Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

dobór _parametrów_ klimatyzacji

11 Odpowiedzi, 9474 Wyświetleń

erpe

2014-06-11, 11:59:59
Nowy użytkownik
Witam wszystkich.
Przyszedł czas, gdy zamontowana 'aby była' klimatyzacja w mojej małej serwerowni nie wyrabia. A ponieważ AFAIR montujący twierdził, że 'da radę' chciałbym móc zweryfikować ew. oferty, które napłyną na moje zapytania. Nie wiem jednak jakie dane powinienem podać, aby można było sensownie odpowiedzieć na moje pytanie: jakie parametry powinna mieć klimatyzacja, aby spełniła swoją funkcję i oczekiwania. Podam to, co uważam za istotne, o resztę mam nadzieję zapytacie.
- kubatura: D x S x W 3,8 x 2,6 x 2,4= 24m^3 przy czym ok. 7 m^3 to sprzęty
- sufit podwieszany z zaledwie 16 cm przestrzeni nad nim
- liczne kolizje z istniejącymi instalacjami elektr., na przeciwległych bocznych ścianach
- wystawa SW
- nie wiem ile ciepła produkuje sprzęt, sumaryczne moce zasilaczy to ca 7000W
- system ma działać w zakresie temp. zewnętrznych -20 - +40°C
- system powinien utrzymywać w pomieszczeniu zadaną temperaturę automatycznie
- z powyższym związana jest chyba funkcja grzania
Jeżeli powinienem podać jakieś dodatkowe informacje - pytajcie.

pozdrawiam
  • Odpowiedz

Amfan

2014-06-11, 21:12:58
Top użytkownik
A jak jest z rozmieszczeniem serwerów ,ustawione są tak że można stworzyć strefę ciepłą i zimną ,czy jest to pomieszane. Jakie są dodatkowe zyski ciepła (okna ,oświetlenie) i czy będzie dodawany jeszcze sprzęt komp.
  • Odpowiedz

erpe

2014-06-12, 06:25:16
Nowy użytkownik
Amfan napisał(a):A jak jest z rozmieszczeniem serwerów ,ustawione są tak że można stworzyć strefę ciepłą i zimną ,czy jest to pomieszane. Jakie są dodatkowe zyski ciepła (okna ,oświetlenie) i czy będzie dodawany jeszcze sprzęt komp.
Ściana SE - zewnętrzna, dwa okna, 0,8x1,4m każde, tj. łącznie ok. 2,2m^2, rolety, niestety nie termiczne.
Ściana SW- wewnętrzna, brak otworów
Ściana NW - wewnętrzna, drzwi
Ściana NS - wewnętrzna, drzwi
Oświetlenie - 12x świetlówki w kasetonach
Pomieszczenie jest zbyt male na tworzenie stref, pośrodku stroją dwie szafy, odstęp od ścian bocznych to jedynie 0,5-1,0m.
Wiem, że to nie jest najlepsze rozwiązanie na serwerownię, niestety jedyne.
Dodatkowy sprzęt - tak, na pewno dodatkowe urządzenia sieciowe aktywne, z zasilaniem /+1000W?

Dziękuję za oddzew
  • Odpowiedz

Amfan

2014-06-12, 18:17:08
Top użytkownik
Wychodzi tak na szybko ok 9- 10kW chłodu, najlepiej 2x po 5kW na rynku są dostępne jakieś dedykowane splity do serwerowni.Nie jest to klima precyzyjna ale zawsze coś i w zimę da radę.
  • Odpowiedz

erpe

2014-06-13, 05:36:07
Nowy użytkownik
Amfan napisał(a):Wychodzi tak na szybko ok 9- 10kW chłodu, najlepiej 2x po 5kW na rynku są dostępne jakieś dedykowane splity do serwerowni.Nie jest to klima precyzyjna ale zawsze coś i w zimę da radę.
A co rozumiesz pod 'precyzyjna'? Utrzymywanie zadanej temperatury? Dwa-trzy stopnie tolerancji, jak sądzę, jest wystarczające. Zatem: 9kW minimum.
Co dalej? Jakieś parametry przepływu powietrza?
Jak nazywa się właściwość/cecha umożliwiająca klimie działanie przy ujemnych na zewnątrz?
Jakie inne cechy powinna mieć instalacja dedykowana do serwerowni?
Może podpowie ktoś jakiś topowy model z dobrym opisem w sieci, do porównania sobie tego, co mi zaproponują.

pozdrawiam
  • Odpowiedz

Amfan

2014-06-13, 11:04:06
Top użytkownik
Precyzyjna grzeje ,chłodzi ,nawilża, osusza i ma ma możliwość konfiguracji komponentów np.regulacja startu chłodzenia od nastawy i wiele innych. I w większości przypadków wygląda jak szafa na ubrania. ta cecha przy ujemnych temp. to płynna regulacja parametrów układu chłodniczego w zależności od zmiennych warunków zewnętrznych i wewnętrznych. Jeśli chodzi o splity to parametry przepływu powietrza mają podobne,różnice przy tej samej wydajności są niewielkie .
  • Odpowiedz

DTaras

2014-06-13, 21:56:09
Nowy użytkownik
ciekawe to... serwerownia stoi w szafie a szafa ma rackowa zapewne zamykana? Może wentylować same szafy? Podwieszany sufit i odległość od ścian - jest pewne pole do działania.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-06-14, 18:19:31
Top użytkownik
Z uporem maniaka twierdzę że klimatyzator pomieszczeń mieszkalnych nie nadaje się do utrzymywania parametrów w serwerowniach.Schładzalnik taki nie radzi sobie z podstawowym parametrem jakim jest wilgotność powietrza w danym zakresie.Zakładanie że wystarczy dobrać w stosunku do obciążenia chłodniczego to nic innego jak zgubne myślenie.Zbyt mały klimatyzator wiąże się ze zbyt dużą wilgotnością osadzaną na procesorach(skutków nie muszę tłumaczyć)Zbyt duża wydajność zbyt mała wymiana ciepła spowodowana zbyt suchym powietrzem.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-06-14, 18:32:57 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

Amfan

2014-06-14, 18:32:22
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):Z uporem maniaka twierdzę że klimatyzator pomieszczeń mieszkalnych nie nadaje się do utrzymywania parametrów w serwerowniach.Schładzalnik taki nie radzi sobie z podstawowym parametrem jakim jest wilgotność powietrza w danym zakresie.

No i w dodatku Schładzalnik chodzi na mokrym parowniku co dodatkowo powoduje spadek wilgotności .A wyładowania elektrostatyczne zrobią swoje.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-06-14, 18:44:33
Top użytkownik
Na mokrym parowniku duża wilgotność pomieszczenia.Elektrostatyczne zrobią swoje.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

Shitashii

2014-06-17, 17:49:13
Moderator
erpe napisał(a):[
Może podpowie ktoś jakiś topowy model z dobrym opisem w sieci, do porównania sobie tego, co mi zaproponują.

pozdrawiam

Może być Samsung Nordic http://www.chm-klima.pl/katalogi/katalog...-klima.pdf
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa