Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

jak z legalizacją wagi w maszynie do klimy

11 Odpowiedzi, 8293 Wyświetleń

gyver1981

2014-04-24, 12:37:30
Nowy użytkownik
Witam do tej pory byłem stałym czytelnikiem forum i uzyskałem tutaj wiele ciekawych i wyczerpujacych odpowiedzi na intrygujace mnie pytania Smile
problem o którym piszę w temacie myśle,że jest dość istotny.
Jak wiekszość firm, które zajmuja sie serwisowaniem klimatyzacji ocenę kosztów serwisowych opieram na ilości zurzytego czynnika do napełnienia instalacji.a wiec cena serwis plus koszt dopłaty za brakujacy czynnik człodniczy tzw 100g .oczywiscie jak są ewidentne oznaki nieszczelności -instalacja nie przechodzi próby szczelnosci azotem lub są wycieki oleju z kontrastem tego nie biore pod uwage
mam na mysli 200 gramowe ubytki w instalacjach kilka lat nieserwisowanych
ale jak wygląda sytuacja kiedy mamy pewność ze w instalacje wrzucamy okreslona ilość czynnika
w polsce normą jest to ze każdy ważony towar wprowadzony do obrotu musi byc zważony na urządzeniu które ma legalizację.
czy i gdzie zrobic legalizacje wagi i manometrów w maszynach do serwisu klimy?
bo przedstawiciele handlowi róznych marek maszyn do serwisu robia oczy jak 5 złotych jak ich pytam o to co do legalizacji obdzwoniłem firmy i zadna nie ma mozliwosci zrobienia takiej rzeczy
macie jakies rozwiązanier takiego nietypowego problemu?
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2014-04-24, 16:31:01
Top użytkownik
Czy chociaż jeden z Twoich klientów zapytał o dokumenty legalizacji urzadzenia pomiarowego"?
  • Odpowiedz

gyver1981

2014-04-24, 17:40:30
Nowy użytkownik
tak sie złozyło ze był u mnie pan od kontroli wag w sklepach i podał mi nawet akty prawne jako podstawa ewentualnego wystawienia mandatu za nie posiadanie certyfikatu i legalizacji oczywiscie była to rozmowa przyjacielska wiec puki co obeszło sie bez ale zakwestionował ilosc odzyskanego czynnika a ja nie mam podparcia co do urzadzenia na którym pracuje wiec pytam czy to wierzchołek góry czyt jako nielegalne maszyny w warsztatach/?
  • Odpowiedz

mg

2014-04-24, 18:59:14
Top użytkownik
We wszystkich krajach UE wagi w tych maszynach są legalizowane?
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-04-24, 19:28:56
Top użytkownik
http://uniwag.pl/?gclid=CNrcqe3s-b0CFZShtAodjVEApg
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

mg

2014-04-24, 19:55:24
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):http://uniwag.pl/?gclid=CNrcqe3s-b0CFZShtAodjVEApg
Najlepsza będzie najazdowa. Wiadomo z czym klient przyjechał i ile przybrał.
Swoją drogą, elektrycy również powinni sie posługiwać legalizowanymi przyrządami miar, firmy wymieniające olej również powinny rozliczać się przy pomocy legalizowanych przepływomierzy, pani dziergająca szaliki z legalizowanych przyrządów miar.
WSZYSCY POWINNIŚMY MIEĆ LEGALIZOWANE ZEGARKI a zwłaszcza firmy które nas zatrudniają. :lol:
Paranoja
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-04-24, 20:12:08
Top użytkownik
Na e 10?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

mg

2014-04-24, 20:21:37
Top użytkownik
88-400? czemu nie
  • Odpowiedz

gajdek419

2014-04-25, 05:25:26
Zaawansowany użytkownik
Panowie fachowcy,
bardzo często piszecie o nieprofesjonaliźmie "nabijaczy", odnosicie się do Waszej fachowości a negujecie tak podstawową sprawą jak legalizacja przyrzadów pomiarowych. Można odnieść wrażenie (oby mylne), że jak Wy musicie wydać pieniądze to profesjonalizm schodzi na drugi tor...

@gyver1981, brawo za podejście do tematu - pomijając już nawet aspekt prawny to poprawnośc wskazań przyrządu jakby nie było pomiarowego jest bezcenna.

W firmie której pracuje legalizacji/wzorcowaniu podlega każda suwmiarka, mikrometr, klucze dynamometryczne, stanowiska testujące mimo, że to kosztuje. O wzorcach na testerach nie wspomnę - sprawdza się na nich powtarzalność pomiarów co jakiś czas.

PS. Posiadam uprawnienia SEP i od elektryków też wymaga się sprzętu pomiarowego legalizowanego...
  • Odpowiedz

gyver1981

2014-04-25, 05:44:25
Nowy użytkownik
tu nie chodzi mi tylko o maszynę do serwisowania instalacji na r-134a ale o np nowy czynnik ciekawe komu nie zrobi sie słodko jak na yf-1234 bedziesz miał ubytek 300 gram a setka w zakupie wychodzi dla warsztatu około 120 zł ??? rachunek z 3 zerami na nikim nie zrobi wrażenia? nie mając podstawy tak prostej jak legalizacja wagi jak klient bedzie na was patrzył?...jak na oszusta lub naciągacza ,staram sie wykonać swoją prace rzetelnie i najbardziej wachowo jak u miem a do tego potrzebne są profesjonalne narzedzia i nie cena a jakość sie liczy przy ich zakupie i świadczeniu profesjonalnych usług,hmm?
  • Odpowiedz

gajdek419

2014-04-25, 05:53:12
Zaawansowany użytkownik
nie tylko przy usługach jakość jest najważniejsza - w produkcji/regeneracji również.
A i tak koszta poniesione wczesniej później się zwrócą z nawiązką
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa