Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Carrier Genesis R90-brak napięcia na pompie paliwa

9 Odpowiedzi, 10442 Wyświetleń

Gomul89

2014-06-10, 16:13:08
Nowy użytkownik
Witam wszystkich,
mam problem z agregatem Carrier Genesis R90. Opiszę najpierw całą sytuację. Podczas załączania agregatu wyskakuje błąd niskiego poziomu zasilania. Akumulator został sprawdzony-sprawny, pasek od alternatora-dobry, więc pomyślałem, że jest to problem zbyt długiego kręcenia (duży spadek napięcia na akumulatorze). Pierwszą rzeczą, która przyszła do głowy to pompa paliwa. Odłączyłem wtyczkę i sprawdziłem czy jest napięcie podczas rozruchu i okazało się, że brak napięcia. Podłączyłem pompę paliwa pod akumulator i działa (podaje paliwo) oraz udało się załączyć agregat. Teraz moje pytanie brzmi, jakie mogą być przyczyny tego zjawiska?
Podejrzewam, że chodzi o bezpiecznik lub przekaźnik. Posiada ktoś może schemat od skrzynki, gdzie znajdują się przekaźniki oraz bezpieczniki?

Z góry dziękuję za odpoweidź i Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-06-10, 16:15:15 przez Gomul89.)
  • Odpowiedz

FRIGOTECH

2014-06-10, 18:48:36
Użytkownik
Gomul89 napisał(a):Witam wszystkich,
mam problem z agregatem Carrier Genesis R90. Opiszę najpierw całą sytuację. Podczas załączania agregatu wyskakuje błąd niskiego poziomu zasilania. Akumulator został sprawdzony-sprawny, pasek od alternatora-dobry, więc pomyślałem, że jest to problem zbyt długiego kręcenia (duży spadek napięcia na akumulatorze). Pierwszą rzeczą, która przyszła do głowy to pompa paliwa. Odłączyłem wtyczkę i sprawdziłem czy jest napięcie podczas rozruchu i okazało się, że brak napięcia. Podłączyłem pompę paliwa pod akumulator i działa (podaje paliwo) oraz udało się załączyć agregat. Teraz moje pytanie brzmi, jakie mogą być przyczyny tego zjawiska?
Podejrzewam, że chodzi o bezpiecznik lub przekaźnik. Posiada ktoś może schemat od skrzynki, gdzie znajdują się przekaźniki oraz bezpieczniki?

Z góry dziękuję za odpoweidź i Pozdrawiam
Otwierając skrzynkę powinieneś mieć opis przekaźników i bezpieczników.
Autoryzowany Partner CARRIER
  • Odpowiedz

radekklimat

2014-06-10, 20:15:56
Moderator
Bezpiecznik F10 powinien byc 5A.
Sprawdz przekaznik DER nozka 30 i 87a powinno tam byc 12V.
Podejzewam ze kabel do pompki jest gdzies zasniedziały albo urwany, sprawdz to.
  • Odpowiedz

Gomul89

2014-06-10, 20:50:16
Nowy użytkownik
Co do opisu bezpieczników, to znajduje się on na drzwiczkach od agregatu, tylko problem jest z odszyfrowaniem oznaczeń np. DB1,DB2.. nie wiem co one oznaczają i dlatego prosiłem o schemat/opis oznaczeń bezpieczników i przekaźników.
Tak wgl. to dzięki za zainteresowanie.

Ps. Znalazłem już schematy elektryczne oraz opisy przekaźników. Tongue
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-06-10, 21:04:08 przez Gomul89.)
  • Odpowiedz

Gomul89

2014-06-11, 18:48:31
Nowy użytkownik
Udało się uruchomić agregat ale nie kręcą się wentylatory. Można prosić o jakieś wskazówki co do tego problemu? Póki co sprawdzone bezpieczniki i temat stoi Sad
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-06-14, 14:03:13 przez Gomul89.)
  • Odpowiedz

mggriso

2014-06-21, 09:35:14
Nowy użytkownik
Witam . Generator uszkodzony najprawdopodobniej.
  • Odpowiedz

FRIGOTECH

2014-06-21, 21:02:27
Użytkownik
Kolego, jak nie masz daleko do Warszawy to zadzwoń 696055600, podjedziesz wszystko sprawdzimy.Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

Gomul89

2014-06-23, 14:20:56
Nowy użytkownik
Pit Stop Serwis napisał(a):Kolego, jak nie masz daleko do Warszawy to zadzwoń 696055600, podjedziesz wszystko sprawdzimy.Pozdrawiam.

Mam jeszcze inne problemy i temat odpuściłem. Jak napisałem wcześniej ruszył silnik ale agregat nie chłodził. Na wyświetlaczu od agregatu w opcjach info, jest funkcja, która pogazuje ciśnienie (chyba układu) i jest tam wartość -0.7 bar. Przypuszczam, że uciekł gaz, więc trzeba napełnić i sprawdzić szczelność. Jest możliwość u Pan weryfikacji stanu układu?
Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-06-23, 14:22:06 przez Gomul89.)
  • Odpowiedz

FRIGOTECH

2014-06-23, 16:58:30
Użytkownik
Gomul89 napisał(a):
Pit Stop Serwis napisał(a):Kolego, jak nie masz daleko do Warszawy to zadzwoń 696055600, podjedziesz wszystko sprawdzimy.Pozdrawiam.

Mam jeszcze inne problemy i temat odpuściłem. Jak napisałem wcześniej ruszył silnik ale agregat nie chłodził. Na wyświetlaczu od agregatu w opcjach info, jest funkcja, która pogazuje ciśnienie (chyba układu) i jest tam wartość -0.7 bar. Przypuszczam, że uciekł gaz, więc trzeba napełnić i sprawdzić szczelność. Jest możliwość u Pan weryfikacji stanu układu?
Pozdrawiam
Jak najbardziej, jak wyżej wszystko sprawdzimy.
Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa