Witam jestem posiadaczem micry k12 2004 r z instalacja brc. W ciągu miesiąca wymieniłem już 2 cewki zapłonowe i zauwarzyłem że przepalaja sie przez włączoną klimatyzacje. Gdy włącza sie sprężarka obroty zaczynją falowć i przy dłuższej jeździe na klimie pali cewke. Pytanie: co moze być przyczyna ? Z góry bardzo dziekuje za pomoc. Pozdrawiam
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Przepalające się cewki przez klime ?
2 Odpowiedzi, 3399 Wyświetleń|
Po włączeniu klimatyzacji wysyłany jest sygnał do komputera, aby szerzej otworzył przepustnice (silniczek krokowy, lub zawór wolnych obrotów - zależy od samochodu), aby utrzymać takie same obroty na biegu jałowym przy załączonym dodatkowym obciążeniu silnika więc gdzieś tam może być usterka. Obroty falują na LPG i na benzynie czy tylko na LPG?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-07-19, 21:30:02 przez LDR.)
Jeśli samochód pali Ci cewkę to sprawdź napięcie ładowania akumulatora czy nie jest większe niż 14,4V. Jedynym wytłumaczeniem przy którym klimatyzacja mogłaby powodować przepięcia to spalona dioda prostownicza w cewce załączającej sprzęgło sprężarki, ale raczej wydaje mi się to mało prawdopodobne. Jeśli jednak by była spalona to wystarczy zwykłą diodę prostowniczą spolaryzowaną w kierunku zaporowym podłączyć równolegle do cewki sprężarki. PS. Napięcie ładowania sprawdź też na wyższych obrotach. |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY