Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

System CAV a system VRV

16 Odpowiedzi, 15786 Wyświetleń

Czarnuch

2013-12-05, 20:12:10
Nowy użytkownik
Witam, czy ktoś łopatologicznie jest mi w stanie wytłumaczyć jaka jest różnica między tymi dwoma systemami? (CAV i VRV) Czytam i czytam i WIĘKSZYCH różnic nie widzę.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-12-08, 19:52:17
Top użytkownik
A po polsku?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

rabix

2013-12-09, 10:07:47
Użytkownik
CAV - constant air volume - system stałego wydatku powietrza stosowany w wentylacji

VRV - variable refrigerant volume - zmienny przepływ czynnika chłodniczego stosowany w systemach klimatyzacyjnych (np. Daikin).

Podstawowa różnica to taka, że jeden dotyczy instalacji wentylacyjnych a drugi freonowych. Tego nie da się w żaden sposób porównać..
  • Odpowiedz

Czarnuch

2013-12-09, 11:49:40
Nowy użytkownik
Staram się poszerzyć wiedzę na ten temat ponieważ piszę pracę dyplomową. Muszę krótko opisać te systemy. Napisałem coś takiego:

Kod:
System CAV (Constant Air Volume) - dostarczane do pomieszczenia powietrze nawiewane jest ze stałą
wydajnością. W celu obniżenia temperatury w pomieszczeniu nawiewane jest powietrze o obniżonej
temperaturze. W celu podwyższenia temperatury - nawiewane jest powietrze cieplejsze.
Kod:
System VRV (Varible Refrigerent Volume) - system ze zmiennym przepływem czynnika chłodniczego.
Powietrze nawiewane do pomieszczenia jest nagrzewane lub chłodzone przy pomocy zainstalowanych
chłodnic/nagrzewnic. Czynnikiem chłodniczym w obiegu jest freon.
Promotor skomentował, że nie widzi różnicy.
Z tego co zrozumiałem to różnica polega na sposobie ogrzania/chłodzenia powietrza nawiewanego do pomieszczenia. Czy to jest aż tak wielka różnica, żeby rozróżniać te dwa systemy?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-12-09, 11:51:14 przez Czarnuch.)
  • Odpowiedz

rabix

2013-12-09, 12:51:00
Użytkownik
Może chodzi o CAV i VAV?
  • Odpowiedz

Czarnuch

2013-12-09, 20:15:33
Nowy użytkownik
Nie, chodzi o wykazanie różnicy CAV i VRV. Jeśli chodzi o CAV i VAV to widać różnice:

Cytat:System VAV (Variable Air Volume) ? powietrze nawiewane (o stałej temperaturze) dostarczane jest
do pomieszczenia ze zmienną wydajnością. Temperatura w pomieszczeniu regulowana jest przez ilościowy
dopływ ciepłego lub zimnego powietrza. Gdy temperatura w pomieszczeniu rośnie, zwiększony zostaje
trumień doprowadzanego powietrza, a gdy temperatura maleje, jest on zmniejszany.
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-12-11, 16:22:42
Moderator
To jak porównać latarkę z klejem do glazury.

Rzuć te studia, bo ty się nic nie nauczysz, a twój promotor Ciebie nic nie nauczy, bo chyba nie wie co chce.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-12-11, 16:30:11
Moderator
No dobra... Forum jest m.in. do pomagania.
CAV - jest to wentylacja - nawiew powietrza do pomieszczeń. Generalnie stała, zaprojektowana wartość ilości powietrza.
VRV - jest to system zmiennej wydajności przepływu czynnika chłodniczego ("freonu").

Różnica diametralna: stała wydajność powietrza - zmieny przepływ freonu.
  • Odpowiedz

Czarnuch

2013-12-13, 18:06:05
Nowy użytkownik
Shitashii, dzięki za odpowiedź! A czy w systemie VRV ilość powietrza dostarczanego do pomieszczenia jest stała?
Moje studia nie mają nic wspólnego z systemami klimatyzacji. Bardziej interesuje mnie automatyka, niestety trochę teorii trzeba napisać.
  • Odpowiedz

semilimeligelion

2013-12-29, 21:46:10
Nowy użytkownik
Przede wszystkim kolego tu nie chodzi o porównanie tych dwóch systemów tylko o współpracę tych dwóch systemów ze sobą.
System CAV jak już wiesz jest to wentylacja i klimatyzacja oparta o stałej wydajności centrali wentylacyjnej tzn. że wentylator pracuje ze stałą wydajnością pomimo zmian powietrza na zewnątrz budynku jak i węwnątrz. Mówiąc jeszcze prościej zawsze nawiewasz np: 10.000m3 powietrza bez względu na to co by się działo. parametrami jakimi sterujesz w centrali w takim rodzaju systemu to temperatura powietrza nawiewanego do pomieszczenia.
I tutaj masz drugi system VRV. Jest to system klimatyzacji który współpracuje np centralą wentylacyjną. System VRV złożony, jest z sieci przewodów np: rury miedziane w których mamy freon. Freon to czynnik chłodniczy. Jednostakami chłodzącymi w tym systemie są klimakonwektory które sa wewnatrz w pomieszczeniu. Zasilane są przez jednostke zewnetrzną. Jest to obieg zamkniety. System ten mowi sie, żgodnie z nazwą, że pracuje na zmiennych przepływie czynnika chłodniczego ponieważ zależy od pracy jednostek wewnetrznych. Im większe zyski ciepła wpomieszczeniu tym więcej potrzebujesz czynnika, żeby schlodzić powietrze do nizszej temeratury.
Te dwa systemy CAV i VRV współpracują ze sobą. takie rozwiązanie masz np w hotelach gdzie musisz dostarczyć minimum higieniczne powietrza zewnętrznego, a zyski odbierasz przy pomocy klimakonwektorów czyli np przy pomocy systemy VRV lub po prostu wody lodowej.
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-12-29, 22:03:39
Moderator
Drobna uwaga: przyjęło się, że "klimakonwektory" pracują na wodzie (lodowej lub grzewczej), a na freonie to pracują "klimatyzatory".
  • Odpowiedz

semilimeligelion

2013-12-30, 21:09:18
Nowy użytkownik
No ja się z kolegą nie zgodzę odnośnie jego uwagi do klimakonwektorów.

System VRF lub VRV jak kto woli może działać na rożnych jednostkach wewnętrznych np: klimakonwektor kanałowy, kasetonowy, klimatyzator podsufitowy, klimatyzator ścienny, klimatyzator podokienny itd. Myślę, że najlepiej zerknąć na ofertę producenta.

To o czym należy pamiętać to to, że system VRV jest zaprojektowany dla konkretnej liczny jednostek wew. przy jednej jed. zew. natomiast wentylacja może byc dużo bardziej rozbudowana i może być np tak że masz jeden system wentylacyjny a dwa układy systemy VRV.

W pracy dyplomowej bym się nie wysilał i przyjał stosunek 1:1
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-12-30, 21:26:58
Moderator
Podrążę temat.
semilimeligelion napisał(a):(...) itd. Myślę, że najlepiej zerknąć na ofertę producenta.

(...)
Nie znam takiej oferty.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-12-30, 21:40:20
Top użytkownik
Marek nadal sądzisz aby zapytanie było na poziomie człowieka piszącego pracę dyplomową?
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-12-30, 21:48:12
Moderator
Prace techniczno-teoretyczne pisane na koniec technicznych szkół średnich (np. techników, liceów zawodowych) też czasami nazywało się szumnie "pracą dyplomową" Big Grin
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-12-30, 22:06:45
Top użytkownik
Shitashii napisał(a):Prace techniczno-teoretyczne pisane na koniec technicznych szkół średnich (np. techników, liceów zawodowych) też czasami nazywało się szumnie "pracą dyplomową" Big Grin
Tylko że technika chociażby chłodnicze Marek nie istnieją według mojej wiedzy.A wiedzę zdobytą szanujmy którą ludzie zdobywali np. w SŁupsku?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa