Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Audi A4 B6 1.9tdi 2001r klima nagle przestała działać

5 Odpowiedzi, 21919 Wyświetleń

adammos

2014-07-04, 10:50:40
Nowy użytkownik
Witam wszystkich,

Może ktoś z Was będzie w stanie mi pomóc. Wiem, że sam opis może być niewystarczający, ale macie doświadczenie w tych sprawach, którego ja nie posiadam. Otóż tak jak napisałem w temacie, ciąg dalszy mojego pecha, dzisiaj rano jadąc do pracy, oczywiście z włączoną klimą, coś mi na zakręcie "stuknęło" z przodu samochodu, taki dziwny dźwięk jakby z przodu z prawej strony, dźwięk słyszany też jakby od strony deski rozdzielczej, ale nie centralnie spod, tylko po prostu gdzieś pod maską. Przestraszyłem się, że może koło mi się poluzowało, wyłączyłem klimę i radio żeby mi nic nie przeszkadzało w nasłuchiwaniu, wysiadłem i sprawdziłem czy koła dokręcone, rzuciłem okiem czy nie lata mi nic pod maską i wsiadłem do samochodu w całkowitej ciszy i podczas jazdy nic dalej nie stukało. Dojechałem tak do pracy. Teraz wracałem, włączyłem radio i klimę, a tu się okazuje, że klima całą drogę dmucha ciepłym powietrzem... i już wiedziałem, że te stuknięcie było w "klimie". Dodam, że 2 lata temu kupiłem ten samochód i klima tak samo dmuchała tylko ciepłym, zajechałem do serwisu klimatyzacji i powiedzieli, że sprzęgiełko klimy nie działa i mi za 400 zł to naprawili czy tam wymienili. Czy to mogło znów zepsuć się sprzęgło klimy? A jak nie to w takim razie co tam mogło paść? Następne pytanie- czy jak podłączę pod komputer to VAG wykaże mi co tam nie pracuje? Już dawno miałem kupić kabel do komputera (koszt około 50 zł) to bym nabył i sprawdził. Mój samochód to tak jak w temacie - Audi A4 B6 1.9tdi z 2001r.

Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

agrobim

2014-07-08, 19:18:12
Nowy użytkownik
Może tarcza zabierakowa odpadła od sprężarki. Częsta sprawa w tych samochodach, odpada tarcza i klimatyzacja przestaje nagle działać. Zajedź do serwisu klimatyzacji i uważnie od dołu silnika trzeba zobaczyć czy jest tarcza zabierakowa.
Diagnozowanie usterek mechanicznych i elektronicznych naprawy układów klimatyzacji - klimatyzacja samochodowa - Sandomierz
  • Odpowiedz

adammos

2014-07-17, 14:20:04
Nowy użytkownik
Dzięki agrobim za odpowiedź. Nie byłem jeszcze w serwisie, ale nabyłem kabelek i mam takie błędy z klimy:

vag com (eng):

-------------------------------------------------------------------------------
Address 08: Auto HVAC
Controller: 8E0 820 043 A
Component: A4 Klimaautomat 0712
Coding: 00000
Shop #: WSC 63351
2 Faults Found:
01274 - Air Flow Flap Positioning Motor (V71)
41-10 - Blocked or No Voltage - Intermittent
00604 - Potentiometer Positioning Motor for Air Flow Flap (G113)
30-10 - Open or Short to B+ - Intermittent

Polski Vag:

1274 Silnik sterujący klapy przepływu powietrza-V71
zablokowany lub brak napięcia - BŁĄD SPORADYCZNY
604 Potencjometr w V71-G113
przerwa lub zwarcie do plusa - BŁĄD SPORADYCZNY
  • Odpowiedz

adammos

2014-07-21, 13:50:49
Nowy użytkownik
No i klima naprawiona Big Grin . Zajechałem do oszusta, który niby wymienił sprzęgło 2 lata temu i skasował 400 zł no i tym razem śpiewka żeby zostawić mu samochód na 2 dni, bo padło sprzęgło i on tego na miejscu nie zrobi, bo gorący silnik, bo przy klientach on nie robi, bo to, bo tamto. Na szczęście widziałem filmik w internecie, na którym wymiana sprzęgła razem z tłumaczeniem zajmuje 3 minuty, więc pojechałem do innego serwisu, gdzie powiedzieli, że zrobią to na miejscu, zdjęli osłonę i chyba było to co kolega agrobim mówił. Nie wiem czy to się nazywa tarcza zabierakowa, ale taka część podobna do tej po prawej stronie na tym zdjęciu:
[Obrazek: 5565228200_1366749517.jpg]

się po prostu odkręciła i leżała sobie na osłonie i wystarczyło ją przykręcić. Przy okazji dobiłem klimatyzację i za wszystko zapłaciłem 120 zł. Klima działa i jestem szczęśliwy, bo mam 300 zł w kieszeni i nie dałem znowu zarobić oszustowi.
  • Odpowiedz

gajdek419

2014-07-21, 17:26:01
Zaawansowany użytkownik
Mam nadzieję, że wyciągnąłes wnioski i uzyles kleju przy montazu aby sie to nie powtorzyloWink
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa