Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Electra JEDE 09

14 Odpowiedzi, 13746 Wyświetleń

Ernak

2014-04-28, 21:56:46
Nowy użytkownik
Co sądzicie o klimatyzatorach firmy Electra (Airwell)?
Konkretniej model JEDE 09? (nie JED)

Nie chciałbym robić reklamy podając strony, więc przytoczę garstkę parametrów, a resztę można wyszukać w internecie.

Parametr Wartość
Zasilanie 220-240/50/1V,Hz,Ph
Wydajność - chłodzenie 2,6kW
Wydajność - grzanie 3,0kW
Klasa energetyczna - chłodzenie A+
Klasa energetyczna - grzanie A
Poziom ciśnienia akustyczngo jed. wew. Cichy 24dB
Poziom ciśnienia akustyczngo jed. wew. Niski 30dB
Poziom ciśnienia akustyczngo jed. wew. Średni 38dB
Poziom ciśnienia akustyczngo jed. wew. Wysoki 43dB
Poziom ciśnienia akustyczngo jed. zew. 51dB
Chłodzenie od 10st.C
Grzanie do -15st.C
Odpowiedni do powierzchni do 25m.kw.
  • Odpowiedz

bartekyogico

2014-04-29, 02:30:54
Zaawansowany użytkownik
Nie znam tych nowych modeli, ale obsługuję zakład, w którym jest ze 200 różnych Electr (on-off, 5-7 letnie) i dają radę. Często w bardzo ciężkich warunkach. Z importerem też idzie się dogadać, części są w miarę dostępne. Zdecydowanie wolałbym E. niż te koreańskie gówno tak często reklamowane na tym forum . Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

Ernak

2014-04-29, 23:57:10
Nowy użytkownik
A myślisz, że do tego profesjonalny montaż za 600 zł i gwarancja montażowa na 2 lata to dobry utarg?
- Takie warunki ustaliłem, jeżeli będę robił u firmy montującej przegląd 2x w roku.

Co poniektórzy specjaliści dzwonili do mnie i bez certyfikatów chcieli za 800-1000 zł zakładać!
Już nie wspomnę, że masa osób na tym forum mnie zarzynała dosłownie, że jestem (prawie) "debilem" jak chcę zrobić klimę do 2600 zł. W powyższym przypadku wychodzi mi 2454 zł brutto z dobrą klimą (zamawiają bezpośrednio u dystrybutora i mają rabaty w związku z czym jednostka wewn. i zewn. = 1805 zł brutto).

P.S. Dzięki, pozdrawiam i czekam na dalsze opinie. Wink
  • Odpowiedz

bartekyogico

2014-04-30, 03:45:09
Zaawansowany użytkownik
Myślę, że jak każdy szukasz najtańszej oferty. To normalne. Profesjonalny montaż za 600 to bardzo tanio. Mam tylko wątpliwości, czy firma przetrwa te 2 lata, bo przy niskich dochodach nie ma na: dobre materiały i narzędzia, wykwalifikowany personel, szkolenia załogi, amortyzację samochodów, reklamę itd. I przestaje być profesjonalnie... Powodzenia i pozdrawiam.
  • Odpowiedz

Ernak

2014-04-30, 06:19:44
Nowy użytkownik
Powiem tak - Montaż wycenili mi na 800 zł + 8% vat = 864 zł, ale utargowałem dzięki serwisowi tylko przez ich firmę 2x w roku, jak już wyżej napisałem. Smile
  • Odpowiedz

coolmaker1

2014-04-30, 10:47:11
Zaawansowany użytkownik
Witam. Fajne bajki szanowny Pan opowiada. A swoją drogą firma montująca do dupy, jak się nie szanuje. Dalej nie odpisuje i nie wchodzę w polemikę .
  • Odpowiedz

MarioO

2014-04-30, 12:46:54
Zaawansowany użytkownik
Różnie może być bo są firmy KRZAK które robią tanio i dużo a po sezonie lub końcu małego ZUS budzą sie z reką w nocniku i wtedy wyciągają starter z komórki a Ty możesz usłyszeć ..abonent czasowo nie dostępny.Kolega był ze 2 lata temu przy awarii takiej taniej klimy Facet skusił się na ofertę internetową z pewnego portalu aukcyjnego Śpieszył się bo na euro mecze żeby było Miało być taniocha wyszło drogo bo ponoć jeden z ekipy mu babe spaskudził Rolleyes i są już po rozwodzie a za naprawe elektroniki zapłacił 700zł
Wspominałeś coś o 2x przegląd w roku?A ile wezmą dudków ?ustalone?,Bo może być też tak że tym tani montaż nadrobią serwisem 2x razy w roku to jak na warunki panujące w mieszkaniu to o raz za dużo.Ciśnij ich o ten niepotrzebny przegląd a i cena też nie jest taka tania jak na tak tanich majstrów Ciśnij ostro!!!!W ogóle dali Ci swój rabat od klimy BRAWO!!! Rabat który dostają firmy monterskie za usunięcie ewentualnej awarii na gwarancji Muszą mocno ufać tej marce hehe
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-04-30, 14:59:58 przez MarioO.)
  • Odpowiedz

obser

2014-04-30, 14:07:15
Top użytkownik
Witam.Jest to do zrobienia i na 8% VAt zarobią,bo dostaną zwrot VAT (różnicę),bo dla klienta indywidualnego i siekną 199 zł netto przegląd x 4 .Jest kasa?Jest. A najważniejsze to faktycznie sprawdź jak są długo na rynku i czy coś mają swojego czy wynajęte,bo potem w razie czego zostaniesz na lodzie,a autoryzowany serwis Vidiconu sprowadzi Cię do parteru,jak padnie jakaś elektronika np.
  • Odpowiedz

Ernak

2014-04-30, 21:36:26
Nowy użytkownik
120 zł za przegląd.
  • Odpowiedz

Dejw88

2014-05-01, 07:31:07
Użytkownik
Ja za 600zł to bym nawet z domu nie wychodził aby zamontować klimę. Biorąc pod wzgląd, że wszystko kosztuje (miedź, stelaż, przewody elektryczne, wykonanie odprowadzenia skroplin i inne duperele) to domyślam się, że firmie ledwo starczy na paliwo aby dojechać i potem ewentualnie odprowadzić podatek dochodowy. Ale ogólnie Powodzenia
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-05-14, 08:49:50
Top użytkownik
... niech mi ktoś wytłumaczy tylko jedno 600 zł to cena samego montażu ?
... może to sam montaż i trzeba doliczyć jeszcze cenę na materiały .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-05-14, 08:52:31 przez DBKlima.)
  • Odpowiedz

Haurox91

2014-05-14, 16:41:02
Użytkownik
Jeśli szef tej firmy montującej ma pracowników którzy pracują na "czarno" i za śmieszną stawkę to i na montażu można polecieć w dół ale profesjonalizm też leci na łeb na szyję. Mówiłeś o certyfikatach ale są to certyfikaty pracowników czy tylko 1 osob patrz SZEFA, który nie przyłoży ręki do montażu poproś o certyfikaty osób które bedą to montowały nie gościa który przyjdzie po kase Big Grin Drugą rzeczą jest to iż mamy sezon wiec cena bardzo niziutka.
  • Odpowiedz

jack63

2014-05-14, 20:58:21
Zaawansowany użytkownik
Dejw88 napisał(a):Ja za 600zł  to bym nawet z domu nie wychodził aby zamontować klimę
Słyszałem o takich co montują za 300 z własnym dojazdem. Chińczycy też wybudowali autostradę za 50% wyceny GDDKiA...
Z drugiej strony jakie specjalne kwalifikacje chłodnicze trzeba mieć aby zmontować splita. Czasem prędzej alpinistyczne a zawsze budowlane. Znam ludzi, którzy całkiem fajnie montują splity, a jak przyszło co do czego to na rotalocka patrzyli jak na kosmitę.
Kwalifikacje to są potrzebne dopiero gdy przyjdzie naprawić zepsutego splita.
  • Odpowiedz

Mechanik

2014-05-22, 18:56:51
Nowy użytkownik
Panowie, dziś już wystarczy na allegro zamówić sobie klimę za 1300zł + potrzebne akcesoria u tego samego sprzedawcy. Potem obejrzeć filmik instruktażowy na YouTube i gotowe. Czasem taki klient jeszcze zadzwoni do nas by mu próżnię samą zrobić i tyle. Zazwyczaj nawet jej nie zrobi tylko przedmucha układ gazem z agregatu. Społeczeństwo się edukuje, czasy zmieniają Smile
Electra jest ok, ale wolę Vessera od tego samego dystrybutora. Ciszej chodzi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-05-22, 18:58:44 przez Mechanik.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa