Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Split czy multisplit w domu

17 Odpowiedzi, 20403 Wyświetleń

Pyxis

2014-06-06, 12:34:40
Nowy użytkownik
Witam.
Poistanowilem zainwestowac w klimatyzacje na poddaszu domu. Mam od lokalnych firm propozycje na 2 komplety splt 3,5kW kazdy, oraz jednostke multisplit z jednostkami wewnetrznymi 3,5kW. Wybralem Gree, bo na taki mnie jeszcze chyba stac.
Teraz pytanie: Ktore rozwiazanie jest z punktu widzenie technicznego bardziej rozsadne. Split, cczy multisplit? Cenowo rozwiazanie multisplit wycenione jest na 1000 zl wiecej.

Z gory dziekuje za pomoc w wyborze.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-06-06, 12:35:41 przez Pyxis.)
  • Odpowiedz

Amfan

2014-06-08, 20:25:19
Top użytkownik
trzeba by instalatora zapytać czy jeśli nastąpi usterka jednego klimatyzatora w multi to czy nie spowoduje to wyłączenia z eksploatacji całego urządzenia . w splicie jeśli jeden padnie to zostaje zawsze drugi.
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-06-09, 09:46:03
Top użytkownik
Raczej się nie zdarza by dwa niezależne urządzenia uległy awarii w tym samym czasie (pomijając odłączenie od zasilania) .
Jeśli ci nie będą przeszkadzały dwa agregaty (na ścianie lub dachu) osobiście polecam pojedyncze urządzenia .
Zaleta jest taka uzyskasz całkowicie niezależne sterowanie w przypadku chłodzenia lub grzania.
Fabryka Gree produkuje bardzo dobre urządzenia jest to sprzęt markowy o niskiej awaryjności.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

Pyxis

2014-06-11, 12:18:15
Nowy użytkownik
Dziekuje. Potwierdziliscie moje przemyslenia. Biore 2x split. Smile
  • Odpowiedz

DTaras

2014-06-11, 19:48:56
Nowy użytkownik
nie zapomnij o wymianie powietrza - inaczej ta cała klima Cię wysuszy na wiór.. Zależy ile rurowa instalacja. Przy zmiennej wydajności kompresora i 4 rurach masz możliwość grzania w jednym pomieszczeniu z odzyskanego ciepła w drugim. Inna sprawa że często multi na dwa urzadzenia to praktycznie dwie sprężarki w jednej obudowie z 4 rurami i jak byś miał za to 1000 zyta dopłacić to dzięki...
  • Odpowiedz

adamdud

2014-06-12, 23:40:32
Użytkownik
DTaras napisał(a):nie zapomnij o wymianie powietrza - inaczej ta cała klima Cię wysuszy na wiór.. Zależy ile rurowa instalacja. Przy zmiennej wydajności kompresora i 4 rurach masz możliwość grzania w jednym pomieszczeniu z odzyskanego ciepła w drugim. Inna sprawa że często multi na dwa urzadzenia to praktycznie dwie sprężarki w jednej obudowie z 4 rurami i jak byś miał za to 1000 zyta dopłacić to dzięki...
Skąd ty się urwałeś człowieku. Nie wprowadzaj zamętu. Pozdro :lol:
  • Odpowiedz

jack63

2014-06-13, 10:21:53
Zaawansowany użytkownik
adamdud napisał(a):Skąd ty się urwałeś człowieku. Nie wprowadzaj zamętu.
Jakiego zamętu? Przecież wypowiedź DTaras jest bardzo sensowna.
Pytanie czy multisplit z dwoma sprężarkami jest droższy od dwóch niezależnych klimatyzatorków? Jeżeli tak to jest to parodią i faktycznie nie ma sensu go montować.
  • Odpowiedz

suspenser

2014-06-13, 14:26:17
Nowy użytkownik
DBKlima napisał(a):Raczej się nie zdarza by dwa niezależne urządzenia uległy awarii w tym samym czasie (pomijając odłączenie od zasilania) .
Jeśli ci nie będą przeszkadzały dwa agregaty (na ścianie lub dachu) osobiście polecam pojedyncze urządzenia .
Zaleta jest taka uzyskasz całkowicie niezależne sterowanie w przypadku chłodzenia lub grzania.
Fabryka Gree produkuje bardzo dobre urządzenia jest to sprzęt markowy o niskiej awaryjności.

Witam,

Czy Gree to na pewno sprzęt na poziomie LG czy Daikina ?

Trochę czytałem bo także chcę kupić klimatyzator i spotkałem się z opiniami, że to jednak nie ta sama półka.

PS pozdrawiam kolegę Pyxis Wink
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-06-13, 14:27:04 przez suspenser.)
  • Odpowiedz

Pyxis

2014-06-14, 08:45:04
Nowy użytkownik
Witaj suspenser. Smile
O Gree w internecie kraza raczej dobre opinie, a to juz jakis drobny wyznacznik. Instalatorzy tez nie psiocza.

Co do tego multisplita, to doczytalem, ze to jedna sprezarka jest.
Niestety multisplit jest nieco mniej "zbajerowny" niz pojedynczy zestaw. Jak dla mnie dyskwalifikuje go brak programowania w trybie 24h. Przy dwutaryfowym pradzie to sie na pewno przyda. Mozliwosc ustawiania krzywej "grzewczej" tez powinno.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-06-14, 08:51:01 przez Pyxis.)
  • Odpowiedz

Ebola86

2014-06-14, 09:04:41
Nowy użytkownik
suspenser napisał(a):Witam,

Trochę czytałem bo także chcę kupić klimatyzator i spotkałem się z opiniami, że to jednak nie ta sama półka.

Gree nieoficjalnie jest na sprężarkach Daikina Cool
  • Odpowiedz

Pyxis

2014-06-14, 09:41:20
Nowy użytkownik
Jesli moge sie jeszcze doptyc, to podpowiedzcie jak rozsadnie rozwiazac sprawe odprowadzenia skroplin. Na etapie budowy domu nie przewidzialem, ze bedzie konieczna klimatyzacja poddasza. Nie moge wiec grawitacyjnie odprowadzic skroplin - tego nie przeskocze. Z tego co doczytalem, jest opcja zbierania do jakiegos zbiornika i okresowe jego oproznianie (jak czesto?) albo pompka skroplin.

Mysle chyba o czyms takim:

[Obrazek: 800_800_2d011bfed7de2312a2fd30e92a57856d...a0f993.jpg]

Czy wyprowadzenie solodnego 1/2" weza ogrodowego (Gadrdena - dosyc twardy) na polac dachu zalatwi sprawe? Roznica poziomow bedzie ~2m.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-06-14, 09:43:01 przez Pyxis.)
  • Odpowiedz

suspenser

2014-06-14, 21:46:26
Nowy użytkownik
Ebola86 napisał(a):
suspenser napisał(a):Witam,

Gree nieoficjalnie jest na sprężarkach Daikina Cool

Ok ale czy nie jest tak, że to elektronika najszybciej wysiada - jak w większości obecnie kupowanych urządzeń [patrz projektowanie usterek] ?
  • Odpowiedz

suspenser

2014-06-14, 21:54:21
Nowy użytkownik
Pyxis napisał(a):Witaj suspenser. Smile
O Gree w internecie kraza raczej dobre opinie, a to juz jakis drobny wyznacznik. Instalatorzy tez nie psiocza.

Co do tego multisplita, to doczytalem, ze to jedna sprezarka jest.
Niestety multisplit jest nieco mniej "zbajerowny" niz pojedynczy zestaw. Jak dla mnie dyskwalifikuje go brak programowania w trybie 24h. Przy dwutaryfowym pradzie to sie na pewno przyda. Mozliwosc ustawiania krzywej "grzewczej" tez powinno.

Ok faktycznie Gree ma 3 lata gwarancji i jest tani, ale EER ma na poziomie 2,33 zaledwie, a np. Samsung droższy w zakupie o ok. 30% ma EER 4,14 i 5 lat gwarancji na sprężarkę.

Gree:

http://allegro.pl/klimatyzator-gree-chan...94015.html

Samsung:

http://allegro.pl/klimatyzator-samsung-c...38669.html
  • Odpowiedz

Pyxis

2014-06-14, 22:16:07
Nowy użytkownik
Hmmm.... w katalogach widze, ze Gree deklaruje SEER 5,1 a Samsung 5,6 (dla zestawu 3,5kW)
  • Odpowiedz

suspenser

2014-06-14, 22:52:54
Nowy użytkownik
Pyxis napisał(a):Hmmm.... w katalogach widze, ze Gree deklaruje SEER 5,1 a Samsung 5,6 (dla zestawu 3,5kW)

Te Gree są różne i znalazłem lepszy, z montażem:

http://allegro.pl/klimatyzator-gree-5-kw...23234.html

Teraz sam się nad nim zastanawiam tu:

http://www.forum.klimatyzacja.pl/topic/9...or-wybrac/
  • Odpowiedz

Pyxis

2014-06-16, 21:10:21
Nowy użytkownik
U mnie dzisiaj zainstalowali te 2 szt Gree.
Pierwsze wrazenie taki, ze jestem pozytywnie zaskoczony niska glosnoscia jednostki wewnetrznej.
  • Odpowiedz

suspenser

2014-06-17, 14:42:33
Nowy użytkownik
Pyxis napisał(a):U mnie dzisiaj zainstalowali te 2 szt Gree.
Pierwsze wrazenie taki, ze jestem pozytywnie zaskoczony niska glosnoscia jednostki wewnetrznej.

To super - dzięki za info Smile

Ja także skłaniam się ku Gree, ale 5,3 kW bo ten większy 6,5 kW ma tą samą sprężarkę tylko mocniejszą dmuchawę, a kosztuje 600 zł więcej.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa