Witam mam pytanie odnośnie zakupu i montażu klimy. Ma być ona zamontowana na poddaszu tak żeby mogła schłodzić dwa pomieszczenia przez otwarte drzwi. Mają one 22m2 oraz 24m2 po podłodze wys 2.2 ale są tam skosy także całkowita powierzchnia jest pewnie mniejsza. Zamontowane są 3okna dachowe 70x100cm, jedno od wschodu i dwa od zachodu. Dach niestety blacho-dachowka oraz wełna skalna 27cm skosy-30cm sufit. Temperatura latem dochodzi do 28-30stopni w największe upały. Rozmawiałem już z jednym przedstawicielem firmy która miała by to montować i z wstępnych ustaleń poinformowano mnie że 3.5kw powinno wystarczyć na te pomieszczenia. Z urządzeń polecono mi sinclair 1900zł lg 2000zł lub mitsubishi za 2400zł wszystkie 3.5kw inwerter plus montaż ok 500-700zł. Nie znam się za bardzo na tym i stąd pytanie które z tych urządzeń będzie najlepsze i posłuży kilka lat, czy te 3.5kw aby napewno starczy na te pomieszczenia?
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Klima na poddaszu
30 Odpowiedzi, 28802 Wyświetleń|
To są wrota. Mają one 22m2 oraz 24m2
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
blady.Daj zarobić firmom ze swojego regionu.Szanuj siebie. i swój region gospodarczy.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
1900 za sinclaira a element czy może jeszcze matrix??????
Dokładnego modelu mi nie podali. klimatolog daje zarobić osobom z mojego regionu bo będzie to montowała firma zajmująca się tym. Ja chcę tylko dowiedzieć się w jaki sprzęt warto zainwestować bo wiadomo że każdy chwali to co akurat sprzedaje. jedni mówią że 3.5kW wystarczy inni że tylko 5kW. Mam do wydania 3000zł na jednostkę i chodzi mi o to która z firm ew który model jest w miarę bezawaryjny i przy tym wydajny.
tak z doświadczenia...5kW
3,5kW będzie w największe upały chodziło na max...czyli bierz maksymalny poziom dB pomijam już kwestię tego że sprężarka będzie się cały czas wkręcała na maxa nie chcę robić reklamy ale moim zdaniem fajne i bardzo ładne są nowe Sams**** ...genialna jest funkcja wifi...z poza domu mozna sterować klimą...dla mnie rewelacja.
No rzeczywiście te Sam... są ciekawe jednak w 3000zl za jednostkę się nie wmieszcze. Zastanawiam się też czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby założenie dwóch osobnych jednostek po 2.5kW? Głownie chodzi mi o schłodzenie tego jednego pomieszczenia 22m2 w którym przebywa się najwięcej czasu a to drugie pomieszczenie(sypialnia 24m2) chłodzić tylko wieczorem przed snem poprzez otwarcie drzwi z pokoju dziennego.
blady napisał(a):Zastanawiam się też czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby założenie dwóch osobnych jednostek po 2.5kW? zdecydowanie lepsze rozwiązanie. jeżeli jest tak jak mówisz to faktycznie 3,5kW wystarczy
ok wybór padł na 2x3.5 kw jednostki lg p12el niby jakaś nowość na ten rok. Miał ktoś do czynienia z tym modelem? Czy można kupić coś lepszego w cenie do 2000zl za jednostkę?
Można, np. Daikin FTXV35AB.
a dlaczego 2x3,5??
LG Invertery sa podatne na przepiecia w sieci elektrycznej co skutkuje brakiem komunikacji płytek i nie jest wymieniane na gwarancji, koszt płytek to około 1600 zł.
2x3.5 do każdego pomieszczenia osobno. Najpierw w sobotę będzie montowana pierwsza jednostka, jeśli będzie pracowała na max obrotach to do drugiego pomieszczenia też zamontuje 3,5kW a jeśli będzie miała zapas mocy to do sypialni wyląduje 2,5kW, zmieniłem wybór na Daikina którego tu kolega proponował, cena 2200 za urządzenie myślę że dobra i warto dołożyć te 300zł a jakość pewnie lepsza niż lg
a ja zakupiłem LG 3,5 kW, Prestige i jak narazie przez 2 dni działa super, i wcale nie na max obrotach
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-05-24, 17:18:31 przez onken.)
Chłodzi poddasze i dół, łacznie około 80-90 m2 - temp ok, 22-23 stopni - ustaliłem na klimatyzatorze ok. 22-23 stopni Bez klimy na poddaszu byłoby spokojnie ok 24-26 stopni Jak był wyłączony to przy obecnych 30 stopniach robiło sie bardzo szybko gorąco - głównie na poddaszu Sprawdziłem z ciekowosci zuzycie prądu, od ok. 9-17 pobrał 5 kW , ale to pobór wszystkiego w domu Czy to jest ok ? Ps. 1. Dom dosc dobrze zaizolowany 2. Co to za "informacje" o podatnosci LG na przepięcia ? Chyba jakaś kryptoreklama bo z kim bym nie rozmawiał nikt z instalalatorów nie narzekał na obecne LG 3. nie chciałem kupowac najnizszych modeli "liderów-producentów" bo to jest głosne a do tego nie posiada zadnych filtrów, totalna komercja
Zadna kryptoreklama na temat przepiec i LG a zadowolenie instalatora jest akurat najmniej istotne, ma zamontowac co mu klient każe i tyle, owszem moze polecic jakas marke ale dzis to co by nie kupic i zamontowac to made in china wiec i tak długo nie pochodzi bo tak ma byc.
Chcesz powiedzieć że 3.5kw chłodzi Ci 80-90m2 w tym poddasze? To nie wiem jaki instalator Ci to dobierał jak u mnie na 45m2 na poddaszu wyliczyli minimum 5kw. Co do głośności wahania wg danych katalogowych są niewielkie, najważniejsza dla mnie jest efektywność chłodzenia i w miarę dobry dostęp do serwisu i części w okresie pogwarancyjnym. Też byłem przekonany ku lg bo ładnie wygląda ma masę dodatków funkcji filtrów ale jeśli osoby które znają się na tym mówią że nawet najprostszy Daikin będzie lepszy to coś w tym musi być. A co do instalatorów to każdy chwali ten produkt który akurat ma w sprzedaży wiem bo pytałem kilku i każdy oferował coś innego mówiąc że tamte się psują itd itp
Masz rację, wszystko to made in china, ale czy to LG, czy samsung, czy iny to kwestia szczęścia i przypadku ile podziała... Tak jest z każdym sprzętem elektronicznym a klimatyzator to teraz 80 % elektroniki
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-05-25, 08:02:22 przez onken.)
Najgorsze ze po tych 4-5 latach trzeba kupić nowy sprzęt i kolejne 3-4 tys idą w piach, myślę ze patrząc na Daikin, Toshiba mimo ze 2-3 razy droższe to nie ma gwarancji ze wytrzymają dłużej... Blady Ja tez robiłem rozeznanie przez 3-4 tygodnie, i kazda sroczka swój ogon chwali ( na czym najwiecej zarobi )Rożne były zdania fachowców, jedni chcieli montować 4, inni 1szt 5 kW, inni nawet wspominali o 2 kW ![]() Ja nie chce zrobic w domu 18 stopni ale utrzymac znośną temp, w domu ![]() Podstawa to dobra izolacją dachu ( i domu ) aczkolwiek i tak robiło się "piekiełko" w domu Co do wydajności, myślalem o jednostkach 5 kW ale... 1. Generuje duzo hałasu 2. Bierze w 90 % duzo więcej energi niż jednostki 3,5 kW ( pewnie sprawa klasy energetycznej ) 3. Nie wiem czy ktoś z Was się zagłebiał przy parametrach o wydajności wymiany powietrza, to właśnie LG ma stosunkowo największa wymiane powietrza na godzinę co moim zdaniem jest najbardziej potrzebnym parametrem a nie tylko moc. Ostatnie dwa dni po 32 stopnie ( po tygodniu upałów - małopolska ) - po montażu schłodziło mi dom do 22-23 stopni ) bez klimatyzatora było już kilka stopni więcej w ciągu dnia ( miałem juz po 26 stopni i więcej ) Wziąłem jednostkę 3,5 kW na własną odpowiedzialność i jak narazie jest ok A ustawiłem go na 23 stopnie i do tego najnizsze obroty - jest zamontowany na otwarte klatce schodowej, dmucha praktycznie wszedzie ,do tego dół wspieram zasysaniem zimnego powietrza i rozporowadzanie po wentylacji na dolne pomieszczenia Wracajac do ilosci wymienianego powietrza ( porónywałem tego LG i mocniejsze Gree ( 5 kW ) Zobacz porównanie i sam oceń... LG Prestige 3,5 kW Tryb Snu m3/h 300 Niski m3/h 510 Średni m3/h 690 Wysoki m3/h 870 Gree 3,5 kW ma chyba max 600 - dopiero model 5,2 kW ma max ponad 850 - ale hałas przy tym nieprzeciętny Wydaje mi sie ze to wazny parametr i ma znaczenie w szybkosci i jakosci chłodzenia ? dla porownania to samo dla Gree: 26, 31, 42 dB A LG: 17, 25, 33, 39 dB Zuzycie prądu: LG ( 3,5 kw ) - niecałe 0,8 kW Gree ( 5 kW ) - ponad 1,6 kW Gdzie tu dwukrotnie większa wydajność ? Mocy pobiera 2x wiecej a przepływ powietrza nawet nizszy :/ Jedno się kłóci z drugim Ps. Na Daikinie mają jedne z największych marz a i taki "goły" najtanszy Daikin kosztuje i tak z 1,5 raza wiecej niz LG a do tego jego pobór mocy pozostawia wiele do życzenia...
Co to za Daikin z 3 latnią gwarancją za 2000 pln!
toż to McQoy!![]() Co to za firma co część produktów ma 5 lat gwarancji a cześć 3 lata gwarancji!
miezala5 czyli ten dakin to podróba czy po prostu jakiś uboższy model? I czy jest lepszy od tego lg o którym pisałem wyżej. A może chigo byłoby dobrym rozwiązaniem w tych pieniądzach?
Nie chigo jest nie do zdarcia ale kultura pracy j.w marna!
Daikin jak już przykleił swoją naklejkę i wypuścił tańszy model to nie po to żeby zepsuć sobie marke! Tydzień temu montowałem dwa tańsze Daikiny - całkiem przyzwoite i ciche!
Ostatecznie po wszystkich opiniach i rozeznaniu wybrałem sinclair element 3.5kw i przy tym zostanę bo w sobotę już montaż a ja już 3 razy zmieniałem wybór. Kontaktowałem się z firma Daikin i otrzymałem odpowiedź że ten model jest sprzedawany w sprzedaży kontenerowej w detalu nie jest oferowany, jest to model uboższy w zaawansowane technologie lecz nie odbiegający jakością od innych w tym przedziale cenowym.
Nie wierz w takie cos, klient chce to ma taniej, nawet sie Daikin nim nie chwali, na 99 % jest gorszy niz poprzednicy
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-05-27, 09:30:16 przez onken.)
A Sinclair, Gree, to to samo, ja sie nie zdecydowałem na to, obawiałem sie jakosci Panowie, dlaczego nikt z Was nie bierze pod uwagę wydajności wymiany powietrza ? Przeciez nie moc jest najwazniejsza, jesli nie większym stopniu ilosc wymienianego powietrza na godzinę się liczy...
Każdy ma inne zdanie ile ludzi tyle opinii rozeznałem się trochę i Sinclair jest w miarę rozpoznawalną marka i dość mało awaryjną mam nadzieje że będę zadowolony.
Teraz pytanie z innej beczki czy jeśli zamontuje jednostkę zewnętrzną pod zadaszeniem na werandzie będzie to lepszym rozwiązaniem niż bezpośrednio na ścianie szczytowej? Byłaby mniej narażona na promienie słoneczne wilgoć i śnieg zimą myślę że wyszło by jej to na plus?
Lepszym!
Wyszło by!
Masz dwa pomieszczenia więc powinieneś mieć dwa klimatyzatory moc od 2,5 do 3,5kW.
W Mitsubishi, Fujitsu, Fuji wystarczyły by 2,5 kW dla pozostałych "tańszych" marek kupił bym raczej urządzenie powyżej 3 kW Klimatyzacja ma biegi po to by nie pracowała tylko w funkcji auto (czas ma maksymalnych obrotach) a co za tym idzie użytkownik może wymusić pracę na pierwszym biegu i zmniejszyć poziom ciśnienia akustycznego generowanego przez urządzenie jak również pobór mocy kosztem tempa uzyskania temperatury. Dobre urządzenia na pierwszym biegu mają od 21 maksymalnie do 23dba Sposób montażu jak również miejsce montażu powinien zaproponować ci instalator na oględzinach i powiedzieć jakie są za a jakie przeciw dbając o kartę katalogową wybranego przez ciebie urządzenia tłumacząc tak byś wiedział jakiego efektu końcowego możesz oczekiwać. Z doświadczenia mogę powiedzieć iż musi być dobry dostęp bo inaczej serwisant będzie robił konserwację "po łepkach" a ty i tak nie będziesz wstanie tego dostrzec. Ostatnio musiałem klienta zawieść osobiście w 5 punktów (sklepy) by pokazać i przekonać go do realizacji sprzedaży wraz z montażem przez naszą firmę .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY