Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

chlodzenie serwerowni

36 Odpowiedzi, 27924 Wyświetleń
1 2 Dalej

plone

2014-06-24, 11:44:08
Nowy użytkownik
Witam,

potrzebuję zainstalować w serwerowni system będący w stanie schłodzić pomieszczenie do temperatury co najmniej 16 stopni. Pomieszczenie serwerowni ma okolo 15m2. Interesują mnie klimatyzatory nie wymagające samodzielnego napełniania i instalacji przez firmy zewnętrzne. Znalazłem klimatyzator ZIBRO SC 3050 oraz Remko Bologna.

Koniecznosc wykonania tego wlasnymi silami wiaze sie z glupimi przepisami ktore kwalifikuja instalacje klimatyzacji jako inwestycja, na akceptacje, ktorej trzeba splodzic tysiać papierow i odczekac dlugie miesiace a czasami nawet lata. Niestety ani ja ani urzadzenia w serwerowni nie zamierzaja tyle czasu czekac dlatego trzeba znalezc rozwiazanie tymczasowe, a klimatyzatory przenosne w cieply dzien napelniaja sie w ciagu 5 h i nastepnego dnia informatycy zastaja zalane podlogi.

Będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi oraz pomoc w wyborze najlepszego rozwiązania.

Pozdrawiam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-06-25, 10:33:09 przez plone.)
  • Odpowiedz

miezala5

2014-06-24, 13:35:13
Top użytkownik
Co to znaczy:nie wymagające napełniania i instalacji przez firmy zewnetrzne?
My tu wszyscy mamy firmy zewnetrzne i zyjemy z montowania i napełniania!
Mamy Ci doradzać jak nie dać nam zarobić!Smile)))
  • Odpowiedz

plone

2014-06-24, 15:27:04
Nowy użytkownik
bez urazy Panowie Smile

chodzi mi o klimatyzacje, ktora bede w stanie sam zamontować i ktora nie bedzie wymagala napelniania woda
  • Odpowiedz

MarioO

2014-06-24, 15:31:51
Zaawansowany użytkownik
To żaden klient.Na takim nie zarobisz wiec dla czego nie pomóc.Bierz ZIBRO lub Remko jeden chuchu i do dzieła.Rozumiem że samodzielnie dobrałeś moc urządzenia?
  • Odpowiedz

Amfan

2014-06-24, 18:36:28
Top użytkownik
A czy to nie będzie za duża odpowiedzialność, co z gwarancją jak sam zamontujesz i coś się wykrzaczy.Co wtedy na to szef jak finalnie trzeba będzie dodatkową kasę wydać na naprawę .
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-06-25, 07:54:21
Top użytkownik
Dajcie się mu wykazać po raz pierwszy i ostatni Big Grin
Niech zapłaci w budowlanym i niech się chwali znajomym jak to z urządzenia z marketu uzyskał w serwerowni minimum 16C na chłodzeniu .
Taka tylko dygresja do autora tematu:
Weź centymetr i zmierz planowaną długości instalacji tak by się nie okazało że potrzebujesz urządzenie bezprzewodowe :lol:
Zastanów się też co zrobić z zasilaniem i skroplinami ( przedłużacz/listwa z filtrem + bańka na wodę ?)
Oczywiście zakładam iż moc dobrana prawidłowo.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

plone

2014-06-25, 08:37:46
Nowy użytkownik
niestety zakup nie zalezy ode mnie, jest koniecznosc wykonania tego samodzielnie i nie przeskocze. nie potrzebuje sie nikomu chwalic, tylko potrzebuje kupic najlepszy mozliwy sprzet dlatego prosze Was o pomoc w wyborze. jezeli dla Ciebie DBKlima jest to ujma na honorze i nie jestes w stanie bez niepotrzebnych zlosliwosci mi pomoc to nie pomagaj.

za potrzebna moc chlodnicza przyjalem moc pobierana przez urzadzenia znajdujace sie w serwerowni. do zasilania jest wydzielona instalacja.

generalnie nie sadze zebym uzyskal od was jakakolwiek pomoc, wiec szkoda chyba mojego czasu.

pozdrawiam
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-06-25, 09:23:52
Top użytkownik
plone piszę poważnie i mi nic z honoru nie ubywa .
Zanim kupisz weź miarę bo może przewodów chłodniczych ci nie starczyć .
2mb czy 4mb jakie oferują urządzenia w standardzie (te które widziałem) mogą ci fizycznie nie wystarczyć .

W internecie jest strona poświęcona tylko klimatyzacji do samodzielnego montażu gdzie ludzie opisują jak sami wszystko robili od podstaw. Youtube oferuje wiele filmów instruktażowych jak wykonać taki montaż .

Nie traktuj moich wypowiedzi jako napaść na siebie, jestem przerażony problemami jakie ludzie biorą na siebie. Dobrze że firma wewnętrznie nie zleciła tego zadania sekretarce.
  • Odpowiedz

MarioO

2014-06-25, 09:46:15
Zaawansowany użytkownik
DBklima napisał(a):jestem przerażony problemami jakie ludzie biorą na siebie. Dobrze że firma wewnętrznie nie zleciła tego zadania sekretarce.

Te problemy biorą się często z winy tych pracowników.Bywa że sami wyrywają się do prac które nie leżą w zakresie ich obowiązków.Chęć zabłyśnięcia, lizusostwo .Bywa że w obawie o utratę pracy ze strachu Jednym zdaniem wchodzenie w dupe szefowi.Wiec zrodziła się patologia bo taki szef zanim skorzysta z profesjonalnej firmy zewnętrznej , zada głośno pytanie Hmmm Jak to zrobić ?i na 10 pracowników 3 na pewno wie
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-06-25, 09:55:43 przez MarioO.)
  • Odpowiedz

plone

2014-06-25, 10:10:11
Nowy użytkownik
w moim przypadku koniecznosc wykonania tego wlasnymi silami wiaze sie z glupimi przepisami ktore kwalifikuja instalacje klimatyzacji jako inwestycja, na akceptacje, ktorej trzeba splodzic tysiać papierow i odczekac dlugie miesiace a czasami nawet lata. Niestety ani ja ani urzadzenia w serwerowni nie zamierzaja tyle czasu czekac dlatego trzeba znalezc rozwiazanie tymczasowe, a klimatyzatory przenosne w cieply dzien napelniaja sie w ciagu 5 h i nastepnego dnia informatycy zastaja zalane podlogi.
  • Odpowiedz

MarioO

2014-06-25, 10:19:39
Zaawansowany użytkownik
Problem obszernie wyjaśniony powinien być w 1 poście .Co do przenośnych - Są tak skonstruowane że znaczna cześć wody odparowuje a jeśli nawet to urządzenie automatycznie przestaje pracować po napełnieniu zbiornika wodą.
  • Odpowiedz

plone

2014-06-25, 10:30:52
Nowy użytkownik
tak wiec powtarzam, w serwerowni stoi teraz klimatyzator przenosny, ktory napelnia sie w ciagu 5 godzin i zalewa podloge. Nie wylacza sie automatycznie.

Przyjrzalem sie Remko BL352 i jest tam parametr "zakres dzialania jednostki zewnetrznej - chlodzenie +5 - +50 i zakres dzialania j. zewnetrznej - ogrzewanie +5 - +34" z odnosnikiem "do -15 stopni ze sterowaniem zimowym".

Prosze powiedzcie mi czy to znaczy, ze w przypadku chlodzenia jednostka zewnetrzna dziala tylko do temperatury zewnetrznej +5 stopni celsjusza? Jezeli temperatura spadnie ponizej to co przestaje dzialac i sie niszczy? Czy takie klimatyzatory do samodzielnego montazu sa w ogole w stanie przetrwac zime bedac caly czas na chodzie? Z gory dzieki za pomoc
  • Odpowiedz

MarioO

2014-06-25, 10:41:57
Zaawansowany użytkownik
Taki klimatyzator żeby działał prawidłowo zimą musi być odpowiednio doposażony do warunków pracy.
Nie sugeruj sie tym że któraś z firm zapisała sobie że klimatyzator jest do samodzielnego montażu.To chwyt marketingowy.Jeśli masz profesjonalny serwer to eksperymenty z chłodzeniem są nie poważne.To tak jak bym się Ciebie zapytał jako laik jak w szopce z drewna postawić serwer do nasa wykorzystując do tego marketowy PC
  • Odpowiedz

Amfan

2014-06-25, 10:49:25
Top użytkownik
plone napisał(a):tak wiec powtarzam, w serwerowni stoi teraz klimatyzator przenosny, ktory napelnia sie w ciagu 5 godzin i zalewa podloge. Nie wylacza sie automatycznie.

Przyjrzalem sie Remko BL352 i jest tam parametr "zakres dzialania jednostki zewnetrznej - chlodzenie +5 - +50 i zakres dzialania j. zewnetrznej - ogrzewanie +5 - +34" z odnosnikiem "do -15 stopni ze sterowaniem zimowym".

Prosze powiedzcie mi czy to znaczy, ze w przypadku chlodzenia jednostka zewnetrzna dziala tylko do temperatury zewnetrznej +5 stopni celsjusza? Jezeli temperatura spadnie ponizej to co przestaje dzialac i sie niszczy? Czy takie klimatyzatory do samodzielnego montazu sa w ogole w stanie przetrwac zime bedac caly czas na chodzie? Z gory dzieki za pomoc

Niestety to co napisali w dokumentacji to prawda. Wyprzedzę twoje pytanie i odpowiem na to co może się stać : zalodzona jednostka wewnętrzna, uszkodzona sprężarka mechanicznie lub elektrycznie.
  • Odpowiedz

plone

2014-06-25, 11:02:18
Nowy użytkownik
MariOo doskonale rozumiem, ze nie jest to sprzet odpowiedni do sewerwoni, ale jak pisalem wczesniej do rozwiazan tymczasowych zmuszaja mnie przepisy obowiazujace w instytucji, w ktorej pracuje. Owszem, sa one glupie ale nie ja je pisalem i nie mam na to wplywu. Gdyby nie metry mulu, ktora napotykam w mojej instytucji na kazdym kroku, byly do przeskoczenia to nie bawilbym sie w kupowanie dziwnych klimatyzatorow, tylko zatrudnil firme. Niestety nie moge sobie w tej chwili pozwolic na takie luksusy, dlatego prosze o pomoc fachowcow, ktorzy wiedza na temat klimatyzacji wszystko, w przeciwienstwie do mnie.

Interesuje mnie wspomniany wczesniej Remko BL 352 i jego zdolnosc do udzwigniecia malej serwerowni, 24/365. Jezeli jest mi ktos w stanie doradzic, czy (powtarzam) w mojej sytuacji, bedzie rozsadne instalowanie takiego sprzetu, bede bardzo wdzieczny.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-06-25, 11:23:45 przez plone.)
  • Odpowiedz

MarioO

2014-06-25, 11:21:46
Zaawansowany użytkownik
W tym przypadku fachowa pomoc to zlecenie tej roboty firmie zewnętrznej.Skoro nie ma takiej możliwości to pozostaje mop i wiadro niestety.No chyba że w akcie desperacji porwiesz się na ten zestaw do "samodzielnego montażu" ale raczej nikt Ciebie tu za rękę krok po kroku nie będzie prowadził bo to nasz chleb .Mogę się też mylić i ktoś się znajdzie bo czytając na tym forum zapytania i odpowiedzi widać niejednokrotnie jak chleb ląduje w śmietniku .pozdr
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-06-25, 11:48:22 przez MarioO.)
  • Odpowiedz

plone

2014-06-25, 11:23:25
Nowy użytkownik
Amfan napisał(a):Niestety to co napisali w dokumentacji to prawda. Wyprzedzę twoje pytanie i odpowiem na to co może się stać : zalodzona jednostka wewnętrzna, uszkodzona sprężarka mechanicznie lub elektrycznie.

a orientujesz sie moze czy istnieja na rynku klimatyzatory do samodzielnego montazu bedaca w stanie pracowac 24/365 Smile ?
  • Odpowiedz

jack63

2014-06-25, 12:28:55
Zaawansowany użytkownik
plone napisał(a):czy istnieja na rynku klimatyzatory do samodzielnego montazu bedaca w stanie pracowac 24/365
Nie kumasz bazy. Nie chodzi o 24/365 !!! Tak przy temp. zewnętrznej powyżej powiedzmy 0 oC będzie pracował każdy klimatyzator. Lepiej gorzej ale coś schłodzi.
Chłodzenie serwerowni to trudny temat, a szkłem nie da sie tyłka utrzeć. Sorry, ale taka prawda.
Na lato możesz ucierać tyłek (podłogę z wody) pompką do skroplin od klimatyzatora. Cena ok 100-300 zł.
  • Odpowiedz

plone

2014-06-25, 14:51:04
Nowy użytkownik
jack63 liczylem na inteligencje rozmowcow dlatego uzylem skrotu myslowego do tego co pisalem we wczesniejszych postach tzn. 24/365 = o kazdej porze roku, w kazdej temperaturze, non-stop (oczywisicie z zachowaniem rozsadku, nie pytam o temperatury ekstremalne Wink)

dzieki za odpowiedzi
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-06-25, 14:54:02 przez plone.)
  • Odpowiedz

Amfan

2014-06-25, 14:53:55
Top użytkownik
To już lepiej 2 wentylatory w elewacji z filtrami i termostatem jeden nawiewny drugi wyciągowy ,taki freecooling Wink
  • Odpowiedz

jack63

2014-06-26, 05:55:06
Zaawansowany użytkownik
plone napisał(a):jack63 liczylem na inteligencje rozmowcow dlatego uzylem skrotu myslowego
Tłumaczysz sie jak polityk. Używasz "skrótu myślowego" a potem piszesz, że co innego miałeś na myśli. Smutne.
Ile tematów o chłodzeniu serwerowni, z tego i innych forów, przeczytałeś ??? Chyba 0,0 a temat jest na prawdę trudny bo:
1. Chłodzenie potrzebne 24/365 Big Grin . Przy "ekstremalnych" temperaturach też!
2. Utrzymanie wilgotności, czyli z reguły brak przesuszenia powietrza.
3. Współpraca z istniejącą wentylacją, która jest wymagana gdy w serwerowni będą przebywać ludzie - choćby krótko, ale jednak.
4. Zerowa świadomość problemu u informatyków i decydentów.
5. Wysokie koszty instalacji i eksploatacji PORZĄDNEJ instalacji.
6. Typowo polskie "oszczędności" wynikające z braku świadomości kosztu przechowywania i bezpieczeństwa danych.

Aby ci uświadomić napiszę, że byłem przy odbiorach instalacji chłodzenia serwerowni kosztującej ok 2000000 zł! Pomieszczenie ok 150 m2 wypełnione szafami rakowymi. W zasadzie to one są chłodzone. Koszt PRAWDZIEWEJ (a nie klimatyzatorkowej) klimatyzacji tego pomieszczenia budynku był .... dużo niższy.
Także klimatyzatorek (najlepiej przenośny Big Grin ) i szmata w lecie oraz wentylator (z filtrami Big Grin ) lub otwarcie okien w zimie są ... dużo tańsze.
Baw się dobrze.
pozdr.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-06-26, 05:57:25 przez jack63.)
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-06-26, 06:40:55
Top użytkownik
Amfan napisał(a):To już lepiej 2 wentylatory w elewacji z filtrami i termostatem jeden nawiewny drugi wyciągowy ,taki freecooling Wink
Proszę cię... a co zrobisz z wilgocią ? .... założysz sześć osuszaczy :lol:

Moim osobistym zdaniem autor tematu nie pozwala sobie pomóc prawdopodobnie dokonał wyboru i oczekuje tylko naszej aprobaty. To co wybrał do serwerowni w żadnym wypadku się nie nadaje .

Skoro może kupić do samodzielnego montażu klimatyzację np. Zibro za "3500"PLN która będzie działał tylko w serwerowni, to tak samo może kupić "produkt firmy X" za "3500" gdzie na fakturze będzie tylko produkt a "sklep/monter" wykona usługę w "gratisie" .

Uważam że temat nic nie wnosi, niech porozmawia z szefem, a nie nam opowiada ile papierów trzeba wypełniać tym bardziej, iż każdy z nas wie ile musi wypełniać papierów przed i po montażu.

Z mojego doświadczenia wynika iż po pierwszej awarii pieniądze się znajdą bez problemu
na dwa klimatyzatory z pracą naprzemienną i powiadamianiem sms.
  • Odpowiedz

jack63

2014-06-26, 07:05:16
Zaawansowany użytkownik
DBKlima napisał(a):dwa klimatyzatory z pracą naprzemienną i powiadamianiem sms.
Czyżby sms pomagał chłodzeniu w zimie? Sorki za sakazm, ale te smsy to kwiatek do kożucha. Informację że temperatura rożnie można zrobić na wiele sposobów mając ... komputery. Sam byłem świadkiem sytuacji gdy informatyk podłączył kamerkę i miał zdalny podgląd panelu klimatyzatora oraz .... termometru. To tak dla śmiechu. Big Grin
Autor tematu wpisuje się idealnie w "trynd" polskiej rzeczywistości. Brak świadomości wartości przechowywanych danych. Dopiero ich utrata otwiera co niektórym (nie wszystkim niestety) oczy.
Moim zdaniem serwerownie dalej będą "projektowane" (piszę w cudzysłowie bo dzisiejszych projektantów powinno się wysłać na białe niedźwiedzie!) bez porządnego chłodzenia lub z klimatyzatorkiem za 5zł.
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-06-26, 07:39:06
Top użytkownik
jack63 napisał(a):
Czyżby sms pomagał chłodzeniu w zimie? Sorki za sakazm, ale te smsy to kwiatek do kożucha. .
W przypadku braku zasilania ten kożuch okazuje się bardzo przydatny.

jack63 napisał(a):Autor tematu wpisuje się idealnie w "trynd" polskiej rzeczywistości.
Tak jak i wszyscy włącznie z nami. Wiecznie nie jesteśmy zadowoleni takie to nasze piekiełko.
Oszczędza się na wszystkim - ale to nie lokata idąc śladem reklam z TV .
Chcesz mieć idealnego pracownika to zapłać lub zadbaj o jego wykształcenie i miejsce pracy.
To samo tyczy się serwerowni chcesz zmniejszyć "ryzyko" awarii i obniżyć temperaturę pracy urządzeń zapewnij im odpowiednie warunki.

jack63 napisał(a):Brak świadomości wartości przechowywanych danych.
Płacz to jest po szkodzie ... nie halo tu PL wiec zwolnią informatyka albo sprzątaczkę bo tak będzie taniej i będzie stać na nowy sprzęt .
  • Odpowiedz

jack63

2014-06-26, 08:55:58
Zaawansowany użytkownik
DBKlima napisał(a):
jack63 napisał(a):
Czyżby sms pomagał chłodzeniu w zimie? Sorki za sakazm, ale te smsy to kwiatek do kożucha. .
W przypadku braku zasilania ten kożuch okazuje się bardzo przydatny.
O jakim braku zasilania piszesz? Czyżby serwery nie miały UPSów? A może klimatyzatorki maja być zasilane ze "zwykłej sieci" tzn. bez podtrzymania?
Podtrzymanie zasilania to kolejny problem. Nie wymieniłem go wyżej. Mój błąd. Sorry.
Swoja drogą aby podtrzymać zasilanie dla klimatyzatorka (nawet invertera) nie wystarczy UPS komputerowy... Za duże prądy rozruchowe sprężarek a automatyka klimatyzatorka nie potrafi sobie poradzić w sytuacji krótkiego zaniku prądu. Przerabiałem to. Krótki zanik zatrzymuje obciążona sprężarkę ale nie "gasi" automatyki i spręzarka startuje bez wyrównanych ciśnień - katastrofa.
Swoją drogą UPS do klimatyzatorka może kosztować ... więcej niż on sam. O kosztach eksploatacji (wymiana akumulatorów itd.) lepiej nie wspominać.
DBKlima napisał(a):
jack63 napisał(a):Autor tematu wpisuje się idealnie w "trynd" polskiej rzeczywistości.
Tak jak i wszyscy włącznie z nami. Wiecznie nie jesteśmy zadowoleni takie to nasze piekiełko.
Oszczędza się na wszystkim - ale to nie lokata idąc śladem reklam z TV .
Chcesz mieć idealnego pracownika to zapłać lub zadbaj o jego wykształcenie i miejsce pracy.
To samo tyczy się serwerowni chcesz zmniejszyć "ryzyko" awarii i obniżyć temperaturę pracy urządzeń zapewnij im odpowiednie warunki.
Jesteśmy niezadowoleni (przynajmniej ja) bo rządzą nami dupki bez wyobraźni. Patrz ostanie afery podsłuchowe.
Z reguły dobrze wiem jak coś powinno wyglądać/być zbudowane/działać/kosztować/itd. ale nie mam na to wpływu. Ktoś podejmuje głupie decyzje a potem konsekwencje spadają w dużej części na mnie.
Nawet autor tematu, choć laik. czuje, że coś jest nie tak jak powinno, ale nie ma właściwej decyzji za to są pseudo-oszczędności. Przecież prezes/kierownik/ktoś tam musi wziąć swoją premię za "niewydawanie pieniędzy". A potem się okazuje że w swojej megalomanii kupujemy Mercedesa a potem nie mamy pieniędzy na powietrze do kółek o paliwie nie wspominając...
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa