Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

za niskie ciśnienie

11 Odpowiedzi, 9916 Wyświetleń

jacek 64

2014-06-24, 19:40:09
Zaawansowany użytkownik
Witam kolegów . Klimatyzator kanałowy 5,2 kW On/Of . Pracuje około 5 lat . Włączony w szereg z rekuperatorem. Parownik w kanałówce obladza się. Od razu piszę że odpiąłem wszystkie rury od rekuperacji . Pracuje sama jednostka wewnętrzna .Parownik czyściuteńki, Skraplacza tak samo czysty Ciśnienie mierzone po stronie gazowej 5,8 do 6,4 bara - R 410A. Powinno być 7,2 do 8 . Czynnik odpompowałem zważyłem - było za mało. Powinno być 1,45 kg. Eksperymentowałem z ilością czynnika od 1 ,2 kg do 1,8 kg . Ciśnienie nie wzrosło ponad 6,6 bar. Sprawdziłem anemometrem ilość przepływu powietrza . Dla tej mocy jednostki 5,2 kW powinno być od 570m3/h do 900 m3/h. Wymusiłem zewnętrznym wentylatorem nawet do 1000m3/h . Nic to nie dało. Przy przepływie powietrza na poziomie 600m3/h -ciśnienie 5,9 bar. Sprawdziłem rury cieczowe i gazowe ( 4 metry długości) czy nie są zagięte. Są w idealnym stanie . Nie zmierzyłem jeszcze ciśnienia na cieczy. Nie ma zaworu pomiarowego. Zaczynam podejrzewać , że może być uszkodzona sprężarka . Muszę założyć zawór na cieczy aby zmierzyć ciśnienie . co koledzy sądzą ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-06-24, 19:41:39 przez jacek 64.)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2014-06-24, 20:10:04
Top użytkownik
Witam

No ale jakie masz przegrzanie? Olej ciśnienie.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

jacek 64

2014-06-24, 20:30:33
Zaawansowany użytkownik
przegrzanie - od 15 do 25
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2014-06-25, 04:24:28
Top użytkownik
jacek 64 napisał(a):przegrzanie - od 15 do 25
Witam

No a jakie powinno być w tym układzie? No i skąd te zalodzenie?

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

Amfan

2014-06-25, 05:45:10
Top użytkownik
jacek 64 napisał(a):Witam kolegów . Klimatyzator kanałowy 5,2 kW On/Of . Pracuje około 5 lat . Włączony w szereg z rekuperatorem. Parownik w kanałówce obladza się. Od razu piszę że odpiąłem wszystkie rury od rekuperacji . Pracuje sama jednostka wewnętrzna .Parownik czyściuteńki, Skraplacza tak samo czysty Ciśnienie mierzone po stronie gazowej 5,8 do 6,4 bara - R 410A. Powinno być 7,2 do 8 . Czynnik odpompowałem zważyłem - było za mało. Powinno być 1,45 kg. Eksperymentowałem z ilością czynnika od 1 ,2 kg do 1,8 kg . Ciśnienie nie wzrosło ponad 6,6 bar. Sprawdziłem anemometrem ilość przepływu powietrza . Dla tej mocy jednostki 5,2 kW powinno być od 570m3/h do 900 m3/h. Wymusiłem zewnętrznym wentylatorem nawet do 1000m3/h . Nic to nie dało. Przy przepływie powietrza na poziomie 600m3/h -ciśnienie 5,9 bar. Sprawdziłem rury cieczowe i gazowe ( 4 metry długości) czy nie są zagięte. Są w idealnym stanie . Nie zmierzyłem jeszcze ciśnienia na cieczy. Nie ma zaworu pomiarowego. Zaczynam podejrzewać , że może być uszkodzona sprężarka . Muszę założyć zawór na cieczy aby zmierzyć ciśnienie . co koledzy sądzą ?

odłącz na chwilę wentylator jednostki zewnętrznej i sprawdź czy rośnie ciśnienie, napisz czy urządzenie ma regulator na skraplaczu. I napisz coś więcej o pracy rekuperatora jaka jest temperatura powietrza przed parownikiem.
  • Odpowiedz

radekklimat

2014-06-25, 05:45:26
Moderator
Za mało gazu albo filtr przypchany
  • Odpowiedz

bartekyogico

2014-06-25, 06:35:00
Zaawansowany użytkownik
jacek 64 napisał(a):przegrzanie - od 15 do 25
Kolego, a gdzie i jak to zmierzyłeś, na ssącej od parownika czy przy śrubunkach na zewnętrznej. Przegrzanie 25K przy odparowaniu 6 bar? Nie dowierzam.
A ten parownik to lodzi się na całej powierzchni?
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-06-25, 07:02:21
Top użytkownik
Jak będziesz następnym razem zrób zdjęcia gdzie się obladza .
... wróże z tarota: przepchany filtr, uszkodzona cewka, zawór ? może warto przedmuchać azotem i ponownie wagowo napełnić.
Co to za model/producent ?
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

andrewrc

2014-06-29, 17:00:52
Użytkownik
Włącz na grzanie i zobacz ciśnienia i niech pochodzi kilkanaście minut i z powrotem na chłodzenie i tak kilka razy. Masz go gdzieś zapchanego, pewnie kapilara.
  • Odpowiedz

jacek 64

2014-07-03, 21:15:01
Zaawansowany użytkownik
Witam Kolegów . Wracam do tematu. Poprzednio udzieliłem złej odpowiedzi dotyczącej przegrzania. Przegrzanie oscylowało w granicach 2,5 do 0. Zacznę od początku . Ponieważ układ stwarzał powracające kłopoty - obladzanie się parownika - zrobiliśmy" laboratorium ". Siedzieliśmy dzisiaj cały dzień . Podłączyliśmy miernik Testo 570 do układu . W zależności jak podłączone były rury do klimatyzatora kanałowego - podłączone wejście , podłączone wyjście - w różny sposób kształtowały się przepływy powietrza - od 450 do 800 m3/h tak kształtowało się ciśnienie i przegrzanie. Przy przepływie 500m3 w kanałówce - ciśnienie wynosiło 6 do 5,8 bara - przegrzanie 0,5 do 0 . Przy 800m3 ciśnienie 6,4-6,7 -przegrzanie 2-3 . Następnie zadaliśmy sobie dużo trudu - przytargaliśmy nową jednostkę o tej samej mocy , innej firmy - też On/Of. Podłączyliśmy ją na nowych rurach . Elektrycznie wymusiliśmy pracę agregatu. Pomiary wyszły następujące : Przy przepływie 500m3 ciśnienie 6,2 bara - przegrzanie około 4. Przy przepływie 800m3 ciśnienie 7,2 bar -przegrzanie około 4. Podłączając nowe rury i nową jednostkę zewnętrzną - chcieliśmy drogą eliminacji sprawdzić wszystkie podejrzane elementy Między innymi czy rury nie są załamane . Nasze wnioski . Jednostka zewnętrzna ma obniżone parametry ( ilość czynnika była zmieniana w szerokim zakresie). Przy przytłumionym przepływie powietrza w jednostce wewnętrznej - dochodzi do oblodzenia parownika . Na nowej jednostce nie było tego efektu. Nie chcąc wymieniać jednostki zewnętrznej użyliśmy dwóch sposobów - oba się sprawdziły: Zastosowaliśmy prosty timer - zegar który wymusza pracę przez 30 minut - potem 15 minut przerwy. Układ się odladza. Drugi sposób trochę bardziej ryzykowny - to dokręciliśmy imbus na zaworze trójdrożnym - przytłumiając powrót gazu. Wtedy ciśnienie nam rosło do 7,4 bara, przegrzanie do około 8. Wtedy oblodzenie występowało tylko na krótkim odcinku za zaworem trójdrożnym w kierunku agregatu. Powstawał jakby drugi zawór. Jakiś czas testowaliśmy taką pracę - było ok. Zostawiliśmy jednak tylko na układzie czasowym 15 minut przerwy , 30 minut pracy. Odpowiadam jeszcze Kolegom na pytania- nie mogliśmy jednostki zewnętrznej przełączyć na grzanie - bo ten model był tylko na chłodzenie. Nie miał zaworu czterodrożnego. Wszystkie pomiary były wykonywane na śrubunkach jednostki zewnętrznej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-07-03, 21:20:10 przez jacek 64.)
  • Odpowiedz

jacek 64

2014-07-06, 18:56:01
Zaawansowany użytkownik
jacek64 napisał(a):Drugi sposób trochę bardziej ryzykowny - to dokręciliśmy imbus na zaworze trójdrożnym - przytłumiając powrót gazu. Wtedy ciśnienie nam rosło do 7,4 bara, przegrzanie do około 8. Wtedy oblodzenie występowało tylko na krótkim odcinku za zaworem trójdrożnym w kierunku agregatu. Powstawał jakby drugi zawór. Jakiś czas testowaliśmy taką pracę - było ok
Co sądzicie o takiej pracy na dłuższą metę ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-07-06, 18:58:19 przez jacek 64.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa