Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Czy taka pogoda jest odpowiednia do montażu?

23 Odpowiedzi, 23151 Wyświetleń

hdtv

2013-10-08, 13:13:17
Użytkownik
Witam
klimatyzacja zakupiona (LG) chciałbym zlecić montaż of razu aby w przyszłym roku się tym nie martwić no i podgrzać też się przyda w na jesień. I tu mam wątpliwości - wiem że bardzo ważne jest dobre opróżnienie układu z wilgoci (próżnia) a to najlepiej wychodzi przy jak najwyzszej temp. z na zewnątrz - czy w taką pogodę jak dziś , jutro (temp. do 17 st. słonecznie) da się to zrobić dobrze czy lepiej poczekać na wyższe temperatury do przyszłego roku?
pozdrawiam
  • Odpowiedz

bartekyogico

2013-10-08, 14:59:14
Zaawansowany użytkownik
A co na to firma, u której zamawiasz montaż?
Śmiało montuj (cie?), gorzej było i chwalili...
  • Odpowiedz

barbie

2013-10-08, 17:44:05
Top użytkownik
nowy układ jest wolny od wilgoci .śladowe ilości wilgoci mogą być w bardzo cieńkich rurkach łączących jednostki .
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-10-08, 18:17:09
Top użytkownik
Barbie Ty twierdzisz a moje doświadczenie zakłada że powinien.Ale nie zawsze jest pozbawiony.Chociażby aspekt kultury transportu?Odnośnie suszenia w warunkach zimowych rozrzedzamy barbie atmosferę.Chociażby gazem lub grzałką karteru o ile istnieje w wersji skandynawskiej.Podgrzać można wężem grzewczym itp. hdtv zwróć uwagę czy firma montująca przywożąca rurki miała je zabezpieczone.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

barbie

2013-10-08, 18:25:28
Top użytkownik
prezerwatywami ? .
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-10-08, 19:11:25
Top użytkownik
Nie będę się wdawał barbie w taką wiochę.Cierpisz podczas stosunków między-ludzkich?Kto jeszcze to pamięta i kto z tego korzysta?barbie?
  • Odpowiedz

hdtv

2013-10-08, 20:29:51
Użytkownik
sęk w tym że sprzęt nie jest nowy - odkupiłem od znajomego po demontażu. kilku miesięczną ale stała w garażu rok przewody kupiłem nowe, w sklepie zakleili mi taśmą izolacyjną ale jakoś tak nie specjalnie - widzę że jednak są wątpliwości więc chyba się wstrzymam do wiosny jutro ma być u mnie 18 st i słońce chyba nie będę dzwonił do fachowca (wstępnie umówiony) tzn zadzwonie ale odwołam
Od jakiej temperatury najlepiej montować?
  • Odpowiedz

Klima-cool

2013-10-09, 06:55:57
Zaawansowany użytkownik
Witam ja bym robił próżnie
np. 30 min
przerwa
i znów z 20 min próżnia i będzie ok. No chyba że nie wilgoć tylko wodę masz w układzie. Pozdrawiam
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-10-09, 18:58:38
Top użytkownik
Ja bym tak nie robił.Wilgoć to nie woda a Kopernik to nie facet.Wink Wink
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-10-09, 18:59:12 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

Klima-cool

2013-10-09, 21:04:00
Zaawansowany użytkownik
Tak odkręćmy kurek gazu na parę sekund, i nikogo nie wpuszczajmy przez dobę bo być może się udusi.
  • Odpowiedz

miezala5

2013-10-10, 15:31:04
Top użytkownik
Nie rozumiem?
10-20C montuj śmiało!
Jak możecie z prostego zapytania czy montować klime przy 18C robić taki bajzel!Wink
  • Odpowiedz

Klima-cool

2013-10-10, 19:18:04
Zaawansowany użytkownik
montuj ja jutro multi 3do1 próżnia itp. pogodę i długość rurociągu uzależniam od czasu pracy pompy. Durze układy VRF to nawet 2 razy po 12 godzin. POZDRAWIAM
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-10-11, 19:13:19
Top użytkownik
Panowie zróbcie doświadczenie nalewając wody do starego wziernika pozostawionego pod wpływem waszej pompy próżniowej mając na uwadze temperaturę w jakiej dokonuje się często pseudo-suszenia układu chłodniczego.Często gostki suszą instalację w środowisku gdzie instalacja przebiega na zewnątrz pomieszczenia gdzie panuje temperatura bardzo minusowa.Dogłębna próżnia czasami pomoże zamrozić wodę zaczerpniętą poprzez układ podczas rozszczelnienia ukladu chłodniczego.Mało tego mając szybki termometr można zauważyć że z czasem pracy pompy próżniowej temperatura starego wziernika spada.Barbie Ty twierdzisz a moje doświadczenie zakłada że powinien.Ale nie zawsze jest pozbawiony.Chociażby aspekt kultury transportu?Odnośnie suszenia w warunkach zimowych rozrzedzamy barbie atmosferę.Chociażby gazem lub grzałką karteru o ile istnieje w wersji skandynawskiej.Podgrzać można wężem grzewczym itp. hdtv zwróć uwagę czy firma montująca przywożąca rurki miała je zabezpieczone.Może dotrze albo nie?Choć wątpię aby kolega barbie był z wykształcenia przynajmniej z branżą skoligacony.
  • Odpowiedz

Klima-cool

2013-10-11, 20:07:50
Zaawansowany użytkownik
tak Klimatolog Zgodzę się z tobą ale nie w każdej kwestii, czy branża chłodnicza od października do maja ma iść na urlop. Mam założyć ze w każdym rurociągu jest tyle wilgoci ze ta bryłka lodu uszkodzi płytkę zaworową.TO tak jak bym twierdził ze każdy człowiek jest przestępcą , znajdź mi człowieka a ja znajdę na niego paragraf. Co do wziernika też nie tak nowy żółty wziernik podpinam robię próżnie,odpinam zegar , po dobie mam mieć kolor zielony jak trafka na wiosnę. Jak nie uzyskuje koloru zielonego sprawdzam na zegarach jest próżnia a wziernik wciąż żółty czyli dalej próżnia i nikt mi nie powie że nie zrobiłem tego jak cze ba. ILE FACHOWCÓW TYLE TEMATÓW BEZ KOŃCA POZDRAWIAM
  • Odpowiedz

kubabaku

2013-10-12, 06:38:12
Zaawansowany użytkownik
proste pytanie...prosta odpowiedź...TAK można montować przy temp 18C
ewentualnie "przedmuchać" układ azotem (trochę przerost formy)...no i oczywiście zrobić próżnię
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-10-12, 18:04:01
Top użytkownik
sęk w tym że sprzęt nie jest nowy?Nie znamy jego pochodzenia ani warunków składowania?Nie wiemy czy zdemontowany z zasadami?kubabaku Prostackiej odpowiedzi udzieliłeś.Pytanie jest bardziej skomplikowane.A może klima po powodziowa?
  • Odpowiedz

Maxikold

2013-10-13, 07:58:47
Nowy użytkownik
mozna zamontowac popros instalatora zeby zrobil dwa lub trzy razy proznie tzn
po kazdej godzinie powiedzmy zalezy co zegar pokaze niech przelamie proznie azotem wolnym od tlenu wtedy azot wylapie czasteczki wody niech przelamuje do 0.6bara nie wiecej pozniej wypusci i jeszcze raz powtorzyc operacje kilku krotnie bedzie widoczne na zegarze prozniowym ile Torow jest czy potrzeba kolejnych powtorek czy nie pozdrawiam
  • Odpowiedz

MarioO

2013-10-13, 11:43:58
Zaawansowany użytkownik
klimatolog napisał(a):sęk w tym że sprzęt nie jest nowy?Nie znamy jego pochodzenia ani warunków składowania?Nie wiemy czy zdemontowany z zasadami?
Witam
Sęk w tym że na forum można dyskutować o książkowej teorii a w praktyce dostajesz zlecenie,jedziesz i zakładasz.Gdyby tak medytować przy każdym montażu czy awarii to na naprawę np. zwykłej lodówki tygodnia by nie starczyło.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-10-13, 11:46:23 przez MarioO.)
  • Odpowiedz

panryzy

2013-10-13, 15:28:34
Nowy użytkownik
MariOo napisał(a):
klimatolog napisał(a):sęk w tym że sprzęt nie jest nowy?Nie znamy jego pochodzenia ani warunków składowania?Nie wiemy czy zdemontowany z zasadami?
Witam
Sęk w tym że na forum można dyskutować o książkowej teorii a w praktyce dostajesz zlecenie,jedziesz i zakładasz.Gdyby tak medytować przy każdym montażu czy awarii to na naprawę np. zwykłej lodówki tygodnia by nie starczyło.
Bardzo dobra odpowiedź wielu monterów montuje klimę nawet w zimie i chodzą one do dziś a montowane były ponad 5 lat temu.
  • Odpowiedz

MarioO

2013-10-13, 16:32:15
Zaawansowany użytkownik
tzn.podstawowe czynności muszą być wykonane czyli próżnia ,manometry,freon.... tu dyskusji nie ma Chodziło mi raczej o zbytnią przesadę Chłodząc silniki rakietowe w centrum NASA można sie zastanawiać nad śladową ilością wilgoci w instalacji Smile
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-10-14, 17:46:54
Top użytkownik
A co jak w układzie woda a nie wilgoć?panryzy nie jednokrotnie wrócisz na miejsce naprawy z takim podejściem do sprawy.A szczególnie w warunkach zimowych.Rozszczelnienie lady chłodniczej.Układ staje z powodu niskiego ciśnienia.Czynnik chłodniczy woda odparowuje do układu chłodniczego o najniższej temperaturze.Suszenie próżniowe tylko wzmocni strukturę?Dlaczego herbata nie smakuje czym wyżej poziomu morza?Uruchamiamy układ jako serwisanci jedziemy do domu i t u nagle panie Pawle to samo?
  • Odpowiedz

irroda

2013-10-18, 22:54:11
Zaawansowany użytkownik
Montowałem 8 klim w grudniu, zlecającego nie obchodzi, że to, tamto, że temperatura -15, on musi oddać lokal do 31 grudnia, albo montujecie albo nie montujecie, proste. Jak ktoś jest idiotą to w + 20 spier... sprawę, jak masz rozum to w -20 zrobisz to dobrze. Gorzej jak rurociągi zamontowano latem, a zimą montaż urządzeń, jak montujesz rurociąg przy montażu urządzeń to mróz nie jest żadną przeszkodą.
  • Odpowiedz

AnnaSokolski

2025-01-05, 19:50:52
Nowy użytkownik
(2013-10-18, 22:54:11)irroda napisał(a): Montowałem 8 klim w grudniu, zlecającego nie obchodzi, że to, tamto, że temperatura -15, on musi oddać lokal do 31 grudnia, albo montujecie albo nie montujecie, proste. Jak ktoś jest idiotą to w + 20 spier... sprawę, jak masz rozum to w -20 zrobisz to dobrze. Gorzej jak rurociągi zamontowano latem, a zimą montaż urządzeń, jak montujesz rurociąg przy montażu urządzeń to mróz nie jest żadną przeszkodą.
W takiej temperaturze, jak dziś (około 17°C i słonecznie), wykonanie próżni jest technicznie możliwe i może być skuteczne, pod warunkiem, że instalatorzy użyją odpowiedniego sprzętu oraz będą przestrzegać procedur. Zgodnie z tym, co pokazuje ICM dla Gdyni, w najbliższych dniach warunki pogodowe będą stabilne, więc warto rozważyć szybki montaż. Ważne, aby firma, której to zlecisz, dokładnie sprawdziła układ i wilgotność, bo nawet w nieco niższych temperaturach profesjonalny sprzęt powinien sobie z tym poradzić.

Jeśli chodzi o czekanie na wyższe temperatury, to faktycznie sprzyjają one bardziej efektywnemu usuwaniu wilgoci z układu. Ale czy warto czekać? Jeśli już teraz potrzebujesz funkcji grzania na jesień, to obecne warunki są wystarczające do poprawnego montażu, pod warunkiem precyzji w wykonaniu. Na stronie ICM możesz też śledzić prognozy godzinowe – sprawdzaj, czy w najbliższym czasie nie pojawią się chłodniejsze dni, co mogłoby dodatkowo utrudnić montaż.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa