Spaliłeś 2,5 amperowy bezpiecznik musiało przepłynąć 750W nie ma szans żeby takiej mocy była grzałka wentylator to około 40 W . Podłącz sobie zasilanie redulatora bezpośrednio po 230V i zobacz czy wszystko działa szkoda upalić płytkę wewnętrzną . Na szczęście dla Ciebie na schemacie sterowanie wentylatorem jest za pomocą przekaźnika .
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Samsung on/off+Pakiet zimowy Buderman SC4
41 Odpowiedzi, 37813 Wyświetleń
Shitashii napisał(a):Zle mnie zrozumiałeś nie chcę regulować sprężarki tylko zasilić regulator z zacisku z którego sprężarka dostaje sygnał od elektroniki z jednostki wewnętrznej że ma ruszyć...bartek2700 napisał(a):Podepnij L regulatora pod zacisk od sprezarki a nie wentylatora i wszystko bedzie OkAle to ma być regulacja wentylatora a nie sprężarki. Samo podłączenie (jeśli zgodne z przedstawionym schematem) wydaje się prawidłowe, błąd musi być gdzieś indziej. Jeśli faza w j.w. jest podłączona pod 2, to trzeba odłączyć przewód prowadzący do elektroniki. bartek2700 napisał(a):To jeszcze gorzej. Grzałka karteru nie będzie działać, poza tym jeśli regulator nie ma ciągłego zasilania, to... (no właśnie zapomniałem co dokładnie). Albo zapomina ktoreś ustawienie, albo ma duże opóźnienie w załączaniu wyjścia na wentylator, albo jeszcze coś. Kiedyś to testowałem i coś mi się w takim sposobie nie podobało (pomijając nawet grzałkę, że nie grzeje). Dlatego zawsze daję dodatkowy kabelek, albo chociaż żyłę.Shitashii napisał(a):Zle mnie zrozumiałeś nie chcę regulować sprężarki tylko zasilić regulator z zacisku z którego sprężarka dostaje sygnał od elektroniki z jednostki wewnętrznej że ma ruszyć...bartek2700 napisał(a):Podepnij L regulatora pod zacisk od sprezarki a nie wentylatora i wszystko bedzie OkAle to ma być regulacja wentylatora a nie sprężarki. Samo podłączenie (jeśli zgodne z przedstawionym schematem) wydaje się prawidłowe, błąd musi być gdzieś indziej. Jeśli faza w j.w. jest podłączona pod 2, to trzeba odłączyć przewód prowadzący do elektroniki.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
gadget napisał(a):Spaliłeś 2,5 amperowy bezpiecznik musiało przepłynąć 750W nie ma szans żeby takiej mocy była grzałka wentylator to około 40 W . Podłącz sobie zasilanie redulatora bezpośrednio po 230V i zobacz czy wszystko działa szkoda upalić płytkę wewnętrzną . Na szczęście dla Ciebie na schemacie sterowanie wentylatorem jest za pomocą przekaźnika .Nie wiem skąd wyciągasz takie wnioski??? Spalenie bezpiecznika zalezy od jego chrakterystyki czas-prąd i nie jest związane z podłączoną do jego obwodu mocą nominalną. Skąd wiesz że elementem wykonawczym łączącym obwód na złączu nr 2 klimatyzatora jest przekaźnik??? Dejw88. Podłączanie zasilania SC4 pod zasilanie wentylatora jednostki zewnetrznej nie ma żadnego sensu! Aby SC4 spełniał swoje zadanie powinien mieć stałe zasilanie, jak pisał Shitashii ! SC4 powinien zapewnić regulację obrotami wentylatora dla pracy na chłodzeniu ale też na grzaniu. Przecież ma wejście 4Way. Powinieneś wiedzieć, że sposoby regulacji dla grzania i dla chłodzenia są różne. Podłączanie grzałki bez stałego zasilania nie ma zupełnie sensu, bo ma ona grzać gdy są niskie temp zewnętrzne i nie pracuje sprężarka. Poprowadź dodatkowy kabel/użyj wolej żyły kabla lub daj sobie spokój z sc4. Na upartego można podłączyć zasilanie SC4 do zasilania sprężarki. Powinna działać regulacja RPM wentylatora, ale nic więcej! Mało tego. W gorące dni mogą być problemy opóźnionym z wystartowaniem wentylatora i męczeniem sprężarki wysokimi ciśnieniami. Dodatkowo przy pracy nagrzaniu będą problemy z odszranianiem wymiennika jednostki zewn. ,które jest sterowane przez jedn. wew. Dzięki możliwości wyłączenia wentylatora lub nawet jego płynną regulację (nie wiemy jak jest na prawdę) klimatyzator może pracować przy niski temp. zewn. A może jego automatyka nie wymaga ŻADNYCH zestawów zimowych???
Dejw88 pisał, że na złącze nr 2 w j.w. będzie chciał podać fazę na stałe, to wtedy regulator byłby zasilony stale. Jeśli nie ma innego wyjścia - trudno.
Klima jest pewnie w serwerowni, to opcja grzanie raczej nie będzie używana, ale osobiści nie rezygnowałbym z podpięcia 4-way w budermanie, bo kto wie... A, i ten samsung "wymaga" regulatora obrotów.
Rozmowy nie zakończone?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
klimatolog napisał(a):Rozmowy nie zakończone?1Dejw88 daj ludziom spać.
1Dejw88 pomiędzy problemem a rutyną zawodową w twoim przypadku jest długa droga?
Shitashii napisał(a):ciągłe zasilanie regulatora bedzie skutkowało tym że przy wyłączonym klimatyzatorze wentylator będzie cały czas pracował przynajmniej tak mi się wydaje,co do grzałki to się zgodzę przydałoby się stałe zasilanie może przez jakiś tani termostat żeby latem nie grzała?bartek2700 napisał(a):To jeszcze gorzej. Grzałka karteru nie będzie działać, poza tym jeśli regulator nie ma ciągłego zasilania, to... (no właśnie zapomniałem co dokładnie). Albo zapomina ktoreś ustawienie, albo ma duże opóźnienie w załączaniu wyjścia na wentylator, albo jeszcze coś. Kiedyś to testowałem i coś mi się w takim sposobie nie podobało (pomijając nawet grzałkę, że nie grzeje). Dlatego zawsze daję dodatkowy kabelek, albo chociaż żyłę.Shitashii napisał(a):Ale to ma być regulacja wentylatora a nie sprężarki. Samo podłączenie (jeśli zgodne z przedstawionym schematem) wydaje się prawidłowe, błąd musi być gdzieś indziej. Jeśli faza w j.w. jest podłączona pod 2, to trzeba odłączyć przewód prowadzący do elektroniki.Zle mnie zrozumiałeś nie chcę regulować sprężarki tylko zasilić regulator z zacisku z którego sprężarka dostaje sygnał od elektroniki z jednostki wewnętrznej że ma ruszyć...
Kolego, z całym szacunkiem, ale chociaż zapoznaj się z instrukcją. Regulator reguluje wg temperatury skraplania. Jeśli sprężarka nie pracuje, to temp jest np poniżej temperatury załączenia wentylatora. A grzałka załącza się gdy temp. zewn. jest poniżej nastawy.
jack63 napisał(a):gadget napisał(a):Spaliłeś 2,5 amperowy bezpiecznik musiało przepłynąć 750W nie ma szans żeby takiej mocy była grzałka wentylator to około 40 W . Podłącz sobie zasilanie redulatora bezpośrednio po 230V i zobacz czy wszystko działa szkoda upalić płytkę wewnętrzną . Na szczęście dla Ciebie na schemacie sterowanie wentylatorem jest za pomocą przekaźnika .Nie wiem skąd wyciągasz takie wnioski??? Spalenie bezpiecznika zalezy od jego chrakterystyki czas-prąd i nie jest związane z podłączoną do jego obwodu mocą nominalną. Ano stąd >>> patrz załączony plik ! jack63 napisał(a):Dejw88. Podłączanie zasilania SC4 pod zasilanie wentylatora jednostki zewnetrznej nie ma żadnego sensu! Czyżby ? A jak ma wysterować klimatyzator wentylator podczas odszraniania ? Takiej opcji nie przewidzieli w chińskim pudełku na literę B. jack63 napisał(a):SC4 powinien zapewnić regulację obrotami wentylatora dla pracy na chłodzeniu ale też na grzaniu. Przecież ma wejście 4Way. Tu ma to sterowanie wszak ma dwa czujniki . jack63 napisał(a):Powinieneś wiedzieć, że sposoby regulacji dla grzania i dla chłodzenia są różne. Cytuję instrukcję grzanie karteru poniżej -4 stopni. jack63 napisał(a):Poprowadź dodatkowy kabel/użyj wolej żyły kabla lub daj sobie spokój z sc4. Każdy on/off wymaga , klimatyzator ma nie chłodzić gdy na zewnątrz jest -20 tylko grzać , wydłuża to działanie sprężarki która jest i tak bardzo mocno obciążona przecież serwerownie trzeba chłodzić 365 dni w roku i 24 godziny na dobę . Sam to wiem z moich doświadczeń z serwerowniami . Sterownik powinien być podłączony bezpośrednio po 230V żeby nie kasował się alarm przekroczenia temperatury . Tego badziewia jeszcze nie podłączałem ale właśnie kupiłem i muszę to wstawić w przyszłym tygodniu , podłączę pod wentylator jak i inne wynalazki tego typu które podłączało się kiedyś.
gadget
Masz schemat. Jesteś mądrzejszy... Jednak uwagi o bezpieczniku nie skomentowałeś... Widać też sporą niekonsekwencję w w twoich działaniach. Najpierw piszesz, że sterownik (chyba zestawu SC4???) ma być podłączony pod stałe 230 VAC a niżej, że będziesz podłączał pod zasilanie wentylatora??? Tylko co grzałką? Swoją drogą używanie klimatyzatorka do chłodzenia serwerowni i nie tylko z resztą jest typowym podcieniem tyłka szkłem i głupią oszczędnością. Jednak jest to wręcz epidemia.
jack63 tak poradziłem człowiekowi by sobie podłączył bezpośrednio pod 230V lepiej tak jak upalić płytkę . Z bezpiecznikiem zastanawiam się co się mogło stać policzyłem moc jaka mogła upalić więcej się na tym nie zastanawiałem , prawdopodobnie jest jakieś zwarcie . Ale przyznaje że mogły popłynąć nawet kA przez jakieś mili lub mikro sekundy . Czy jednak to aż takie ważne ?
Sam tez się zastanawiam co z grzałką na pewno będą przerwy w zasilaniu jej , jak to wpłynie na trwałość też nie wiem . Odszranianie trwa max 15 minut (nie wiem jak w samsungu) myślę że się nie wychłodzi sprężarka . To kawał metalu waży ze 20kg , powinna mieć sporą bezwładność termiczną . Oczywiście to tylko moje przypuszczenia. Zgadzam się całkowicie że taki klimatyzator do serwerowni to pomyłka ale cóż robić ? Taki budżet .
Może któryś z kolegów napisze pracę doktorską na temat podłączenia tego regulatora i przekaże zainteresowanemu, bo ten ma nas w gdzieś.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-11-07, 17:46:04 przez andrewrc.)
Proponowałbym zakończyć te wywody naukowe.
Wcale nie mam gdzieś tylko cały czas bacznie śledzę temat
I jestem wszystkim bardzo wdzięczny za okazaną pomoc i zainteresowanie. Faktycznie nie przypuszczałbym że dyskusja aż tak bardzo się rozwinie... z mojej strony rozwiałem wszelkie wątpliwości. Wiem tyle że moja idea podłaczenia Budermana do Samsunga była poprawna, a przyczyną spalenia płyty mogło być niewielkie zwarcie na którymś z przewodów-niestety życie...Jeżeli chodzi o mnie to zamykam temat, natomiast sama kwiestia prowadzenia dalszej dyskusji jest otwarta, cóż w końcu bardziej nie rozwija niż konstruktywna dyskusja, Dzięki za pomoc i dobrej nocy
Moim zdaniem zadałeś pytanie jakie kolory zmieszać aby uzyskać kolor mając do dyspozycji paletę barw.?
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
I jestem wszystkim bardzo wdzięczny za okazaną pomoc i zainteresowanie. Faktycznie nie przypuszczałbym że dyskusja aż tak bardzo się rozwinie... z mojej strony rozwiałem wszelkie wątpliwości. Wiem tyle że moja idea podłaczenia Budermana do Samsunga była poprawna, a przyczyną spalenia płyty mogło być niewielkie zwarcie na którymś z przewodów-niestety życie...