Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

chlodzenie serwerowni

36 Odpowiedzi, 28008 Wyświetleń
Wstecz 1 2

Amfan

2014-06-26, 12:13:19
Top użytkownik
DBKlima napisał(a):
Amfan napisał(a):To już lepiej 2 wentylatory w elewacji z filtrami i termostatem jeden nawiewny drugi wyciągowy ,taki freecooling Wink
Proszę cię... a co zrobisz z wilgocią ? .... założysz sześć osuszaczy :lol:

Moim osobistym zdaniem autor tematu nie pozwala sobie pomóc prawdopodobnie dokonał wyboru i oczekuje tylko naszej aprobaty. To co wybrał do serwerowni w żadnym wypadku się nie nadaje .

Skoro może kupić do samodzielnego montażu klimatyzację np. Zibro za "3500"PLN która będzie działał tylko w serwerowni, to tak samo może kupić "produkt firmy X" za "3500" gdzie na fakturze będzie tylko produkt a "sklep/monter" wykona usługę w "gratisie" .

Uważam że temat nic nie wnosi, niech porozmawia z szefem, a nie nam opowiada ile papierów trzeba wypełniać tym bardziej, iż każdy z nas wie ile musi wypełniać papierów przed i po montażu.

Z mojego doświadczenia wynika iż po pierwszej awarii pieniądze się znajdą bez problemu
na dwa klimatyzatory z pracą naprzemienną i powiadamianiem sms.

Z tymi osuszaczami w zimie to bym był ostrożny Mollier (i-x). Z resztą co napisałeś zgadzam się, ma chłopina problem i pretenduje z własnej woli na kandydata do wy.......bania z roboty.
  • Odpowiedz

plone

2014-06-26, 16:12:25
Nowy użytkownik
Panowie dajcie sobie spokoj z sarkazmem i glupimi docinkami, jestcie chyba powaznymi ludzmi prowadzacymi swoja dzialalnosc, a jeszcze wpisujecie w nickach nazwy swoich firm, na co to komu.
Tak jak pisalem wczesniej w instytucji w ktorej pracuje montaz klimatyzacji jest zakwalifikowany jako inwestycja, na ktora trzeba robic minimalne wymagania organizacyjno-uzytkowe, czyli dosc potezny dokument na zatwierdzenie ktorego czeka sie dlugo, no ale DBKlima wie chyba lepiej wiec po co ja to w ogole tlumacze Wink.
Inwestycja jak sama nazwa wskazuje jest dzialaniem, ktore zwieksza wartosc budynku w ktorym jest realizowana, wiec nie wchodzi niestety w gre zatrudnienie firmy, ktora montaz wykona "w gratisie".
Swiadomosc problemu mamy, niestety tworcy przepisow nie koniecznie w zwiazku z tym zachodzi koniecznosc ratowania sie wszelkimi mozliwymi sposobami, ale niektorym to najwidoczniej ciezko zrozumiec bo nie operuja budzetem panstwa, tylko swoim wlasnym.

Ciesze sie ze mi tak licznie i w niektorych przypadkach fachowo odpowiedzieliscie bo mam teraz szeroki zarys problemu i wiem co z nim robic.

Dzieki i pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-06-26, 16:33:47 przez plone.)
  • Odpowiedz

MarioO

2014-06-26, 16:38:12
Zaawansowany użytkownik
Jeśli to jest budżetówka to tym bardziej pomoc jest nieuzasadniona.Jesteśmy zwykłymi zjadaczami chleba i w zębach przynosimy ZUS i podatki co miesiąc ciężko na to pracując. Pretensje musisz mieć do tych którzy wpierdzielają ośmiorniczki na obiad i bawią za pieniądze podatnika a które mogłyby posłużyć do schłodzenia Twojej serwerowni.Druga sprawa to że jacy wyborcy taki budżet państwa.Bullshit!!!!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-06-26, 16:50:20 przez MarioO.)
  • Odpowiedz

plone

2014-06-26, 16:41:47
Nowy użytkownik
ale ja przeciez nie mam do nikogo z Was pretencji, przyszedlem sie tylko poradzic znawcow tematu. dla twojej wiadomosci ludzie pracujacy dla panstwa tez co miesiac placa zus, podatki i ciezko pracuja, ale lepiej wrzucic wszystkich do jednego wora
  • Odpowiedz

MarioO

2014-06-26, 16:52:48
Zaawansowany użytkownik
Czytaj ze zrozumieniem
  • Odpowiedz

Amfan

2014-06-26, 18:25:18
Top użytkownik
plone napisał(a):ale ja przeciez nie mam do nikogo z Was pretencji, przyszedlem sie tylko poradzic znawcow tematu. dla twojej wiadomosci ludzie pracujacy dla panstwa tez co miesiac placa zus, podatki i ciezko pracuja, ale lepiej wrzucic wszystkich do jednego wora
Daj sobie chłopie z tym spokój za przekręty typu portal empatia z którego nikt nie korzysta a koszytował nas 50mlzł nikogo nie oskarżono a ciebie za 3tyś zł oskarżą o niegospodarność.
  • Odpowiedz

jack63

2014-06-27, 06:17:11
Zaawansowany użytkownik
plone. Tłumaczysz nam jak dzieciom, ze się nie da załatwić kasy, a wg. mnie po prostu komuś się nie chce wypełnić kilku papierów tekstem. Próbujesz po polsku "podwiązać coś sznurkiem". Promujesz typowo polskie dziadostwo.
Sprawa jest prosta. Powiedz, że jak nie będzie porządnego chłodzenia, to serwer się "zepsuje" i dane polecą w kosmos.
Nie daj się wpuścić w kanał, bo jak będziesz machał szmatą, to np. w weekend coś sie spierdzieli a Ty oczywiście będziesz temu winien! Zwykła polityka, czyli kurewstwo.
Znam to z autopsji. Zawsze odpowiedzialność, choćby tylko wizerunkowa, spada na tego niżej w hierarchii.
Jak to ma być zrobione to już pewnie wiesz. Jak chcesz wiązać sznurkiem, to też dostałeś propozycje (pompka do skroplin i/lub wentylatory ścienne z "filtrami"). Więc nie płacz więcej, bo i tak ci nikt nie może więcej pomóc. Fizyki nie przeskoczysz. Nie masz żadnych szans! Z głupotą decydentów można próbować walczyć tylko politycznie, ale szanse sa większe. Problem nie jest techniczny tylko polityczny.
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-06-27, 07:44:46
Top użytkownik
Skontaktuj się z działem inwestycji w jaki sposób "kulturalny" możesz do tematu podejść by kupić w trybie pilnym wymagane urządzenie.

Co do pracowników są stosowne przepisy BHP
http://www.hvacr.pl/vademecum/upaly-praw...racodawcow

Co do serwerowni niestety regulatorem jest tylko zdrowy rozsądek (bo przepisów nadal brak?) :
ANSI/CSA/EIA/TIA TIA-942 (PN PN-3-0092) Datacenter Infrastructure Standards - nie ma odpowiednika dla PL .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

cash3

2014-06-29, 17:09:09
Nowy użytkownik
W serwerowni niech najlepiej ktoś z doświadczeniem zamontuje klimatyzację, są też firmy takie jak samsung która do gwarancji chce by to montować gość po szkoleniu co posiada papier. W markecie możesz kupić klime firmy krzak i są w zestawie rury ale ograniczona ilość i to z tego co wiem nie są miedziane tylko jakieś Alu coś czyli lipa co do skroplin jeśli masz grawitacyjne to maly problem. Problem będzie jak będziesz miał zastosować pompkę skroplin.
  • Odpowiedz

cash3

2014-06-29, 17:11:22
Nowy użytkownik
W serwerowni niech najlepiej ktoś z doświadczeniem zamontuje klimatyzację, są też firmy takie jak samsung która do gwarancji chce by to montować gość po szkoleniu co posiada papier. W markecie możesz kupić klime firmy krzak i są w zestawie rury ale ograniczona ilość i to z tego co wiem nie są miedziane tylko jakieś Alu coś czyli lipa co do skroplin jeśli masz grawitacyjne to maly problem. Problem będzie jak będziesz miał zastosować pompkę skroplin.
  • Odpowiedz

chico

2014-06-30, 08:04:59
Nowy użytkownik
ciężko mi uwierzyć, że inwestycja w klimatyzator może być rozpatrywana latami.... im szybciej się zacznie te papierki wypisywać - tym szybciej będzie decyzja, jak coś robić to porządnie, a na taki klimatyzator z marketu też ktoś musi dać pieniążki
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa