Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Przepalające się cewki przez klime ?

2 Odpowiedzi, 3399 Wyświetleń

bari1964

2014-07-18, 20:18:11
Nowy użytkownik
Witam jestem posiadaczem micry k12 2004 r z instalacja brc. W ciągu miesiąca wymieniłem już 2 cewki zapłonowe i zauwarzyłem że przepalaja sie przez włączoną klimatyzacje. Gdy włącza sie sprężarka obroty zaczynją falowć i przy dłuższej jeździe na klimie pali cewke. Pytanie: co moze być przyczyna ? Z góry bardzo dziekuje za pomoc. Pozdrawiam
  • Odpowiedz

LDR

2014-07-19, 21:25:23
Nowy użytkownik
Po włączeniu klimatyzacji wysyłany jest sygnał do komputera, aby szerzej otworzył przepustnice (silniczek krokowy, lub zawór wolnych obrotów - zależy od samochodu), aby utrzymać takie same obroty na biegu jałowym przy załączonym dodatkowym obciążeniu silnika więc gdzieś tam może być usterka. Obroty falują na LPG i na benzynie czy tylko na LPG?

Jeśli samochód pali Ci cewkę to sprawdź napięcie ładowania akumulatora czy nie jest większe niż 14,4V.

Jedynym wytłumaczeniem przy którym klimatyzacja mogłaby powodować przepięcia to spalona dioda prostownicza w cewce załączającej sprzęgło sprężarki, ale raczej wydaje mi się to mało prawdopodobne. Jeśli jednak by była spalona to wystarczy zwykłą diodę prostowniczą spolaryzowaną w kierunku zaporowym podłączyć równolegle do cewki sprężarki.

PS. Napięcie ładowania sprawdź też na wyższych obrotach.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-07-19, 21:30:02 przez LDR.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa