Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

słaba działanie klimatyzacji audi a4 b6 2002r

8 Odpowiedzi, 11986 Wyświetleń

mati238

2014-07-18, 15:30:30
Nowy użytkownik
Witam. Pacjent to audi a4 b6 2002r. Klimatyzacja działa ale slabo, schładza 12-13 stopni ponizej temperatury otoczenia. Bylem u mechanik i ku mojemu zdziwieniu powiedzial ze wszysto jest ok. Podpieli maszyne posprawdzali i na koncu powiedzieli ze ten typ tak ma ze wydajnosc klimy jest slaba. Temperatura na zewnatrz bylo 25 stopni, a z kratek nawiewu srodkowego lecialo 12 stopni, klimatronik ustawiony na LOW na 5 kresek nawiewu. Podpartrzylem tez na wyswietlacz tej maszyny Lp 2.8 a Hp 11.2 na srodu bylo cos 5xx juz nie pamietm. Co mnie dziwi to to iz przez rok czasu nie ubylo nic czynnika, w tamtym roku napelnialem ale tez nie bylo poprawy. Mam tez problem jak wylacze klime to strasznie paruja szyby ze nieda sie jechac a co dziwne nie widze nigdzie tam wody. Sprezarka chodzi cicho nic nie slychac, paski tez sprawdzali. Wyczytalem ze jest tam jakas dysza i osuszacz ale niewiem czy jak to powymieniam to bedzie jakas poprawa. Oczywiscie jak na polu robi sie tak powyzej 32 stopni a klimatronik ustawie na 20 stopni to klima jest jeszcze slabsza. Ustawiam na Auto klimatronik zwieksza moc nadmuch ale nie moze schlodzic wnetrza. W czasie jazdy na autostradzie jest lepiej. Wentylator dziala non stop po wlaczeniu klimy, oba.
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2014-07-18, 17:49:52
Top użytkownik
wymień dyszę rozprężną.Jest w rurce cienkiej przed zaworem serwisowymHP.Trzeba rozkręcić tą rurke i ja wyciągnąc
  • Odpowiedz

mati238

2014-07-20, 16:45:17
Nowy użytkownik
Ok w tygodniu postaram sie gdzies podjechac i wymienic te dysze. A jeszcze jedno pytanie te cisnienia sa poprawne co podalem? Odczyt na wolnych obrotach silnika. Co prawda ostatni spec mowil cos o tej dyszy ale powiedzial ze niema potrzeby. Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2014-07-21, 05:42:27
Top użytkownik
Ciśnienia LP trochę za wysokie HP za niskie
winny być odpowiednio 2,5 13.0
  • Odpowiedz

mati238

2014-08-01, 16:11:27
Nowy użytkownik
Witam ponownie, no i co sie okazało ze czynnika bylo za duzo odessal 585g a ma byc wedlug tabliczki pod maska 500 +/- 20g. Co prawda jakiejs tam mega roznicy niema ale min temperatura z kratek to 8.6 stopni na 6-7 kresek nawiewu. Co prawda na zewnatrz bylo 22 ale wczesnie co bym nie robil to nizej jak 12 nie zeszlo. Dziwi mnie tylko jak inni osiagaja 4 stopnie Smile no i jak poprzedni klimiarz nabil wiecej czynnika? A no i dysza tez wymieniona, byla biala a ja dostalem pomaranczowa :/. A jeszcze jedno gosc podlaczyl komputer i bledow nie bylo i stwierdzil ze wentylator klimy ma tylko jeden bieg jak wlaczyl to dosc glosno chuczal tak jak by od razu na ful sie wlanczal. Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2014-08-02, 06:21:32
Top użytkownik
Jak była biała dysza dławiąca to powinni wsadzić białą.Ma ona większy otwór powodujący rozpręzanie.Biała ma 1,828 mm a pomarańczowa 1,447 mm
  • Odpowiedz

mati238

2014-08-02, 17:03:49
Nowy użytkownik
No ladnie. Dysze kupowalem sam w inter cars bo wg. Pana sprzedajacego i katalogu to taka miala byc. A zaplacilem za odebranie czynnika i montaz dyszy 130 zl Sad . Dzisiaj byly prawdziwe upaly, 30-33 stopnie i klima jakos dawala rady jak ustawilem 19 stopni na klimatroniku to zbilo ale 5 kresek wial caly czas z tym ze zajelo jej 5-10 min zanim wiatrak zszedl do tych 5 kresek tak to walil prawie na makasa. Jak to powiedzial moj kolega klima dziala chlodzi ale niema takiego walniecia chlodem jak np w mniejszej ibizie (seat). Moze juz sam za duzo wymagam... .
  • Odpowiedz

mati238

2014-08-03, 10:37:12
Nowy użytkownik
A jeszcze jedno sprawdzalem i sa dwie dysze do audi (sa jeszcze do vw passata, niby te same) o roznej srednicy, ja mam ta mniejsza. Teraz nasuwa sie pytanie srednica dyszy a wydajnosc klimy, skoro rozne dysze pasuja to mozna by poeksperymentowac jak by ktos mial swoja maszyne do napelniania.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa