Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

oblodzony agregat zewnętrzy

27 Odpowiedzi, 26408 Wyświetleń
1 2 Dalej

HENIEK198

2014-01-26, 17:33:59
Nowy użytkownik
Witam mam pytanie , na mojej jednostce zewnętrznej pojawiło się spore oblodzenie tylnej ścianki podczas funkcji grzania i boku czy to jest normalne użytkuję go 1 zimę więc nie mam rozeznania pozdrawiam i dziękuje za szybką odpowiedz.
  • Odpowiedz

radekklimat

2014-01-26, 17:44:51
Moderator
Jak w srodku grzeje to na zewnatrz chłodzi i to zjawisko normalne. Przed ponownym załaczeniem przez sterownik powinno nastapic odszronienie jednoski zewnetrznej.
  • Odpowiedz

HENIEK198

2014-01-26, 18:02:22
Nowy użytkownik
Ok.Dodam że klimatyzator ma ustawioną funkcję anty zamarznięcia czyli utrzymuję temperaturę w pomieszczeniu 8 st i misa co jakiś czas się odszronia i dołem sie skrapla woda lecz na bokach nadal oblodzenie @radekklimat Przed ponownym załaczeniem przez sterownik powinno nastapic odszronienie jednoski zewnetrznej ,czyli mam ją wyłaczyć i ponownie załączyć?
  • Odpowiedz

barbie

2014-01-26, 18:11:58
Top użytkownik
jaki to klimatyzator-Syrenka ,Fiacik ,Nysa ,Jelcz ? .
  • Odpowiedz

HENIEK198

2014-01-26, 18:14:05
Nowy użytkownik
zibro sc 3032
  • Odpowiedz

barbie

2014-01-26, 18:19:07
Top użytkownik
problem jest prawdopodobnie ze zbyt niską temperaturą w pomieszczeniu-agregat musi pobrać ciepło z pomieszczenia aby odlodzić jednostkę zewnętrzną .
  • Odpowiedz

jedlica

2014-01-26, 18:40:57
Nowy użytkownik
Kolego HENIEK198

Mam ten sam klimatyzator i u mnie było tak ze podczas odszraniania skroplona woda leciała po plastikowej siatce którą jest owinięty skraplacz, tam zamarzała i ponowne odszranianie nie potrafiło tego rozpuścić i tak narastał lód. Usunąłem siatkę i jest bardzo dobrze. Musisz jeszcze wiedzieć ze ten klimatyzator pobiera ciągle 120W na grzanie oleju czy chodzi czy nie. Policz sobie ile CIę kosztuje utrzymywanie temp. w tym pomieszczeniu bo może się okazać ze zwykłym grzejnikiem wyjdzie taniej.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-01-26, 18:44:56
Top użytkownik
Podczas funkcji grzania w twoim przypadku zachodzi do przechłodzenia czynnika.Strasznego przechłodzenia.Moim zdaniem nie czytałeś instrukcji obsługi urządzenia.Aby urządzenie chłodnicze działało musi posiadać odpowiednią różnicę ciśnień czynnika chłodniczego.Ja takich nie widzę w opisanym przez ciebie przypadku.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

jedlica

2014-01-26, 19:00:39
Nowy użytkownik
klimatolog napisał(a):Podczas funkcji grzania w twoim przypadku zachodzi do przechłodzenia czynnika.Strasznego przechłodzenia.Moim zdaniem nie czytałeś instrukcji obsługi urządzenia.Aby urządzenie chłodnicze działało musi posiadać odpowiednią różnicę ciśnień czynnika chłodniczego.Ja takich nie widzę w opisanym przez ciebie przypadku.

Przecież producent tego urządzenia do tego właśnie je przystosował, a skoro jest taka funkcja to przewidział warunki pracy.
  • Odpowiedz

HENIEK198

2014-01-26, 19:15:39
Nowy użytkownik
jedlica napisał(a):Kolego HENIEK198

Mam ten sam klimatyzator i u mnie było tak ze podczas odszraniania skroplona woda leciała po plastikowej siatce którą jest owinięty skraplacz, tam zamarzała i ponowne odszranianie nie potrafiło tego rozpuścić i tak narastał lód. Usunąłem siatkę i jest bardzo dobrze. Musisz jeszcze wiedzieć ze ten klimatyzator pobiera ciągle 120W na grzanie oleju czy chodzi czy nie. Policz sobie ile CIę kosztuje utrzymywanie temp. w tym pomieszczeniu bo może się okazać ze zwykłym grzejnikiem wyjdzie taniej.

Mój klimatyzator ogrzewa pomieszczenie 3 (szerokość) x 5 (długość) i 2.20 (wysokość) Jest to kiosk warzywny.. Co do opłat to jest pierwszy sezon grzewczy ów klimatyzatorem bo tak ogrzewałem zwykłym grzejnikiem i opłaty miesięczne w zimie były wysokości 300-400zł. Zobaczymy jakie będa w tym roku przy grzaniu klimatyzatorem. Jak na razie są o połowe mniejsze, ale jeszcze nie było takich mrozów.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-01-26, 19:15:51
Top użytkownik
jedlica napisał(a):
klimatolog napisał(a):Podczas funkcji grzania w twoim przypadku zachodzi do przechłodzenia czynnika.Strasznego przechłodzenia.Moim zdaniem nie czytałeś instrukcji obsługi urządzenia.Aby urządzenie chłodnicze działało musi posiadać odpowiednią różnicę ciśnień czynnika chłodniczego.Ja takich nie widzę w opisanym przez ciebie przypadku.

Przecież producent tego urządzenia do tego właśnie je przystosował, a skoro jest taka funkcja to przewidział warunki pracy.
Utrzymuje temp. pomieszczenia 8stopni?
  • Odpowiedz

jedlica

2014-01-26, 19:22:47
Nowy użytkownik
ta funkcja ma utrzymywać dodatnią temp w pomieszczeniu, nie wiem dokładnie jaką, musiałbym zobaczyć w instrukcji
  • Odpowiedz

HENIEK198

2014-01-26, 19:36:33
Nowy użytkownik
Ta funkcja ma utrzymywać 8 stopni w pomieszczeniu.
  • Odpowiedz

barbie

2014-01-26, 19:38:31
Top użytkownik
jaki jest zakres temperatur dla tego modelu ? .
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-01-26, 19:42:09
Top użytkownik
Ma utrzymać w odpowiedniej sekwencji czasu.Ale nie w takiej 2 h grzeje 22h utrzymujeSkąd ta jednostka wewnętrzna ma czerpać aby zewnętrzna się tak nie obladzała.To podobnie jak byś wewnętrzną umieścił w mrożni a od producenta wymagał aby zewnętrzna nie zachodziła lodem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-01-26, 19:49:28 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

HENIEK198

2014-01-26, 20:10:59
Nowy użytkownik
barbie napisał(a):jaki jest zakres temperatur dla tego modelu ? .
zakres ma od17 do 30 stopni a grzeje nawet przy -15 na dworze .
  • Odpowiedz

HENIEK198

2014-01-26, 20:18:50
Nowy użytkownik
barbie napisał(a):jaki jest zakres temperatur dla tego modelu ? .
zakres ma od17 do 30 stopni a grzeje nawet przy -15 na dworze .
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-01-26, 20:27:51
Top użytkownik
Zakres nie z pilota tylko zakres temp.zewnętrznych do prawidłowej pracy.
  • Odpowiedz

Klima-cool

2014-01-28, 08:47:43
Zaawansowany użytkownik
Zastanawiam się czy te zibro można przesterować płytkę na czeszcze odszranianie
  • Odpowiedz

Klima-cool

2014-01-28, 08:47:49
Zaawansowany użytkownik
Zastanawiam się czy te zibro można przesterować płytkę na czeszcze odszranianie
  • Odpowiedz

jack63

2014-01-28, 10:01:25
Zaawansowany użytkownik
Klima-cool napisał(a):Zastanawiam się czy te zibro można przesterować płytkę na czeszcze odszranianie
Co ci to da? Skąd weźmiesz energię do odszronienia JZ??? W pomieszczeniu 8 oC!!!!
Invertery nawet nie ruszą...., bo i po co??? Pompa ma pompować. Tylko jak to zrobi jak studnia pusta...
  • Odpowiedz

Klima-cool

2014-01-28, 15:24:49
Zaawansowany użytkownik
grzałka oleju już jest to dodać teraz grzałkę tacy i z głowy. A wo gule to te zibro mają systemy całoroczne ?
  • Odpowiedz

Klima-cool

2014-01-28, 15:25:27
Zaawansowany użytkownik
grzałka oleju już jest to dodać teraz grzałkę tacy i z głowy. A wo gule to te zibro mają systemy całoroczne ?
  • Odpowiedz

jedlica

2014-01-28, 19:46:22
Nowy użytkownik
jack63 napisał(a):
Klima-cool napisał(a):Zastanawiam się czy te zibro można przesterować płytkę na czeszcze odszranianie
Co ci to da? Skąd weźmiesz energię do odszronienia JZ??? W pomieszczeniu 8 oC!!!!
Invertery nawet nie ruszą...., bo i po co??? Pompa ma pompować. Tylko jak to zrobi jak studnia pusta...

Przecież 8 stopni to spora temp.

Klima-cool

Grzałka tacy też jest
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-01-28, 20:17:49
Top użytkownik
HENIEK zapewne głosował w wyborach.Heniek temperatura nie ma nic wspólnego z ciepłem.Lód posiada ciepło.
Chciałeś invertera Z UE to go masz i związane z nim problemy.Idiotą jest osoba polecająca klimatyzator do serwerowni.Jeszcze głupszą gdy proponuje schładzalnik z napędem inwererowym.Co ma piernik do wiatraka?
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa