Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Agregat Clivet Błąd E17

16 Odpowiedzi, 15180 Wyświetleń

Dejw88

2014-06-28, 20:53:34
Użytkownik
Witam, w agregacie wody lodowej Clivet WSAT-XEE182 wywala błąd E17(przepływ przez pompę). Filtr wodny sprawdziłem (był czysty), zawory poodkręcane, ciśnienie wody na postoju 2bar, natomiast po włączeniu pompy 4bar. Wysokość instalacji w najwyższym punkcie ok 8m natomiast sam agregat stoi na ziemi (odpowietrznik zamontowany w najwyższym punkcie instalacji). Po włączeniu agregatu na wyłączniku serwisowym pompa zaczyna pracować, pochodzi około 10 s po czym wywala błąd E17. I tak za każdym razem. Pompa jest 3 fazowa napięcia na poszczególnych fazach: 233/237/235 V. rozbiór prądów przez pompę 1,35/1,41/1,37 A (czyli generalnie w normie).

Proszę o sugestię co może stać za taki stanem rzeczy, Z góry dzięki!
  • Odpowiedz

freegass

2014-06-29, 07:13:18
Użytkownik
Jeśli nie ma fizycznej blokady przepływu i powietrza w układzie sprawdź sam czujnik. Jeśli jest to czujnik z "blaszką" to bywa, że blaszka się ulatnia (pęka, koroduje itp). Jeśli to czujnik różnicy ciśnień to sprawdź drożność przewodów impulsowych.
  • Odpowiedz

renegat35

2014-06-29, 12:42:10
Użytkownik
a gdzie jest pompa na zasilaniu czy powrocie i gdzie jest czujnik i pomiar ciśnień, bo trochę dużo że podbija do 4 bar jakby przepływ był gdzieś zamknięty
  • Odpowiedz

p.obelix

2014-06-29, 13:00:40
Zaawansowany użytkownik
renegat35 napisał(a):a gdzie jest pompa na zasilaniu czy powrocie i gdzie jest czujnik i pomiar ciśnień, bo trochę dużo że podbija do 4 bar jakby przepływ był gdzieś zamknięty
No właśnie trochę duże te ciśnienie za pompą. A jakie jest przed pompą? Pompy obiegowe zawsze montuje się za wymiennikiem.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

Amfan

2014-06-29, 18:15:48
Top użytkownik
Dobrze by było zmierzyć przepływ,woda w tego typu instalacjach jest niebezpieczna.Jak rozsadzi wymienniki to pozamiatane.
  • Odpowiedz

Dejw88

2014-06-29, 20:50:42
Użytkownik
Sama pompa zamontowana jest na powrocie wody z instalacji. Manometr wysokiego ciśnienia jest natomiast zamontowany na wyjściu wody lodowej z agregatu. Niestety sam układ nie posiada manometru na ssaniu pompy wiec ciężko mi powiedzieć jakie będzie ciśnienie przed pompą.

Ja tłumaczę sobie, że ciśnienie jest w normie bo różnica wysokości pomiędzy instalacją a agregatem jest ok 8m, co już daje 0,8bar nadciśnienia na postoju...Ale może się mylę...

Czy ktoś miał do czynienia z tego typu agregatem i wie jak sprawdzić czy czujnik przepływu nie jest walnięty(?)
  • Odpowiedz

Amfan

2014-06-30, 04:39:11
Top użytkownik
Na włączonej pompie sprawdź czy są zwarte styk , następnie wyłącz pompę i sprawdź czy się rozwierają.Tam jest śrubka do regulacji, nie radzę regulować. Czujnik może być dobry tylko za mały jest napór na blaszkę dlatego jej nie odgina, ale to trzeba zmierzyć przepływ.
  • Odpowiedz

renegat35

2014-06-30, 17:13:41
Użytkownik
A za agregatem co jest? centrale, klimakonwektory czy co?
Jeśli masz możliwość zainstalować drugi manometr to go zamontuj, gdzieś na spuście jak jest, bo jeśli czujnik jest dobry to drugi manometr Ci pokaże jakie są opory i da nowe dane
  • Odpowiedz

Dejw88

2014-06-30, 20:50:23
Użytkownik
Agregat ciągnie instalację wody lodowej(około 12 klimakonwektorów). Generalnie pytanie dla osób które znają urządzenia Clivet. Sam parę razy serwisowałem tego typu urządzenia i zawsze bez problemu zlokalizowałem czujnik przepływu (był zainstalowany na parowniku). W tym wypadku dosłownie wszedłem do środka agregatu i nie potrafiłem zlokalizować czujnika, a jedyne co mi się rzuciło w oczy to dwa wolne króćce (plastikowe, przeźroczyste wężyki) przed oraz za pompą które nie były nigdzie podłączone tylko zaślepione.
Sam agregat podobno nie pracuje od ponad roku i cały czas wywala błąd E17, inna firma serwisowa majstrowała przy nim wcześniej tj około rok temu.

Naszło mnie teraz pytanie czy te dwa wolne króćce mogły służyć do podłączenia czujnika przypływu? Być może firma która bawiła się przy agregacie zdiagnozowała uszkodzenie czujnika, zdemontowała go i już się więcej nie pojawiła? Sama lokalizacja czujnika była by dla mnie nieco dziwna bo zawsze spotykałem się z czujnikami montowanymi na parowniku (co jest logiczne z punktu widzenia zasady działania czujnika przepływu).

W samym agregacie były bowiem tylko przewody z dwóch czujników:
-jeden bezpośrednio podłączony do pompy (jego odłączenie powoduje błąd E18-brak wody w instalacji)
-drugi czujnik zaraz przed pompą na powrocie wody z instalacji (czujnik ten posiada rezystancję 0,640koma)

Proszę o opinię bardzie doświadczonych osób czy jest możliwe aby czujnik przepływu(różnicowy) był zamontowany pomiędzy króćcami pompy.
  • Odpowiedz

freegass

2014-06-30, 21:02:31
Użytkownik
Podaj typ sterownika. Trzeba odszukać na listwie lub płycie sterownika okablowanie od czujnika.
  • Odpowiedz

Dejw88

2014-06-30, 21:19:50
Użytkownik
Agregat Clivet WSAT XEE 182

Typu sterownika nie mam spisanego. Układ jest wyposażony w "Zdalną klawiaturę sterującą" jak to jest napisane w dokumentacji technicznej-nie wiem czy to w czymś pomoże...

Podczas wyświetlanai błędu E17 pokazuje dodatkowo: 6928 (mruga razem z E17)
  • Odpowiedz

freegass

2014-06-30, 22:04:54
Użytkownik
Prawdopodobnie jest to TalkCompact. Na podstawowej płytce sterownika (tej z przekaźnikami) na złączu CN1 jest obłożony czujnik przepływu. Wejścia są aktywne 12 V. #15 jest wspólny, #16 przepływ. Jeśli przepływ OK to pomiędzy #15 i #16 ma być 12V.
  • Odpowiedz

Dejw88

2014-07-01, 05:20:19
Użytkownik
rozumiem, że czujnik przepływu jest oznaczony na schemacie jako 1QS ?
  • Odpowiedz

freegass

2014-07-01, 07:41:37
Użytkownik
Tak, zapomniałem dopisać.
  • Odpowiedz

Dejw88

2014-07-01, 16:54:25
Użytkownik
Dzięki wielkie, zobaczymy co uda się zwojować
  • Odpowiedz

Dejw88

2014-11-13, 22:01:07
Użytkownik
Dal zainteresowanych tematem:

Po długich negocjacjach z użytkownikiem całej instalacji ostatecznie udało mi się dojść do sedna problemu i usunąć usterkę.
Otóż przyczyną wywalania błędu E17 (brak przepływu) nie był sam agregat, a błędnie wykonana instalacja wody lodowej. Praktycznie wszystkie klimakonwektory miały zamontowane w odwrotną stronę zawaory 3-drogowe (by pass od strony klimakonwektora). W załączniku przesyłam zdjęcie

Teraz wszystko działa aż miłoSmile
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa