Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzator przenośny z rurą, do mieszkania

8 Odpowiedzi, 11965 Wyświetleń

august

2014-07-21, 22:16:49
Nowy użytkownik
Dzień dobry!
Bardzo proszę o pomoc.
Nasze mieszkanie, 10. piętro, okna od zachodu, mimo podgumowanych rolet rozgrzewa się przy takiej pogodzie jaką mamy do 30-34 stopni Celsjusza.

Nie możemy całymi dniami jeździć samochodem na lody i pomyśleliśmy o klimatyzatorze.
Musi to być klimatyzator przenośny ze względu na warunki wydane przez spółdzielnię. (Nie mam ochoty z nimi dyskutować), więc taki z rurą za okno.
Jedyne co mogę zrobić to wywiercić dziurę i tą rurę wypuścić przez ścianę, ale to po kolei - najpierw rura za okno.

Moje założenia:
Pokój ma ~18m2, mieszkanie: 49m2
Cena klimatyzatora: do ~1300zł brutto
Nie potrzebuję funkcji grzania.

Jest tego trochę, ale nie znam się na tych firmach i dlatego jestem tutaj.
Klimatyzatory, które mi wpadły w oko:
(Ze względu na markę i wygląd)
Blaupunkt Arrifana 0707 2.0kW (ten jest dostępny w moim mieście, więc mam od ręki) 1150zł
Blaupunkt Moby Blue 0009 2.5kW - cena j.w. ale zamówienie z wysyłką.
Blaupunkt Moby Blue 1312 3.5kW - fajna moc, ale za drogo ~1600zł

Oprócz tego róóóóóżne wynalazki jak Zibro TPA3503 (3,5kW) za 1300zł.

Chciałbym zjechać z temperaturą w pokoju do ~23 stopni Celsjusza.

Mam zatem pytanie: Czy jest sens kupować takie urządzenie, jeśli tak to czy taki Moby Blue 0009 uprzyjemni trochę życie?
Z góry dziękuję!
  • Odpowiedz

Amfan

2014-07-22, 04:06:29
Top użytkownik
Spróbuj poszukać czegoś z 2 rurami, moc to może i one mają taką jak podajesz ale i duże straty ,nagrzewająca się rura, chłodzenie wymiennika ciepła powietrzem z chłodzonego pomieszczenia i usuwanie go na zewnątrz,to 2 podstawowe wady tych urządzeń.
  • Odpowiedz

astw

2014-07-22, 12:22:29
Nowy użytkownik
Proszę sprawdzić klimatyzatory do zabudowy bez jednostki zewnętrznej, np. Olimpia Splendid Unico Easy HE30, albo klimatyzator okienny, np. York Y8USE09-5R
  • Odpowiedz

aras

2014-07-22, 18:17:03
Użytkownik
Cytat:Musi to być klimatyzator przenośny ze względu na warunki wydane przez spółdzielnię. (Nie mam ochoty z nimi dyskutować), więc taki z rurą za okno.

Masz balkon ? Cool
  • Odpowiedz

miezala5

2014-07-22, 19:50:05
Top użytkownik
Zadnych przenosnych klim nie polecam!
Głośne i wyciagaja powietrze na miejsce którego napływa szybko nowe! - cieple!Smile
Zdecydowanie jak juz to klima okienna jak nie ma wyjscia ale na balkonie i to jeszcze na ostatnim pietrze mozna postawic jednostke zewnetrzna na bank bez zgody spółdzielni srelni!
Co sie człowiek nawalczy z kołem gospodyn miejskich!
  • Odpowiedz

aras

2014-07-22, 20:19:30
Użytkownik
Do tego zmierzałem Big Grin
  • Odpowiedz

august

2014-07-22, 20:37:17
Nowy użytkownik
Bardzo dziękuję Wam za opinie!

Balkonu niestety nie mam.. :/
Oglądałem dziś klimatyzatory przenośne, jednorurowe. Takie w castoramie. No dmuchają z jednej strony zimnym, z drugiej ciepłym, ale takie zibro czy thomson wyglądają po prostu strasznie. Pooglądałem, pomacałem.. nie kupiłem.

astw, dziękuję - poczytałem o klimatyzatorach do zabudowy bez jednostki zewnętrznej.
Przypomniało mi się, że spółdzielnia odesłała mnie kiedyś do firmy Borysowski.
Dzwoniłem do nich, polecili mi model Easy HP, ceny nie pamiętam ale ~2500pln.
Do tego dochodzi konieczność wywiercenia dwóch otworów fi 162, co kosztować będzie ~500pln
No i oczywiście trzeba złożyć podanie do wielmożnej spółdzielni o możliwość wywiercenia otworów..
To już sięrobi droga zabawa.
  • Odpowiedz

astw

2014-07-23, 08:31:52
Nowy użytkownik
To w takim razie może klimatyzator okienny? Nie będę wklejał linków do ofert, ale można łatwo wyszukać np.
AB KLIMA MWF1-16HRN1-QB4 lub LG W07AC lub Airwell MAY 70. Wiele z nich ma pilota i jest rozwiązaniem, gdy nie można zamontować jednostki zewnętrznej. Jest to rozwiązanie gorsze od klimatyzacji typu split (hałas, walory estetyczne), ale być może będzie rozwiązaniem w tym przypadku. Kiedyś to było popularne rozwiązanie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-07-23, 08:32:48 przez astw.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa