Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jaki klimatyzator wybrać ?

22 Odpowiedzi, 19905 Wyświetleń

suspenser

2014-06-13, 16:27:52
Nowy użytkownik
Witam,

Planuję zakup klimatyzacji do domu 150m2 pow. uż takiego jak pod linkiem:

http://www.wybieramydom.pl/projekty_domo...ach-2.html

Mam w nim rekuperator z GWC rurowym a CWU latem grzeję PPC wpiętą do wentylacji co dodatkowo daje trochę chłodu [a raczej odzyskuje ciepło z CWU którą się później zużywa do kąpieli], ale to jednak nie wystarcza do utrzymania komfortowej temp. podczas upałów i pomimo zasłaniania okien temp. wewnętrzna wzrasta mi do 25-26*C przy 35*C na zewnątrz.

Znajomy ma Gree 5kW co mu wystarcza przy większym domu do chłodzenia całęgo poddasza użytkowego więc chcę zamontować też o wydajności około 5 kW u siebie.

Planuję montaż na ścianie w korytarzu na poddaszu - patrz rzut poddasza po prawej od cyfry "2" oraz odwrócenie obiegu wentylacji, żeby powietrze z korytarza było nawiewane do pokoi.

Myślałem także o większej mocy 6,2 kW, ale w przypadku Daikina ma on SEER 5,1 gdzie 5,2 kW ma SEER 5,6

http://allegro.pl/klimatyzator-scienny-d...26665.html [3200 zł]

http://allegro.pl/klimatyzator-scienny-d...tabsAnchor [3400 zł]

W LG wygląda to lepiej, ale różnica w cenie pomiędzy 5,4 kW a 7 kW jest znaczna

http://allegro.pl/klimatyzator-lg-5-4kw-...26273.html [3400 zł]

P24EL kosztuje ok. 4300 zł

Teraz pytanie który wybrać i czy 5 kW powinno wystarczyć czy lepiej dołożyć do 6,2 kW [w przypadku Daikin to tylko 200 zł] ?

Chciałbym korzystać z 2 taryfy [13-15, 22-6] więc wydajniejszy Daikin wydaje się lepszym wyborem, ale nie wiem czy montaż jego nie będzie droższy.

Na razie dostałęm oferty montażu 5 kW [4 m pomiędzy jednostkami] od 700 zł netto do 1200 zł netto ale z zaporowymi cenami LG:

5,4kW P18EL - cennik 4900 zł - 20% rabatu = 3920 zł

Skoro w Allegro z 23% VAT ten LG kosztuje 3400 zł to bardzo przeginają dając na 8% cenę 3920 - wychodzi na to, że na samym urządzeniu chcą zarobić około 1 000 zł i prawie drugie tyle za montaż - czy za pół dnia pracy dla 2 osób to nie jest przegięcie ?

Większość nie chce w ogóle dawać 8% VAT jakby to jakieś przestępstwo było - chyba za dużo pracy mają.

Ja osobiście daję 8% VAT gdy klient spełnia warunki i tego chce [sprzedaję kotły] więc nie rozumiem tego podejścia do sprawy.

Może jest tu instalator z Wrocławia, który może zaoferować dobre ceny urządzeń [jak hurtownia mu nie da dobrej ceny niech zamówi w tej z Allegro i doliczy sobie za to, że sprzeda z 8% VAT] i montażu ?
  • Odpowiedz

miezala5

2014-06-13, 16:51:48
Top użytkownik
Dlaczego uważasz że 1000 pln zarobku na urządzeniu to przegięcie?
Ile zarabiasz na kotle za 5tys?
Z czego firma montująca zabezpieczy Ci okres gwarancji 36mcy?
Ostatnio miałem klijenta który stweirdził że moje 900 pln zarobku na urządzeniu jest nie do przyjęcia bo na Alegro kupi taniej a ja niech mu założe za 700 pln które było w ofercie!
Szczerze i spokojnie mu odpowiedziałem że niestety nie stać mnie na oferte dla niego!
Powodzenia z klimą!
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

suspenser

2014-06-13, 17:01:51
Nowy użytkownik
miezala5 napisał(a):Dlaczego uważasz że 1000 pln zarobku na urządzeniu to przegięcie?
Ostatnio miałem klijenta który stweirdził że moje 900 pln zarobku na urządzeniu jest nie do przyjęcia bo na Alegro kupi taniej a ja niech mu założe za 700 pln które było w ofercie!
Szczerze i spokojnie mu odpowiedziałem że niestety nie stać mnie na oferte dla niego!
Powodzenia z klimą!
Pozdrawiam!
Robert

Dlaczego uważasz, że firma z Allegro nic nie zarabia na sprzedaży klimatyzatora ?

A skoro zarabia to czemu taki zarobek nie wystarcza instalatorowi ?

Kotły mam w cenie jak w Allegro a nie o 1 000 zł drożej, dlaczego więc za klimatyzator miałbym płacić aż o tyle więcej niż w Allegro ?

To monter zabezpiecza gwarancję czy daje ją producent jak w przypadku kotła ?

Sprzedaję kotły nawet z 5 letnią gwarancją i nie każę sobie dodatkowo płacić za jej "zabezpieczanie".

Gdyby klient poprosił mnie o podłączenie i uruchomienie kotła zakupionego w Allegro to też mam za to chcieć 1 000 zł ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-06-13, 17:40:26 przez suspenser.)
  • Odpowiedz

Amfan

2014-06-13, 18:30:53
Top użytkownik
Tylko pytanie czy ten z allegro co sprzedaje a nie montuje tez da 8% Vat . Można rozbić fakturę na pozycję klimatyzator 23%Vat i usługa montażu 8%Vat. jeśli wliczysz klimatyzator w usługę montażu na 8% to po gwarancji ,bo gdzie dowód zakupu?. Usługa montażu pieca ,klimatyzatora to nie jest dowód zakupu samego urządzenia. I tego trzeba się pilnować bo gwarancję daje producent ,natomiast obsługę gwarancyjną może przejąć inna firma autoryzacyjna ,która poprosi o dowód zakupu. Jeśli miałbym wybierać klimę to bym zrezygnował z LG a wybrał Samsunga za dopłatą 100-200zł gwarancja na całość na 5lat. Co do doboru wielkości urządzenia to można przyjąć baaaaaardzo ogólnie 1kW/10m2.
  • Odpowiedz

miezala5

2014-06-13, 18:45:19
Top użytkownik
Widze że się nie dogadamy!
Powodzenia!
  • Odpowiedz

Amfan

2014-06-13, 18:49:07
Top użytkownik
suspenser napisał(a):
miezala5 napisał(a):Dlaczego uważasz że 1000 pln zarobku na urządzeniu to przegięcie?
Powodzenia z klimą!
Pozdrawiam!
Robert

Dlaczego uważasz, że firma z Allegro nic nie zarabia na sprzedaży klimatyzatora ?

Kotły mam w cenie jak w Allegro a nie o 1 000 zł drożej, dlaczego więc za klimatyzator miałbym płacić aż o tyle więcej niż w Allegro ?

Sprzedaję kotły nawet z 5 letnią gwarancją i nie każę sobie dodatkowo płacić za jej "zabezpieczanie".

Gdyby klient poprosił mnie o podłączenie i uruchomienie kotła zakupionego w Allegro to też mam za to chcieć 1 000 zł ?

Podobno w Polsce sprzedaje się 400 tyś kotłów C.O ,klimatyzacji nigdy w naszym kraju i klimacie tyle się nie sprzeda.To co oferują na portalach aukcyjny Al...ro itp jest na granicy opłacalności prowadzenia takiego interesu .Coraz więcej małych firm zaczyna do swojej oferty wprowadzać ciepłownictwo, pompy ciepła ,podłogówka, kotły grzewcze,wentylacja ,odkurzacze centralne,co za tym idzie wzrasta konkurencja.
  • Odpowiedz

DTaras

2014-06-13, 21:45:22
Nowy użytkownik
Pytanie: skoro masz rekuperację i wymuszona wentylację to dlaczego ie wykorzystasz tego do tylko boksujesz się ze splitami? Podane parametry wskazują na bardzo dobrą izolację w domu i pełne wykorzystanie systemu nocą i utrzymanie ok 22 stopni w całym budynku zaowocuje komfortem w dzień. Może lepiej rozbudować centralę rekuperacji i mieć prawdziwe chłodzenie bo do klimatyzacji brakuje nam jeszcze regulacji wilgotności i czystości.
  • Odpowiedz

suspenser

2014-06-14, 20:31:56
Nowy użytkownik
Amfan napisał(a):Tylko pytanie czy ten z allegro co sprzedaje a nie montuje tez da 8% Vat . Można rozbić fakturę na pozycję klimatyzator 23%Vat i usługa montażu 8%Vat. jeśli wliczysz klimatyzator w usługę montażu na 8% to po gwarancji ,bo gdzie dowód zakupu?. Usługa montażu pieca ,klimatyzatora to nie jest dowód zakupu samego urządzenia. I tego trzeba się pilnować bo gwarancję daje producent ,natomiast obsługę gwarancyjną może przejąć inna firma autoryzacyjna ,która poprosi o dowód zakupu. Jeśli miałbym wybierać klimę to bym zrezygnował z LG a wybrał Samsunga za dopłatą 100-200zł gwarancja na całość na 5lat. Co do doboru wielkości urządzenia to można przyjąć baaaaaardzo ogólnie 1kW/10m2.

Ten z Allegro nie da 8% VAT bo nie zamontuje mi go, ale nawet przy 23% jest znacznie tańszy niż oferty, które otrzymałem czego nie rozumiem bo albo dystrybutor na Polskę ma kiepską politykę cenową wobec instalatorów, albo oni mają wygórowane marże.

Pierwszy raz słyszę, że przy sprzedaży z montażem na 8% nie ma gwarancji na urządzenie a to wynika z Twojego wpisu " jeśli wliczysz klimatyzator w usługę montażu na 8% to po gwarancji ,bo gdzie dowód zakupu?" - czy jesteś pewien, że to tak działa ?

"Jeśli miałbym wybierać klimę to bym zrezygnował z LG a wybrał Samsunga za dopłatą 100-200zł gwarancja na całość na 5lat."

Dzięki za info - poszukam bo jeśli różnica jest tak niewielka to faktycznie warto dołożyć.

Faktycznie z tą gwarancją wygląda to tak:

Gwarancja producenta: 5 lat sprężarka, 2 lata pozostałe elementy urządzenia [LG ma 3 lata na wszystko].

Cena przy 23% VAT tylko o 170 zł wyższa od LG:

http://allegro.pl/klimatyzator-samsung-c...38669.html

i SEER wyższy bo 6,7 gdzie LG ma 5,7 Smile

Wiem, że sprężarka to najdroższa część, ale podobno elektronika wysiada najczęściej i mam dylemat czy dołożyć do wyższego SEER i 5 lat gwarancji na sprężarkę ale krótszej gwarancji na całość ?

" Co do doboru wielkości urządzenia to można przyjąć baaaaaardzo ogólnie 1kW/10m2" - to jest bardzo przeszacowane bo wychodzi 15 kW w domu, który przy -25*C na zewn. i 22*C wewn. ma zapotrzebowanie na ciepło na poziomie 8 kW [mam ciepłomierz przy kotle] - wiem, że to co innego, ale skoro okna zasłaniam to przy różnicy temp. zewn/wewn na poziomie 47*C zapotrzebowanie powinno być znacznie większe niż na chłodzenie przy różnicy 18*C [40*C na zewnątrz / 22*C wewnątrz].
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-06-14, 20:56:48 przez suspenser.)
  • Odpowiedz

suspenser

2014-06-14, 20:59:02
Nowy użytkownik
miezala5 napisał(a):Widze że się nie dogadamy!
Powodzenia!

Faktycznie strzelenie focha gdy się nie ma kontrargumentów to jedno z ostatnich wyjść, żeby nie przyznać komuś racji, lecz czy przystoi mężczyźnie ?
  • Odpowiedz

suspenser

2014-06-14, 21:02:23
Nowy użytkownik
Amfan napisał(a):
suspenser napisał(a):
Powodzenia z klimą!
Pozdrawiam!
Robert

Podobno w Polsce sprzedaje się 400 tyś kotłów C.O ,klimatyzacji nigdy w naszym kraju i klimacie tyle się nie sprzeda.To co oferują na portalach aukcyjny Al...ro itp jest na granicy opłacalności prowadzenia takiego interesu .Coraz więcej małych firm zaczyna do swojej oferty wprowadzać ciepłownictwo, pompy ciepła ,podłogówka, kotły grzewcze,wentylacja ,odkurzacze centralne,co za tym idzie wzrasta konkurencja.

Masz rację efekt skali tu działa, ale skąd masz dane, że w Polsce sprzedaje się 400 tys. kotłów CO rocznie ?

Czy znasz skalę sprzedaży klimatyzatorów ?

W przypadku klimatyzatorów dochodzą coroczne lub 2 razy w roku płatne serwisy - przy sprzedawanych przeze mnie kotłach nie są one w ogóle wymagane, żeby mieć gwarancję.
  • Odpowiedz

suspenser

2014-06-14, 21:08:43
Nowy użytkownik
DTaras napisał(a):Pytanie: skoro masz rekuperację i wymuszona wentylację to dlaczego ie wykorzystasz tego do tylko boksujesz się ze splitami? Podane parametry wskazują na bardzo dobrą izolację w domu i pełne wykorzystanie systemu nocą i utrzymanie ok 22 stopni w całym budynku zaowocuje komfortem w dzień. Może lepiej rozbudować centralę rekuperacji i mieć prawdziwe chłodzenie bo do klimatyzacji brakuje nam jeszcze regulacji wilgotności i czystości.

Rozumiem, że proponujesz kanałówkę do rekuperatora ?

Obawiam się, że moc chłodnicza uzyskana przy przepływie 320 m3/godz może być zbyt mała w letni, gorący dzień, a kanałówka jest znacznie droższa.

Poza tym do wentylacji mam już wpiętą PPC która schładza mocno powietrze przy grzaniu CWU.

Czystość dają filtry klasy F5 w rekuperatorze, a kanałówka chyba także osusza powietrze więc nie powinno być problemu z wysoką wilgotnością.
  • Odpowiedz

suspenser

2014-06-14, 22:49:16
Nowy użytkownik
Znalazłem także ofertę z montażem na Gree za 3780 zł:

http://allegro.pl/klimatyzator-gree-5-kw...23234.html

Do wyboru mam więc jeszcze:

LG za 3400 + 700 montaż = 4100

http://allegro.pl/klimatyzator-lg-5-4kw-...26273.html

Samsung za 3570 + 700 montaż = 4270

Proszę o poradę który warto wybrać przy tych cenach.
  • Odpowiedz

Amfan

2014-06-15, 06:01:53
Top użytkownik
suspenser napisał(a):
Amfan napisał(a):Tylko pytanie czy ten z allegro co sprzedaje a nie montuje tez da 8% Vat . Można rozbić fakturę na pozycję klimatyzator 23%Vat i usługa montażu 8%Vat. jeśli wliczysz klimatyzator w usługę montażu na 8% to po gwarancji ,bo gdzie dowód zakupu?. Usługa montażu pieca ,klimatyzatora to nie jest dowód zakupu samego urządzenia. I tego trzeba się pilnować bo gwarancję daje producent ,natomiast obsługę gwarancyjną może przejąć inna firma autoryzacyjna ,która poprosi o dowód zakupu. Jeśli miałbym wybierać klimę to bym zrezygnował z LG a wybrał Samsunga za dopłatą 100-200zł gwarancja na całość na 5lat. Co do doboru wielkości urządzenia to można przyjąć baaaaaardzo ogólnie 1kW/10m2.

Ten z Allegro nie da 8% VAT bo nie zamontuje mi go, ale nawet przy 23% jest znacznie tańszy niż oferty, które otrzymałem czego nie rozumiem bo albo dystrybutor na Polskę ma kiepską politykę cenową wobec instalatorów, albo oni mają wygórowane marże.

Pierwszy raz słyszę, że przy sprzedaży z montażem na 8% nie ma gwarancji na urządzenie a to wynika z Twojego wpisu " jeśli wliczysz klimatyzator w usługę montażu na 8% to po gwarancji ,bo gdzie dowód zakupu?" - czy jesteś pewien, że to tak działa ?

"Jeśli miałbym wybierać klimę to bym zrezygnował z LG a wybrał Samsunga za dopłatą 100-200zł gwarancja na całość na 5lat."

Dzięki za info - poszukam bo jeśli różnica jest tak niewielka to faktycznie warto dołożyć.

Gwarancja producenta: 5 lat sprężarka, 2 lata pozostałe elementy urządzenia [LG ma 3 lata na wszystko].

Wiem, że sprężarka to najdroższa część, ale podobno elektronika wysiada najczęściej i mam dylemat czy dołożyć do wyższego SEER i 5 lat gwarancji na sprężarkę ale krótszej gwarancji na całość ?

" Co do doboru wielkości urządzenia to można przyjąć baaaaaardzo ogólnie 1kW/10m2" - to jest bardzo przeszacowane bo wychodzi 15 kW w domu, który przy -25*C na zewn. i 22*C wewn. ma zapotrzebowanie na ciepło na poziomie 8 kW [mam ciepłomierz przy kotle] - wiem, że to co innego, ale skoro okna zasłaniam to przy różnicy temp. zewn/wewn na poziomie 47*C zapotrzebowanie powinno być znacznie większe niż na chłodzenie przy różnicy 18*C [40*C na zewnątrz / 22*C wewnątrz].

Jeszcze raz zapytaj instalatora bo Samsung za dodatkową dopłatą 100-200zł daje rozszerzoną gwarancję na 5 lat na wszystko!.
  • Odpowiedz

suspenser

2014-06-15, 07:29:03
Nowy użytkownik
Amfan napisał(a):
suspenser napisał(a):"Jeśli miałbym wybierać klimę to bym zrezygnował z LG a wybrał Samsunga za dopłatą 100-200zł gwarancja na całość na 5lat."

Jeszcze raz zapytaj instalatora bo Samsung za dodatkową dopłatą 100-200zł daje rozszerzoną gwarancję na 5 lat na wszystko!.

Ok sprawdzę to Smile

Czy wszyscy producenci wymagają przeglądów płatnych 2 razy w roku ?
  • Odpowiedz

Amfan

2014-06-15, 08:39:18
Top użytkownik
Amfan napisał(a):
suspenser napisał(a):

inaczej sie liczy zapotrzebowanie na moc grzewczą (nie mylić z sezonowym zapotrzebowaniem na ciepło) a inaczej się liczy przy doborze klimatyzacji.
  • Odpowiedz

suspenser

2014-06-17, 14:45:27
Nowy użytkownik
Amfan napisał(a):inaczej sie liczy zapotrzebowanie na moc grzewczą (nie mylić z sezonowym zapotrzebowaniem na ciepło) a inaczej się liczy przy doborze klimatyzacji.

Wiem, że inaczej się liczy - nawet p tym wspomniałem Wink ale jakieś oszacowanie można zrobić na tej podstawie.

W każdym razie wstępnie wybrałem GWH18KG-K3 bo ma tą samą sprężarkę co GWH24KG-K3 więc dopłacanie 600 zł do mocniejszej dmuchawy jakoś mi się nie widzi.

Teraz już wiem czemu ma niższy EER - w końcu tą dodatkową moc wyciąga tylko z większego przepływu powietrza.
  • Odpowiedz

Amfan

2014-06-17, 16:34:27
Top użytkownik
suspenser napisał(a):
Amfan napisał(a):inaczej sie liczy zapotrzebowanie na moc grzewczą (nie mylić z sezonowym zapotrzebowaniem na ciepło) a inaczej się liczy przy doborze klimatyzacji.

Wiem, że inaczej się liczy - nawet p tym wspomniałem Wink ale jakieś oszacowanie można zrobić na tej podstawie.

W każdym razie wstępnie wybrałem GWH18KG-K3 bo ma tą samą sprężarkę co GWH24KG-K3 więc dopłacanie 600 zł do mocniejszej dmuchawy jakoś mi się nie widzi.

Teraz już wiem czemu ma niższy EER - w końcu tą dodatkową moc wyciąga tylko z większego przepływu powietrza.

Może i ma tą samą sprężarkę ale po oznaczeniach modeli widać że są to zupełnie inne wydajności 5kW ;7kW
  • Odpowiedz

suspenser

2014-06-17, 21:46:49
Nowy użytkownik
Amfan napisał(a):
suspenser napisał(a):

Może i ma tą samą sprężarkę ale po oznaczeniach modeli widać że są to zupełnie inne wydajności 5kW ;7kW

A dokładnie 5,3 kW i 6,5 kW [a moc szczytowa 6,2 kW i 6,45 kW].

http://www.free-klimatyzatory.pl/Katalog...c,1,pid,60

Czy przy tej samej mocy sprężarki nie będzie mówiąc w skrócie tak, że urządzenie z wydajniejszą dmuchawą będzie po prostu dawać mniejszą delta T [różnicę temp. wlotowego i wylotowego] a większa moc chłodzenia wynika tylko z większej ilości przedmuchiwanego powietrza ?

Urządzenie traci na sprawności, ale uzyskuje większą moc nominalną [a szczytową nieznacznie większą].

Dlatego wydaje mi się ten słabszy ciekawszy bo też może pracować z mocą 6,2 kW i niższą sprawnością.

Podejrzane wydaje mi się także, że przy mocy szczytowej oba urządzenia pobierają dokładnie tyle samo tj. 2,65 kW - no bo przecież to większe ma bardziej wydajną dmuchawę [1000 m3/godz] .
  • Odpowiedz

Amfan

2014-06-18, 06:24:08
Top użytkownik
wydajniejszą ma dmuchawę bo ma większą moc (nie odnoszę się tutaj tylko do gree to norma wśród producentów).Ma tą samą sprężarkę ale inną elektronikę, która wykręca ją na wyższe obroty, przez co jest większy przepływ masowy czynnika, większe wymienniki, większe dmuchawy. To jest chińskie urządzenie więc analiza parametrów jest chińska (mało wiarygodna).
  • Odpowiedz

suspenser

2014-06-19, 15:46:26
Nowy użytkownik
Amfan napisał(a):wydajniejszą ma dmuchawę bo ma większą moc (nie odnoszę się tutaj tylko do gree to norma wśród producentów).Ma tą samą sprężarkę ale inną elektronikę, która wykręca ją na wyższe obroty, przez co jest większy przepływ masowy czynnika, większe wymienniki, większe dmuchawy. To jest chińskie urządzenie więc analiza parametrów jest chińska (mało wiarygodna).

Ja to widzę podobnie, tylko odwrotnie Wink tj ma większą moc bo ma wydajniejszą dmuchawę, która "wyciska z większego ogrzania czynnika te dodatkowe chłodniczej 350 W mocy szczytowej.

Nie sądzę, żeby sprężarka była "wkręcana na wyższe obroty" bez wzrostu poboru prądu, wymienniki i dmuchawy mogą być nieco większe co wynika z wymiarów obudów.
  • Odpowiedz

Amfan

2014-06-19, 19:34:28
Top użytkownik
Nie będę teoretyzował na temat gree bo nie znam tych urządzeń , natomiast o tych inwerterach ,które znam mogę potwierdzić to co wcześniej napisałem. Większy przepływ masowy to także inne wymiary rurociągów chłodniczych. Jeśli te dwa modele gree mają inne rury to znaczy że mają też inny przepływ.
  • Odpowiedz

suspenser

2014-06-19, 19:59:42
Nowy użytkownik
Amfan napisał(a):Nie będę teoretyzował na temat gree bo nie znam tych urządzeń , natomiast o tych inwerterach ,które znam mogę potwierdzić to co wcześniej napisałem. Większy przepływ masowy to także inne wymiary rurociągów chłodniczych. Jeśli te dwa modele gree mają inne rury to znaczy że mają też inny przepływ.

Ok dzięki za info - te rurki to faktycznie niezły trop Smile

W każdym razie nie widzę powodu, żeby dokładać 600 zł do tego minimalni wydajniejszego urządzenia i wybieram słabsze.

Teraz tylko "casting" na instalatora, który sprzeda i zainstaluje to w rozsądnej cenie i temat będzie załatwiony.

Dziękuję wszystkim za porady i dyskusję Smile

PS gdy już będzie wszystko na miejscu dam znać jak pracuje i się sprawdza.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa