Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Nieszczelność ?

19 Odpowiedzi, 18351 Wyświetleń

roko

2013-09-19, 13:22:31
Nowy użytkownik
Witam,
mam zamontowaną klimatyzacje, która pracuje prawidłowo ale mam wątpliwości czy wszystko jest ok. a mianowice czy nie uchodzi mi czynnik r410.
Korzystając z Waszego doświadczenia mam pytanie jak najprościej przy gazie w instalacji, bez opróżniania sprawdzić rurki i jednostkę wewnętrzną - zewnętrzna jest ok.
Przeprowadziłem mianowicie taką próbę szczelności, zakręciłem zaworki z jednośtki zewnętrznej i po około 2 h odkręciłem, słyszałem jak instalacja się napełnia czyli syczy. Potem było ok. Trwało to tylko 2-3 sekundy. Powtórzyłem to za kilka dni i było podobnie. Wydaję mi się że ciśnienie powinno być jednakowe w rurkach , j.wew i j.zew.?
Czy można podpiąć manometr np przy zaworku serwisowym, odkręcić zawory i sprawdzić czy wszystko jest ok. albo jak jest to najlepiej zrobić?
z góry dziękuje za rady.
pozdrawiam.
  • Odpowiedz

byniom

2013-09-19, 15:32:15
Moderator
Jeżeli na zewnątrz zrobiło się cieplej niż w pomieszczeniu bo np. jednostka zewnętrzna jest nasłoneczniona to nie będą takie same ciśnienia i w trakcie odkręcania będzie słychać syczenie bo czynnik będzie przechodził do jednostki wewnętrznej lub tez odwrotnie jeżeli w pomieszczeniu było cieplej niż na zewnątrz.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

roko

2013-09-19, 16:56:08
Nowy użytkownik
Myślałem też o takiej opcji ale chciałbym mieć pewność czyli musiałbym sprawdzić przy podobnych temperaturach czego nie zrobiłem. A jak wygląda sprawa sprawdzenia manometrami.
Sprawdzałem też wszystkie łącza pisanką do wykrywania nieszczelności w układach gazowych i było ok. Jedynie moje podejrzenia kieruję na j.wewnętrzną.
Słyszałem też o ultrafiolecie i okularach ale może są prostsze sposoby z manometrem. Proszę o rady.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-19, 17:48:20
Top użytkownik
Szukasz dziury w całym jako użytkownik?Napisałeś pracuje prawidłowo.ADHD?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

Klima-cool

2013-09-19, 18:31:55
Zaawansowany użytkownik
Tak jak pisze bynio, to tak jak przelać czynnik z butli do butli ,wystarczy jedną podgrzewać, Prawo fizyki kolego
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-19, 19:16:03
Top użytkownik
Klima-cool napisał(a):Tak jak pisze bynio, to tak jak przelać czynnik z butli do butli ,wystarczy jedną podgrzewać, Prawo fizyki kolego
A ciśnienie będzie jednakowe?byniom.aczkolwiek temperatura instalacji inna na postoju urządzenia.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-19, 19:19:30
Top użytkownik
I nie trzeba podgrzewać tylko zaufać prawom fizyki i dać szansę grawitacji?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-19, 19:23:48
Top użytkownik
Klima-cool Szumi do okoła las?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-19, 19:36:48
Top użytkownik
Czy w podgrzewanej butelce będzie wyższe ciśnienie niż w tej nie?
  • Odpowiedz

Klima-cool

2013-09-20, 05:13:44
Zaawansowany użytkownik
klimatolog CZEPIASZ SIĘ NIE BĘDĘ SIĘ TU ROZPISYWAŁ JAK TO ATOMY ZAPI.....JĄ PO PODGRZANIU TAK JAK BYŚ NIGDY np. centrali nie napełniał bez uruchomienia bo np automatycy się spóźniają. ech.
  • Odpowiedz

roko

2013-09-20, 08:30:06
Nowy użytkownik
to nie ADHD tylko nie chce wypuszczać w powietrze gazu, bardziej ekologia i oszczędność.
Dzisiaj zrobię test przy jednakowych temperaturach jz i jw. wieczorem postaram się napisać.
A jak wygląda sytuacja z manometrem, robił tak ktoś próbę szczelności?
  • Odpowiedz

byniom

2013-09-20, 09:44:22
Moderator
Nadal nie wiem czego właściwie oczekujesz . Skoro instalacja pracuje prawidłowo to na jakiej podstawie sądzisz że masz wyciek? . Jeżeli już tak bardzo chcesz sprawdzić czy masz wyciek domowym sposobem to możesz to zrobić mydlinami nakładając na połaczenie rurek tylko co jeżeli wyciek jest faktycznie ale w parowniku ? , domowym sposobem i bez rozbierania urządzenia będzie ci trudno. Pomierz jakie ma parametry klimatyzator czyli temperatura wlotu i wylotu powietrza w jednostce wewnętrznej i jeżeli masz w granicach 10 st C to możesz uznać że klimatyzator działa prawidłowo.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Dirtyloop

2013-09-20, 10:57:11
Nowy użytkownik
manometrem możesz sprawdzić ciśnienie na powrocie, jeśli w odpowiednich warunkach jest mniejsze od nominalnego to masz wyciek.
  • Odpowiedz

roko

2013-09-21, 08:30:01
Nowy użytkownik
Klimatyzacja nie pracowała 24 godziny, wyłączona, temperatura na zewnątrz i w środku ok. 14-15 C
Zaworki z j.z zakręciłem, zostawiłem na 2 h i odkręciłem. Słychać syczenie 2-3 sekundy, czyli napełnianie instalacji + j.w. Inaczej ciśnienie się wyrównało w całym układzie.
Pytanie: czy ciśnienie mogło spaść po zakręceniu j.z w układzie instalacji i jednostki wewnętrznej - moim zdaniem raczej nie. Sprawdzałem łączenia specjalną pianką ale wszystko ok. Podejrzenia moje odnośnie wycieku idą do jednostki wewnętrznej ale nie sposób tego sprawdzić pianką, brak dostępu itp.
Dlatego pytanie moje odnośnie manometru. Jeżeli cały układ nie pracuje i jest połączony powinno panować w nim jednakowe ciśnienie. Myślałem o podpięciu manometru pod zawór serwisowy, sprawdzeniu ciśnienia, zakręceniu zaworków z j.z. i sprawdzeniu po 2 h czy ciśnienie nie spadło w układzie instalacja + j.w.
Ciśnienie powinno pozostać na tym samym poziomie jeżeli układ jest szczelny.
  • Odpowiedz

roko

2013-09-21, 08:32:00
Nowy użytkownik
Klimatyzacja nie pracowała 24 godziny, wyłączona, temperatura na zewnątrz i w środku ok. 14-15 C
Zaworki z j.z zakręciłem, zostawiłem na 2 h i odkręciłem. Słychać syczenie 2-3 sekundy, czyli napełnianie instalacji + j.w. Inaczej ciśnienie się wyrównało w całym układzie.
Pytanie: czy ciśnienie mogło spaść po zakręceniu j.z w układzie instalacji i jednostki wewnętrznej - moim zdaniem raczej nie. Sprawdzałem łączenia specjalną pianką ale wszystko ok. Podejrzenia moje odnośnie wycieku idą do jednostki wewnętrznej ale nie sposób tego sprawdzić pianką, brak dostępu itp.
Dlatego pytanie moje odnośnie manometru. Jeżeli cały układ nie pracuje i jest połączony powinno panować w nim jednakowe ciśnienie. Myślałem o podpięciu manometru pod zawór serwisowy, sprawdzeniu ciśnienia, zakręceniu zaworków z j.z. i sprawdzeniu po 2 h czy ciśnienie nie spadło w układzie instalacja + j.w.
Ciśnienie powinno pozostać na tym samym poziomie jeżeli układ jest szczelny.
Jakie jest ciśnienie w instalacji lub j.z przy nowej klimatyzacji?
  • Odpowiedz

bartekyogico

2013-09-21, 09:47:11
Zaawansowany użytkownik
Byniom napisał już wszystko co amator powinien wiedziec! Wezwij serwis, najlepiej tych co montowali. Jeśli masz jeszcze gwarancję to usuną usterkę za darmo... Jeśli nie ma usterki zapłacisz za nieuzasadnione wezwanie serwisu. Tak czy siak będziesz miał pewność i święty spokój, a to bezcenne.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-09-21, 10:52:48 przez bartekyogico.)
  • Odpowiedz

Klima-cool

2013-09-21, 17:02:17
Zaawansowany użytkownik
Pozazdrościć tyle wolnego czasu kolego jak ci syczało 2-3 sekundy żeby napełnić rurociąg to musiała by być duża nieszczelność, uwierz że do tej pory by nie miało co syczeć idź na piwo dobrze ci radze
  • Odpowiedz

roko

2013-09-23, 16:04:07
Nowy użytkownik
Niestety chyba nie dowiem się niczego bo wypowiadają się moim zdaniem osoby takiego typu jak montowali mi klimę. Nie chce nikogo urażać ale jeżeli ktoś chce pomóc to niech pisze coś mądrego i przydatnego. To nie ADHD i pewnie że można iść na piwo ale nie od tego jest takie forum.
Dla każdego laika, zwykłe prawa fizyki: jeżeli układ jest pod jednakowym ciśnieniem to nie może się zdarzyć, że po godzinie zakręconych zaworów w jednej części ubyło ciśnienia, ( klima nie pracowała wcześniej przez 24h, temperatura wewnątrz i na zewnątrz taka sama ). Świadczy to o ubytku gazu a więc nieszczelności.
Pytanie moje jak to sprawdzić i jakie ciśnienie panuje instalacji. Pewnie mogłem to poszukać na necie i bym znalazł ale myślałem że takie forum jest od takich rzeczy.
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2013-09-23, 16:37:48
Zaawansowany użytkownik
roko - ciśnienie gazu chłodniczego (freonu, R-410) jest zależne od temperatury. Przykłądowo przy 15*C będzie 6 barów a przy 16*C, 6,2 bara

Przekładając to na Twoją sytuację:
zakręcasz zawory przy jednostce zewnętrznej (oba)
W domu masz 20,5*C, na dworze 18,2*C
Czy uda Ci się się odkręcić je w takiej samej temperaturze?

Technicznie Twój problem można rozwiązać:
- ściągnąć gaz i go zważyć
- podpiąć manometry i zmierzyć przegrzanie
- wypróżniować układ, podzielić go na dwie części (wewnętrzną, zewnętrzną) i nabić azotem 35 -40 barów i zostawić na minimum 24h, a najlepiej na dłużej

Czyli w domowych warunkach tego nie zrobisz.
Nie miej pretensji do forum, do monterów, którzy to montowali, bo bardzo często jest tak że Klientowi tłumaczy się coś wiele razy, a on nadal tworzy nową fizykę
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-09-23, 16:39:57 przez eryk_wiking.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa