jaki czynnik stosujecie jako zamiennik za R22 bez wymiany oleju, mała mroźnia, teraz służy jako magazynek dla padłych zwierzaków, pożądana temp w środku - 15, - 20 stopni C. Czy wymieniać zawory rozpręzne czy mogą zostać po R22. A najlepiej to kupiłbym 5 kg tego starego oryginalnego.
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
jaki czynnik za R22 bez wymiany oleju
12 Odpowiedzi, 12146 Wyświetleń
irroda napisał(a):jaki czynnik stosujecie jako zamiennik za R22 bez wymiany oleju, mała mroźnia, teraz służy jako magazynek dla padłych zwierzaków, pożądana temp w środku - 15, - 20 stopni C. Czy wymieniać zawory rozpręzne czy mogą zostać po R22. A najlepiej to kupiłbym 5 kg tego starego oryginalnego.Zastosuj R422.
Autoryzowany Partner CARRIER
Dlaczego forumowicze z uporem maniaka propagandę sieją że r-22 nie może pracować na estrowym?.Udowodnione lepsze smarowanie i brak problemów z powrotem oleju.Szczególnie w układach mrożniczych.Gdy zobaczysz skład każdego zamiennika to dojdziesz do wniosku że to tylko polityka.Jedna teoria wyklucza drugą.417-a będzie okej.Może inni będą mieli inne zdanie.Zapewne złośliwe.Analizując skład czynników zamiennych dochodzimy do wniosku.Pozostanie tylko woda jako jedyny czynnik ekologiczny.Też wrze i odparowuje.Doczekamy się czasów parowozów w liniach kolejowych.Będą wycinane lasy a wydobycie węgla wzrośnie.Niestety UNI-a o to chim chodzi abyśmy pozbyli się naturalnych zasobów -pokładów energii nie powracającej na mrugnięcie oka TŁUSKA który nie potrafi pomóc swojemu narodowi podejmuje ofiary głupoty UKRAIŃSKIEJ blokując dostęp do opieki społecznej obywatelom własnego narodu który błaga o pomoc np za pomocą programów co z tą POLSKĄ i tym podobnych.To tyle.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
klimatolog napisał(a):Dlaczego forumowicze z uporem maniaka propagandę sieją że r-22 nie może pracować na estrowym?.Udowodnione lepsze smarowanie i brak problemów z powrotem oleju.Szczególnie w układach mrożniczych.Gdy zobaczysz skład każdego zamiennika to dojdziesz do wniosku że to tylko polityka.Jedna teoria wyklucza drugą.417-a będzie okej.Może inni będą mieli inne zdanie.Zapewne złośliwe.Analizując skład czynników zamiennych dochodzimy do wniosku.Pozostanie tylko woda jako jedyny czynnik ekologiczny.Też wrze i odparowuje.Doczekamy się czasów parowozów w liniach kolejowych.Będą wycinane lasy a wydobycie węgla wzrośnie.Niestety UNI-a o to chim chodzi abyśmy pozbyli się naturalnych zasobów -pokładów energii nie powracającej na mrugnięcie oka TŁUSKA który nie potrafi pomóc swojemu narodowi podejmuje ofiary głupoty UKRAIŃSKIEJ blokując dostęp do opieki społecznej obywatelom własnego narodu który błaga o pomoc np za pomocą programów co z tą POLSKĄ i tym podobnych.To tyle. Ty naprawdę nie potrafisz się wypowiedzieć na temat??? Pit Stop Serwis napisał(a):... że tak zapytam który: R-422A, R-422B, R-422C czy R-422D ?irroda napisał(a):jaki czynnik stosujecie jako zamiennik za R22 bez wymiany oleju, mała mroźnia, teraz służy jako magazynek dla padłych zwierzaków, pożądana temp w środku - 15, - 20 stopni C. Czy wymieniać zawory rozpręzne czy mogą zostać po R22. A najlepiej to kupiłbym 5 kg tego starego oryginalnego.Zastosuj R422.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
Ty naprawdę nie potrafisz się wypowiedzieć na temat???Szymonss ?Widzę że po mału się rozkręcasz.Różnica pomiędzy nami jest taka że akurat w tym temacie nie potrafisz się wypowiedzieć.A ja na forum nie zadaję pytań tendencyjnych.Dlaczego obraziłeś użytkownika w temacie klimatyzacji pałacu?Jeśli posiadasz doświadczenia w układach nadzorowanych przez konserwatora zabytków to masz okazję się wykazać.Poczytaj swoje posty i przeanalizuj swoje doświadczenie zawodowe.417-a bez wymiany jako odpowiedż do postu nr-5
Szymonss nadal napełniasz dzięki funkcji auto-dopełniania?Mając na uwadze i pod kontrolą co dopełniasz.Zapewne czynnik chłodniczy.A w jaki sposób kontrolujesz jego zawartość procentową w tym systemie posiadającą funkcje auto-dopełnienia?Był wyciek czynnika.Ta funkcja spełniała się wiele lat temu.Gdzie mieliśmy do czynienia z czynnikami jednorodnymi.Fakt.Producent powie hola.Jesteś idiotą.Bo w nowym urządzeniu nie wyliczono rzeczywistej zawartości czynnika.A ja zapytam dlaczego skoro podajesz wydajność urządzenia.Mogę zrozumieć producenta który nie zna długości rurociągów.Ale nie zrozumiem błędnego podejścia serwisu do funkcji auto uzupełniania układu przez serwis który diagnozuje niedobór czynnika w układzie.To na tyle.I jeszcze jedno.Taka forma pseudo naprawy systemu chłodniczego wymaga jego sprawności.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-02-24, 18:48:45 przez klimatolog.)
Co się dzieje podczas sytuacji że uruchamiamy układ i funkcja samo-uzupełnienia widzi nadmiar czynnika chłodniczego?Jakie są procedury?Znamy jedną.Zawsze dopełniamy?Podczas rozruchu?Fajna funkcja auto-dopełniania.Waląca instalatorów w rogi.Zawsze napełnione minimalną ilością czynnika?Dlaczego nie ilością odpowiednią do wydajności?Wydajności znanej przez producenta kilku chłodnic.Niestety tańszym rozwiązaniem jest komunikat zbyt wysokiego przegrzania układu klimatyzacji.Dopełnij. Bo metraż rurociągu jest większy jaki był zamierzony w naszym projekcie.DTR.Zapytam czy ktokolwiek z was usuwał czynnik z powodu nadmiaru czynnika w takich układach?Zadam jeszcze jedno pytanie.Czy producenci takich systemów są uczciwi ?Oczywiście że są.Bo naiwni systemom wierzą.
Ja używam 422D, lub inna nazwa MO29.Jeśli to tylko możliwe przechodzę na tańsze i proekologiczne czynniki.
Do Szymonss"a , Pan .......log nie czyta ze zrozumieniem .W układach z R22 masz mineral oil i tu jest problem. .Jeśli chcesz użyć innego czynnika musisz zmienić olej na taki jaki jest mu przypisany, filltr odwadniacz zawór lub dobrać odpowiednią dyszę.Po jakimś czasie wymieniam olej (na ten sam) Książka wydawnictwa 'Masta" Nowe czynniki chłodniczei ...... i publikacje w 'Chłodnictwo i klimatyzacja" Nie polecam okazjonalnego zakupu R 22 ,to tak jakbyś kupował olej naoędowy od złodzieja . Pytalem na innym poście o utratę właściwości chłodniczych R 404A,(min. ....loga)Teoria i praktyka. odpowiędź o serze i smalcu . To mi przypomina scenę jak do kolegi (z którym razem wspólpracujemy) (on spawanie stali K.O.my remonty) wysłałem chłopaka z drygiem do spawania .Właściciel się zgodził .a spawacz podczas spawania zakrywał ręką to co robi.Gość 55lat fachowiec,(muszę przyznać ) pokazał klasę.koledze firma się rozleciała chłopak pracuje w Norwegii jako spawacz ,monter na platformach. 55latek jest cieciem w Biedronce . tylko koledzy i szkolony pokazują mu jak chronić wiedzę.Fajny gest.
Ja też używam 422D,olej zmieniłem na zalecany przez sprzedawcę( jakiś mało znany)po przepracowaniu kilku dni wszystko stanęło.Trzeba było poprawić uszczelnienia.Przy wymianie gazu proszę o tym pamiętać.
R428 polecam
r422d zamiennik
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY