Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Samsung on/off+Pakiet zimowy Buderman SC4

41 Odpowiedzi, 37743 Wyświetleń
1 2 Dalej

Dejw88

2013-10-29, 20:03:01
Użytkownik
Ostatnio trafiłem na poważny problem podczas reralizacji na pierszy rzut oka bardzo prostego zadania. Konieczne bowiem było zainstalowanie pakietu zimowego buderman SC4+ w klimatyzatorze Samsung on/off (AQ18TSBN/X)5,2 kW. Pełen enetuzjazmu przystąpiłem do montażu, wykonałem połączenia, włączam bezpiecznik a tu nagle dups.....Jednostka wewnętrzna na chwilę się włączyła po czym wszystkie kontrolki zgasły...

Diagnoza: Spalona płyta sterująca w jednostce wewnętrznej(a dokłądniej bezpiecznik na płycie). Po "naprawie" płyty sterującej odpiąłem zacisk "2" w jednostce wewnętrznęj, odpalam klimę aby sprawdzić czy płyta powróciłą do życia. Wyglądało na to że wszystko jest ok, ale gdy zacząłem sprawdzać kolejne styki: N(1) 1 2 3 to nagle okazało że na wszystkich mam fazę(nawet na przewodzie ochronnym!).

Dodam, że klimę osobiście podłączałem i przez pół roku chodziła bez zarzutów, wszędzie doprowadziłem przewód ochronny, więc nie wiem za bardzo co o tym myśleć.

W załączniku znajduje się schemat połączeń który wykonałem, czy któryś z bardizej doświadczonych kolegów mógłby zerknąć i napisać co zrobiłem źleSad

(kropki oznaczają miejsca połaczeń elektrycznych)

Pozdro
Dawid
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-10-29, 20:13:10 przez Dejw88.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-10-29, 20:49:51
Top użytkownik
To nazywam uszczęśliwianiem urządzeń na siłę nie przystosowanych?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

Dejw88

2013-10-29, 20:55:40
Użytkownik
klimatolog napisał(a):To nazywam uszczęśliwianiem urządzeń na siłę nie przystosowanych?

Ale może darujmy sobie docinki, a skupmy sie na zagadnieniach technicznych...Doskonale wszyscy wiemy jak wygląda w Polsce, że każdy by chciał Klimę jak najtaniej, nawet do serwerowni
  • Odpowiedz

andrewrc

2013-10-29, 21:19:29
Użytkownik
Coś namieszałeś z N od grzałki, nie do tego samego co wentylator.

Na elektrodzie masz schemat jak podłączyć

http://obrazki.elektroda.pl/7717929100_1360265473.jpg
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-10-29, 21:21:50
Top użytkownik
I to z pięcioma latami gwarancji??
  • Odpowiedz

Dejw88

2013-10-29, 21:31:32
Użytkownik
Grzałka generalnie jest wpięta we wspólną "N" bo pomiędzy stykami 2 i 3 w Budermanie jest fabrycznie zrobiony mostek. Wrzucam jeszcze oryginalny schemat z Samsunga
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-10-29, 21:32:06 przez Dejw88.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-10-29, 23:22:08
Moderator
Dejw88 napisał(a):(...)
Wyglądało na to że wszystko jest ok, ale gdy zacząłem sprawdzać kolejne styki: N(1) 1 2 3 to nagle okazało że na wszystkich mam fazę(nawet na przewodzie ochronnym!).
(...)
Na których zaciskach to sprawdzałeś - w jedn.wewn. czy w zewnętrznej? Czy w tym momencie cały czas w j.w. odpięty był przewód "2" ? Jakim przyrządem mierzyłeś - miernikiem (multimetrem), żarówką czy śrubokrętem-próbówką? Oraz względem jakiego punktu to mierzyłeś?

Odepnij grzałkę, bo ona i tak nie będzie Ci grzać. :-)

(podpowiedź: zobacz jak zachowuje się buderman przy wyłączonej klimie)
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-10-29, 23:32:25
Moderator
A zupełnie na samym początku to sprawdź czy masz prawidłowo zasilany klimatyzator (Faza faktycznie do L, a Neutralny do N)
  • Odpowiedz

Dejw88

2013-10-30, 05:05:15
Użytkownik
Sprawdziłem to na zaciskach w jednostce wewnętrznej, a przewód nr 2(wentylator) był cały czas wypięty...użyłem przyrządu o nazwie "Fazer", czyli coś jakby elektronicznej neonówki.
Dlaczego grzałka miała by nie działać? Jedna końcówka jast podłączona do wspólnej N natomiast gdy podana zostanie Faza na zacisk 2 to przez zestyki pakietu zimowego obwód się zamyka. Przewód z Zacisku nr 2 w jednostce wewnętrznej miałem w zamiarze podłączyć do stałej Fazy aby pakiet zimowy był cały czas zasilony.

Klima na 100% była poprawnie podłączona.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-10-30, 05:08:32 przez Dejw88.)
  • Odpowiedz

ARGUS

2013-10-30, 08:45:08
Użytkownik
Witaj. Patrząc po schemacie wygląda że powinno to działać. Na twoim miejscu wypiąłbym całe sterowanie z jednostki wewnętrznej i zasilił układ z obcego żródła (gniazdko) na zaciski N(1) i 2. Być może to grzałka powoduje zwarcie????? sprawdzałeś ją??? Jeśli coś będzie nie tak to powinno wyrzucić zabezpieczenie. Bezpiecznik na płytce przepalił ci się w trakcie czuwania klimatyzatora czy próbował on wejść w autorestart??
Sprawdziłbym również warystor na płytce, a pomiary napięcia wykonywałbym profesjonalnym miernikem a nie tym "fazerem" który czasami pokazuje głupoty.
  • Odpowiedz

Dejw88

2013-10-30, 11:57:59
Użytkownik
Po zamontowaniu pakietu zimowego włączyłem zasilanie klimy, ustawiłem w funkcję chłodzenia, temp na -16*C. Po jakiś 2 min. Echo wszystkie kontrolki zgasły, urządzenie po prostu umarło. Grzałka jest ok. Co do "Fazera" to faktycznie już parę razy się przekonałem, że potrafi on sygnalizować obecność fazy pomimo np zrzuconego bezpiecznika.
  • Odpowiedz

Remik

2013-10-30, 17:03:17
Zaawansowany użytkownik
Dejw88 napisał(a):Diagnoza: Spalona płyta sterująca w jednostce wewnętrznej(a dokłądniej bezpiecznik na płycie). Po "naprawie" płyty sterującej odpiąłem zacisk "2" w jednostce wewnętrznęj,
Dawid
Rozumiem, że podczas pierwszej próby napięcie na SC4 było podane z zacisku 2 j.w.
Załączenie grzałki z tego zacisku może spalić bezpiecznik.
Zmierz rezystancję grzałki podaj wartość bezpiecznika, tego który się spalił
  • Odpowiedz

Dejw88

2013-10-30, 20:30:45
Użytkownik
Dlaczego podłączenie grzałki do zacisku 2 miałoby spowodować spalenie bezpiecznika skoro grzałka ma moc około 45W co daje prąd rzędu 0,5A. Normalnie przez zacisk 2 jest zasilany wentylator skraplacza który posiada
nieco większy prąd pracy?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-10-30, 20:53:26
Top użytkownik
Panowie odpowiedzi nie godne branży a na pewno niezgodne z prawem.Dla osób posiadających kwalifikację SEP.Chcecie mieć człowieka lub więcej osób na sumieniu aby być większym KOGUTEM na forum?faktycznie już parę razy się przekonałem, że potrafi on sygnalizować obecność fazy pomimo np zrzuconego bezpiecznika.Dejw88-Ten objaw to indukcja?i brak miernika oraz słuchu w układach bez zabezpieczenia różnicowego.
  • Odpowiedz

andrewrc

2013-10-30, 21:21:12
Użytkownik
Źle podpięty wentylator. Wywaliło bezpiecznik bo regulator włączył wentylator. To N z grzałki nie pod wyjście wentylatora
  • Odpowiedz

Dejw88

2013-10-30, 21:53:54
Użytkownik
andrewrc napisał(a):Źle podpięty wentylator. Wywaliło bezpiecznik bo regulator włączył wentylator. To N z grzałki nie pod wyjście wentylatora

Wydaje mi się że wentylator jest dobrze podłączony:
uzwojenie główne wpięte jest pomiędzy L i N natomiast rozruchowe jest połączone szeregowo z kondensatorem który z kolei jest podpięty do N.
Zwróć uwagę że dla tego układu połączeń N jest wspólne dla wszystkich odbiorników(również zaciski 2 i 3 w SC4 mają fabrycznie zrobiony mostek), więc teoretycznie to gdzie podłączę N grzałki jest nieistotne.
Zastanawia mnie czy faktycznie podłączenie dodatkowo grzałki nie spowodowało przepływu zbyt dużego prądu i spalenia bezpiecznika na płycie...

Posiada ktoś może dokumentację serwisową z tego klimatyzatora w której jest schemat połączeń elektrycznych na płycie sterującej?
  • Odpowiedz

Remik

2013-10-30, 22:19:02
Zaawansowany użytkownik
Dejw88 napisał(a):Dlaczego podłączenie grzałki do zacisku 2 miałoby spowodować spalenie bezpiecznika skoro grzałka ma moc około 45W co daje prąd rzędu 0,5A. ?
Ale czy ty ten prąd zmierzyłeś, czy zakładasz, że taki powinien być? Moc grzałki deklarowana czy wynika z dokonanych pomiarów ? Moim zdaniem 45W przy napięciu 230V to 0,2A
  • Odpowiedz

Dejw88

2013-10-31, 04:59:14
Użytkownik
Faktycznie, mój błąd. Prąd obliczeniowy powinien wyjść 0,2A. Niestety nie miałem możliwość pomiaru prądu gdyż nie miałem ze sobą cęgów.
  • Odpowiedz

Alpak

2013-10-31, 18:27:10
Użytkownik
Smile
Po 1 grzalka jest podpieta prawidlowo pod warunkiem ze na zacisku 2 mamy caly czas faze. MAMY ?
Po 2 zle podlaczyles wentylator... Zobacz jak jest wpiety kondensator wentylatora C1 i przeanalizuj to Smile

Jak by co to pytaj Wink

Pozdro.
  • Odpowiedz

Dejw88

2013-11-01, 08:02:31
Użytkownik
Alpak napisał(a):Smile
Po 1 grzalka jest podpieta prawidlowo pod warunkiem ze na zacisku 2 mamy caly czas faze. MAMY ?
Po 2 zle podlaczyles wentylator... Zobacz jak jest wpiety kondensator wentylatora C1 i przeanalizuj to Smile

Jak by co to pytaj Wink

Pozdro.

1. Z tą stałą fazą grzałki to ok
2. Czy możesz rozwinąć opinię o źle podłączonym wentylatorze? Analizowałem ten układ na wszelkie możliwe sposoby i generalnie nie widzę tutaj żadnego błędu. uzwojenie główne wpięte pomiędzy L i "wspólne N" natomiast uzwojenie rozruchowe wpięte w szereg pomiędzy L-C1-"wspólne N". Czyli praktycznie tak jak było przed wpięciem SC4 tylko z taką różnicą że przewód fazowy zasilający wentylator przechodzi przez zimówkę w celu zredukowania napięcia czy też częstotliwości....
  • Odpowiedz

byniom

2013-11-01, 09:19:19
Moderator
Odepnij wtyczkę od regulatora i załącz klimatyzator , jeżeli bezpieczni się nie spali to znaczy że z regulatorem jest coś nie tak ale jeżeli się spali to znaczy że coś namieszałeś w podłączeniach.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Alpak

2013-11-03, 06:49:21
Użytkownik
Dejv88: a skad wiesz ze regulator reguluje na L a nie np. na N ?
  • Odpowiedz

Dejw88

2013-11-04, 07:49:37
Użytkownik
Alpak napisał(a):Dejv88: a skad wiesz ze regulator reguluje na L a nie np. na N ?

Wiem to dlatego że, układ zacisków 2 i 3(wej-wyj) jest fabrycznie zmostkowany w regulatorze. Czyli innej opcji nie ma
  • Odpowiedz

bartek2700

2013-11-04, 21:36:45
Użytkownik
Podepnij L regulatora pod zacisk od sprezarki a nie wentylatora i wszystko bedzie Ok
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-11-05, 09:42:27
Moderator
bartek2700 napisał(a):Podepnij L regulatora pod zacisk od sprezarki a nie wentylatora i wszystko bedzie Ok
Ale to ma być regulacja wentylatora a nie sprężarki. Samo podłączenie (jeśli zgodne z przedstawionym schematem) wydaje się prawidłowe, błąd musi być gdzieś indziej. Jeśli faza w j.w. jest podłączona pod 2, to trzeba odłączyć przewód prowadzący do elektroniki.
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa