Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Chemia do mycia central, skraplaczy - jaką polecacie?

18 Odpowiedzi, 15413 Wyświetleń

DawidW

2014-03-26, 10:56:31
Użytkownik
Jaka chemie do mycia skraplaczy polecacie?
Najlepiej gdyby była biodegradowalna ale skuteczna i sprzedawana w dużych pojemnikach

Potrzebuję skuteczną chemie do mycia central, lamelowych wymienników ciepła.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-03-26, 10:57:16 przez DawidW.)
  • Odpowiedz

radekklimat

2014-03-26, 12:54:44
Moderator
Ja używam Enviro Coil
Spełnia twoje wymagania jak wyżej
  • Odpowiedz

Klim

2014-03-26, 13:23:24
Użytkownik
Polecam do mycia skraplaczy płyn Dimmer ( do plandek samochodowych - roztwór ) wszystko schodzi ! tłuszcz, osad itp. jeśli ktoś nie wierzy to proszę o zakup małej butelki i zastosowanie do zawalonego skraplacza.
  • Odpowiedz

DawidW

2014-03-26, 13:53:06
Użytkownik
Klim napisał(a):Polecam do mycia skraplaczy płyn Dimmer ( do plandek samochodowych - roztwór ) wszystko schodzi ! tłuszcz, osad itp. jeśli ktoś nie wierzy to proszę o zakup małej butelki i zastosowanie do zawalonego skraplacza.

czy to ten?

http://sklep.intercars.com.pl/#/produkty...CH%2025KG/
  • Odpowiedz

Klim

2014-03-26, 15:24:35
Użytkownik
Tak dokładnie się nazywa Dimer, są małe koncentraty za 30 zł ale wystarczy na naprawdę dużo skraplaczy. Najlepiej popryskać roztworem dość mocnym a po kilku minutach pod SPŁUKAĆ WODĄ - efekt gwarantowany
  • Odpowiedz

kubabaku

2014-03-26, 17:42:40
Zaawansowany użytkownik
Klim napisał(a):płyn Dimmer ( do plandek samochodowych
jak sam napisałeś jest to do plandek a nie skraplaczy

dobre środki sprzedaje znana wszystkim hurtownia WI***** ...wszystkie dobrei sprawdzone
  • Odpowiedz

Klim

2014-03-26, 18:05:38
Użytkownik
nie testowałeś nie wypowiadaj się. Kubabaku nie wiem dlaczego Ty nie lubisz dowiedzieć się czegoś co działa tak samo jak środki z napisem " do czyszczenia skraplaczy" ? ? a jest o wiele tańsze i ma o wiele więcej zastosowań ! np. idealnie wyczyści obudowę jednostki zewnętrznej - wygląda jak nowa ! - usuwa zacieki które trudno usunąć normalnymi metodami ! Miałem kilka przypadków że klient mówił że się nie da wyczyścić obudowy z zacieków, dzięki temu specyfikowi zarobiłem nie jedną flaszkę Tongue
  • Odpowiedz

Klim

2014-03-26, 18:10:06
Użytkownik
Proszę napisz mi jakie czarodziejskie właściowści ma płyn do skraplaczy ? czy tylko ma czarodziejską nazwę ? stosowałem z tej hurtowni płyny, dlatego chce doradzić komuś coś tańszego a zarazem skutecznego !
Powiem tak, jeśli byś zastosował sam roztwór dimera bez rozcieńczania na karoserie samochodu to Ci lakier zmieni kolor Smile więc widzisz jaką ma MOC !
  • Odpowiedz

Haurox91

2014-03-26, 18:33:25
Użytkownik
Rożnica polega na tym ze nie wchodzi w reakcje chemiczne z miedzia i aluminium z którego składa sie skraplacz nie zebym sie czepiał ale masz pewnosć ze Dimmer nie wpływa negatywnie na miedz i aluminium? to moze wyjsc dopiero po roku wiadomo ze Ci na oczach w ciagu kilku sekund nie zeżre ale czy masz pewnosc ze za rok nie przyjedziesz i nie bedziesz mial mikro wżerów na skraplaczu?
  • Odpowiedz

kubabaku

2014-03-26, 19:02:41
Zaawansowany użytkownik
Klim przeczytaj co napisał Haurox91
ale pomijając wszystko te środki spełniają moje kryteria czyli:
1. działają tak jak tego oczekuję
2. mają wszystkie wymagane papiery
zresztą koszt zestawu środków nie morduje biorąc pod uwagę że są to koncentraty
każdy stosuje co uważa za dobre
  • Odpowiedz

kubabaku

2014-03-26, 19:06:18
Zaawansowany użytkownik
Klim napisał(a):nie testowałeś nie wypowiadaj się.
testowałem swojego czasu...jak coś to zostało mi jeszcze z 4,5litra :lol: .
Próbowałeś kiedyś nim myć centralę?...pianę będziesz pół dnia zmywał
  • Odpowiedz

DawidW

2014-03-27, 13:19:54
Użytkownik
radekklimat napisał(a):Ja używam Enviro Coil
Spełnia twoje wymagania jak wyżej

a jak sprawdza Ci się ten srodek?

przy silnych zabrudzeniach olejami, starymi osadami daje rade? bo z mojego doswiadczenia wychodzi, że im srodek lepszy dla srodowiska to nie działajacy w praktyce
  • Odpowiedz

radekklimat

2014-03-27, 19:12:44
Moderator
Bez rozcienczania woda daje rade ale wtedy mycie jest kosztowne. Kup i wypróbuj
  • Odpowiedz

aras

2014-03-27, 20:04:31
Użytkownik
DawidW napisał(a):Jaka chemie do mycia skraplaczy polecacie?

Ja używam środka RENEWZ ze sklepu W*****S , i jestem zadowolony.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-03-27, 20:08:47
Top użytkownik
Panowie mocowanie się na środki czysczące nie ma sensu Jeśli użytkownik urządzenia ma zamontowany schładzalnik nad okapem kuchennym.Środki chemiczne dedykowane dla takich urządzeń niestety nie zdają egzaminu bo nie mogą.Kolega klim ma rację.Druga sprawa.To nie było by tematu gdyby schładzalniki pomieszczeń mieszkalnych były by montowane tam do czego zostały przystosowane.Wtedy dedykowana chemia z certyfikatami spełnia się.Bądżmy realistami w tym co robimy.I bądżmy pewni tego że użyliśmy odpowiedniego środka chemicznie skutecznego do zaistniałego przypadku.Owszem.Można użyć jak najbardziej wody jak to napisał radekklimat.Ale czy radekklimat ma certyfikat na ten środek? Aby go prawnie wykorzystać?Pewnie sanepid jej nie badał?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

radekklimat

2014-03-28, 06:44:53
Moderator
Czy ja pisałem o myciu wodą? Pisałem o nie rozcienczaniu wodą, czytaj ze zrozumiemieniem i jak zwykle nie na temat piszesz
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-03-29, 18:15:33
Top użytkownik
radekklimat napisał(a):Bez rozcienczania woda daje rade ale wtedy mycie jest kosztowne. Kup i wypróbuj
A jak to rozumieć?radekklimat.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2014-04-03, 06:06:26
Top użytkownik
Klim napisał(a):Polecam do mycia skraplaczy płyn Dimmer ( do plandek samochodowych - roztwór )
Witam

Nie chcę się czepiać szczegółów ale jeżeli czyści się urządzenia wentylacyjne, klimatyzacyjne należy używać środków dopuszczonych do tego typu pracy(pewnie nie wywołują niepożądanych zjawisk) oraz dopuszczonych do stosowania w pomieszczeniach bytowych. Firmy, człowieki u których robi się przeglądy mają prawo a nawet powinni żądać dokumentacji chemii jaka będzie używana i z tego co widzę- słusznie. Jeżeli jest problem z naprawdę brudnym skraplaczem czy parownikiem to niezastąpiony jest jednak Renewz z Wigmorsa. Ja używam go mocno rozcieńczonego do standardowego czyszczenia.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa