Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Chłodzenie powietrzem o temperaturze +10 stopni.

18 Odpowiedzi, 16227 Wyświetleń

CzarnyLewis

2014-01-23, 12:20:28
Nowy użytkownik
Witam

Potrzebuje schładzać elementy z tworzywa sztucznego w przestrzeni o rozmiarach 1400x400x600 powietrzem o wymuszonym strumieniu w temperaturze o zakresie od +10 do +14 stopni. Przestrzeń ta (nazwijmy ją obudową), wykonana z tworzywa sztucznego, będzie otwarta z jednej strony. Obudowę mogę dowolnie modyfikować, tzn. montować doloty, wyloty i tak dalej.

Jakie zastosować najprostsze urządzenie/urządzenia do schładzania wnętrza tej obudowy, najlepiej jeżeli się da to obiegiem zamkniętym (nie licząc jednej otwartej ściany). Myślałem o klimatyzatorach ale nie wiem czy za ich pomocą da się to zrealizować.

Prosiłbym o pomoc w tym temacie.
Dziękuję
  • Odpowiedz

irroda

2014-01-23, 14:17:28
Zaawansowany użytkownik
da się klimatyzatorem
  • Odpowiedz

CzarnyLewis

2014-01-26, 12:15:24
Nowy użytkownik
Dzięki za odpowiedź. Mógłbym prosić o podanie jakiegokolwiek modelu który spełniał by moje wymagania (10-12 stopni i obieg zamknięty)?
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-01-27, 08:30:10
Top użytkownik
Schłodzić się da - zastosował bym klimatyzację kanałową.
Należy pamiętać że klimatyzator nie powinien mieć styku z oparami (kwasy, gorące tworzywo),
oczywiście można przewidzieć wymuszoną wymianę powietrza itd ...

Powinieneś więcej ze swojej koncepcji opisać .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

CzarnyLewis

2014-01-27, 12:13:05
Nowy użytkownik
Dzięki za odpowiedź.

Koncepcja póki co jest otwarta i mam jeszcze ten tydzień na zakończenie rozważań. Elementy z tworzywa sztucznego które będą chłodzone, nie będą emitować żadnych zanieczyszczeń, czy też oparów.

Chciałem aby schłodzony strumień powietrza owiewał z góry interesujące mnie elementy z tworzywa sztucznego, a następnie powietrze to było by wyciągane od dołu do atmosfery lub z powrotem do klimatyzatora. Załączam rysunek poglądowy jak to sobie wyobrażam.

Która wersja waszym zdaniem jest lepsza?
[Obrazek: misc.php?item=779&download=0]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-01-28, 09:23:44 przez CzarnyLewis.)
  • Odpowiedz

coolmaker1

2014-01-27, 15:14:27
Zaawansowany użytkownik
Witam. Tanim sposobem będzie wpasowanie w ściankę klimatyzatora okiennego w wersji samochłodzacej
  • Odpowiedz

crocens

2014-01-27, 16:46:45
Top użytkownik
jak się chce tanio i dobrze, to trzeba zbudować dwa systemy klimatyzacyjne

najpierw tani, a później dobry Wink

także zachęcam zlecić to zadanie firmie, która robiła takie lub inne wynalazki.
Zachęcam tym bardziej, jeżeli urządzenie służy do produkcji czegokolwiek, gdyż każdy postój lub nietrzymanie parametrów z reguły wiąże się dużo większymi kosztami niż z budową pożądnego systemu i to już przy pierwszej awarii.
.
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-01-28, 07:57:25
Top użytkownik
CzarnyLewis napisał(a):Dzięki za odpowiedź.

Koncepcja póki co jest otwarta i mam jeszcze ten tydzień na zakończenie rozważań. Elementy z tworzywa sztucznego które będą chłodzone, nie będą emitować żadnych zanieczyszczeń, czy też oparów.

Chciałem aby schłodzony strumień powietrza owiewał z góry interesujące mnie elementy z tworzywa sztucznego, a następnie powietrze to było by wyciągane od dołu do atmosfery lub z powrotem do klimatyzatora. Załączam rysunek poglądowy jak to sobie wyobrażam.

Która wersja waszym zdaniem jest lepsza?
Nie podałeś temperatury tworzywa ale to sprawa na dalsze rozważania .
Moim zdaniem powinieneś poczytać o komorach chłodniczych bo chyba w tym kierunku po omacku brniemy .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

CzarnyLewis

2014-01-28, 09:56:47
Nowy użytkownik
Dziękuję za odpowiedź

Panowie proces ten nie ma mieć zachowanych rygorystycznych parametrów. Chodzi tylko o owiewanie chłodnym powietrzem o temperaturze nie niżej niż 5 stopni, dlatego stąd moje założenie o chłodzeniu w temperaturze 10-12 stopni. Temperatura elementów chłodzonych nie przekroczy 60-70 stopni C, a masa pojedynczej sztuki nie przekroczy 150 gram. Proszę zwrócić uwagę, iż objętość komory będzie się wahała w granicach 0.5m^3 i będzie miała część ściany otwartą z jednej strony.

Prosiłbym zwrócić uwagę na rysunek poglądowy. Chciałbym wiedzieć czy w tym wypadku spełni swoje zadanie klimatyzator kanałowy i czy ma on pracować w obiegu zamkniętym czy też wyciągowym.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-01-28, 10:15:38 przez CzarnyLewis.)
  • Odpowiedz

DeMoor79

2014-01-28, 17:45:22
Nowy użytkownik
CzarnyLewis napisał(a):Witam

Potrzebuje schładzać elementy z tworzywa sztucznego w przestrzeni o rozmiarach 1400x400x600 powietrzem o wymuszonym strumieniu w temperaturze o zakresie od +10 do +14 stopni. Przestrzeń ta (nazwijmy ją obudową), wykonana z tworzywa sztucznego, będzie otwarta z jednej strony. Obudowę mogę dowolnie modyfikować, tzn. montować doloty, wyloty i tak dalej.

Jakie zastosować najprostsze urządzenie/urządzenia do schładzania wnętrza tej obudowy, najlepiej jeżeli się da to obiegiem zamkniętym (nie licząc jednej otwartej ściany). Myślałem o klimatyzatorach ale nie wiem czy za ich pomocą da się to zrealizować.

Prosiłbym o pomoc w tym temacie.
Dziękuję

Ciekawi mnie który klimatyzator (konkretny model) pozwala na nastawę pomiędzy 10 a 14'C w funkcji chłodzenia?
  • Odpowiedz

barbie

2014-01-28, 18:24:32
Top użytkownik
wszystkie kanałowe dmuchają powietrzem 10--14 stopni .
  • Odpowiedz

DeMoor79

2014-01-28, 21:32:41
Nowy użytkownik
barbie napisał(a):wszystkie kanałowe dmuchają powietrzem 10--14 stopni .

Tego nie wiesz...temp. odparowania ukryta w "logice" producenta. Zależy od nastawy i temp. wlotowej.

a tutaj chodzi o to żeby nastawić pomiędzy 10 a 14...
  • Odpowiedz

crocens

2014-01-28, 21:59:33
Top użytkownik
kolejny temat tanio i dobrze...
jak tanio to wpierdziel tam kanałówkę i zobacz co sie stanie, podejrzewam, że nikt nie montował tak kanałówki więc Ci nie podpowie.

A Ci co robili podobne rzeczy to wiedzą jak się cenić i tu Ci tego nie powiedzą.
.
  • Odpowiedz

JarekM

2014-01-29, 13:26:50
Nowy użytkownik
witam
Ciekawy temat.Jest kilka rzeczy które musisz ustalić ,jak szybko chcesz to schłodzić ,zysk energetyczny czyli ile potrzeba chłodu by dane elementy ostygły do t 10*C,jak równomierność schładzania wpływa na wyrób np czy się nie powygina na skutek nierównomiernego schładzania Raczej układ otwarty po pierwsze opary nie uszkodzą parownika ,po drugie ogrzane powietrze wracające z komory może mieć i 50*C więc po co je aż tyle schładzać Problem jeszcze jeden skąd będzie zasysane świeże powietrze w zime na zewnątrz nasz temperatury ujemne więc trzeba powietrze ogrzać Czyli kalkulator papier ołówek i liczyć
Powodzenia
  • Odpowiedz

CzarnyLewis

2014-01-29, 15:16:18
Nowy użytkownik
Cała komora będzie znajdować się wewnątrz budynku, wewnątrz którego panuje temperatura od 18 stopni do 28 stopni Celsjusza. Świeże powietrze będzie zasysane właśnie z wnętrza tego budynku, tam też będzie znajdował się agregat (jednostka zewnętrzna) lub kompaktowy klimatyzator.
Elementów chłodzonych w komorze będzie około 7-8, objętość każdego z nich będzie wynosiła około 15 dm^3. Elementy te będą miały temperaturę około 60-70 stopni, ale niecałe, tylko niektóre ich elementy. Można przyjąć, iż temperatura powietrza na powrocie będzie podniesiona nieznacznie - większy wpływ będzie miał otwór w komorze (temperatura wnętrza budynku).

Wiem, że firma zrobiłaby to profesjonalnie, ale tu bardziej chodzi o rozwiązanie indywidualne, rzadko używane. Najbardziej podobałoby mi się rozwiązanie z klimatyzatorem okiennym, gdzie wszystko znajduje się w kompaktowej obudowie, i nie musiałbym się męczyć z połączeniami. Problem w tym, iż klimatyzator okienny posiada sterowanie od strony pomieszczenia chłodzonego (w tym wypadku wypadałby w komorze). Gdyby taki klimatyzator posiadał zwykłe wyjście na rurę termoizolacyjną o średnicy około 150-250 mm, to w tym wypadku nadawał by się idealnie do tego rozwiązania. Niestety nie potrafię znaleźć takiego klimatyzatora.
  • Odpowiedz

Shitashii

2014-01-29, 21:14:24
Moderator
Odczep przedni panel, przedłuż kable na tyle, aby były poza komorą i masz co chciałeś.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

irroda

2014-01-30, 10:37:57
Zaawansowany użytkownik
Jeżeli Cię interesuje to mam kilka okiennych z demontażu, Fujitsu chyba 3,5 KW, tanio. Jak coś to pisz.
  • Odpowiedz

JarekM

2014-01-30, 14:14:37
Nowy użytkownik
może urządzenie typu hiross hiwall tylko 2 dziury znajdź zdjęcia
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa