Mam do czynienia z instalacją z zaworem elektronicznym Carela EVD Evolution. Czasem potrafi przymykać się tak nisko że dochodzi do wyłączenia LP. Raz na kilka dni. Na dwóch innych instalacjach mam podejrzenie że takie sytuacje też się zdarzały. Czy ktoś się zetknął z podobnym zachowaniem? Może jakiś błąd w sofcie sterownika EVD?
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Dziwne przymykanie zaworu elektronicznego Carel EVD
11 Odpowiedzi, 11798 Wyświetleń|
Do sprawdzenia parametry odszraniania i rzecywisty punkt działania lp.Warto sprawdzić na sterowniku minimalny punkt nastawy który może ustawić użytkownik.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
Sterowanie jest Carel a sam zawor jakiej jest firmy?
Zawór też Carel. We wszystkich przypadkach. Układy chillera jak i chłodni.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-04-14, 18:26:00 przez Mechanik.)
Myślę by przejść na zawory i sterowniki innej firmy. Układ w którym normalnie pracuje się na ssaniu 5 bar nie powinien być przymykany bez powodu do 1 bar. Nie będzie to też kwestia przetwornika ciśnienia czy czujnika temperatury ssania. W sterowniku EVD jest ustawione by w razie ich awarii zawór został w pozycji ustalonej a nie zamykał się. Zresztą wymieniałem je też. Sam sterownik także.
Do sprawdzenia parametry odszraniania i rzecywisty punkt działania lp.Warto sprawdzić na sterowniku minimalny punkt nastawy który może ustawić użytkownik.Raz na kilka dni chłodnica zamarznięta.Spadek ciśnienia po stronie ssącej.Pozycji ustalonej nie znasz.A może znasz?dla układu totalnie zalodzonej chłodnicySprawdż ilość czynnika w układziePrzejście na inne rozwiązania sterowników na pewno nie rozwiąże tego problemu.Może tylko przybliżyć jego rozwiązanie.
Napisz w jakiej dokładnie aplikacji chłodniczej występuje problem. Czasem taki problem występuje w EVD podczas startu układu. Trzeba wówczas sprawdzić na jakim średnim otwarciu pracuje zawór, ustawić na taką wartość otwarcie początkowe i wydłużyć o 20-30 s czas początkowego otwarcia. Oczywiście to tylko sugestia, natomiast rzeczywistą przyczynę trzeba znaleźć empirycznie...
Podaj co to za urządzenie i czy sterownik od zaworu pracuje niezależnie czy komunikuje się z innym sterownikiem, jeśli tak to jakim.
"Uuu Panie czynnik się zużył trzeba uzupełnić."
Jedno urządzenie to chiller. Drugie chłodnica w układzie klimatyzacyjnym. W obu przypadkach nie ma mowy o zalodzeniu. Sterowniki EVD pracują niezależnie. Raz na kilka dni następuje tajemnicze wyłączenie przez LP. Raz przy tym byłem(chiller). Zawór na chwilę dziwnie nisko przymyka, i powoduje spadek na ssaniu. Nie dzieje się to na starcie, lecz w trakcie ustalonej pracy.
Jaka masz wtedy temperature skraplania i cisnienie HP ?
Ja stosuje sterowanie Carel ale same zawory to Alco, nie ma z takim zestawem problemow a jezeli juz to problem lezał po stronie czujników. Mechanik napisał(a):Sterowniki EVD pracują niezależnie.Co to znaczy? Sterownik EVD powinien dostać pozwolenie pracy z innego sterownika. Może też pracować jak zwykły mechaniczny TZR lub nawet zastąpić zawór elektromagnetyczny cieczowy. Za mało informacji. Co steruje układami. Jakimi? Jaki czynnik. Czy były przeróbki? Jakie czujniki temp i ciśnienia (zakres pracy) ? Jakie błędy ew. zgłasza EVD? Mam na podorędziu kilkanaście takich zaworów w układach nawrotnych (chłodzenie - grzanie) central wentylacyjnych. Nie było z nimi problemów. Jeden był wymieniony, ale przyczyna tkwiła w wielokrotnym otwieraniu układu i przeróbkach. Po prostu układ był brudny. Problemem były też kable łączące Sam silnik zaworu ze sterownikiem. Nie były ori. Wtyczki są małe a wykonawcy dali gruby kabel i było zwarcie. Trzeba zwrócić na to uwagę. Same zawory mają silniki krokowe bez(!) kontroli rzeczywistego położenia iglicy zaworu. Po prostu po włączeniu zasilania sterownik "kręci" silnikiem szukając położeń skrajnych i licząc kroki silnika. Gdy wzrosną opory (np. podejdzie jakiś paproch) sterownik może się "zgubić". Dlatego dobrze jest co jakiś czas wymusić auto-kalibrację. Kalibracja robiona jest zawsze po włączeniu zasilania sterownika. Poza tym czy na pewno niskie LP jest wynikiem działania zaworu EVD??? Sprawa jest o tyle trudna, że trzeba by złapać "króliczka" na gorącym uczynku. Jednak trudno nocować przy instalacji.
jack63 napisał(a):Zaworem steruje ciśnienie i temperatura lp.A raczej różnica pomiędzy.Mechanik napisał(a):Sterowniki EVD pracują niezależnie.Co to znaczy?
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY