Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

rozebranie scrolla danfosa 150

19 Odpowiedzi, 15550 Wyświetleń

maciej1985

2013-09-14, 13:07:49
Nowy użytkownik
witam mam pytanie czy rozbierał ktos kiedys scrola danfosa 150 sprawa wyglada tak sprerzakra pracowała w chilerze wodnym pekł wymiennik i sprerzarka napiła sie wody z glikolem rozciełem czapke zdemontowałem cilinder ale nie moge zdemontowac ruchomej spirali czy wie ktos jak to zdemontowac czy spirala jest na klinie?? i czy w ogóle da sie ja zdemontowac
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-09-14, 13:34:36 przez maciej1985.)
  • Odpowiedz

jack63

2013-09-14, 13:17:40
Zaawansowany użytkownik
Daj dobre zdjęcia. Może coś ci umknęło i inni zauważą.
A tak w ogóle pisze się "W OGÓLE" a nie "wogule". Taki drobiazg ale razi...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-09-14, 13:24:26 przez jack63.)
  • Odpowiedz

wit

2013-09-14, 15:44:21
Top użytkownik
rozcinać -choćby po to żeby zobaczyć co ma w środku...

i chyba tylko po to -bo po rozcięciu nie da się złożyć ponownie... chyba, ze ma się sprzęt który pozwala scrole produkować...

a w ogóle -jaki cylinder? -jakaś nowa konstrukcja scrol z cylindrem ? Wink
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-09-14, 15:59:18
Zaawansowany użytkownik
maciej1985 napisał(a):witam mam pytanie czy rozbierał ktos kiedys scrola danfosa 150 sprawa wyglada tak sprerzakra pracowała w chilerze wodnym pekł wymiennik i sprerzarka napiła sie wody z glikolem rozciełem czapke zdemontowałem cilinder ale nie moge zdemontowac ruchomej spirali czy wie ktos jak to zdemontowac czy spirala jest na klinie?? i czy w ogóle da sie ja zdemontowac
No to już nie ma znaczenia jak ją potniesz to już tylko na złom się nadaje
  • Odpowiedz

maciej1985

2013-09-14, 16:07:05
Nowy użytkownik
da się złożyć są firmy ktore naprawiają hermetyki a pisząc cylinder miałem na myśli stałą spirale
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-09-14, 16:16:11
Zaawansowany użytkownik
maciej1985 napisał(a):da się złożyć są firmy ktore naprawiają hermetyki a pisząc cylinder miałem na myśli stałą spirale
hermetyki naprawiają sam kiedyś naprawiałem ale nie spiralne
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-09-14, 16:21:18
Zaawansowany użytkownik
A swoją drogą po co ją rozcinałeś?
  • Odpowiedz

maciej1985

2013-09-14, 16:29:05
Nowy użytkownik
bo jest chwycona na elemęcie ktory zamienia ruch obrotowy w mimosrodowy
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-09-14, 16:35:19
Zaawansowany użytkownik
maciej1985 napisał(a):bo jest chwycona na elemęcie ktory zamienia ruch obrotowy w mimosrodowy
Tam jest panewka i tuleja wszystko powinno być luźne i ta spirala powinna lekko zejść z wału jeżeli nie schodzi to znaczy że zatarta
  • Odpowiedz

jack63

2013-09-14, 17:26:31
Zaawansowany użytkownik
klimatolog napisał(a):Wogule to nie forum polonistyczne.A po co to rozcinać?
Do forum polonistycznego to temu forum wiele brakuje... Jednak jesteśmy Polakami a nie burakami i nie powinniśmy kaleczyć naszego języka. Tak trudno włączyć sprawdzanie pisowni w przeglądarce.
Akurat ty kaleczysz go najczęściej. Dlatego twoje wypowiedzi trudno zrozumieć.

Swoją drogą w "fabryce scroli" też muszą to jakoś centrować.

maciej1985. Dolna spirala powinna "zejść" bez problemów. Jak nie schodzi, to znaczy że się zgrzała z jarzmem.
Obawiam się że złom, jak pisali koledzy.
  • Odpowiedz

maciej1985

2013-09-14, 18:11:56
Nowy użytkownik
tak jak pisałem wyżej te sprężarki dostały sporą dawkę wilgoci jedna która pracowała jako 1 stopień jest spalona natomiast druga o której jest mowa po zalaniu nie pracowała w układzie .po wyciągnięciu jej z chilera sprawdzałem ją i jeszcze działała dopiero po wysuszeniu przestała pracować przypuszczam ze zardzewiał element napędu spirali .chciałem sie tylko upewnic czy ruchomy element jest nabijany czy jakos moze od srodka przykrecony do wału
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-09-14, 18:13:15 przez maciej1985.)
  • Odpowiedz

wit

2013-09-14, 19:24:36
Top użytkownik
frost-ch napisał(a):
maciej1985 napisał(a):da się złożyć są firmy ktore naprawiają hermetyki a pisząc cylinder miałem na myśli stałą spirale
hermetyki naprawiają sam kiedyś naprawiałem ale nie spiralne

dokładnie tak. tłokowe hermetyki -da się zrobić. spiralne -tylko w fabryce.

w tłokowej wrzucić naprawiony zespół luźno do obudowy (ściślej przykręcić na sprężyny) i pospawać obudowę która jest jedynie osłoną oddaloną o kilka cm od samej sprężarki.

scrol -obudowa "garnek" jest elementem sprężarki. spawanie tuż obok ważnych części.

jak zespawać obudowę grubą na kilka mm -tak żeby spawy nic nie ściągnęły -żeby zachować precyzję?

-trzeba mieć fabryczna urządzenia do centrowania i spawania warte dużo więcej niż naprawiany hermetyk...

precyzja.... scrole wynaleziono dawno -przez 20 lat nie mogły wejść do szerszej produkcji -bo niemożliwe było zachowanie wymaganej precyzji wykonania -dopiero rozwój technologi w tym robotów przemysłowych umożliwił szersza produkcję scrolii -ale.... jak dasz radę złożyć za pomocą młotka....
  • Odpowiedz

maciej1985

2013-09-14, 19:52:49
Nowy użytkownik
naprawiałem juz scrolla tylko ze copelanda nie duzego jedna była spalona druga miała urwany element tłoczny najprawdopodobniej musiało ja podlac zrobiłem z dwoch jedną i działa juz ze 2 lata temu połakomiłem sie naprawy tym bardziej ze ten chiler był miesiac temu remontowany miedzy innymi ta spręzarka była wymieniana
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-15, 17:25:43
Top użytkownik
Oryginalnych nie podleje bo posiadają zawór zwrotny?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

jack63

2013-09-16, 09:52:01
Zaawansowany użytkownik
klimatolog napisał(a):Oryginalnych nie podleje bo posiadają zawór zwrotny?

O co ci chodzi?

Zawór zwrotny ma być na tłoczeniu. Krążą opowieści, że te zwory padały, więc lepiej dołożyć zewnętrzny.

wit. Centrowanie spiral nie następuje przy spawaniu! Poparz na zdjęcia. Są otwory na kołki centrujące.

Z resztą jak sobie wyobrażasz uzyskanie centrowania na setki przy spawaniu??? Spawy ciągną!
  • Odpowiedz

wit

2013-09-16, 22:41:01
Top użytkownik
właśnie o to chodzi. spawy ciągną -i ciągnie przegrzany -stygnący materiał tuż obok spawów -także kołki nie muszą zachować precyzji. parafrazując -jack63 -jak sobie wyrażasz powtarzalność warunków spawania -równomierność ogrzewania obwodowego w warunkach domowych lub zastępczo warsztatowych?

da się złożyć scrola w warunkach warsztatowych -podobnie jak da się np. nagwintować pręt za pomocą trójkątnego pilnika -(kiedyś -będąc młodym i głupim -oraz mając dużo czasu a nie mając narzynki tak zrobiłem)

sensowność spawania -domowo/warsztatowego remontu scrola i gwintowania prętów za pomocą trójkątnego pilnika jest podobna -również i osiągana jakość produktu zbliżona... nie chciałbym używać ani tak zrobionej śrubki -ani tak naprawionego scrola.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-20, 16:49:37
Top użytkownik
jack63 napisał(a):
klimatolog napisał(a):Oryginalnych nie podleje bo posiadają zawór zwrotny?

O co ci chodzi?

Zawór zwrotny ma być na tłoczeniu. Krążą opowieści, że te zwory padały, więc lepiej dołożyć zewnętrzny.

wit. Centrowanie spiral nie następuje przy spawaniu! Poparz na zdjęcia. Są otwory na kołki centrujące.

Z resztą jak sobie wyobrażasz uzyskanie centrowania na setki przy spawaniu??? Spawy ciągną!
Czyli mamy poprawiać producenta?jack63 niebywałe?Skoro zawory zwrotne istnieją wewnątrz tych sprężarek?Dublowanie kolejnego zabezpieczenia powinno się zanalizować z produckcją.jack63 stosując zawór zwrotny.Skąd pobierasz ciśnienie w celu zabezpieczenia układu chłodniczego.Producenci sprężarek polegają na wytrzymałości materiału pod względem ciśnienia.A hurtownicy sprzedający powinni zaznaczyć aby jack63 zabezpieczył układ przed nadmiernym ciśnieniem pomiędzy sprężarką a zaworem zwrotnym?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-20, 17:05:09
Top użytkownik
To fajne naciąganie klienta aby zakupił zawór zwrotny.Tylko że ten w sprężarce działa jako bezpiecznik producenta?
  • Odpowiedz

misiekmisiek

2013-09-20, 22:30:06
Nowy użytkownik
Zerknij na sam dół kompresora. Najważniejszy spaw do rozcięcie jest na styku cylindra obudowy i płyty (wytłoczonej ) fundamentu kompresora.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa