Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jak sprawdzić szczelność układu - R600a

15 Odpowiedzi, 20143 Wyświetleń

Klim

2014-01-19, 19:27:39
Użytkownik
Witam, mam na stanie lodóweczkę w której ulotnił się izobutan. Zastanawiam się czy mogę wpuścić trochę zwykłego czynnika a resztę uzupełnić azotem i wtedy szukać nieszczelności wykrywaczem ? Później próżnia i uzupełnienie R600a. Myślicie że to dobry pomysł ? Nie miałem do czynienia jeszcze z r600a i dlatego takie pytania Smile
  • Odpowiedz

mister

2014-01-19, 19:59:37
Zaawansowany użytkownik
pomysł dobry
  • Odpowiedz

Klim

2014-01-19, 21:34:48
Użytkownik
Jakie powinno być przegrzanie czynnika r600a ? nie posiadam tabliczki znamionowej i nie wiem ile napełnić. Czy tylko mam patrzeć na ciśnienie na ssaniu 0,55 bara ?
  • Odpowiedz

barbie

2014-01-19, 21:39:37
Top użytkownik
minus ! o.5
  • Odpowiedz

Klim

2014-01-19, 21:43:47
Użytkownik
tak tak - 0,5 Dzięki wielkie.
  • Odpowiedz

szumi

2014-01-20, 19:55:27
Nowy użytkownik
kolego z tego co pamiętam a minęło trochę czasu to R600 nabijamy tylko na wagę i to z dokładnościom do kilku gram np. mała lodówka electroluxa w układzie 18gram R600 +-2-3gramy Big Grin Big Grin Big Grin
  • Odpowiedz

hubertox

2014-01-25, 17:49:51
Użytkownik
Napełnij azotem układ. Moja lodówka Indesit testowałem wytrzymała nawet 25 bar.
  • Odpowiedz

Klim

2014-01-25, 18:57:35
Użytkownik
ok dzięki Smile
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-01-25, 19:39:34
Top użytkownik
Proporcje dobre mg ale podane wspak.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

elektromechanik

2014-01-26, 12:54:13
Zaawansowany użytkownik
mg napisał(a):80% nieszczelności to parownik w chłodziarce, 10 dochładzacz ogrzewający uszczelkę 10 inne w tym niewłaściwa diagnoza.

Dokładnie Ja bym postawił tak 40% dochładzacz 50% parownik.

Dodam jeszcze ze dobrałem się z ciekawości do kilku parowników i w każdym trafiłem na > dziury < w odcinku rurki poniżej parownika chłodziarki. Na rurce widać wżery ( jak w drewnie po kornikach ) jakby celowo pryśnięte kwasem.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-01-26, 20:41:16
Top użytkownik
Najlepszym sposobem jest 95% azotu-5%wodoru i odpowiedni wykrywacz elektroniczny.Wodór jak sprinter zapierdziela jako cząstka?
  • Odpowiedz

Klim

2014-01-26, 20:55:02
Użytkownik
Ja wybieram opcje azot + czynnik i wykrywacz cps ls 3000
  • Odpowiedz

wit

2014-01-26, 21:59:49
Top użytkownik
klim napisał(a):Ja wybieram opcje azot + czynnik i wykrywacz cps ls 3000

dokładnie -zazwyczaj szybka i prosta metoda szukania nieszczelności.

niestety nie zawsze się sprawdza... nie zawsze można sprawdzić wykrywaczem całą instalację/ urządzenie -np brak dostępu, obudowa itp.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-01-27, 20:00:54
Top użytkownik
Panowie to tylko przyzwyczajenia odnośnie wykrywania nieszczelności.Wasze metody można porównać do wykrycia nieszczelności w instalacji napełniając ją azotem w 95-ciu procentach i np. 5 procent wodą.Jaki gaz posiada najmniejszą cząstkę?Który szybciej się wydobywa z nieszczelności?Ten z większą czy ten z mniejszą.Oczywiście istnieje metoda bardziej skuteczna.Azot 95-R-22 5 procent i palnik halonowy.Ale niestety metoda zakazana ale najbardziej skuteczna.Osobiście nie znam metody skuteczniejszej .Po prostu płomień zmienia barwę w miejscu wycieku.CPS jest dobry do diagnozy.Czy na obiekcie czy ponad sufitem podwieszanym.Metoda z wodorem pokazuje-wskazuje nawet pod każdą izolacją termiczną miejsce wycieku.Dlaczego cząstka ma takie znaczenie podczas szukania nieszczelności?Czym mniejsza tym lepiej podczas takiej ekspertyzy.Wyobrażmy sobie plaster miodu jako instalacje z Cu I cegły wpuszczone do ów instalacji celem poszukiwania nieszczelności.Jeśli chodzi o środki pieniące podstawowe do wykrywania nieszczelności w warunkach zimowych to LUDWIKA mieszam z płynem do spryskiwaczy szyb.A o ultradżwiękach chyba nie muszę wspominać jako wykrywaczach nieszczelności stosowanych w Pszemysłowych zakładach.To na tyle.
  • Odpowiedz

Freezer

2014-02-02, 18:51:55
Nowy użytkownik
LUDWIK - tu sie zgadzam - najlepszy jest ten zielony (chyba miętowy)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa