Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Doladowywanie czynnika przy ponadnormatywnej dlugosci instalacji.

21 Odpowiedzi, 17596 Wyświetleń

Pyxis

2014-06-18, 09:13:38
Nowy użytkownik
Mialem instalowane 2 klimatyzatory na dachu. Nie kojarze sytuacji doladowania czynnika do instalacji. Taszczyli na dach jakies manometry z rurkami i pompe prozniowa. Zadnego dodatkowego pojemnika czy czegos takiego nie przyuwazylem. Klima ma wg opisu 1kg czynnika i powyzej 5m instalacji powinno sie doladowac 20g/m. U mnie jest ten instalacji z 8-9m, powiniej jakies 60-80g dolozyc (R410A).
Jesli czynnika zamiast 1080g jest tam tylko standardowe 1000g, to jaka bedzie skala spadku maksymalneju sprawnosci urzadzenia? Czy to jedyna konsekwencja? Jak duzy to bled w sztuce ze strony instalatora i czy mam sie do niego zwracac o wyjasnienie tego tematu?
  • Odpowiedz

Shitashii

2014-06-18, 19:20:33
Moderator
Można zadać im podchwytliwe pytanie w stylu: Dlaczego dodawali czynnik? Oni zaczną zaprzeczać i już ich masz :-) Albo pytanie: Ile dodali czynnika - to trochę łatwiejsze ale również mogą wpaść.
Cool
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

byniom

2014-06-19, 07:45:59
Moderator
Najlepiej robić wszystko samemu to nie będzie sią miało pretensji że ktoś kogoś oszukuje . Nie wiadomo czy klimatyzator działa prawidłowo czy nie , nie znamy parametrów jakie odczytali na manometrach . Spotykałem się czasem że klimatyzator miał więcej czynnika niż było podane na tabliczce ale czasem tez bywało że czynnika było mniej niż powinno być. Nie zwracając uwagi na poprawność działania z góry zakładasz że cię firma zrobiła w konia bo nie uzupełniła czynnika . Jeżeli uważasz że klimatyzator nie spełnia warunków pracy to reklamuj to urządzenie .
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Pyxis

2014-06-21, 22:23:14
Nowy użytkownik
Kieruje sie wytycznymi producenta zawartymi w instrukcji montazu.

Jak wg Ciebie mam sprawdzic "poprawnosc dzialania". Sprawdzic zy chlodzi? To jest dla Ciebie jako instalatora wyznacznik "poprawnosci dzialania" i co za tym idzie fachowej instalacji?
  • Odpowiedz

miezala5

2014-06-22, 08:23:20
Top użytkownik
Pyxis napisał(a):Kieruje sie wytycznymi producenta zawartymi w instrukcji montazu.

Jak wg Ciebie mam sprawdzic "poprawnosc dzialania". Sprawdzic zy chlodzi? To jest dla Ciebie jako instalatora wyznacznik "poprawnosci dzialania" i co za tym idzie fachowej instalacji?

Jasne żę jest! Jak chłodzi to znaczy że wszystko jest dobrze!Wink
Jeżeli zaciąga powietrze np 23C a wywiewa 13-10C to już masz dowód na poprawne działanie!
  • Odpowiedz

p.obelix

2014-06-22, 08:35:55
Zaawansowany użytkownik
A ja myślę że cena za montaż była za niska i kolegom instalatorom zabrakło na 80gram czynnika. Z drugiej strony jak można pouczać fachowca przy jego robocie.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

MarioO

2014-06-22, 09:17:42
Zaawansowany użytkownik
p.obelix napisał(a):A ja myślę że cena za montaż była za niska i kolegom instalatorom zabrakło na 80gram czynnika. Z drugiej strony jak można pouczać fachowca przy jego robocie.

hehe dobrze powiedziane Dodał bym jeszcze że cena niska i stąd brak zaufania . Do tego skakanie po elektrodach, Google i masz klienta mądrale
Ostatnio dzwonił jeden taki że Klime se kupi rurki w komplecie połączy sam tylko żebym mu poróżnię zrobił taką pompą ale coś nie dzwoni.Pewnie mu żona pomogła i próżnie zrobiła Big Grin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-06-22, 09:21:26 przez MarioO.)
  • Odpowiedz

Pyxis

2014-06-22, 21:34:35
Nowy użytkownik
Zapytalem o cene z montazem, dostalem oferte na ktora przystalem. Czego jeszcze wymagaja u nas "fachofcy-chlodnicy"? Loda?
Ani sie nie targowalem, ani nie chcialem placic wiecej. Dokladnie tyle, ile chcial instalator. Nie przystalem tez na oferte czesciowa. Prawie fachowa. Ja wiem ze najlepiej jest instalowac u kompletnego ignoranta, ale nie zawsze bedziesz mial taki komfort.

Ja nie mam zamiaru nikogo pouczac, ale pytac, bo chce wiedziec za co zaplacilem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-06-22, 21:35:16 przez Pyxis.)
  • Odpowiedz

bartekyogico

2014-06-22, 21:44:39
Zaawansowany użytkownik
Pyxis napisał(a):Zapytalem o cene z montazem, dostalem oferte na ktora przystalem. Czego jeszcze wymagaja u nas "fachofcy-chlodnicy"? Loda?
Ani sie nie targowalem, ani nie chcialem placic wiecej. Dokladnie tyle, ile chcial instalator. Nie przystalem tez na oferte czesciowa. Prawie fachowa. Ja wiem ze najlepiej jest instalowac u kompletnego ignoranta, ale nie zawsze bedziesz mial taki komfort.

Ja nie mam zamiaru nikogo pouczac, ale pytac, bo chce wiedziec za co zaplacilem.
Wyluzuj. Klima działa, ten niedobór czynnika poniżej 10% jest nieodczuwalny dla pracy układu. Dzieciaki zmierzyli co potrzeba przy rozruchu, wyszło ok to i nie dopełniali po 60g czy 80g. To nawet ciężko zważyć.
Z mniejszą dokładnością Chińczycy nieraz napełniają nowe maszynki i wszystko śmiga. Jak zaobserwujesz niedobre obawy to reklamuj u instalatora, a póki co ciesz się komfortem klimatyzowanego domu. Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-06-23, 10:24:49
Top użytkownik
Przy tak krótkiej instalacji osobiście nic bym nie dotykał.
... ale dla twojego świętego spokoju podaj model urządzenia.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

MarioO

2014-06-23, 11:56:10
Zaawansowany użytkownik
Pyxis jak zapłaciłeś i "fachofcy-chlodnicy" są zadowoleni to chyba OK
  • Odpowiedz

Pyxis

2014-06-23, 15:09:49
Nowy użytkownik
bartekyogico: Jesli to nie jest sprawa ISTOTNA, to nie mam zamiaru sobie tym glowy zawracac. Mam co robic w wolnym czasie. Smile

DBKlima: Gree 3,5kW GWH12KF-K3DNA5J

MariOo: Mozna i tak do tego podejsc "prowokatorze". Big Grin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-06-23, 15:10:38 przez Pyxis.)
  • Odpowiedz

kubabaku

2014-06-23, 16:56:45
Zaawansowany użytkownik
60g...tyle to w wężach zostajeSmile...możliwe, że układ pracuje tak jak powinien i dlatego nie dobijali
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-06-23, 16:57:28 przez kubabaku.)
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-06-24, 06:38:09
Top użytkownik
Bardzo dobre urządzenie moim zdaniem nie masz co się martwić .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

Pyxis

2014-06-24, 18:20:19
Nowy użytkownik
OK. Czyli nie poruszam tematu.

Tak juz zupelnie przy okazji dopytam: Widzialem, ze motujac jednostke zewnetrzna nie dali pod stopy takich gumowych przekladek (pomiedzy jednostke a uchwyt). Jak zapytalem czy nie bedzie mniej drgan sie przenosilo odpowiedz padla: "Pod inwertery nie dajemy, bo to nic nie zmienia w halasie slyszanym w domu".
Prawda li to? Bo jak pracuje nawet na malej mocy, to ja ja w lazience bezposrednio pod nia slysze. Po konstrukcji komina sie niesie. Smile
  • Odpowiedz

FRIGOTECH

2014-06-24, 18:35:10
Użytkownik
Pyxis napisał(a):OK. Czyli nie poruszam tematu.

Tak juz zupelnie przy okazji dopytam: Widzialem, ze motujac jednostke zewnetrzna nie dali pod stopy takich gumowych przekladek (pomiedzy jednostke a uchwyt). Jak zapytalem czy nie bedzie mniej drgan sie przenosilo odpowiedz padla: "Pod inwertery nie dajemy, bo to nic nie zmienia w halasie slyszanym w domu".
Prawda li to? Bo jak pracuje nawet na malej mocy, to ja ja w lazience bezposrednio pod nia slysze. Po konstrukcji komina sie niesie. Smile
Kolego, na pewno to nie słyszysz co mówisz. Na najniższej mocy pracy tego klimatyzatora to siedząc na nim go nie usłyszysz. Życzę dobrego samopoczucia.Pozdrawiam.
Autoryzowany Partner CARRIER
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-06-24, 18:58:39 przez FRIGOTECH.)
  • Odpowiedz

p.obelix

2014-06-24, 18:49:28
Zaawansowany użytkownik
Czyli jednostka zewnętrzna wisi na kominie mam nadzieję że wykonana jest obejma w okół komina.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

Pyxis

2014-06-25, 19:38:16
Nowy użytkownik
FRIGOTECH napisał(a):Kolego, na pewno to nie słyszysz co mówisz. Na najniższej mocy pracy tego klimatyzatora to siedząc na nim go nie usłyszysz. Życzę dobrego samopoczucia.Pozdrawiam.

Nie jest tak zle, ale slychac to co przenosi konstrukcja komina. JZ nie jest bezglosna, bo slyszalem jak pracyje bedac na dachu. Faktem jest, ze z dolu jej zupelnie nie slychac.

p.obelix napisał(a):Czyli jednostka zewnętrzna wisi na kominie mam nadzieję że wykonana jest obejma w okół komina.

Nie. Na obejmach kominowych wisi juz maszt do anten. Na kominie sa 2 jednostki (po 30kg kazda) i sa przykrecone bezposrednio do komina na kolki rozporowe. Zrezygnowalem z kotw chemicznych i szpilek, bo instalator przekonal mnie, ze to zbedna "fatyga". Zabezpieczylem to silikonem dekarskim.
  • Odpowiedz

Tomm

2014-08-10, 20:44:12
Użytkownik
Ciekawe ile Ci ten komin wytrzyma i ... co kominiarz na to .
  • Odpowiedz

Pyxis

2014-09-23, 22:25:40
Nowy użytkownik
To jest komin z dwoma kanalami dymnymi i 4 wentylacyjnymi. Kominy systemowe obmurowane klinkierem. Nie robia na nim takie "zabawki" wiekszego wrazenia.
  • Odpowiedz

jack63

2014-09-24, 09:45:44
Zaawansowany użytkownik
Nie wiem co kominy maja wspólnego z tematem (????) ale montaż drgającego urządzenia do niemetalowego komina uważam za błąd w sztuce. Nawet opaski nie pomogą jeżeli komin mało wystaje na dach i nie ma co go ścisnąć. Konstrukcje murowane trzymają się kupy tylko dlatego że są ściskane ciężarem warstw powyżej. Dlatego daje się wieńce a w obliczeniach w ogóle nie uwzględnia się wytrzymałości na rozciąganie.
W przypadku klimatyzatora dochodzą drgania. One są bardzo niezdrowe dla konstrukcji murowanych.
W sprawie gumowych "podkładek". Poprawnie zamontowane , tzn NIEścisnięte na fest śrubami (podstawowy błąd montażowy!) działają jak wibroizolatory. Nie tylko zmniejszają hałas ale przede wszystkim ograniczają przenoszenie drgań na elementy zamocowań i dalej na budynek.
Ale kto by się takimi pierdołami przejmował .... Niech wytrzyma dwa lata (czy rok) gwarancji montażowej a potem użytkownik niech się martwi, że np. komin mu się rozszczelnił i wentylacją wchodzą spaliny lub cieknie woda.
Podobnie jest z prowadzeniem rur w kanałach wentylacyjnych. Przecież jak wieszamy JZ na kominie lub stawiamy obok niego to... aż się prosi ułatwić sobie zadanie. Samo życie.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa