jeden DISCUS w zależności od temperatury parowania potrzebuje więcej niż 40 kg czynnika.1 kilogram zakłada się na jeden kilowat przy plusowych temperaturach.Na minus należy przyjąć minimum jeszcze raz tyle.Cześć Maxikold.
  • Odpowiedz

Maxikold

2013-09-07, 22:25:08
Nowy użytkownik
tzn przy jakim zamiatałem masz na mysli tylko napisz czy rownolegle czy kaskadowo?
  • Odpowiedz

jack63

2013-09-08, 06:22:29
Zaawansowany użytkownik
I po co te dziecinne przechwalanki??? Kiedyś się mówiło, że ja "widziałem słonia w karafce"... Nie ważne co kto widział, tylko jaką ma wiedzę i wyobraźnię.
Klimatolog słynie z tego iż widział więcej i większe niż inni, ale akurat w tym temacie ma rację.
Przelicznik 1kg/1kW jest bardzo przybliżony, ale rozsądny. Nie trudno spotkać instalację klimatyzacyjną w większym budynku z 1MW mocy chłodniczej... Może nie w "jednym kawałku" ale ... O urządzeniach schładzających w przemyśle już lepiej nie wspominać. Tam Chiller 1MW występuje często przy liniach produkcyjnych.
Wystarczy poczytać a nie pisać bzdur o max 40kg czynnika.
Swoją drogą takie duże urządzenia naprawia się przyjemniej niż małe piździołki. Raz że kasa nie ta, a dwa że jest z reguły pełno ułatwień (miejsc pomiarowych i zamontowanych manometrów, zaworów odcinających itp.) na które nie stać producenta lodóweczki.
A jak przyjdzie "ściągać" czynnik to bateria butli i jedziemy... taki urok pracy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-09-08, 06:25:01 przez jack63.)
  • Odpowiedz

Tomac

2013-09-08, 14:32:39
Nowy użytkownik
Maxikold napisał(a):Wiec przy kolejnym serwisie zadzwon zrobie ci wymiane w dobrej ceni i wszyscy beda zadowoleni.
pozdrawiam serdecznie
Skąd jesteś i jaki jest telefon do Ciebie? Może skorzystam, chociaż to pewnie już w przyszłym roku.
  • Odpowiedz

Maxikold

2013-09-08, 16:29:23
Nowy użytkownik
z londynu uk ale jestem czasami w polsce wiec napisz mail to wysle ci moj nr tel i sie dogadamy
dla mnie nie ma problemu zrobic ten servis tylko dogadamy sie kiedy
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-08, 18:20:31
Top użytkownik
jack63.Piszę zawsze o układach z którymi miałem do czynienia.Kolego barbie 10 procent ubytku w składzie czynnika który posiada 10 procent składu czynnika zawsze jest związane z pogorszeniem wydajności.Na szczęście możemy badać skład czynników chłodniczych i mamy możliwość użyję słowa którego nie lubię dotankowania układu po usunięciu nie szczelności w systemie.Maxikold 40 litrów to posiadają bufory do dystrybucji oleju.Jest powiedzenie jak nie posmarujesz nie pojedziesz.W technologii sprężarek to się zmieniło.I dotyczy to chłodnictwa a co za tym idzie poprawy wydajności skraplaczy i parowników które są nie zaolejone.Układ elektromagnetyczny na osi wału zastępuje panewki i łożyska.Po chłopsku wał unosi się nie trąc o elementy cierne.Zapewne zapytacie co z tłokami?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-08, 19:37:15
Top użytkownik
To śrubówa?
  • Odpowiedz

aminokwas

2013-09-09, 07:17:21
Zaawansowany użytkownik
klimatolog napisał(a):Zapewne zapytacie co z tłokami?
A co z tłokami?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-09, 20:07:29
Top użytkownik
Brwi na monitorze wyżej?Post 42?
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa