Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Passat B5fl 2002

8 Odpowiedzi, 5926 Wyświetleń

maly219

2014-07-23, 15:55:43
Nowy użytkownik
Witam.
Mam problem z klimatyzacją w moim pasku.
Problem zaczął się już jakieś 3-4 lata temu chwile po zakupie samochodu.
Klima chłodziła ale słabo.
3 mechaników grzebało ale nic nie znaleźli.
Dziś byłem u mechanika sprawdził szczelność , ilość środka i oleju i powiedział ze jest wszystko ok.
Zasprzeglenie prawidłowe, nie działa wentylator z klimatyzacji, przewody przy filtrze przeciwpyłkowym ciepłe .
Ciśnienia (na tym urządzeniu http://www.auto-sosulski.pl/climatech1 )pierwszy zegar pokazywał wartość 6 bar, drugi ok 5bar .
Mechanik sugerował ze może coś z osuszaczem ale nie miał w chwili obecnej czasu by to sprawdzić.

Proszę o poradę co może być przyczyną problemu.

Pozdrawiam
Krzysiek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-07-23, 15:59:04 przez maly219.)
  • Odpowiedz

gajdek419

2014-07-23, 18:58:36
Zaawansowany użytkownik
Ciekawe jak sprawdzili Ci ilosc oleju w układzie... Wygląda na to że sprężarka nie spręża, napewno osuszacz nie ma wplywu na brak cisnienia w ukladzie. Zmien fachure bo ten nie rokuje... Wentylator rowniez powinien działać.
  • Odpowiedz

maly219

2014-07-23, 19:22:10
Nowy użytkownik
Jeżeli chodzi o ilość oleju to mówił coś że te urządzenie (które wcześniej zalinkowałem ) podało chyba taką informacje. A co do wentylatora to niby on się załączy dopiero gdy na tym 2 manometrze będzie osiągnięte ciśnienie 10 bar. A sugerował że może coś tam być zatkane w tym osuszaczu i dlatego może się tak dzieje.
  • Odpowiedz

mt

2014-07-23, 19:24:49
Użytkownik
Mechanik raczej od hamulców, bo o klimie to niema pojęcia, a wentylator musi działać ciśnienia są bez sprężania sprężarka leży.
  • Odpowiedz

mt

2014-07-23, 19:27:42
Użytkownik
Nie można sprawdzić wiarygodnie ilość oleju w układzie ale dzięki nabijaczom w większości jest go za duuużo.
  • Odpowiedz

Whisky

2014-07-23, 19:41:36
Top użytkownik
W pasku elektryczny wentylator działa cały czas a przy około 13-14 barach włączy 2gi bieg! Jeśli on nie działa to odłącz go i podłącz bezpośrednio do aku, pewnie szczotki zjechane. Polecam zmienić mechanika bo w najpopularniejszym samochodzie to nawet ja taką pierdołę wiem Big Grin
  • Odpowiedz

maly219

2014-07-23, 19:43:40
Nowy użytkownik
Wentylator prawie nowy- kupiony w zeszłym roku.

Jutro sprawdzę czy przypadkiem bezpiecznik nie poleciał - choć wiem ze w zeszłym tygodniu jeszcze działał.
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2014-07-24, 05:52:08
Top użytkownik
Na bank sprężarka nie wytwarza ciśnienia.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa